Osman Sınav'dan 'Sen Anlat Karadeniz' Açıklamaları!

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,587
Reaksiyon puanı
62,904
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
ATV'nin çok izlenen dizisi Sen Anlat Karadeniz'in yapımcısı Osman Sınav'dan diziyle ilgili açıklamalar geldi

Türkiye'yi yasa boğan Emine Bulut cinayetinin ardından gözler kadına şiddete sıkça yer veren dizilere çevrilmiş, Sen Anlat Karadeniz de özellikle parmak kırma sahneleriyle eleştirilerden nasibini almıştı. Sınav, bugünkü röpörtajında Nefes karakterinin gördüğü şiddetle ilgili gelen soruya şu cevabı verdi:
Biz dizideki parmak kırma sahnesini kadına şiddete farkındalık yaratmak için yapmıştık. Biz iki tane parmak kırdık, kimsenin boğazını kesmedik, silahla öldürmedik. Bu ülkede çocuklarının gözünün önünde öldürülen kadınlar var; unutmayın. Gerçek hayatta bu sahneden çok daha beterini yaşıyorlar. Kadınlarımız şiddete, tacize, tecavüze uğruyor.
Bu diziyle birlikte kadına şiddet konusunda ciddi bir farkındalık yarattığımızı düşünüyorum. Diziyi yapmadan önce uzun süre araştırma yaptık. Kadına uygulanan psikolojik ve fiziksel şiddetin toplumun en önemli yaralarından biri olduğunu gördük. Biz de böylece diziyle mağdur kadınların sesi olduk. Sete gelen ve "Nefes' benim hayatımı anlatıyor" diyen birçok kadın izleyicimiz var. Eskiden şiddete maruz kalan ve ses çıkaramayan kadınlar, artık seslerini yükseltiyor.

Toplum da kadına şiddete ciddi şekilde tepki gösteriyor. Ben de toplumsal farkındalığı yaratmak amacıyla böyle bir sahne koydum. Mesleğim gereği topluma karşı sorumluluk taşıyorum. Yaptığım her işi, bir konuya farkındalık yaratmak amacıyla yapıyorum. 'Deli Yürek'te de, 'Kurtlar Vadisi'nde de, 'Ekmek Teknesi'nde de aynı amacı taşıdım. İnsan yaşarken hayatın ve toplumun farkında olmalı. Her insan kendi yapısı içinde hayatını sorgulamalı. Sorgulamayan, farkında olmadan yaşayan insan aslında yaşamıyor demektir.
Mış gibi yaşamamalıyız.

Sınav, yeni sezonda izleyenleri neler beklediğini şu sözlerle açıkladı:
Çok güzel hazırlandık yeni sezona. Yeni pencereler açacağız izleyiciye. Kadına şiddet konusunda yine aynı hassasiyeti göstereceğiz.
Benim için çok önemli kadına şiddetle mücadele etmek. İnsan kadından doğuyor. Kadın gibi kıymetli bir varlığa dokunmanın affedilebilir hiçbir yanı yok. Sadece kadına ve çocuğa şiddet uygulayanlara, tecavüz edenlere idam cezası gelmeli. İdamı kaldırmış bir ülke olarak kadına ve çocuğa şiddet uygulayanlara idam cezası getirerek bence dünyaya da örnek oluruz. Kadına ve çocuğa tecavüz edenleri ve şiddet uygulayanları affetmemeliyiz.
Onların hayatlarıyla kimsenin oynamaya hakkı yok.

Öte yandan sosyal medyada dizinin senaryosuna yönelik eleştirileri ve senaryoyu bunlara göre değiştirip değiştirilmediği sorulduğunda da şu cevabı verdi:
Tabii ki. Akıl akıldan üstündür. Yapıcı eleştiriye sonuna kadar saygılıyız. Ama sosyal medyada kirli şeyler oluyor. Mesela Rüçhan Çalışkur gibi 40 yılını oyunculuğa vermiş bir sanatçıyı ağlatacak kadar kötü sözler söylenmemeli. Kimse saygısızlık yapamaz. Onu eleştirenler yokken Çalışkur oyunculuk yapıyordu. Vicdanlı düşünmek gerekiyor.

