FK9 One Day / Bir Gün (2011) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
51,283
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
1588414067471.png

One Day / Bir Gün

Tür:
Dram, Romantik
Yönetmen: Lone Scherfig

Oyuncular:
Anne Hathaway
Jim Sturgess
Patricia Clarkson

IMDb

Filmin Konusu:
Emma (Anne Hathaway), işçi sınıfından bir aileden gelen prensipli ve hırslı bir kızdır. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi düşler. Dexter (Jim Sturgess) ise çapkın bir zengin çocuğudur. Onun düşü, dünyayı kendi oyun parkı haline çevirmektir.

Üniversiteden mezun oldukları gün tanışan zıt kutuplardaki bu iki insan, birlikte geçirdikleri bir günden sonra hayat boyu sürecek bir arkadaşlığa adım atarlar. Biz her yılın 15 Temmuz’unda ilişkilerindeki başka bir ana tanık olurken, Emma ve Dex bazen birlikte, bazen ayrıdır. Ancak hayatta yol alırken aradıkları aslında hep yanı başlarındadır. Sevinçleri ve kavgaları, ümitleri ve kaybettikleriyle birlikte geçen 20 yıldan sonra, tanıştıkları o unutulmaz günün gerçek anlamı ortaya çıkacaktır...

Filmin Fragmanı:

• Harika
Reactions: Angelica
Filmin ismi ilgi çekiciydi, konusu da. Uzun zamandır da listemdeydi. Bir ara başladığımı da hatırlıyorum. :)

Yanimizdakilerin kıymetini bilmeliyiz. Hayat çok kısa. Hayatı sorgulatacak bir film.

Filmi pek beğenmedim. Geçişler hiç iyi değildi. Bir anda pat diye 1 sene geçiyor ve olayların olduğunu konuşmalardan öğreniyoruz. misal Dexter'in annesinin öldüğünü, Dexter'in boşandığı. Emma'yla evlilik ve Emma'nin ölümü falan, herşey havada kalmış hissi verdi.

'Seni Seviyorum ama artık senden hoşlanmıyorum ' bu söz hoşuma gitti.

Emma'ya araba çarptığı sahne beklenmedik bir sahneydi. Filmin sonu hüzünlüydü. Filmin sadece sonlarını beğendim diyebilirim.
6.5/10

Son düzenleme:
Filmi izledim ben beğendim beni düşündürdü izlerken mesela mutlu olacaksan ertelememek lazım gibi seviyorsan sevdiğini söylemek gibi sevdim filmi geçişlerde biraz garip gelsede ben sevdim filmi ya :D

9/10

• Beğendim
Reactions: bazinga
Başarılı bir filmdi genel olarak. Aslında Boyhood'un yetişkin ve bir anda çekilmiş versiyonu olmuş gibi bir şey.

Müziklerini beğendim, filmi önemli hissettirdi. Yıl geçişlerinde teknolojik gelişmelere falan yer verilmesi hoşuma gitti.

Hayatın ne zaman biteceği belli olmuyor anı yaşamak, güzel şeyleri ertelememek gerek diyor film. Doğru diyor.

Dexter, Emma'yı hiç hak etmedi bence. Dexter karakterini biraz daha sevsem filmi daha çok severdim muhtemelen.

7'ye çıkıp çıkmama konusunda çok kararsız kalsam da:

6.5/10

Muhteşem müzikleri, harika oyunculuklarla izlediğimiz güzel bir film. İki kişinin aşkını en iyi anlatan filmlerden. Daha önce bi dönem izlemiştim ve yine aynı duygular ile izledim.

Dexter ve Emma çok uyumlular. Anne Hathaway kusursuz bir güzelliğe sahip. O sebeple Emma rolünü çok sevdim. Dexter ilk başta biraz gıcık olunsa da zamanla yaşanılanlar her şeyi örttü.
Babalık daha çok yakıştı Dexter'a. Hovarda Serseriler halleride iyiydi ama Emma çok masumdu o yüzden haketmiyordu.
Emma öldükten sonra ki 20 dakika çok anlamlıydı.

İlk izlediğim de ne hissettiysem yine aynı şeyleri hissettim. 3. İzleyişim ilk izlediğim kişi ile olacak muhtemelen. Tekrar yorum konusuna gelirim:Z

Dönem geçişleri güzel. O konuda beni de alıp götürdü. Zamanı beraber yaşamış gibi oldum.

8.5/10

Geneli itibariyle ortalama, son kısmı ise cidden çok iyi bir film diyebilirim herhalde.

Filme ortalama dememin temel sebebi erkek başrol karakterimiz...

Anne Hathaway'in oynadığı Emma karakteri her yönüyle neredeyse kusursuz bir karakter ancak Jim Sturgess'ın canlandırdığı Dexter için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Karakterler tam anlamıyla birbirleri ile örtüşmüyor bence.

Örneğin Emma'nın hemen hemen her anında kendimi onun yerine koyabiliyorum, empati yapabiliyorum ama Dexter için aynı şey geçerli değil. Karakterin olumlu bir tarafı yok neredeyse, yalnızca eğlenceli bir karakter olması ve çok iyi espriler yapabilmesi yeterli değil. En azından bana böyle hissettirdi.

