2014 Leviathan | Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
6,723
Puanı
1,060
2802154.jpg

Leviafan (2014)

Türü: Dram
Yönetmen: Andrey Zvyagintsev
Senaryo: Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev

Oyuncular:
Elena Lyadova
Vladimir Vdovichenkov
Aleksey Serebryakov
Roman Madyanov
Sergey Pokhodaev

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Filmin hikayesi günümüzün toplumsal dramını yansıtarak birden fazla karaktere odaklanıyor. Kademe kademe inşa edilen "yeni bir kent"te yaşamaya çalışan insanların mücadelesini ve güvensizliklerine derinlemesine dalarak, insaoğlunun yeryüzündeki köklerine iniyor. Yönetmenliğini yaptığı Dönüş adlı filmiyle adından söz ettiren Andrey Zviaguintsev bu kez Leviathan ile karşımıza çıkıyor.

Filmin Fragmanı

Blogda yazdığım kısmı aynen kopyalıyorum. :)

Bu sene Kış Uykusu, Cannes’da Altın Palmiye kazanırken en büyük rakibinin hep Leviathan olduğu söylendi. Rus yapımı olan ve orijinal adı “Leviafan” olan Leviathan, bu ödül döneminin en çok ses getiren yabancı filmlerinden biri oldu ve Altın Küre dahil pek çok ödül de kazandı. Özellikle nefret ettiğim Ida’nın en güçlü Oscar rakibi olması nedeniyle sevmeyi, desteklemeyi çok istediğim bir filmdi Leviathan. Fakat belki de pek çok kişiden duyduğum çok çok iyi yorumlar beklentilerimi fazla yükseltti ve filmi yeterince fazla sevemedim. Daha doğrusu şöyle söyleyim izlerken çok fazla keyif alamadım, belki de üst üste bu tarz uzun süreli ve ağır filmleri izlemenin etkisiyle bazı sahnelerde sıkıldım, filmden kopma noktasına geldim…

Sistem eleştirisi odaklı olan film, güç sahibi kişilerin sıradan insanların hayatlarını hiçe sayabileceklerini göz önüne seriyor. Bunu yaparken de içinde güçlü bir aile dramı tarafını da barındırıyor. Normalde aile dramı konusu görünce hemen tav olmam gerekirken Leviathan’da neden öyle olmadığına mantıklı bir açıklama getirebilmiş değilim doğrusu.

Leviathan’ın çok başarılı olduğu konulardan bir tanesi görüntü yönetmenliğiydi, görsel açıdan gerçekten keyif veren filmlerden biriydi. Az ama öz olan müzikleri de akılda kalıcı detaylardandı.
Sonuç olarak Leviathan’ın Ida’dan çok daha iyi bir film olduğu kesin ama daha fazla sevmeyi isterdim. Belki şu ödül döneminin üzerinden biraz geçtikten sonra daha iyi bir zamanda tekrar izlerim ve bu kez filmle ilgili daha da iyi düşüncelerim olur…

6.5/10