Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Maşallah süresi yaklaşık olarak 4 saat. Erkenden izlemeye başlayayım, yoksa sabaha anca biter. Bu arada filmi daha önce 1 kez televizyonda izlemiştim ama bu kadar uzun gelmemişti. Ne kadar makasladıysalar artık.
Daha önce izlediğimde adamların gençlik yıllarını izlememişim süresi ondan kısa gelmiş zaar. Demek ki filmin ortasında izlemeye başladıysam. Tabii televizyonda izlediğimde +18'lik sahnelerin hiçbirini hatırlamıyorum, o kısımlar da makaslanmış. Bu vesileyle bir kez daha baştan sona sansürsüz izlemek çok iyi oldu.
Yaklaşık 4 saat boyunca hiç sıkılmadım. 1 saat daha olsa yine izlerdim. Filmin atmosferi, müzikleri, filmin ruhu beni resmen gerçek dünyadan kopardı. Film için mafya filmi desem eksik kalır, aşk filmi desem çok basit kalır, dostluk desem yine eksik kalır, hepsini içeren muhteşem bir başyapıt. Robert De Niro'nun oyunculuğu ve Sergio Leone'nin ustalığıyla birleşince tadından yenmez bir şölen çıkmış ortaya.
Robert De Niro (yaşlandırma çok başarılı olmuş) efsanesinin yanı sıra James Woods da iyi bir iş çıkarmış. Jennifer Connelly'yi görür görmez tanıdım. (12 yaşında soyunması bayağı bir cesaret örneğiydi) Joe Pesci çok kısa yer alıyor, daha fazla görmeyi çok isterdim.
Finali için:
Noodles'in afyon çekişinden sonra gülümsemesi Leyla ile Mecnun'un finalini hatırlattı bana. Yoksa her şey bir rüyadan mı ibaret idi.
Ennio Morricone'nin o eşsiz müziklerinin payı da filmi harika yapan unsurlardan biri...
Gelgelelim filme verecek olduğumuz puana. Normalde bir filme puan verirken, filmi kendi içinde değerlendirip buna göre hareket ediyorum fakat bu filmi ister istemez Godfather, Goodfellas ve Scarface gibi filmlerle kıyaslamak durumundayım. Bu sebeple Godfather'a 10, Goodfellas'a 9.5 puan vermiştim. Bu filme de her birinden bir tık geride olduğu için 9 veriyorum.
Yıllar önce izlediğimde daha çok sevmiştim, bu kez izlediğimde aynı tadı alamadım.
Dünyanın en iyi filmi de olsan 4 saatlik film olmaz. Film dediğin 2 saat olur, anlatacak şeyin gerçekten çoksa 2.5 saat olur ama 3 saati geçmek ayıptır. Filmi izlemek için neredeyse bütün gününü ayırman lazım, böyle bir şey olabilir mi.
Güzel olduğu çok fazla nokta var tabii. Robert De Niro'nun performansı başarılı, yaşlandırma makyajı muazzam. Müzikler muhteşem ötesi. Gelmiş geçmiş en iyi 3-4 film müziğinden biri kesinlikle bu filmindir. İçerisinde pek çok efsane sahne var. Pasta sahnesi gibi.
Fakat bir bütün olarak bence çok yetersiz. Kurgusu kötü. (Zaten bu konuda yönetmen ve stüdyo arasında epey sorun yaşanmış. Sergio Leone usta bu filmde gaza gelip çekmiş de çekmiş. Ona kalsa daha da uzun olacakmış. ) Verdiği olumlu bir mesaj da yok bana kalırsa. Tam tersi olumsuz örnek pek çok şey var.
Aşırı uzun süresine rağmen keyifle ve hiç sıkmadan kendini izleten bir klasik. De Niro'nun en iyi üç performansından biri. Diğerleri Godfather ve Taxi Driver... Müziği ise tek kelimeyle epik. Morricone huzur içinde yatsın..
Dört saat boyunca filmin dünyasına giriyorsunuz ve neredeyse hiç sıkılmadan sonuna kadar izliyorsunuz, gerçekten tam bir klasik. Yine de filmlerin bu denli uzun olmaması gerektiği konusuna katılıyorum.
Oyunculuk performanslarından falan önce muhteşem müziklere değinmek istiyorum, müzikler bir filme seviye atlatabilir mi? Evet, atlatabilir. Burada bunun çok net ve keskin bir örneği mevcut. Gelmiş geçmiş en iyi film müzikleri arasında yer alabilecek müzikler mevcut. Ennio Morricone'yi buradan doğru bir kez daha anmış olalım, ışıklar içinde uyusun...
Oyunculuklar çok başarılı. Robert De Niro'nun en iyi performansları arasında, kendisinin ilk üçüne rahatlıkla yazılabilecek bir oyunculuk performansı söz konusu. Yaşlandırma tekniği/makyajı muazzam.
Bu site, içeriği kişiselleştirmek, deneyiminize uyarlamak ve kayıt olmanız durumunda giriş yapmanızı sağlamak için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımına izin veriyorsunuz.