Ben kurguyu beğendim, iki karakterin tanıştığı andan itibaren film bizi bir zaman yolculuğuna çıkarıyor resmen. Kullanılan mekanlar, görüntü yönetimi ve müzikler bu temaya çok uygun. Özen gösterilmiş, zaten hemen hemen her yıl geçişinde geçiş yaptığımız yıla ait teknolojik gelişmeler/yenilikler gösteriliyor.

Sonu ise cidden çok iyi. Beklenmedik olmasının yanında, iyi kurgulanmış. Ben açıkçası filmin mutlu bir sonla biteceğini düşünüyordum ama Emma bisikletle seyahat ederken bir anda kaza yapması, oracıkta ölmesi ve ardından izlediğimiz sahnelerin her birini çok sevdim. Sonu gerçekten iyi bağlanmış.

• Beğendim
Reactions: Araf and bazinga
Öncelikli olarak film, klişenin dibine vurmuş, onu rahatlıkla söyleyebilirim. Romantik Komedi kategorisine giren hemen hemen her film, klasik formları kullanarak film yapıyor. Aslında bu klasik senaryoları da gördükçe de kimi zaman sıkılıyorum.

Romantik Komedi anlamında klasik form nedir, onu inceleyelim:
Bir erkek ile bir kadın tanışırlar, muhabbet ederler. Birden ya yakınlaşmaya başlayıp "bağlanmak yok" modunda takılmaya başlarlar ya da "arkadaş kalalım" modunda devam eder. Burada da "ya da" kısmından sonrası geçerli oldu. Aralarında hep çekim kuvveti olur, bir anda başka kişilerle birlikte olurlar, hatta evlenip çocuk bile yapabilirler. En sonunda da dayanamayıp, birbirlerine teslim olurlar. Erkenden teslim olurlarsa başlarına kesin bir iş gelir, ki burada erkenden teslim olunduğu için "kesin bir şey olacak" dedim, oldu da. Birden "pat" diye, Emma karakteri hayatını kaybetti. Romantik Komedi filmlerinde erkenden bir şey olursa bilin ki, kesin bir şey olacak sonda, garip bir şey. Ya birisi hayatını kaybedecek ya da ayrılacaklar ve sonra tekrar barışacaklar.

Dexter ile Emma:
Bu karakterler aslında uyumluydu, yani oyuncular birbirine yakışan bir tarafı da vardı ama karakterler daha iyi çizilebilirdi. Zaman çizelgesinde boşluklu bir şekilde gidilerek, herhangi bir mekan belli olmaksızın ilerlendi. Bir bakıyoruz Paris, bir bakıyoruz başka bir yer. Karmaşa vardı yani. Dexter bir yakınlaşacaklar, oldukça genç oldukları sırada koydukları kural yüzünden hep uzak dururlar. Dexter evlenir, aldatılır, Emma'ya döner ibre, hep ondaydı da. Emma'nın da gönlü hep ondadır.

Kesit kesit olaylar gösterilir, detaya çok fazla girilmez. Detaylı bir şekilde Dexter'ın zirveden düşüşü görünmez. Bir anda zengin biri televizyon programına başlayıp da, oradan oraya savruluşu detaylı bir şekilde işlenmez. Sanırım bu yönüyle biraz farklı. Boşluklu olmasa uzar giderdi ama belki daha iyi olurdu. Hızlı geçişler filmin duygusal yönünü de kimi zaman zedeliyordu.

Filmin en iyi sahneleri:
Bana göre son sahneler iyiydi. Dexter ile Emma'nın gösterilmeyen, annesi ve babasının, Emma'yı gördüğü sahneler. Cümlelerde geçen çok küçük boşluk o şekilde doldu. Filmin afişindeki görüntü de oradaydı. Dexter ve Emma sahneleri de kimi zaman iyi oluyordu, eğlenceli. Genel olarak Dexter'ın zirveden garsonluğa düşüşü, Emma'nın da garsonluktan öğretmenliğe, öğretmenlikten kitap yazarına dönüşü gibi unsurlar devreye girdi. Küçük küçük kesitler sunulduğu için tam anlamıyla etkili olamadı. Mini dizi şeklinde sunulsaydı ve biraz daha detaylı olsaydı, belki daha iyi olurdu film ya da "dizi" diyelim. Yıllar sonra Dexter'ın kızıyla çıktığı yerin Emma ile bağlantısı olması da anlamlıydı.

Mesaj anlamlıydı:
Romantik Komedi filmlerinden çıkacak mesaj genel olarak, "zamanın varken durma, çok geç olabilir" mesajı olabiliyor. Bu da öyle. Birbirlerinin çekim gücünü reddeden ikili, zamana yaydı birlikteliklerini, en sonunda da zaman onları ayırdı.

Dexter ile Emma'nın eğlenceli sahneleri olmasına rağmen, iyi sahneleri de olmasına rağmen tam anlamıyla duygu geçmedi. Olayların hızlı geçmesinden dolayı oldu bu tam olarak. O eğlenceli sahneler ve son sahneler iyiydi.

Anne Hathaway'ın güzelliği ve Jim Sturgess ile olan uyumuna dikkat çekerek incelemeyi noktalayayım.

6/10