Osmanlı'da Düşünce Özgürlüğü

Sana kelimenin lugattaki karşılığını sunuyorum ama sen halen laga luga derdindesin. Neyse en azından bu huyunu da öğrenmiş olduk.
Allaha şükür okuduğumu anlayabiliyorum, anlayamayanları da görüyoruz üzülerek. Menetmek bilidiğim bir kelime ama sen cümlenin tamamını okuyup anlayamıyorsun sıkıntı orada.

Allaha şükür okuduğumu anlayabiliyorum, anlayamayanları da görüyoruz üzülerek. Menetmek bilidiğim bir kelime ama sen cümlenin tamamını okuyup anlayamıyorsun sıkıntı orada.
Cümle ortada zaten bunun tartışması dahi olmaz güzel kardeşim. Bazı fikirlerimiz çok zıt ki ben farklılıkları severim ama burada zıt olmayı gerektirecek bir durum gerçekten yok.

Cümle ortada zaten bunun tartışması dahi olmaz güzel kardeşim. Bazı fikirlerimiz çok zıt ki ben farklılıkları severim ama burada zıt olmayı gerektirecek bir durum gerçekten yok.
Aynen yok aç bi anket forumda sor bakalım orada ne anlatılıyormuş millet ne anlamış. Çok basit bir cümle "TÜRKİYE halkının DA GENEL BAŞLIĞI ŞAPKA OLUP, BUNA AYKIRI BİR ALIŞKANLIĞIN DEVAMINI HÜKÜMET MENEDER." Türk halkının başlığı şapkadır bu 1. Diğerinde ise buna aykırı bir alışkanlığın (fes vb.) devamında hükümen meneder diyor. Burada bana illa şapka takmak gerekiyor gibi bi cümle çıkaramazsın istemiyorsan hiçbir şey takma kafana başlık kullanma yani.

Bak mesela bu resim kullanmışlar mı şapka? Eee kim asılmış şimdi bunlardan.

Forumda anket yaparsak sonuç belli zaten gerek var mı?

Bu insanların hepsi şapkalı,

Asıp başlarına şapka giydirdiler. En basiti Karadeniz olayına bak.

Zaten bende onu diyorum baktılar olmuyor şapka giyme kanunu formaliteye dönüştü sonradan ama o zamana kadar birçok kişi asılmıştı. Zaten Şapka Kanunu da 2011-12 de kaldırıldı ve resmiyete döküldü çok şükür.

O koyduğun fotoğraflarda adamlar şapkalı evet çünkü başlık takmak istiyorlarsa bu şapka olacaktı adamlar da takmak istiyorlarmış şapka takmışlar bu kadar basit. Gösterdiğim fotoğraf sadece biri böyle 100'lerce fotoğraf var aynı şekilde şapka taktıklarının da 100'lerce fotoğraf var dolayısıyla şapka takmadı diye idam edildi bir safsatadır. İsyan ettilerse vergi vermedilerse de gereken yapılmıştır her ne kadar bunu savunmasak da. Al sana pkk örneği kürt halkı da bizim halkımızdır ama aralarından bazılar isyan etti devlete gereken yapıldı sonrasında da dağa çıktılar hala da devam ediyor olaylar. Tabi ki Dersim'deki Karadeniz'deki olaylar bire bir böyle değil veya oradaki halkı terörle suçlamıyorum ama isyan edersen devlete olan bu. Bu da sadece Türkiye içinde değil Osmanlı'da da eski Türk devletlerinde de dünyada da bu böyledir. 2x2=4 yapacak bir şey yok.

Takmak isteyene zaten bir şey demiyorum ama takmak istemeyene de bir şey denmemeli öyle değil mi?

Dediğim gibi ben demiyorum. Bu konu hakkında birçok makale yazılmıştır, bakabilirsin. Karadeniz de dediğim gibi her yıl anmalar oluyor.

Neyse her zamanki gibi anlaşamadığımız konuya bir yenisini eklemiş olduk.

Takmak istemeyen zaten hiçbir şey takmayabiliyordu. Haa inat edip de fes takacağım dersen iş orada bozuluyordu. Fes yerine şapka tak demişler zamanında nasıl fesi zorunlu yaptılarsa. Haa bana kalsa gereksiz bir şey ama Osmanlı çağa ayak uyduramadığı için de çöküş dönemine girdi biliyorsun, çağa ayak uydurmak için bir şeyler yapılıyorsa bu da onlardan biriydi orası ayrı.

Anmalar olabilir, Dersim'de de oluyor masumlara Allah rahmet eylesin ama masumları devlete karşı kışkırtanları da Allah'a havale ediyorum.