Murdoch, Aydın Doğan'a rakip olmak istiyor!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan xBUGRAx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

xBUGRAx

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
11 Şubat 2012
Mesajlar
67,166
Reaksiyon puanı
19,808
Puanı
1,060
Konum
Stars Hollow
BIRAKIN AYDIN DOĞAN'A RAKİP OLAYIM!

56e_eb139.jpg

İş dünyasında medya baronu olarak bilinen News Corp'un sahibi Rupert Murdoch dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da sürpriz bir görüşme yaptı. Görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Murdoch'un görüşmeye gelirken elinde Büyük Güney Arap Çölü'nü anlatan "The Empty Quarter" kitabı olması dikkati çekti. Murdoch, Erdoğan'a, medya sektörü açısından Türkiye'yi önemli bir ülke olarak gördüklerini ve buradaki yatırımlarını artırmayı arzuladıklarını söyledi.


MURDOCH AYDIN DOĞAN'IN EN BÜYÜK RAKİBİ OLACAK
Ankara'da gerçekleşen sürpriz görüşme, Türk medyasında dengeleri değiştirecek bir süreci tetikler mi? Medya analizlerimi okuyanlar, satışa çıkan atv ve Sabah Gazetesi'nin ünlü basın imparatoru Rupert Murdoch açısından önemini kavramıştır. Murdoch'a ait FOX TV'nin Türkiye'nin en büyük
5'inci kanalı olduğunu biliyoruz. Televizyonlara verilen her 100 liralık
reklamın yaklaşık 9 lirasını FOX alıyor. Doğan Grubu'na ait Kanal D ise bu toplamın 26 lirasını alıyor. Eğer Murdoch atv'yi de alırsa, ki bu kanalın payı yüzde 16, pazardaki payı toplamda yüzde 25'lere çıkacak. Başka bir deyişle, her 100 liralık reklamın 25 lirasını alacak. Ve Murdoch, Türk pazarında Doğan'ın en büyük rakibi olacak.



MURDOCH NASIL FOX'UN YÜZDE YÜZ SAHİBİ OLDU
6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un ilgili maddesi şöyle: "Bir medya hizmet sağlayıcı kuruluşta doğrudan toplam yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayenin yüzde ellisini geçemez. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi en fazla iki medya hizmet sağlayıcı kuruluşa doğrudan ortak olabilir." Diyeceksiniz ki, bu kanuna rağmen Murdoch FOX'un nasıl yüzde 100 sahibi olabildi? Oldu işte. Yasanın etrafından dolandı. Eğer bir satın alma olacaksa yeniden dolanabilir elbette. Ama iktidarın bu olaya nasıl baktığını, önümüzdeki günlerde bu yasanın değişip değişmeyeceğini öğrenmek istediğine eminim.
 
Son düzenleme:
Televizyonlara verilen her 100 liralık
reklamın yaklaşık 9 lirasını FOX alıyor. Doğan Grubu'na ait Kanal D ise bu toplamın 26 lirasını alıyor. Eğer Murdoch atv'yi de alırsa, ki bu kanalın payı yüzde 16, pazardaki payı toplamda yüzde 25'lere çıkacak.

Bu oranlar doğruysa Kanal D tek başına paranın dörtte birini elinde tutuyor demektir. Bana biraz abartılı geldi rakamlar. :)

Murdoch'un Fox'un tüm hisselerine sahip olma serüveni de ilginçmiş. Açıkçası başbakana yakınlığının bu olayda payı varmış gibi geliyor bana.
 
Aydın Doğan, tüm yıpratma çabalarına rağmen hala rakipsiz durumda. Bir yabancının medyaya egemen olmasındansa Türklerin egemen olmasını tercih ederim. :)
 
Aydın Doğan, tüm yıpratma çabalarına rağmen hala rakipsiz durumda. Bir yabancının medyaya egemen olmasındansa Türklerin egemen olmasını tercih ederim. :)

katılıyorum zaten türkiyede türk şirket kalmadı neredeyse telefonlar falan hepsi özelleştirilerek yabancılara verildi...
 
işine gelince ulusalcı işine gelince globalci olmamak lazım .. işi kim iyi yapıyorsa o alsın..
 
aslanın karsısına koyun atsan nolur, 2 koyun atsan nolur. Atvnın foxu bu kadar gecebılıcegıne ınanmıyorum bu arada. Fox gunluk dızılerıyle atvyı baya gecıyodur. Tabı atvnınde adı var