Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz Kavgası Büyüyor!

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,626
Reaksiyon puanı
62,950
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
2023-27-12-demirkubuz-ceylan-.jpg


Uzun süredir aralarındaki husumetle bilinen Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz kavgasında yeni raund başladı.

Eskiden arkadaş olan hatta aynı evi paylaşan ama 2006’dan beri küs olan iki yönetmenin konuşmama nedeni olarak Ceylan’ın ‘Üç Maymun’u Demirkubuz’un senaryosundan intihal etmesi öne sürülürken Demirkubuz'un 2012 yapımı 'Yeraltı' filmindeki bir sahnede bu küslüğe gönderme yaptığı düşünüldü.

Öte yandan Ceylan'ın da ‘Kış Uykusu’ ve 'Ahlat Ağacı'ndaki sahnelerle Demirkubuz'a göndermede bulunduğu iddia edildi. Bu yıl önce Nuri Bilge Ceylan 'Kış Uykusu' ile ilgili kitabında şu satırlara yer vererek uzun süren sessizliğini bozdu:
“Tabii ki yok böyle bir şey. Aslında bunu Zeki de çok iyi biliyor ama nedense öyle bir şey varmış gibi bir izlenim yaratmayı da tercih ediyor. Yani açıkça söylemiyor, onun yerine icabında kolaylıkla inkar edebileceği güvenli bir mesafeden yapıyor bunu. Bence çok ayıp ediyor. Bunca yıl arkadaşlık ettik, birbirimize ne yardımlar ettik sonuçta. Yarışma duygusunu anlarım ama hiç değilse sportmence yapılabilmesini beklerdim. Böyle bel altından vurarak değil. Üç Maymun filmini seyretmediğini de söylemiş üstelik. İnsan izlemediğini iddia ettiği bir film için nasıl böyle şeyler ima eder? Filmine itinayla hesaplanmış detaylar yerleştirerek çamur at izi kalsın şeklinde incelikli bir strateji yürütmüş. Piyasada yarattığı izlenime bakılacak olursa isteğine ulaşmakta başarılı olmadığı söylenemez. Aşağılanan ben oldum ama aşağılık olan kesinlikle ben değilim.”

Yeni filmi 'Hayat' vesilesiyle dün gece Habertürk'te yayınlanan 'Haluk Mertbey ile Meseleler Özel' programına konuk olan Zeki Demirkubuz ise “Ülkenin dünya çapındaki tek yönetmenin bu durumlara düşmüş olması utanç verici. 15 yıl sonra neden böyle bir şey yaptı, anlamıyorum. Bunun arkasında mutlaka bir hesap, çıkar vardır. Onun için yapmıştır” diyerek savaşın fitilini ateşledi.

Zeki Demirkubuz merak edilen pek çok konuya kendi bakış açısından cevap verdi. 'Üç Maymun' ile ilgili intihal iddialarına dair:
“2008’de Ozan Güven, Cemal Hünal ve Naz Elmas'la ‘Kor’ filmine başladık. ‘Üç Maymun’dan önceydi. 10 gün çektik, mekânlarla ilgili aksilikler oldu, bıraktık. Aradan yıllar geçti, 2014’te çekmeye karar verdim. Ben ‘Kor’ için Kültür Bakanlığı’na başvurdum, destek çıkmadı. O gün kurulda bulunan Ayşe Böhürler, ‘Kor’u okuyup, ‘Üç Maymun bu’ demiş. Durumun acayipliğini düşünebiliyor musunuz? Ben bu olmasına rağmen bile sesimi çıkarmadım. ‘Üç Maymun’u da izlemedim bu arada. İma falan demiş, adilik yapmasın. Ben direkt söylerim. ‘Üç Maymun’u hiç izlemediğim ve bu konuların bu hale gelmesini istemediğim için umursamadım. Kendisi benim umursamazlığımı başka mevzular yüzünden iyi bilir.”

İkilinin kırılma noktası olan 2006 Altın Portakal törenine dair:
"Çıksın açıklasın neden küstüğünü. Ya da ben şimdi açıklayacağım. 2006 yılında bir çiğlik yaptı ama şimdi bunu söylemeyeceğim. Çıt çıkarırsa o zaman teker teker anlatacağım hepsini. Zaten hiçbir zaman söylendiği gibi çok yakın arkadaş değildik. Aç kalsam ekmek parası isteyeceğim biri değildi. Semih Kaplanoğlu ya da başka arkadaşlar gibi görüştüğüm bir arkadaştı. Ben midem bulanınca uzaklaştım ama ilişkimiz kopmadı. İklimler’in kurgusu sırasında çok çiğ bir hareket yaptı. O onu çekti, ben ‘Kader’i çektim. O sene Kader ağlarını Antalya Film Festivali’nde ördü; en iyi film ödülünü 300 bin liraya çıkardılar. 230 bin dolar… Dünyada eşi yok.

