Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı Kıyam ve Fetih 1453'ün Ortak Başarı Sırrı!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Fks14
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Fks14

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
15 Şubat 2011
Mesajlar
55,491
Reaksiyon puanı
2,350
Puanı
809
Osmanlı kostümleri 1. Meydan Savaşı
Yalnızca ülkemizde değil, başta Ortadoğu olmak üzere tüm komşu coğrafyalarda büyük yankı bulan 'Muhteşem Yüzyıl', yeni başlayan 'Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam' ve gişede büyük bir başarı yakalayan 'Fetih 1453' bu sükselerinin önemli bir bölümünü kostümlerine borçlu. İşte üç önemli yapımın kostüm kritikleri.
AYSUN ÖZ KAŞİ - AKŞAM
'Muhteşem Yüzyıl' dizisi, ardından 'Fetih 1453' filmi ve şimdi de 'Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam' dizisi... Bu yapımlar, yalnızca ülkemizde değil, yakın coğrafyamızda büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Ortadoğu'nun da en popüler dizilerinden biri olarak kabul edilen 'Muhteşem Yüzyıl', 45 ülkede yayımlanıyor.
Öyle bir ilgi ki bu, Reuters'ın dış politika yazarı, iki Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci David Rohde'yi Türkiye'ye dizinin setine getirdi. Rohde, yazısında 'Oyuncular, Türkiye'nin önde gelen kostüm tasarımcılarından biri tarafından yapılmış ipek ve kadifeden enfes kıyafetler giyiyor' demekten kendini alamadı.
'Fetih 1453' filminin kostümlerine imzasını atan Canan Göknil de 'Fetih 1453'ün en büyük başarısı görsel dokusudur' diyor ve filmin etkisini kostümlerine bağlıyor.
İşte üç ünlü yapımın kostüm kritikleri...
MUHTEŞEM YÜZYIL NOTU: 8
-Osmanlı'da dış ticaretin geliştiği, saltanatın en şaşalı dönemlerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman'ın dönemi anlatıldığı için kostümler çok gösterişli.
-Dönemin saray giysilerini modernize edilmiş haliyle izlediğimiz dizide, üst üste giyilmiş kıyafetler yerine, tek parça uzun elbiseleri daha çok görüyoruz.
-İlk bölümlerden itibaren kadınların dekolteleri fazla bulunmuştu. Kostüm tasarımcısı Serdar Başbuğ, '16. yüzyılı anlatıyoruz. O dönemin ressamlarına baktığımızda göğüsler gerçekten açık, hatta göğüs uçları bile belli oluyor. Ama bu kıyafetlerle sadece haremin içindeler. Hiçbir erkekle mesaileri yok' diyerek eleştirilere cevap verdi.
-Dizin ilk bölümünden bu yana mücevherleri çok konuşuldu. O dönemde kadınların bu kadar çok takı takmadığı, sadece Kanuni'nin gösterişli takılara meraklı olduğu yöneltilen eleştiriler arasındaydı. Ancak bu bir dizi ve ticari bir yapımdı, takı sponsoru ihya oldu.
-Karakterlerin başlarını fesler değil, farklı tasarımlarla modernize edilmiş taçlar süslüyor.
-Karakterlerin gücü, renklerle yansıtılıyor. Güç arttıkça renk koyulaşıyor. Otoritesi artan Pargalı'nın son bölümlerde siyah tonları tercih etmesi, Kanuni'ye nikah kıydıran Hürrem'in kostümlerinin renginin koyulaşması ve gösterişinin artması gibi...
BİR ZAMANLAR OSMANLI-KIYAM NOTU: 6
-Sevk ve sefa dönemi olan Lale Devri'ni anlatan 'Bir Zamanlar Osmanlı-Kıyam' dizisinde kadife ve saten gibi parlak kumaşlar kullanılmış.
-O dönemin ruhuna uygun olarak üst üste giydirilmiş entari ve kaftanlar göze çarpıyor.
-Kadın karakterlerin ve özellikle Türkan Şoray'ın başına taktığı sarık ve mücevherler ilk bölümde eleştiri aldı. Dizinin kostüm tasarımcı Barış Karaca'nın yanıtı şöyle: 'Lale Devri gibi Osmanlı İmparatorluğu'nun en şaşaalı, safahat dönemini yansıtırken, elbette, öncelikle sarayın zenginliği ve kostümlerle birleşen takı detayları ve başlıklar üzerinde duruldu.'
-15 kadar ana karakterin her birine en az 10'ar tane kostüm tasarlanmış, saraydakiler, askerler ve figüranlar için tasarlanan kostüm sayısı binden fazla.
-Kostümlerde günümüzün döşemelik kumaşlarının kullanıldığı gözlerden kaçmıyor. Karaca da kumaşlarla ilgili olarak 'Orijinal el dokuma ipeklerden şile bezlerine; döşemelik kumaşlardan basit ama ekranda görüntüsü iyi olan yüzden fazla, kaliteli kumaş kullanıldı' diyor.
-O dönemde de en fazla 60 santimetre eninde kumaş dokunabildiği unutulup çok daha geniş, enli kumaşlar kullanıldığı gözlerden kaçmıyor.
FETİH 1453 NOTU: 9
-Zamanın giysilerini, günümüze uyarlanmış haliyle kullanan 'Fetih 1453' filminde ayrıntılar gözden kaçırılmamış.
-Üç yılda, 5 bin kişi için, 25 bin parça kostüm hazırlayan, filmin kostüm tasarımcısı Canan Göknil, at üstünde kullanılan çuldan, Fatih'in omuzluklarına kadar tüm ayrıntıları düşünmüş.
-Kostümlerde Fatih döneminde düğme olmadığı için onun yerine biritlerden, elde yapılmış düğmeler ya da bağlamalar kullanılıyor.
-O dönemde dış ticaret gelişmediği için brokar gibi gösterişli kumaşlar değil, daha sade el dokumasını andıran kumaşlar tercih edilmiş.
-Döneme uygun olarak kumaşlarda Türkmen ve Selçuklu desenlerinin hakimiyeti söz konusu.
-Osmanlı kostümlerinde taşlar, payetler yok çünkü o dönemde henüz kullanılmıyor. Ancak Bizans kostümlerinde değerli taşları görüyoruz, zira çöküş yaşayan Bizans'ın kendini zengin göstermek istediği bir dönem anlatılıyor.
-O yıllardaki tezgahlarda, sadece 40 ve 60 santimetre eninde kumaş dokunabildiği için tüm kostümlerin bu kurala uygun olarak tasarlandığı filmde, modernize edilen sadece kesimler.
 
muhteşem yüzyılın kostümleri muhteşem diğer filmlere fark atar...
 
Tarihi yapımların başarılarının sırrı belli : Osmanlı'ya duyulan merak ve daha önce bu tür dizilerin/filmlerin yapılmamış olması. :)