Başyapıt - 1 Rear Window / Arka Pencere (1954) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,058
Reaksiyon puanı
49,715
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
0047396.jpg


Arka Pencere - Rear Window (1954)

Türü: Gizem, Gerilim
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senaryo: John Michael Hayes (screenplay), Cornell Woolrich (based on the short story by)

Oyuncular:
James Stewart
Grace Kelly
Wendell Corey
Thelma Ritter
Raymond Burr

IMDb Sayfası


Oscar Adaylıkları (4)
- En İyi Yönetmen (Alfred Hitchcock)
- En İyi Senaryo
- En İyi Görüntü Yönetmenliği
- En İyi Ses


Filmin Özeti
Cornell Woolrich'in "It Had To Be Murder" adlı kısa filmi, usta yönetmen Alfred Hitchcock tarafından beyazperdeye aktarıldı ve sinema tarihinin en başarılı suç/gerilim yapımlarından biri olan "Rear Window" ortaya çıktı. 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Sanat Yönetmeni', 'En İyi Ses Düzenleme' ve 'En İyi Senaryo' dalında Oscar adayı olan filmde, 1997 yılında hayatını kaybeden Oscar Ödüllü aktör James Stewart ve 1982 yılında bir araba kazasında hayatını kaybeden Oscar Ödüllü aktris Grace Kelly başrolleri paylaşıyor.

Ünlü bir yayın kuruluşunun profesyonel fotoğrafçısı olan Jeff, çekim sırasında kazara bacağını kırınca, evinde tekerlekli sandalyeye mahkum olur. Alçının açılmasına bir hafta kala genç adam, karşıdaki apartman dairelerini izleyerek vakit öldürmektedir.
Öte yandan, dört dörtlük bir kadın olan Lisa, erkek arkadaşı Jeff'i düzenli olarak ziyaret etmekte ve evlenecekleri günü beklemektedir. Jeff içinse durum farklıdır; en ağır koşullarda hayatta kalma yeteneğini sınamış, sert ve inatçı bir kişiliğe sahip olan genç adam, kız arkadaşının da kendisi gibi zor ve sert koşullara katlanabilen biri olmasını beklemektedir.
Jeff'in ilgisizliğine rağmen umudunu kesmeyen Lisa, genç adamla olan ilişkisini devam ettirebilmek için çabalamaktadır.

Tüm bunlar olurken Jeff, karşı apartmandaki yaşlı bir çiftin evine dikkat kesilir ve yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu kanısına varır.
Jeff'e göre yaşlı adam, yerinden kalkmakta zorlanan karısını bir bıçakla öldürmüş ve gizlice gömmüştür. Bu senaryo, başta anlamsız gelse de inandırıcı kanıtlara kayıtsız kalamayan Lisa da, Jeff ile birlik olup hafiyeliğe soyunurlar.

Filmin Fragmanı
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Tek mekanda geçen ve her Alfred Hitchcock filminde olduğu gibi gerilimi yüksek izleyiciyi sonuna kadar merakta bırakan güzel bir film.

Filmde, kaza geçirerek ayağında kırık oluşan ve bir süre yerinden kalkamayacak olan Jeff'in gözünden karşı binalarda olan bitene ve komşularının olaylarına tanık oluyoruz.

Sadece 4 oyuncunun diyaloglarıyla film biraz yavaş ilerlesede, diyaloglar keyfliydi bence. Jeffries rolünde James Stewart çok başarılı, adam oturduğu yerden rol yapıyor. (1940 yılında The Philadelphia Story filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazanmış) Lisa rolünde Grace Kelly hem oyunculuğu hem de güzelliği ile büyülüyor. Google'da resimlerini arattığımda, Monako Prensi III. Rainier ile evlenerek Monaco Prensesi unvanını aldığını ve 52 yaşında bir trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğini öğrendim. :( Hemşireyi canlandıran Thelma Ritter'in de çene performansı gayet iyiyidi, hayata ve evliliğe dair gözlemleri güzeldi. :)

Köpeğin ölümünden sonra adamın cinayeti işlediğine inanmıştım. Belliki köpek ceset kokusuna havlıyordu. Adamın da köpeği öldürdüğü hiç cama çıkmamasından anlaşılıyordu zaten.