Çarşamba akşamının dengelerini değiştiren dizinin bu güne konulmasını ise ATV Genel Müdürü tarafından istendiğini ve dizinin yurt dışında da büyük ilgi gördüğünü ise şu şekilde aktardı:
Yetenekli insanlar oldukları için yıldızları parlıyor. Ben vesileyim sadece. 'Sen Anlat Karadeniz'de no name bir kadro ile 'Diriliş'in karşısına geçtik. Hatta çarşamba gününe hiçbir yapımcı 'Diriliş'in karşısına iş yapmaya cesaret edemiyordu, "Batarız" diyorlardı. Ama Atv Genel Müdürü Metin Ergen bana "Diziyi çarşamba günü yayınlayalım mı?" diye sorduğunda kabul ettim. Çünkü ben rekabeti severim, dizime güveniyordum. Yanılmadım ve dizimiz çok büyük bir başarı gösterdi.

İnsanların ortak sorunlarına parmak basan işler yapıyorum. Mesela 'Sen Anlat Karadeniz' yerel bir proje olduğu için yurt dışında çok ilgi göreceği beklenmiyordu. Ama ben öyle düşünmüyordum, yanılmadım da. Şu anda en çok ihraç edilen dizi. Neden biliyor musunuz? Şiddet sadece bu topraklarda yaşayan kadınların sorunu değil. Şiddeti Meksika'daki kadın da görüyor, Çin'deki de, Norveçte'ki de. Yani ortak sorun kadına şiddet. Böyle ortak sorunları anlatan işler yaptığınız zaman yurt dışında da ilgi görüyor. Hikayeyle insanı özünden yakalarsanız zaten evrenselsiniz demektir. Önemli olan insanın fıtratına dokunan işler yapmak. Bunu başarırsanız izleyicilerin kalbine de, hayatına da dokunursunuz.

Röpörtajın tamamına şuradan ulaşabilirsiniz. Sen Anlat Karadeniz, yeni sezonuyla Çarşamba 20.00'de ATV'de!
 

Angelica

Favori Üye
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
80,946
Reaksiyon puanı
57,096
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
iki parmak kırdık açıklaması çok talihsiz olmuş parmaktan sonrada olmuştu ayrıca yeni sezon tanıtım da bi kadn vuruluyor büyük ihtimalle de ölüyor bari bunun demeseydin ya
 

alperuz

Favori Üye
Katılım
2 Şubat 2019
Mesajlar
11,927
Reaksiyon puanı
11,351
Puanı
700
Konum
İstanbul
"İki parmak kırdık" açıklaması çok saçma olmuş oldu olacak iki kadın vursaydınız. Başından beri karşıyım dizilerdeki şiddet sahnelerine ama dinleyen yok ki...
 
  • Harika
Reactions: Angelica

Klaus

Favori Üye
Katılım
13 Kasım 2017
Mesajlar
1,305
Reaksiyon puanı
513
Puanı
135
Yaş
31
Keșke açıklama yapmasaymıș özrü kabahatinden beter
 

kerem

Favori Üye
Katılım
30 Ekim 2017
Mesajlar
29,676
Reaksiyon puanı
28,622
Puanı
1,060
Konum
Berlin
Bu açıklamaları Osman Sınav'in yaptığından emin miyiz? İnsan niye kendini rezil etsin ki sonuçta? (b)
 

Özgür

Süper Mod.
Katılım
28 Aralık 2011
Mesajlar
30,913
Reaksiyon puanı
28,119
Puanı
1,059
Rüçhan Çalışkur hanıma ne demişler de ağlamış, üzüldüm. Çok değerli birisi.. :( @xBUGRAx @denizz19 @ozgur2113 @Aserat
SAK fanları geçen sezon sonuna doğru dahil olan oyuncuları sevmeyip, dizide istemediler. Buna Rüçhan Çalışkur da dahil. Sürekli yazıyorlardı.

O da bir video paylaşmıştı “veletler yorum yapmış onlara gülüyorum”diyordu videoda :D Sonra linç edildi baya kadın.
 
  • Beğendim
Reactions: Angelica and mrt-06

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,618
Reaksiyon puanı
9,599
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Ben 13 bölüm gidersiniz demiştim ama bu açıklamalardan sonra 3 bölüm bile fazla size.