Mr. Robot l Dizi İnceleme

sürgünüm

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,420
Reaksiyon puanı
65,202
Puanı
1,059



YAYIN BİLGİLERİ

TÜR: Suç, Gerilim, Teknoloji, Drama

KANAL: Usa Network

YAYIN TARİHİ: 24 Haziran 2015

BÖLÜM UZUNLUKLARI: 40 - 45 dakika

BÖLÜM SAYISI: 10

ONAY DURUMU: İkinci sezon onayını aldı.

Wikipedia - Twitter - Facebook - Imdb - İnstagram

IMDb'de ki puanı, 9.2 gibi yüksek bir seviyede. Peki bu diziyi bu kadar ilgi çekici hale getiren konu nedir? Mr. Robot'ta adım adım sezon finaline yaklaşırken diziyi mercek altına alalım ve neyi bu kadar sevdiğimizi görelim.

NOT: Çok fazla spoiler içermeden yorumladım ama ''en ufak detay bile beni bozar'' diyorsanız devamını okumayın!

Elemanımız Elliot; New York’ta yaşayan ve gündüzleri bir siber güvenlik şirketinde çalışan, geceleri ise siber alemin altını üstüne getiren bir hacker. Dış dünya ile pek ilgisi olmayan, asosyal olarak tanımlayabileceğimiz bu genç, gizemli bir hacker grubunun Mr. Robot nick’li lideri ile tanışır ve Mr. Robot Elliot’tan grubu katılmasını ister. Korumakla görevlendirildiği büyük bir şirketi hack’lemede kendilerine yardımcı olmasını istemesiyle Elliot'un hayatı değişecektir.



Oyuncu kadrosuna gelirsek, Elliot'u (Rami Malek canlandırıyor.) içsesiyle Dexter-varibir havada gerçekleştiriyor ve bu da diziye ayrı bir derinlik kazandırıyor. Dizide Christian Slater ''Mr. Robot'' olarak karşımıza çıkıyor. Elliot'un platonik aşkı ve iş arkadaşı Angela rolünde Portia Doubleday, kendisinin psikoloğu Krista rolünde Gloria Reuben, çalıştığı sanal güvenlik firmasının teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı rolünde Martin Wallström oyunuyor.



Eliot’un içerisinde bulunduğu psikolojik sorunlar da diziye ayrı bir hava, ayrı biz gizem katıyor. Eliot, yazılımsal anlamda sahip olduğu bilgileri, internetin derin sularında gezip, kötüleri tespit edip, onarı cezalandırmak ve adaleti sağlamak için kullanmaktadır. Örnek verecek olursak, çocuk pornosu ie ilgilenenleri polise teslim ediyor, kadınları aldatanların foyasını ortaya çıkarıyor. (Umarım bu tempoyu koruyarak aynı düzlemde diziyi devam ettirebilirler. Çünkü hissettiğim kadarıyla çok akıllı bir ekip ve başarılı olma potansiyeli yüksek bir senaryo var.)



Dizi sert bir sistem eleştirisi yapıyor. Bunu yaparken elini korkak da alıştırmıyor. Daha ilk bölümden Facebook, Apple gibi büyük firmalara ''giydirmeleri'' çok dikkat çekiyor. Sosyal medyanın insanların uyuşturulması için kullanıldığını gözümüze sokma amaçları var ve net bir şekilde düşüncelerini belli ediyorlar. İşte Elliot ın yaptığı o göndermelerden bazıları;

''Hepimiz çocukların sırtından milyarlar kazandığını bilmemize rağmen, Steve Jobs'un harika biri olduğuna inanmamız mı?''

''Ya da belki tüm kahramanlarımızın sahte olduğunu hissetmemizdir.''

''Dünyanın kendisi bile büyük bir aldatmaca. Birbirimizi fikir gibi maskelediğimiz saçmalıklarla doldurmaktan, sosyal medyada samimiyet taklidi yapmaktan başka ne yapıyoruz?''

''Hileli seçimlerimizden değil mal, mülk, paramızdan bahsediyoruz. Yeni bir şey söylemiyorum. Bunu neden yaptığımızı biliyoruz.''

''Açlık oyunları romanının bizi mutlu ettiği için değil uyuşturulmuş olmak istediğimiz için okuyoruz. Çünkü bu gerçek bir acı, kendimizi kandırmayalım çünkü biz korkağız.''