Sinema bu kadar komplike ve bu kadar basit işte.

8.5/10
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,058
Reaksiyon puanı
49,715
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Alfred Hitchcock ile ilk kez tanıştığım filmdir ve bana eski filmleri sevdiren, bende daha fazla klasik film izleme isteği uyandıran filmlerdendir.

Hitchcock usta bu filmde bana kalırsa en iyi yönetmenliklerinden birini sergilemiştir, hatta belki de en iyisidir. Film boyunca sanki ben de o küçücük mekandaymışım da o komşular benim komşularımmış gibi hissetim. Tabii ilk izlediğimde daha da ilginç gelmiş ve daha çok hayran kalmıştım. Gerçekten çok güzel düşünce. Aslında hepimiz o perdenin arkasındaki birer kişileriz işte. :)

Filmin ilk kısımları diğer Hitchcock filmlerinde de sıklıkla görebileceğimiz şekilde gevezelikle yani bol diyalogla geçiyor. Fakat yarısından itibaren özellikle sonlarına doğru gerilimi öyle bir yansıtıyor ki kilitlenip kalıyorsun. :)

James Stewart'ı zaten çok severim ki burada da harika. Grace Kelly ise güzelliğiyle büyülüyor. :)

Tam bir sinema klasiği, Hitchcock'un en iyilerinden...

9.5/10
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Alfred Hitchcock filmlerinden 8 9 tanesini sanırım 2 yıl önce toptan indirmiştim arşivime. Ancak bir türlü zaman ayırıp oturup izleyemedim. Eski kült filmlerin hepsinde genel durumum bu gerçi. 1990 öncesi bir çok filmi indirmişim ama bazıları hariç çoğunu izlememişim. Nedenini ben bile anlamadım ama izlememişim işte :D Sonunda bu filmle de Hitchcock filmografisine başlamış bulundum. Keşke daha önceden hepsini izleseymişim. Çok geç kaldığımın farkına bu filmi izledikten sonra vardım. Zaten onun hakkındaki yorumları okuduktan sonra nasıl bir üstat olduğunu anlamıştım ama bir filmini izleyince daha bir pekişti :) Geç olsun güç olmasın üstadın filmlerini bitireceğim en kısa sürede :)

Filme gelecek olursak tek mekanda geçen harika oyunculukların olduğu müthiş sürükleyici bir hikaye olmuş. Önceden dediğim gibi bir filmde senaryo nereye gidecek diye merak ediyorsanız o film sizi içine çekmiştir ve başarılı bir senaryodur:) Bu filmde ilk dakikalardan itibaren merak ediyorsunuz. Zaten ilk yarım saatten sonra asıl olaya girince olayın içinde buluyorsunuz kendinizi kapılıp gidiyorsunuz :) Son sahnelere doğru gerilimi iyice hissettirince filmden aldığımız haz doruklara çıkıyor:)

James Stewart'la ilk tanışmam ama sevdim kendisini sağlam oynamış. Yer yer tebessüm ettirdi yer yer düşündürdü:) Grace Kelly yukarıda söylendiği gibi büyüleyici güzelliğiyle gözlerimizi kendine çekti film boyunca :)

Hitchcock'la geç olan tanışmamızın çok beğendiğim ilk filmine hak ettiği değeri göstermemek olmaz :)

9/10
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Tıpkı Dial M For Murder ve Rope gibi bir cinayeti konu alan tek mekan Hitchcock filmi. Ama bana göre bu iki filmin gerisinde.

Filmin girişi çok uzun tutulmuş. O yüzden ilk kısmında fazlasıyla sıkıldım diyebilirim. Bu kısımlarla ilgili olumlu olarak söyleyebileceğim şey -esasen filmin tümü için geçerli- sanki o dairede siz de oturuyormuşsunuz ve etrafı siz de süzüyormuşsunuz gibi bir his vermesi. Bu yönden Hitchcock'un yine ustalığını konuşturduğunu söyleyebiliriz.

