Meiji Restorasyonu (1868–1912)
• 1850’li yıllara kadar diğer ülkelerle birkaç olay dışında çok fazla münasebet kurmayan Japonya’da imparator Mutsihito’nun hükümdarlığı dönüm noktası olmuştur.
• Mutsihito tahta geçtikten sonra Japonya’yı batıya açacak köklü ve kalıcı reform süreci başlamıştır.
• Bu yüzden bu döneme Meiji (Aydın Hükümet Çağı) denir
• Ancak bu reformlar önce halk ve aristoktokrat savaşçı bir sınıf oluşturan Samurai’ler tarafından tepkiyle karşılanmış fakat hükümetin kararlı tutumunun sonucunda reformlar hayata geçirilmiştir.
Bu dönemdeki önemli gelişmeler:
• Takvim değiştirildi.
• Giyinme şekli batı tipine göre düzenlendi.
• Avrupa’nınkine benzer bir bankacılık sistemi getirildi.
• Bilhassa İngiltere ile yaptıkları mal ithalatı antlaşmalarına, alışılmadık maddeler koydurdular.
• Belli bir miktar dış alım için, belli sayıda insanına İngiltere’nin ihtisas düzeyinde eğitim vermesini istediler.
• Çağdaş bir düzenli ordu kurulmuş, subaylar eğitim için Batılı ordu ve donanma akademilerine gönderilmiştir.
• 1872 de çıkarılan bir kanunla kadın ve erkek her Japon için ilköğretim zorunlu oldu.
• 1871 de ilk gazete yayınlandı. 1873 de mecburi askerlik sistemi kabul edildi.
• 1871 de "Daymiyo" denen derebeylik sistemine son verilerek ülke çağdaş bir şekilde idari bakımdan organize edildi.
• 1870 de ilk demiryolu yapımına başlanmış iken, yirmi yıl sonra, 1890 da demiryollarının uzunluğu 7200 kilometre idi.
• 1868–1898 arasındaki otuz yıllık devrede 2190 fabrika yapıldı.
• Yeni Anayasa, Almanya devlet yapısı ve Fransa Anayasasına göre uyarlanmış 1889’da ilan edilmiştir.
• Kast düzeni kaldırılmış, toprak ve vergi düzeltimi gerçekleştirilmiştir.
• Millet Meclisi, Siyasal partiler ve Danışmanlar Kurulu oluşturulmuştur.
• Şintoculuk dini yaygınlaştırılmaya Budacılık bastırılmaya çalışılmıştır.