O Ses Türkiye Şampiyonu Türkçe'yi Hangi Diziden Öğrendi ?

Çiğdem

Konu Sahibi
Emekli
Reaksiyon puanı
123,756
Puanı
1,060
Sedef İyibar’ın sunduğu, Sedefli Lezzetler programına O Ses Türkiye’nin son şampiyonu Azeri şarkıcı Elnur Hüseynov katılarak türkçeyi Muhteşem Yüzyıl dizisinden öğrendiğini anlattı.
Azerbaycanı Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek olan Elnur, Kitap okumaktansa dili, konuşarak öğrenmeyi daha çok sevdiğini belitip, Çevirisi ve altyazısı olmasına rağmen ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisini sürekli Türkçe izledim ve Türkçe’sini o dizi sayesinde geliştirdiğini anlattı.

@Harunnn60 @gizem ak @vadikızı @cookies @destere @yatutarsa @Aserat @MelankoliK

xxemrex' in kaynağı kendisinin olduğu bir haber (bunu da nasıl m.y.'a bağlamış)

hazır cevap yazamıyorken sallayayım biraz ardından

adam Azeri hala düzgün türkçe kullanamıyordu çok garipsiyordum demek Hürremi izleyerek anca bu kadar oluyormus)))
meryem 5 yıldır türkçeyi öğrenemedi elnur demek 10 yıl daha türkçeyi ogrenemeyecek)))

Son düzenleme:
adam Azeri hala düzgün türkçe kullanamıyor meğer Hürremi izleyerek anca bu kadar oluyormus)))
Azerbaycan'lı olmak türkçeyi çok iyi kullanmak anlamına gelmiyor ki. Konuşurken benim tükçem de aynı Elnur gibi.

Ayrıca bizde günlük hayatında rusça kullanan kişiler türkçeye hakim değil. Elnur da öyle.

vallahi türkiye gelen bütün azeriler bizden iyi Türkçe kullanıyor. çünkü Türkçe'nin ana vatanından gelip hala kötü türkçe kullanmak ayıp yani çoğu kelimeyi anlamıyor

vallahi türkiye gelen bütün azeriler bizden iyi Türkçe kullanıyor. çünkü Türkçe'nin ana vatanından gelip hala kötü türkçe kullanmak ayıp yani çoğu kelimeyi anlamıyor
Hayır bu konuda yanlış düşünüyorsun, ben açıklayayım. Azerbaycan'da okullar Azerbaycanca-Rusca olarak 2'ye ayrılır. Özellikle Bakü'de baya bir kesim günlük hayatında rusca kullanır ve okula rusca gider. Böyle ruscayı kullanan Azerbaycan'lılar türkçeye hakim değil. Aynı Elnur da öyle, konuşunca zaten belli oluyor. Eğer müzik kariyerini Türkiye'de devam ederse öğrenir.

vallahi ben ilk defa elnur gibi türkçeye yabancı Azeri gördüm bunda muhteşemin katkısı büyük. ayrıca azerbaycanda okulların rusça olup Türk dizilerini yasaklatmalari komedi gibi sonra türkiyeden Ermenistan neden konuşuyorsunuz diyorlar ya o daha komedi gibi)))

Ne alakası var, bilip bilmeden konuşma bence.

İlk olarak siz hala sadece türk dizileri yasaklandı diye biliyorsunuz ama türk dizileri değil tüm yabancı diziler yasaklandı. Bu TV'lerin yabancı dizilerle dolması nedeniyle olmuştu, türklerle alakası yok. Ama türk filmleri hala yayınlanıyor.

Okullar zaten hep 2'ye ayrılmıştı, bu Sovyetler dönemeninden beri böyle. Bu konuların Ermneistan'la alakası ne komik olma bence.
Onlar bizim kadar sizin de düşmanınız zaten.

türk dizilerinden millet türkçe ogreniyordu bunun için yapıldığı çok açık yahuu çocuk mu kandırıyorlar))) yabancı diziden ingilizce öğrenebilir mi bir Azeri)))

bu olay çok açık Türk kültürünü rus kültürünü alt etmesinden korkuluğu için yapıldı. Ermenistan ile bağı. Ermenistan belasını açan Rusya azrrilerin üzerine buna rağmen hâlâ rusça okullar ciddi komedi.

ikincisi Sovyetler Birliği döneminde de böyleydi savunması cidden komedi gibi böyle halkı ikna edilmesi ayrı komedi. ozaman Azerbeycan diye bağımsız ülke yoktu şimdi bağımsız bir ulkesiniz okullar tamamen Azerice olmalı

Zaten yabancı dizi yasağı gelmeden önce türk dizileri azericeye çevrilerek yayınlanıyordu. Yani dil ile alakası olmadığının kanıtı. Bence bilip bilmeden ön yargı ile yanaşma.

İkincisi zaten türk kanalları uydu üzerinden ve kablo TV ile izleniyor. Ayrıca TRT1 karasal yayınla heryerde var. Türk TV izlemeyen kimse yoktur heralde. Bunu Azerbaycan'lıların sosyal medyadaki dizi yorumlarında da görüyorsundur.