Son kısımları çok başarılı. Ama bence Rope ve Dial M For Murder kadar zekice bir senaryosu yok. Cinayetin planlanış biçimi açısından ve diyaloglar açısından söylüyorum. Mesela Dial M For Murder plan açısından çok iyiydi. Rope ise müthiş felsefi diyaloglar barındırıyordu ve böylece diyaloglar sizi sıkmamış oluyordu. Bu filmde bu ikisini eksiklik olarak gördüm.

Yine de farklı tarzı, müthiş oyunculuklar ve usta yönetmenlik açısından gayet iyi bir film denebilir.

7.5/10
 

gundix123

Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
En sevdiğim yönetmenlerden birisi olan Alfred Hitchcock'un en sevdiğim filmi diyebilirim. Filmi ilk izleyişimde aldığım zevki hatırlıyorum da gerçekten inanılmazdı. Birkaç gün filmin etkisinden çıkamadığımı hatırlıyorum. Ayrıca film Hitchcock'un da izlediğim ilk filmiydi. Dolayısıyla bende yeri çok ayrı.

Hikaye çok iyi. Film sayesinde Amerika'daki 50'li yıllara farklı bir bakış açısından göz atıyoruz. Komşuluk ilişkilerinin yavanlaşmasına, insanların kayıtsızlığına dair Hithcock'un eleştirilerini film içinde görmek mümkün.

Diyaloglar da bence çok başarılıydı. Denildiği gibi giriş kısmı biraz uzun tutulmuş ama diyalogların bağlayıcılığı sayesinde hiçbir şahnede en ufak bir sıkılma bile yaşamadım. Filmdeki merak unsurunun her geçen dakika artması da filmi başarılı kılan bir başka unsur.

Oyunculuklar ise dönemine göre şahane. Hatta şu anki dönemimize göre bile çok başarılı. Bu konuda oyuncuların başarısının yanında Hitchcock'un başarısı da göz ardı edilemez. James Stewart zaten eski dönem aktörleri arasında en sevdiğim isimlerin başında geliyor. İzlediğim her filminde harika oyunculuğuyla adeta ders veriyor. Bu filmde de döktürmüş. Grace Kelly de büyüleyici güzelliğiyle filme renk katmış. Onun performansı da çok iyiydi.

Kısacası, daha önce de söylediğim gibi Hithcock'un en sevdiğim filmi ve benim için her zaman yeri ayrı olacak. Sinemayla alakası olan herkesin hayatında en az bir kere de olsa izlemesi gerektiğini düşünüyorum. :)

Puanım: 10/10
 
Son düzenleme:

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Tek mekanda çekilen ve büyük kısmı diyaloglardan oluşan bu filmde Hitchcock ne kadar büyük bir yönetmen olduğunu bir kez daha gösteriyor bizlere. Dev bütçelerle çekilen ama seyirciyi ucuz numaralarla, efektlerle vs. germe çabasında olan filmlerin aksine günümüzden yaklaşık 60 yıl önce çektiği bu filmde bizleri adeta karakterlerle birlikte yaşatıyor ve olması gereken yerlerde o gerilim hissini en iyi şekilde yaşatıyor.

İlk başlarda uzun süre evde oturmaktan sıkılmış kendi kendine kuruntu mu yapıyor diye düşündüren Jeff karakteri ipuçlarını doğru şekilde birleştirince Lisa'yı ve Stella'yı da yanına alarak doğru hamlelerle olayı çözmeyi başarıyorlar. En sonunda kritik yerde detektifi de inandırmayı başararak paçayı kurtarıyor :D

Filmde çok az karakter olduğu için oyunculuklar da çok önemliydi. James Stewart, Grace Kelly ve hemşire karakterini canlandıran Thelma Ritter çok başarılı oyunculuklar sergilemişler. Dedektif de idare etti :)

Sonuç olarak hikayesiyle, usta yönetmen Hitchcock'un ince ince işlediği olay örgüsüyle, oyunculuklarıyla mutlaka izlenmesi gereken dönemin en iyi yapıtlarından biri ortaya çıkmış.

