2013 Nebraska (2013) Film Bilgileri & Yorumları

Filmi sevmeyeceğimi düşünsem de izledim. Çok sevdiğimi söyleyemem hatta sıkıcıydı bence ama beklediğimden iyiydi.

Bruce Dern'i çok beğendim. Aslında rolü falan da ödül için ideal. Bence rolünün hakkını fazlasıyla vermiş. Konuşma tarzı, ağız yapısı falan güzeldi. Bence ödülü alamaz ama adaylığı hak etmiş. June Squibb de çok iyiydi. Zaten böyle teyze rollerine hep sıcak bakarım. Güldürüyorlar genelde.

Hikaye güzeldi ama senaryoyu çok beğenmedim. Zaten aşırı durgun bir film ve senaryo da durgun olunca sıktı haliyle. Biraz daha iyisi yapılabilirdi. Aslında senaryonun beğendiğim kısımları da vardı. Mesela yaşlılık halleri, akıp geçen zaman... Film beni güldürmekten çok hüzünlendirdi niyeyse.
İleride biz de mi böyle olacağız?

Genel olarak gülmedim, yer yer sıkıldım ama yine de filmden soğumadım. En azından sonunu merak edebiliyorsunuz filmin. Bu bence senaryo açısından büyük bir artı.

Puanım: 7/10

Filmin güldürmeyi amaçladığını hiç sanmıyorum.
Bence normal gülmemen.

Film komedi türünde aday olmamış mıydı Altın Küre'de falan?
Ben komedi türünde yarıştığı için güldürür diye tahmin ediyordum.

Onlara göre Her de komedi filmi.

Komedi kategorisindekilerin de hemen hepsi drama filmi.

İçinde birazcık komedi unsuru olan filmleri komediye alıyorlar hemen.

Filmi izleyeli birkaç saat oluyor, ama yine de yorum yapmadan geçmek istemedim. Alexander Payne, yine hatalarıyla, zaaflarıyla "insan" kavramını çok güzel işlemiş. En başlar yavaş gelebilir, ama ben pek sıkılmadım. Tabii sonralarda açılmaya başladığı için verdiği tat da daha fazla oldu.

Bazı sahneleri izlerken "bu tür bir şeyi daha önce yaşamıştım" diye düşündürtmesi de gerçekçiliğini kanıtlıyor. Hikayesi sıradan gibi görünse de detaylarına indiğinizde aslında insanın yüreğine işleyebilecek, samimi bir malzeme olduğunu görüyoruz.

Oyunculuklar tek kelimeyle harikaydı. Bruce Dern'in performansı çok iyiydi, öte yandan oğlu rolündeki Will Forte ile uyumlarını da beğendim. Ama benim favorim kesinlikle June Squibb oldu. Keşke daha fazla sahnesi olsaydı da onun huysuz ve tatlı Kate portresinin tadını iyice çıkarsaydık.

Sonuç olarak Oscar'da aldığı adaylıkları sonuna kadar hak etmiş. Müziklerin harikalığı ve senaryonun samimiyeti izleyicinin daha kolay adapte olmasını sağlıyor. Siyah beyaz olması da benim için hiçbir sorun teşkil etmedi, aksine ona da hemen alıştım. Vereceğim puan belki fazla gibi görünebilir, ama hak etmediğini de söyleyemem. Neyse, izleyin.

9/10

@Aserat izleyeli birkaç saat oluyor ama yine de yorum yapayım nedir sanırsın iki sene geçmiş?
Ben zaten çoğu yorumu izledikten 1 gün sonra falan yapıyorum.

Bu arada son yılların hit filmlerine sarmışsın gibi ama keşke bu yıldan başlasaydın.

Sadece ilgimi çekenleri izliyorum. Gerçi bu yıldan da 2-3 film var, ama bir şekilde dikkatimi cezbedenleri boş vaktim varken aradan çıkarmak istiyorum.

O cümleyi kurmamın nedeni filmin bazı yerlerini unutmaktan endişelenmemdi; ama gereksiz olmuş bence de.

@OzaN bu filmi daha önce izlemiştim. Filmden aklımda kalan, bizim Phil'in ne kadar hayırlı bir evlat olduğu. (tabii o zamanlar Will Forte'yi tanımıyordum belirteyim) Babasını oynayan ihtiyarın adı neydi hatırlamıyorum ama en çok onu sevmiştim filmde. Eşini oynayan tonton nine de çok iyiydi.

Dediğim gibi bizim Phil bayağı hayırlı bir evlat filmde. Babası için ta Nebraskalara yol kat etmişti. Ve babasının hayali olan kamyoneti kendi arabasını satarak almıştı. Sonlara doğru babasına direksiyonu verip eğildiği sahne çok iyiydi.

Az daha unutuyordum Bob Odenkirk de vardı filmde ama pek rolü yoktu. Yol üzerinde bir evden bir şey alıyorlardı da ev sahibine mi yakalanmışlardı öyle de bir şey kalmış aklımda...