Bence sen fazla ön yargılı düşünüyorsun. Kimse bizde zorla rusca okumayı seçmiyor ki. Okula kayıt olurken istersen rus istersen Azerbaycan dilinde okumayı seçiyor anne-babalar. Rus kültürü ve dili 200 yıldan fazladır bu ülkede var ve onu sen düşündüğün gibi pat diye unutmak mümkün değil.
Nasıl Osmanlı'nın dağılmasından 100 yıl geçmesine rağmen Balkanlarda hala türk kültürü kendine koruyor. Türk yemekleri, isimler vs. vs.
Balkanlarda bunu görürken gururlanıyorsun ne güzel diye. Ama Sovyetler daha 25 yıldır dağılmış, herşeyin pat diye bitmesini diyorsun. Biraz objektif bak olaylara.

osmanlı ile Rusya kültürü kiyaslandi ya. ne diyeyim))) balkanlarda bir gram osmanlı kültürü yok. sadece BosnaDa o da muslumanliktan. osmanlı azerbeycani bırakalı kaç yıl oldu niye unuttunuz Osmanlıyi))) türkçe ve Türk kültürü kastım. uydu yayınları da ayrıldı artık azercell geldi farkindasin değil mi.

Şu ")))" smile'ne de bir anlam bulamadım. Gerekli gereksiz her yorumda kullanman iyi durmuyor. Güya karşındakinde yanlış bulmuş gibi egolu bir haraket o kadar.

Üstteki mesajımı bir oku tekrar yorum yap. Ben orada kültürleri kıyasladığım kısım nerde? Ben Balkanların uzun süre Osmanlı bağımlığında olduğu için türk kültürünün izlerinin olduğunu, bizde ki rus kültürünün izlerine benzerliğini diyorum. Zaten Osmanlı'dan bağımsız olmalarından 100 yıl geçtiği için Balkanlarda fazla bu izlerin kalmaması normal. Ama Sovyetler çok yakın tarihte 1990'da dağıldı. Bağımsız 15 eski Sovyet ülkesinde rus kütürü izleri hala çok taze duruyor. Üstteki mesajları tekrar oku nelerden bahsettiğim açık ortada, sadece sen anlamak istememişsin.

Azercell değil, Azerspace. Bunda şaşıracak ne var? Biz de geliştikce kendi uydumuzu yapıyoruz.

ne yazdığının farkında değilsin. rus kültürüyle osmanlı kültürünü eşitledin işte. osmanlı sizin de kültürünüz sovyetkerden önce nereye bağlıydıniz. balkanlarda ayrıca nerden çıkardın balkanlarda Osmanlı'nın kültürü olduğu yahuu adamlar bir çok camiyi yıkmış yok etmis. osmanlı denen kültür bırakmamış bir çok Müslümanı da türkiye sürmüş yolda bir çok müslüman türkü katletmisler . sen neden bahsediyorsun yahuu.

özetle demek istediğim Azerbeycan Türk kültüründen hızla uzaklaşıp Rusya'yanin güdümünde ki bu Karabag olayını azerbeycani başına musallat etmesine rağmen. hadi devletin başındakilerin böyle politikası var. bari sizler bu politikayı desteklemeyin yahuu.

Nerede eşitlemişim? Doğru düzgün okuduğuna emin misin. Ben sadece ülkelerin bağımlı olduğu ülkelerin kültürlerinin izlerini kendine barındırdığını misal göstermek için Osmanlı-Balkanlar misalini verdim. Sen inkar etsen de o ülkeler de az çok türk izleri kendini gösteriyor. Zaten dediğim gibi Osmanlı'dan kaç yıl geçti çok fazla benzerlikler araman doğru değil. Camii'lerin yıkılmasının falan konuyla alakası ne anlamadım? Ben tamamen farklı şeyden bahsediyorum. Osmanlı'yı sevmeleri ve sevmemeleri konumuz değil, konumuz isteyerek ve ya istemeyerek türk külütüründen birşeyler götürmeleri. İşte üstteki mesajımda da dediğim bu.

Ayrıca ben rus sevgisi ile birşey yazmadım. O son kısımı neden öyle yazdım anlamadım. Sadece uzun süreli rus kültürü olduğu için o kültürün izlerinin hala bizde olduğu demek istedim. Zaten tüm mesajlarım üstte, fazla söze gerek yok. Sen sadece farklı anlamak istiyorsun o kadar.

Konuyu daha fazla uzatmıyorum, çünkü tamamen farklı yerlere çekiyorsun. Ben birşey yazıyorum sen tamamen farklı birşey anlayarak cevaplıyorsun.

uff ya adlar sizi asimile etmek istemiş sen hala rusca eğitimi normalestieiyorsun millet Osmanlıyi nasıl koyduğunu anlatıyorum inanmıyorsun. normalde yapılan hemen rus kültürünü izlerini silip eğitimin tamamına yakını Azerice olması lazım. ama yönetimin yaptığı Türk dizilerini yasaklamak))) dizilerden önce ruscayi bir silin önce

Hala sadece türk dizileri diyorsun ya, neyse.