Başyapıt - 4 One Flew Over the Cuckoo's Nest / Guguk Kuşu (1975) - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

One Flew Over the Cuckoo's Nest.jpg


One Flew Over the Cuckoo's Nest

Tür:
Dram
Süre: 133 dakika

Yönetmen: Milos Forman
Senaryo: Lawrence Hauben (screenplay), Bo Goldman (screenplay), Ken Kesey (based on the novel by), Dale Wasserman (the play version: "One Flew Over the Cuckoo's Nest" by)

Oyuncular:
Jack Nicholson
Louise Fletcher
Will Sampson
Michael Berryman

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.7/10
Rotten Tomatoes: 94%
Metacritic: 83/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,219
Reaksiyon puanı
107,926
Puanı
1,060
Harika bir filmdi, hem eğlendiren hem de hüzünlendiren bir film. Çaresizlik, duygusallık, komedi, zeka, hırs ve dram. Her duyguyu bulduğumuz bir film.
Oyunculuklar mükemmeldi.

Hemşirenin soğuk tavırları, Şefin donuk halleri ve Jack Nicholson'un mimikleri, oyunculuğu hepsi harikaydı.
Basketbol sahneleri ve bir süreliğine hastaneden kaçış filme ayrı bir hava kattı.

Şefin aslında sağır ve dilsiz rolü yaptığını öğrendiğimde şaşırdım.

Filmdeki balık sahnesi de ilgimi çekti. Görevli adam balıklı bir fotosunu çerçevelemişti ve bununla gurur duyduğunu ifade etmişti ve hastanedekilerin de aynı büyüklükte balık yakalaması ilginç detaydı ve hoş karşılanmadı. Aynı şekilde hastane görevlisi iş yerinde bir kadınla olması gayet normal karşılanırken hasta birinin olması büyük olay oldu ve soncunda o genç çocuk canına kıydı ve filmin gidşatı değişti.

En şaşırtan kısım Şef'in Jack Nicholson'u öldürmesi oldu ama onu sevdiği için yaptı. Sevdiğini geride bırakmaktansa öldürmeyi tercih etti. Onu o halde kendisi ile götüremezdi ve o halde bırakmak ta istemediği için öldürmüş oldu.


9/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Hafta sonu izlemiştim ben de @Dosi'nin paylaşımı tam üzerine geldi. :A

İkinci kez mi üçüncü kez mi izledim emin değilim daha önce iki kez izledim sanıyordum ama izlerken pek çok şeyi hiç hatırlamayınca üçüncü değil ikinci izlemem olduğu fikri güçlendi. :D

Pek çok yönüyle tarihe geçmiş önemli filmlerden biri tabii ama hiçbir zaman benim kişisel favorilerimden, o kadar aşırı büyük gördüğüm filmlerden biri olmadı. Bu izlememde de fikrim değişmedi.

Özellikle dönemini göze alırsak ilgi çekici bir konusu var. Akıl hastaneleri üzerinden otorite eleştirisi, otoriteye boyun eğen insanların eleştirisi var. Yakın dönem filmleri olan A Clockwork Orange ile bazı benzerlikleri de var aslında. İkisi de kitap uyarlaması ve her iki kitap da 1962'de çıkmış. :)

Jack Nicholson bu filmle son 7 senede 5. kez aday olduğu Oscar'ı ilk kez kazanmış. Yani başka bir deyişle kariyerinin zirvesini taçlandırmış. Gerçekten de çok iyi bir performans ve filmin bu kadar efsaneleşmesinde payı büyük. Aslında bakınca ukala bir suçlu ve sevilesi bir tarafı yok ama performansıyla bu adamı sevdiriyor. Tabii filmin oluşturduğu sistemde McMurphy'yi çoğu zaman haklı gösteren senaryo da bunda büyük etken.

Hemşire Ratched karakteri de sinema tarihine geçen bir karakter ama bence filmin zayıf halkalarından. Sözde hastaların iyiliği için yapıyor her şeyi ama bunu tamamen robotlaşmış bir şekilde yapıyor ve onlara zarar veriyor. Neden böyle olduğu hakkında bir fikrimiz, hiçbir şekilde insani tarafını göremiyoruz. Bu açıdan yeni Netflix - Ryan Murphy dizisi Ratched ilgi çekici ama zayıf tepkiler heves kaçırdı...