Dizinin cinsellik yönüne ciddi eleştiri getirenler var (ki haksız sayılmazlar). Elliot'ın gay patronu ona sevinçle dokunduğu bir anda arkadaş tepki gösterince (ki kendisi tercihinden dolayı değil asosyal olduğundan tepki göstermişti) kendi cinsel tercihlerini açıklamak zorunda hissetmişti. (Tyrell'li sahneleri bilgisayarın sesi açıkken izlememenizi tavsiye ederim, dikkatli olmakta fayda var.)

EDİTÖRÜN NOTU:

Gerek konusu, gerek oyuncu seçimleri, gerek müzikleri, gerek çekimleri olsun oldukça kaliteli bir yapım. Temiz ikinci sezon onayı da var. Ayrıca oyuncularını da seven bu diziyi götürür rahatlıkla. Hakkını yemeyeyim başroller oyunculuk adına iyi iş çıkarmışlar. Rami Malek'in rolü çok güzel üstlendiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. İzlerken sizlerin de hiçbir kuşku duymayacağınıza eminim. Bilim kurguyu andıran teknoloji, aksiyon, suç, psikolojik gerilim ve biraz da dram seviyorsanız Mr. Robot dizisini sakın kaçırmayın!

Ayrıca dizi ile ilgili bilgi alabileceğiniz, sorular sorabileceğiniz şöyle de güzel bir internet sitesi tasarlamışlar. Bir bakın derim; Who is Mr. Robot?
 
Bu dizinin buram buram sistemin kendisi olduğunu düşünüyorum. Amaçları sistem eleştirisi yapmak mı bilmiyorum ama böyle sistem eleştirisi olmaz. Para kasmak adına yapılmış klişe bir sistem TV serisi.

Başkarakter Eliot, tam bir sistem adamı. Tam bir toplum çarkı. Bir kere sistem eleştirisi yapmaya çalıştıklarını gözümüze soka soka anlatmaya çalışan yapımlardan hayır gelmez. Bu adam sistem gibi işliyor. Sistemin suç saydığını o da sayıyor. Sistemin hoş saydığını o da sayıyor. Nitekim, psikoloğu aldatan adama böyle tehditlerde bulunup ondan ayrılmasını sağlaması bile buna kanıt. İyilik meleği mi bu adam? Evrensel ahlak kanunlarının koruyucusu mu? Eğer öyleyse zaten sistem eleştirisinden bahsedemeyiz.

Dizinin teknik kurgu kısmı ise sistemin dibine vurulan kısım. Başkarakterimiz her zamanki Amerikan klişesi gibi, yetenekli, çekici ve kadınlarla haşır neşir, arada sözde kanun dışı işleri tabi ki yapar, uyuşturucu vs tabi ki olacak, polislerle arası elbette sık sık derde girecek. Fazlasıyla zeki olacak elbette. İşinde üstüne olmaz, alanında üstüne yoktur. Zeki ama tembel havası içindedir. Böyle klişe yapımlarda kahramanvari bir ekip vardır, bunda da var.

Hackerlık yetenekleri ile arz-ı endam ediyor, patronunun filan hayranlığını kazanıyor. Ne ilginç değil mi! Tabi aşk meşk işleri olmazsa olmaz. Önce platonik takılıyor ama işte bizimki esas çocuk ya, platonik takıldığı iş arkadaşı kadın da esas çocuğa karşı boş değil! Hiç olur mu Amerikan yapımlarında? Esas çocuğun bir akıl hocası diyebileceğimiz bir tip, elbette var. Süslü laflar filan ediyor, cool görünmeye çalışıyor. Kötü adamlar , onların peşindeki kanun adamları... Bunlar olmazsa olmazı zaten.

Arada böyle popüler kültüre gönderme yapma çabaları, tabi bizde hemen face hesabını dondurup, chrome u silip, Apple cihazımızı yakıyoruz. O kadar etkili bir yapım işte.

Sistemi öyle bir eleştiriyor ki bir bakmışız sistemi eleştiren şey sistemin kendisi imiş. İşte başarı diye buna derim! Amerikan halkı böyle yapımları çok sever, yıllarca devam edecektir. Hatta reytingleri bile oldukça iyidir kim bilir? Zaten bu denli popüler olması ayrı bir ironi. Eğer reytingler zirvede iken, gelecek sezonla ilgili kanalla sözleşme imzalamışken diziye final yaptırırlarsa veya ortada bırakırlarsa işte o anca zaman sistem eleştirisi yaptıklarına inanırım.