Başyapıt - 5 Monty Python And The Holy Grail / Monty Python ve Kutsal Kâse (1975) - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

Monty Python and the Holy Grail.jpg


Monty Python and the Holy Grail

Tür:
Macera, Komedi, Fantastik
Süre: 91 dakika

Yönetmen: Terry Gilliam, Terry Jones
Senaryo: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin

Oyuncular:
Graham Chapman
John Cleese
Eric Idle
Terry Gilliam

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.2/10
Rotten Tomatoes: 97%
Metacritic: 91/100

Filmin Fragmanı:


Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.

 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,057
Reaksiyon puanı
49,713
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Üzerinden 45 yıl geçmiş olmasına rağmen hala bu film kadar başarılı bir absürt komedi filmi gelmedi. Sanırım dördüncü izleyişim oldu ve yine jenerikten itibaren başlayarak pek çok yerde sesli güldüm.

Öncelikle son derece absürt bir şey izleyeceğinizi, sıradan senaryolu bir film beklememeniz gerektiğini bilmeniz lazım. Tek yapmanız gereken mantığı bir kenara koyup gülmeye hazırlanmak. :)

En sevdiğim sahnelerden bazıları:

Kral Arthur ile kendisini tanımayan, otonom bir şekilde yönetildiklerine inanan halk insanlarıyla olan sahneleri. :A

Ölü toplayıcı. :A

Ni diyen şövalyeler. :A

Brave Sir Robin ve muhteşem şarkısı. :A

Prens Herbert ve babasının korumalarla olan diyalogları. :A

Muhteşem truva tavşanı planı. :A

Cadı yakma sahnesi. :A

3 soru soran büyücü ve kırlangıç sorusu. :A

Ve tabii ki muhteşem sonu. :A

Nerd tarihini bu kadar derinden etkileyen bir başka film daha zor gelir. Meşhur programlama dili python bile adını bu filmden almıştır ve pek çok oyunda, filmde bu filme referanslar mevcuttur.

9/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,615
Reaksiyon puanı
9,591
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Ben bu derece absürd bir filmi daha önce neden görmedim ya. Filmde gülmekten öldüğüm yerler çok vardı. Çağın ötesinde bir film bu.

Filmde herkesin altında at varmış gibi gitmesinde gülmeye başladım zaten. İlk jenerik aktığında bir şüpheye düşmüştüm zaten. Ekibin tanıtılması da ayrı bir komediydi. Ölü toplayıcı sahnesi, cadı avı sahnesi, kale kuşatmaları, üç sorulu büyücü ve o muhteşem son.

Gülmekten filmin ne kadar hızlı geçtiğini anlayamadım. Keşke biraz daha uzun olsaydı demiyorum çünkü o zaman bu kadar komik olamayabilirdi. Bu filmi yeni keşfettiğim için çok üzgünüm.

9/10
 

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Öncelikle şimdiye kadar bu filmi izlememiş olmam, benim bu filme karşı yaptığım büyük bir ayıp olmuş...

Jeneriğinden itibaren güldürmeye başlayan, tarihin en başarılı absürt komedi filmlerinden birisi kesinlikle. Tek bir boş anı yok desem abartmış olmam herhalde.

Oyunculuklar, yönetmenlik, prodüksiyon gibi unsurlar filmin çekildiği döneme göre oldukça başarılı. Zaten bu tip bir film söz konusuysa, bu tarz unsurlardan bahsetmeye pek gerek yok. Ana odağımız senaryo, mizah, yapılan espriler ve diyaloglar gibi unsurlar ki bunlar da yine döneminin ötesinde. Zaten günümüzde dahi benim gibi filmi ilk kez izleyenler dahi gülüp, eğleniyorsa üzerine çok da bir söz söylemeye gerek yok.

Ben de en çok güldüğüm sahneleri yazayım en iyisi sırasıyla...

Dediğim gibi öncelikle jenerik çok eğlenceli...

Tabii ki ölü toplayıcı, tek bacaklı şövalye, Truva tavşanı planı (kahkaha attım. :A), Kral Arthur'un ( :A ) önüne çıkanlara kendisini tanıttığı sahnelerin tümü, üç soru soran büyücü, "Ni" reisler ve daha nice komik sahne... :A

Tüm bu faktörlerin yanı sıra mizahının o yıla rağmen korkusuzca olması da takdir edilesi, umarım bir gün ülkemizde de bu tarz korkusuzca kara mizah yapılabilir.

Son olarak devam filmini de öneririm...

Puan: 8.5/10
 
  • Harika
Reactions: bazinga

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Absürd komedi türüne Leyla ile Mecnun'dan aşina olan ben bu filmi bu etkinlik olmasa belki de görmeyecektim bile... Ancak etkinlik sağolsun gördük ve izledik... Filmde öyle çılgın sahneler var ki gerçekten bu kadarı da olmaz diyorsunuz. Kahkahalar üstüne kahkahalar attığım çok fazla sahneye sahip çılgın bir film. Jeneriğinde napıyor bunlar diyorsunuz ama filmin kafasını zaten orada anlıyorsunuz ve hissediyorsunuz.

Devamın açılış sahnesi ile ne anlatıyor bu adamlar diyorsunuz ve filme kendinizi kaptırıyorsunuz zaten. Adamların dalga geçmediği, gönderme yapmadığı bir şey yok sanırım. Çok garip bir filmdi. Çok da eğlenceli elbette. Çılgın mizahının yanında, oldukça da başarılı bir görüntü yönetmenliği var 1975 yılını düşününce... Çağının ötesinde bir komedi filmi ve gerçek bir klasik diyebiliriz...

Cadı sahnesi... Kırlangıç muhabbeti... Çok fazla manyakça sahne vardı zaten... Tek tek sahneleri yazmaya gerek yok, beni en çok vuran sahneler için ise 3 soru soran büyücünün olduğu kısım ve final sahnesi diyebilirim... :A İkinci filmini de en kısa sürede izleyeceğim sanırım...

8.5/10
 
  • Harika
Reactions: bazinga