Muhteşem , fetih 1453'ü begenmemiş

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

beyazsoy

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
23 Aralık 2011
Mesajlar
29,669
Reaksiyon puanı
13,168
Puanı
1,059
Muhteşem Yüzyıl'ın ilk sezonundaki tarih danışmanı Erhan AfyoncuBugün gazetesindeki köşesinde Fetih 1453 filmiyle ilgili tarihi hataların yapıldığı iddia edildi.

Afyoncu, madde madde filmdeki hataları şöyle sıraladı:KRONOLOJİK HATA
-Büyük tanıtımlarla vizyona giren Fetih 1453 filminde çeşitli bilgilerin yanlış ele alındığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Filmdeki en büyük hata, kuşatma sürecindeki olayların kronolojik sırasının alt üst edilmesi.
-Kuşatmanın 15. Gününde 20 Nisan'da cerayan eden ve İstanbul'un fethindeki en önemli hadiselerden olan 3 geminin kuşatmayı yararak İstanbul'a girmesi filmde kuşatmanın 40. Gününde 15 mayısta gösteriliyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir.
EYÜP SULTAN'IN MEZARI
-Eyüp Sultan'ın mezarı kuşatma sırasında bulunuyor diye gösteriliyor. Dönemin kaynaklarında kuşatma sırasında Hz. Eyüb'ün mezarının bulunduğuna dair hiçbir bilgi yoktur. Tarihçi İbn Kemal, Eyüp Sultan'ın mezarının Fetih'ten sonraki yıllarda bulunduğunu açıkça anlatır.
AKŞEMSETTİN KUŞATMAYA BAŞINDAN KATILDI
-Fetih'te önemli bir rol oynayan Akşemsettin ancak filmin sonlarında ortaya çıkıyor. Halbuki Akşemsettin, kuşatmaya ilk günlerden itibaren katılmış ve kuşatmanın en sıkıntılı zamanlarında gerek padişahın gerek ise ordunun manevi gücünün yükseltilmesine yardımcı olmuştur.
SURLARIN ÖNÜNDE KONUŞMA YOK
-Filmde kuşatmanın başlangıcında Bizans İmparatoru ile ikinci Mehmet surların önünde konuşuluyor gösterilmiş. Böyle bir konuşma olmamıştır. Ceneviz Dükası'nın önündeki masada Veinedik'in simgesi kanatlı San Marko arslanı bulunuyor. Venedik ile Ceneviz, iki büyük rakiptir. Birbirlerinin simgesini kullanmazlar.
BİZANS İMPARATORUNUN CESEDİ
-Bizans imparatorunun cesedi Fatih İstanbul'a girerken bulunmuş gibi gösteriliyor. Bu doğru değildir. İmparatorun cesedi fetihten sonra Fatih'in araştırmaları sonrası bulunmuştur. Kuşatma sırasında Fatih, İstanbul'un kapılarına ve yerleşim yerlerine Türkçe isimleriyle askerlerini yerleştiriyor. Ayvansaray gibi. Fetih'tien önce bu Türkçe veya Türkçeleşmiş isimler kullanılmıyordu.
-Şehrin savunmasında büyük rol oynayan Cenevizli Guistiniani surlarda Ulubatlı Hasan tarafından öldürülmüş gibi gösteriliyor. Cenevizli komutan son hücum sırasında kılıçla değil arkebüzle yaralanmış, ancak İstanbul'da değil, yaralı olarak şehirden kurtulup Sakız'a vardıktan sonra ölmüştür.
AFYONCU'YA GÖRE FİLMDEKİ EN BÜYÜK HATA
-Bana göre filmin en büyük eksiği Fetih'ten sonra Ayasofya'ya giden Fatih'in buradaki Bizanslılar'a bir konuşma yaptıktan sonra filmin bitirilmesi. Halbuki film Ayasofya'da ezan okunduktan sonra Fatih'in secdeye vardığı anda bitirilseydi çok anlamlı ve etkileyici olurdu
 

destere

Favori Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
67,698
Reaksiyon puanı
41,332
Puanı
1,059
geç kaldın beyazsoy konu açılmış:)))
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...