Kuzey Kutbu, Dünya'nın ekseninin üst kısmında, kuzeyde kalan noktayı tanımlar.
Kuzey Kutbu'nda kara yoktur, sadece kalın bir buz kütlesi vardır. Bu da Kuzey Kutbu'nda bir istasyonun yapılmasını imkânsız kılmaktadır.
Kutup Günü 66,5° kuzey enleminden kutup noktasına kadar 23 ila 176 gün arasında değişen bir süre boyunca güneşin batmadığı dönemdir. Sonra da güneşin hiç doğmadığı Kutup Gecesi başlar. Bu durum altı ay arayla Güney Kutup Bölgesi’nde de yaşanır.
Kışın aylardır karanlıkta kalan Kuzey Kutup Bölgesi’ni güneş yeniden aydınlatmaya başlar. Her geçen gün güneş ufukta daha da yükselir. Işınları daha dik düşer. Buzlar erir. Yaşam canlanmaya başlar. Bir süre sonra da Güneş, ufkun altına hiç inmez ve aylar boyu süren Kutup Günü başlar.
Peki 6 ay kar altında;karanlıkta geçen günlerden sonra güneşin aylarca tepede kalmasıyla yaşam ortaya çıkar...
Bu dönemde uzunca süre uykuda olan Kutup ayıları uykudan uyanır, Bu dönemde dişiler 1-2 yavru doğurmuş, onları sütle beslemiş ve ağırlıklarının önemli bir bölümünü kaybetmiştir. Yaklaşık iki aylık yavrularıyla birlikte buz tutmuş denize doğru yürüyüşe başlarlar. Hayatta kalabilmek için oradaki fokları avlamaları lazımdır.
Ortalama 2 milyondan fazla nufusa sahip foklarda gün yüzüne çıkarlar ama ağır hareket ettiklerinden en büyük düşmanları Kutup ayıları olacaktır.
Kutup tilkileri ise Kışın beyaz,yazın ise kahverengine dönen tüyleri nedeniyle av ve avcı konumlarında sağlam bir koz sahibidirler.
Mevsimin yaza dönüp,doğanın canladığı dönemlerde Misk Öküzleri,Ren geyikleride gün yüzündedir.
Güneşin 6 ay tepede olduğu dönemde doğada canlılar belirir özellikle bir çok kuş türü kısa süreli göç halinde olur ki en dikkat çekenleri Kutup Kırlangıcıdır çünkü 2 kutup arasında mekik dokurlar.
Kuzey Kutup bölgesi dendiğinde ise Akla; GRÖLAND gelicektir elbette..
Grönland, yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumundadır. Adanın % 81'i buzullarla kaplıdır.
Grönland'da yaşayan nüfus 57.500 civarındadır. Nüfusun büyük kesimi batı kıyısındaki küçük kasabalarda yaşar.
1985 Yılında kendi isteği ile Avrupa Birliğinden çıkan ülkenin başkenti Nuukdur.
Tabiki Kuzey Kutbu denilince Kuzey Işıklarını unutmamak lazım;
Kuzey Kutbundaki birçok komşu ülkeyi birbirine düşürecek olay ise;
Eriyen buzulların altında saklı olduğu düşünülen saf petrol ve doğalgaz rezervleri....
Kuzey Kutbu'nda, sınırları olan 8 ülke hak iddia etmektedir: Rusya, ABD, Kanada, Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve Grönland. Kesin sınırlar üzerinde Birleşmiş Milletler'in Deniz Kanunları anlaşmasının 76. maddesine göre tartışılmaktadır.
Konunun kapanışınıda;
Dünyaca ünlü fotoğraçı Filip Kulissev de Türkiye'den Kuzey Kutbu'na ayak basan ilk grup olan bizlerle aynı gemideydi.Bu görüntülerle bitirelim.
Herkeye Keyifli Okumalar ve İyi Yolculuklar Dilerim