9/10
 
Son düzenleme:

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun
ayy böylecelikle ilk film katılımımda full yaptım :Z:Z:Z
ama keşke bu filmle finiş yapmasaydım bu neydi ayoll:eek::eek::eek:
birşey anladıysam arap olayım vlla hiç beğenmedim bir sakat adam kadınları röntgenliyor film boyunca milletin evini gözetliyor başka sahne yok başka birşey yok koca filmde meraklı komşu teyzeler gibi bir adam :F:F:F
şuana kadar 5.5 en düşük puanımdı geneldede hep yüksek puanlar dağıttım 6 tanede 10 verim bukadar bonkorluk yeter bence 4 verelek en düşük puanımla kapatıyorum 1.sezonu:Z:Z:Z
4/10
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
ayy böylecelikle ilk film katılımımda full yaptım :Z:Z:Z
ama keşke bu filmle finiş yapmasaydım bu neydi ayoll:eek::eek::eek:
birşey anladıysam arap olayım vlla hiç beğenmedim bir sakat adam kadınları röntgenliyor film boyunca milletin evini gözetliyor başka sahne yok başka birşey yok koca filmde meraklı komşu teyzeler gibi bir adam :F:F:F
şuana kadar 5.5 en düşük puanımdı geneldede hep yüksek puanlar dağıttım 6 tanede 10 verim bukadar bonkorluk yeter bence 4 verelek en düşük puanımla kapatıyorum 1.sezonu:Z:Z:Z
4/10
Bana bile ilk defa olmamış dedirttin helal sana. :A
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
rötgencilik olunca erkeklerin destek çıkması normal bence konuya :A:A:A
Nasıl bağlayabildin bunu ya iyi güldüm. :A Adam sakat mecburen etrafı inceliyor. Televizyon bile yok ne yapsın. :A O arada da gözüne yaşanan şaibeli bir olay çarpıyor ve bunu takip etmeye başlıyor. Gayet de iyi bir senaryo. :)
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,058
Reaksiyon puanı
49,715
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
ayy böylecelikle ilk film katılımımda full yaptım :Z:Z:Z
ama keşke bu filmle finiş yapmasaydım bu neydi ayoll:eek::eek::eek:
birşey anladıysam arap olayım vlla hiç beğenmedim bir sakat adam kadınları röntgenliyor film boyunca milletin evini gözetliyor başka sahne yok başka birşey yok koca filmde meraklı komşu teyzeler gibi bir adam :F:F:F
şuana kadar 5.5 en düşük puanımdı geneldede hep yüksek puanlar dağıttım 6 tanede 10 verim bukadar bonkorluk yeter bence 4 verelek en düşük puanımla kapatıyorum 1.sezonu:Z:Z:Z
4/10

Senin de elinin ayarı yok 10 puanları dağıt dağıt sonra beğenmeyince 4 puanı yapıştır. :):) Böyle bir başyapıta bu yorum ve puan yakışmamış. Sen ne gözle izledin anlamadım ki polisiye kısmından bahsetmemişsin bile. Hiç mi merak etmedin gerçekte ne olduğunu, hiç mi heyecanlanmadan gerilim sahnelerinde. Her yoruma saygılıyız tabii de 1954 yılında çekilen ve bugün hala en iyi filmler arasında kabul edilen, muhteşem bir yönetmenlik ürünü, çok orijinal bir filme böyle yorum, puan gelince insan üzülüyor. :):)
 

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun
Senin de elinin ayarı yok 10 puanları dağıt dağıt sonra beğenmeyince 4 puanı yapıştır. :):) Böyle bir başyapıta bu yorum ve puan yakışmamış. Sen ne gözle izledin anlamadım ki polisiye kısmından bahsetmemişsin bile. Hiç mi merak etmedin gerçekte ne olduğunu, hiç mi heyecanlanmadan gerilim sahnelerinde. Her yoruma saygılıyız tabii de 1954 yılında çekilen ve bugün hala en iyi filmler arasında kabul edilen, muhteşem bir yönetmenlik ürünü, çok orijinal bir filme böyle yorum, puan gelince insan üzülüyor. :):)
ayy vlla hiç ilgimi çekmedi beğenmedim yani keşke zor ölümü en son izleseydim:F