laiklik

sadi koç

Yeni Üye
Konu Sahibi
Reaksiyon puanı
0
Puanı
22
İstanbul'un ünlü bir kültür merkezinde anlı şanlı bir laikcimiz konferans vermektedir. Gariban bir dede arka sıralarda oturmuş dışarıdaki yağmurdan korunmakta ve bir yandan da konuşmacıyı dinlemektedir. Konuşmanın sonuna doğru dedeye takılarak hacı dede söyle bakalım laiklik nedir ? diye sormuş.
Dedem saf ve temiz bir şekilde " laiklik gayet güzel bir şeydir. laiklikte herkes layık olduğu
yere gider. Kerhaneye layık olan kerhaneye, meyhaneye layık olan meyhaneye, kumarhaneye layık olan kumarhaneye, camiye layık olan camiye gider" demiş.

Laikçi ne demek bunu sorgulamak gerek.
Laiklik herkesin din yönünden özgür olmasıdır. Kendini demokratik olarak nitelendiren her ülkede olmazsa olmaz bir ilkedir. Laikliği dinsizlik zannedenlere ne demek gerek bilmiyorum...

Dedemin cevabı güzel de bu noktada ortaya bir çıkmaz çıkıyor. Eğer ben rakımı alıp eve geliyorsam ve aynı evde eşim namaz kılıyorsa, ben mi layık olduğum yerdeyim yoksa o mu yahut ikimiz de laik olduğumuz yerde miyiz bu durumda... Bla bla bla işte dolayısıyla uzun lafın kısası Ozan'ın yorumuna +1...

İsteyen kerhaneye gitsin isteyen meyhaneye,olay bu...Herkes eninde sonunda kendi yaptığı işten dolayı hesap verecek.Hayatı ne din kalıplarının içerisinde ne de dinden toptan kopuk vaziyette yaşamalı.Olay bu-2.

İlk meclislerde hoca olan bir milletvekili kürsüye çıkmış nedir bu laiklik demiş.Atatürk yerinden kızgınca kalkarak masaya vurmuş ve "Adam olmaktır adam " demiş... Siz her türlü anlamı çıkarın şimdi.

senin söylediğin olması gereken ve kitaplarda yazan tanımdır. Bizde ki uygulamaların nasıl olduğunu yazıp beni bilgilendiriniz.

Genetik özelliğimiz,tanımlar gerçeklerle tamamen kopuktur.

Genetikle falan alakası yok tüm dünyada bu böyledir. Tanımlar her zaman 'Ütopya'dır. Laiklik ütopyadır, kominizm ütopyadır, cumhuriyet ütopyadır, vs. Yapılmaya çalışılan ise elbette Ozan'nın dediği gibi ütopyanın uygulamaya konulma çalışmasıdır fakat ütopyalar hiçbir zaman tam anlamıyla gerçekleştirilemeyenlerdir....

arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. gerçekten ilginizi çeken bir bölüm oldu galiba. cevaplar da gayet güzel ve içten seviyeli yazılar.

Biz teşekkür ederiz Sadi. Konu gerçekten isabetliydi, sadece ülkemizde değil tüm dünyada sıkıntısı çekilen bir mesele...

Doğru,elbette ki,ancak benim dediğim olayın sizin "uygulama çalışması" konusuyla bir ilgisi yok.Bizde ütopya olacak bi' tanım bile yok,herkes her şeyden her anlamı çıkarabiliyor.Mesela burada,kaç çeşit laiklik anlayışı belirtildi gibi.Genetik kısmı yanlış olabilir,dünya üzerinde herkes her şeyden her anlamı çıkarabilir ama bir nokta mutlaka ortaktır.Bizde bu yok.

Kesinlikle haklısın... 'Dilsel' anlamda mevcut olan tanım sıkıntımızın üzerine bir de konuyu tam kavramadan yorum yapmaya çalışınca insanlarımız dediğin gibi her kafadan bir ses çıkmış ve ortalık iyice karışmış oluyor...