Ödül töreninin açıklanacağı gün otelin lobisinde otururken bu geldi, böyle havalı havalı gevrek gevrek… Jüride de Cannes’dan bir l*vuk var, bunun bir arkadaşı. Hatta orada bunun esprisi oldu, "herhalde sinyal aldı bu, ondan keyfi yerinde" diye. Benimle de konuşuyor, geldi masamıza oturdu, sohbet ettik. Aynı akşam bunlar geldi yapımcısı, karısı, kendisi. Tören sırasında önümüze oturdular, hiç konuşmadılar benimle. Ebru iki gün önce ‘Kader’i izleyince allak bullak olduğunu söyledi, aramız iyiydi. Neyse geldiler, konuşmuyor. Arkasından seslendim de, bakmadı bile. Neyse vardır bir derdi dedim. İki tane ödül aldı, çıktı acayip küskün falan. Sonra her şeyin üstüne yemin ediyorum bir tane bile ‘Kader’e ödül yok.

Bizim zaten bir beklentimiz de kalmadı. Tam böyle en iyi film ödülü açıklanmadan önce bu pat bayıldı. Gitti kaldırdılar, hatta ben de yardım etmeye çalıştım… Törenden sonra telefon ettim, iyi misin diye sormak için. Yapımcısı Zeynep Atakan çıktı telefona, "iyi" falan dedi, geçiştirdi. O günden itibaren benimle konuşmadı. Hatta bundan iki gün sonra Mis Sokak’ta başka bir yönetmen arkadaşla oturuyordu. Gittim yanına "iyi misin" diye, yüzünü çevirdi. Bir tane tokat atmak istedim. Bu nedir ya? Sen 2006’da başlamış bir şeyi ‘Üç Maymun’ diye yutturuyorsun. Çok yakınındaki bir akrabasına sordum. Cannes Film Festivali aleyhinde konuştuğum için benimle konuşmadığını söyledi. Cannes Film Festivali’nin muhtarı mısın, nesin sen, sana ne?"

Demirkubuz, sözlerini “Konuşmayacağım. Yalnız şu koşulla; susacak, dişini sıkacak, tek kelime etmeyecek. Ederse, Youtube kanalı açarım, her gün düzenli yayın yaparım” ifadeleriyle noktalarken Nuri Bilge Ceylan ise bugün X hesabından yaptığı açıklamada “Ne söylerse söylesin cevap vermeyeyim diyordum, ama bu üslup karşısında ne yazık ki bu artık mümkün değil. Kendine şimdiden bir youtube kanalı açarsa iyi eder. Yakında…” diyerek konunun uzayacağının sinyallerini verdi.


Programın tamamını şuradan izleyebilirsiniz.

2023-27-12-ceylan-demirkubuz.jpg
 
  • Beğendim
Reactions: AhmetBayram

Dante

Favori Üye
Katılım
12 Ocak 2023
Mesajlar
395
Reaksiyon puanı
380
Puanı
104
< buyuk alinti da -zeki demirkubuz'un aciklamalarinin son kisminda- sordugu / merak ettigi
( ''nbc'' *neden konusmuyor benle ) ,,,
- dedigine gore,kendisi bunun yanitini nbc nin akrabasin dan ogrenmis . kismi ,dikkatimi cekti.

< halbuki, o buyuk alinti da, *asagidaki kendi soylemlerin de zaten yaniti/neden nbc nin kirgin oldugunun *spoiler'i var gibi gorunuyor. >

*
Ödül töreninin açıklanacağı gün otelin lobisinde otururken bu geldi, böyle havalı havalı gevrek gevrek… Jüride de Cannes’dan bir l*vuk var, bunun bir arkadaşı. Hatta orada bunun esprisi oldu, "herhalde sinyal aldı bu, ondan keyfi yerinde" diye

yaniliyor muyum ? @Aserat ,
 

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,626
Reaksiyon puanı
62,950
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Türk sinemasının günümüzdeki en önemli yönetmenlerinin lise kavgası tadındaki atışmaları trajik ama bir yandan da böyle magazinel olaylar hoşuma gitmiyor değil o yüzden yesinler birbirlerini. :A
------

< buyuk alinti da -zeki demirkubuz'un aciklamalarinin son kisminda- sordugu / merak ettigi
( ''nbc'' *neden konusmuyor benle ) ,,,
- dedigine gore,kendisi bunun yanitini nbc nin akrabasin dan ogrenmis . kismi ,dikkatimi cekti.

< halbuki, o buyuk alinti da, *asagidaki kendi soylemlerin de zaten yaniti/neden nbc nin kirgin oldugunun *spoiler'i var gibi gorunuyor. >

*


yaniliyor muyum ? @Aserat ,
Bu kadar açıklamaya rağmen küslüklerin nedenine dair net bir sebep verilmiyor o yüzden bir şey diyemiyorum.
 
  • Okudum
Reactions: Dante

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,085
Reaksiyon puanı
49,740
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
İki çok değerli yönetmenin arasının kötü oluşu ve böyle bir olayla gündeme gelişleri üzücü. Küskünlük sebebini bir de Nuri Bilge Ceylan'dan dinlemek gerek. Olayın tek bir tarafını duyduk sayılır şu ana kadar.
 
  • Aynen
Reactions: Dante