Seyir zevki açısından filmin tat almadığım kısımları çok, keyif alarak izlediğim sahneler daha azınlıkta ve bunların çoğunda şef var. Gerçekten müthiş bir cast olmuş, benzersiz bir karakter. McMurphy ile arasındaki ilişki muazzam. Musluk da filmin bir diğer yıldızı. :)

8/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,626
Reaksiyon puanı
9,607
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Jack Nicholson filmi sırtlamış ve belli bir yere getirmiş. Hastaneye girdiği andan beri hâl ve tavırları çok iyiydi. İçerideki kurduğu yapı ve örgütlenme çok güzel yazılmıştı. Diğer karakterlerin diyalogları da filmi izletiyordu. Özellikle basketbol ve teknek sahnesi beni çok mutlu etti.

McMurphy ve Chief arasındaki ilişki de çok farklıydı. İkisinin dostluğu çok güzeldi. En sonda Chief'in dostuna daha fazla kıyamaması da güzel bir son oldu.

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and Dosi

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Akıl hastanesi temalı filmlerin en iyi örneği ve çok etkileyici bir hikaye anlatımının olduğu, döneminin çok ötesinde bir klasik. Yavaş başlayan ve giderek temposu yükselen, kendini yavaş yavaş açan ve sonunda damakta tat bırakan yapıtlardan.

Jack Nincholson, şef ve hemşire üçgeninde, sadece filmin hikayesi ve işlenişi değil bu üç karakter de başlı başına filmin klasik haline gelme nedeninin en önemli unsurlarından. Tıpkı hemşire için spin off dizisi çekildiği gibi şef için bile çekilebilir zamanı geldiğinde.


Hemşirenin etkileyici olma sebebi, o sinir bozucu yer yer nefret ettirici karakter halini çok iyi şekilde yansıtabilmiş olması ve 1975 senesinde böylesine psikolojik alt yapısı olan bir karakteri soğuk ve tam olması gerektiği gibi oynadığı için hemşireyi oynayan oyuncunun katkısı çok büyük. Sadece yüz hattı bile yeterli, bu karakter için özellikle seçilmiş olduğu belli yani.

Filmin sonundaki 'böyle yaşamaktansa ölmesi daha hayırlıdır' teması ise filmin en vurucu yanıydı, insanın içi burkuluyor ister istemez. Cem Yılmaz'ın karakomik filmler serisindeki bir bölümü büyük ölçüde bu filmden etkilenilerek yazılmış anlaşılan.

9.0
 

dreamy

Favori Üye
Ayın En Favori Üyesi
Katılım
21 Temmuz 2016
Mesajlar
14,138
Reaksiyon puanı
11,731
Puanı
710
Oyunculuklarıyla göz dolduran bir filmdi.

Jack Nicholson ve hemşire Ratched’ı oynayan oyuncu (Louise Fletcher’mış ismi...) harika bir performans sergilemişler. Uzun süredir Ratched kadar sinir bozucu bir karakter izlememiştim, bu da oyuncunun başarısından kaynaklı tabii. Baştan sona Ratched’ın ve diğer çalışanların hastalar üzerindeki baskısı rahatsız ediciydi, yok artık dedirtti. Özellikle Billy’nin ölümünden sonra iyice katlanılmaz bir hal aldı karakter.

Mc Murphy öldü ama ardında büyük bir iz bıraktı, geldiği süre boyunca hastalar ile olan ilişkileriyle ve düzene başkaldırışıyla...

9/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Gerçekten çok iyi bir film. Bir yandan akıl hastanesinde yaşayan karakterler, onların arasındaki ilişkiler ve hepsinin birbirinden orijinal olması... Diğer yandan akıl hastanesi ve hemşire üzerinden yapılan otorite eleştirisi...

Yukarıda saydığım olumlu yönlerine rağmen, günümüzde başyapıt olarak anılmasının en temel sebebi bence de Jack Nicholson'ın inanılmaz performansı... Zaten kendisi sinema tarihinin en iyi oyuncularından, bunun tartışabilir bir tarafı yok. Burada da sonuna kadar hak ederek ilk Oscar'ını alıyor.

Hemşire Ratched cidden unutulmaz bir karakter, öyle ki kendisi için Netflix'te yayınlanan bir dizi çekildi günümüzde. "Bu kadın nasıl bu kadar kötü olabilir?" sorusuna cevap veriliyor anladığım kadarıyla. Ratched üzerinden çok başarılı bir otorite eleştirisi yapılıyor.

İnsan ister istemez "böyle bir ortama düşseydim ne yapardım?" sorusunu sormadan edemiyor. Orada o şekilde yaşamak mı, yoksa ölmek mi? Birçoğumuz muhtemelen ikinciyi seçerdi haklı olarak...

Son olarak Will Sampson'ın hayat verdiği Şef Bromden beyefendiyi de buradan büyük bir saygıyla anıyorum, çok büyük bir karakter...

Puan: 9/10