[h=1]'Kendi hayatımın kahramanıyım'[/h] [h=2]Sıla, hasretle beklenen yeni albümü 'Vaveyla' ile huzurlarınızda[/h] 14 Ekim 2012 Pazar, 16:16:29
Rahşan GÜLŞAN / HT PAZAR
Sıla, hasretle beklenen yeni albümü 'Vaveyla' ile huzurlarınızda. İçli bir albüm. Bu kez Batı yaylıları ve İçinde Bratislava Senfoni Orkestrası'nın da önemli katkısı var. Sıla hem yeni şarkılarını hem de kendisini onlara götüren yolda yaşadıklarını anlattı
Sıla'nın evine giderken ister istemez kafamda bir ev canlandırıyorum. Siyah duvarlar, gotik stil mobilyalar, her yerde mumlar, aynalarda bolca hüzün... Ama tam tersiyle karşılaşıyorum. Kocaman bir gülümsemeyle karşılıyor beni duvarları bembeyaz, minimal modern döşenmiş evinde. Bizi hüzün duvarlarında bir o yana bir bu yana çarptıran kadın o değil sanki. Basıyorum teybin düğmesine, başlıyor heyecanla anlatmaya...
'YAŞADIKLARIMA PLATONİYİ DE EKLE'
'İLK ARŞEDE GÖZÜMÜZDEN YAŞLAR İNDİ'
'YANIMDA BİR OMUZ YOK'
Peki caz vokal eğitimi almış genç bir ruh için Kenan Doğulu'yla pop müzik vokali yapmak biraz tuhaf bir dünyaya girmek anlamına gelmedi mi?
O dünyayı Kenan'la tanıdım. O kadar doğru düzgün abilerle ablalarla çalıştım ki çok iyi bir referans oldu benim için. Belki Kenan Doğulu değil de başka bir popstarla bu yola çıkmış olsaydım üzerimde onun kaşıntısı olurdu. Ama Kenan'la bu mümkün değil. Kenan'la beraberken Efe'yle tek vokal gitar şarkılar söylüyorduk.
'BAZEN İNSAN NELER İSTİYOR'
'Şarkıyı yazarım konu kapanır'
'Erkeklerin korkulu rüyasıyım'
'Bir Teselli Ver'i çok kötü söyledim'
'Akustik peşindeyim'
[*=center]
Rahşan GÜLŞAN / HT PAZAR
Sıla, hasretle beklenen yeni albümü 'Vaveyla' ile huzurlarınızda. İçli bir albüm. Bu kez Batı yaylıları ve İçinde Bratislava Senfoni Orkestrası'nın da önemli katkısı var. Sıla hem yeni şarkılarını hem de kendisini onlara götüren yolda yaşadıklarını anlattı
Sıla'nın evine giderken ister istemez kafamda bir ev canlandırıyorum. Siyah duvarlar, gotik stil mobilyalar, her yerde mumlar, aynalarda bolca hüzün... Ama tam tersiyle karşılaşıyorum. Kocaman bir gülümsemeyle karşılıyor beni duvarları bembeyaz, minimal modern döşenmiş evinde. Bizi hüzün duvarlarında bir o yana bir bu yana çarptıran kadın o değil sanki. Basıyorum teybin düğmesine, başlıyor heyecanla anlatmaya...
- Albümün kapağında beklemediğim küçük bir metin var. 'Bu bir ihbardır' diye başlıyor. Neyi ihbar ediyorsun ?
- Ama hiç yardımcı olmuyorsun.
- Birinin gelip seni kurtarması mı lazım yoksa seni bir yere kapatması mı?
- Karanlık bir metin aslında...
'YAŞADIKLARIMA PLATONİYİ DE EKLE'
- Albümün havası da ondan farklı değil...
- Ama özgüven patlaması yaşıyor gibi duruyorsun.
- Peki sen bu hayatın içinde nerede kayboluyorsun? Bu kadar neşeli, bu kadar hareketli bir insanken neden böyle karanlık şarkılar çıkıyor?
- Bu albüm müzikal olarak öncekilere göre daha kişisel görünüyor. Bu sefer kolay ezberlenen melodilerin daha az kullanıldığı, daha riskli bir albüm var. Bu, istediğini yapmak konusunda biraz daha cesarete kavuştuğunu mu anlatıyor bize?
- Önceki albümlere göre müzikal olarak kendi içinde daha tutarlı da bir albüm.
- Alıştığımız Sıla müzikal tarzı böyle değil aslında. İki yılda ne değişti hayatında?
'İLK ARŞEDE GÖZÜMÜZDEN YAŞLAR İNDİ'
- Yaylıları da büyük bir orkestraya çaldırmışsın. Her gün örneğine rastladığımız bir şey değil bu.
- Kaç parça?
- Vay...
- Pahalı bir şey mi?
- Türkiye'de çaldırmaktan pahalı mı?
'YANIMDA BİR OMUZ YOK'
- Mağlum önümüz kış. Kış, birçok kişi için Sıla şarkısıyla ağlamak demek. Hele bu sözler öyle böyle değil. Sıla, hakikaten ne değişti de bu kadar derine dalıp acıttın, tırnaklarını soktun ruhumuza? Belki özel hayatında bir şey yaşadın?
- Gerçekten böyle hisseden, böyle yaşayan bir insansan nasıl başa çıkıyorsun bu karanlıkla?
- Bu cümleyi söyleyip gözüme bakıp susmayacaksın herhalde...
- Geçmişte acayip işlerde çalıştın mı ?
Peki caz vokal eğitimi almış genç bir ruh için Kenan Doğulu'yla pop müzik vokali yapmak biraz tuhaf bir dünyaya girmek anlamına gelmedi mi?
O dünyayı Kenan'la tanıdım. O kadar doğru düzgün abilerle ablalarla çalıştım ki çok iyi bir referans oldu benim için. Belki Kenan Doğulu değil de başka bir popstarla bu yola çıkmış olsaydım üzerimde onun kaşıntısı olurdu. Ama Kenan'la bu mümkün değil. Kenan'la beraberken Efe'yle tek vokal gitar şarkılar söylüyorduk.
- Efe kaç yıldır hayatında ?
'BAZEN İNSAN NELER İSTİYOR'
- Maddi imkânlarının rahatlaması son birkaç yıla denk geliyor. Bu başarı duygusu seni daha pozitif, yaşamsal kaygılarını geriye atan biri hale getirmedi mi?
- İlginç bir şekilde özel hayatını magazinden korumayı da başarıyorsun. Bunun için özel çaba mı sarf ediyorsun?
- Hayatında ne kadar arkadaşın varsa hepsiyle yazıldın.
- Peki insan sevdiceğinin elinden tutup, hayatını bu baskıdan kurtarıp yaşamak istemez mi?
- Şöhretli olmak sana bir yük getirmiştir ama. Sonuçta gittiğin her yerde damalı eşek gibi oluyor insan. Bu, hayata yabancılaşma ya da daha bir içine kapanma gibi bir ruh hali getirdi mi?
- Daha iyi bir evde, daha iyi bir hayat yaşarken özgürlüklerin de gidiyor. Sokakta sevdiceğinle el ele yürüyüp İstiklal Caddesi'nde öpüşecekken her duygunu kendi içinde yaşamak zorunda kalabiliyorsun. Bu kişisel bir savaş yaratıyor mu içinde?
- Neler istiyor?
'Şarkıyı yazarım konu kapanır'
- İmkânsız şarkısında bir sözün şöyle bir anlamı var: Gizli saklıysak benim yüzümden...
- 'Kaçaksak benim yüzümden.' Bu ne oluyor?
- 'Bu kaçaksak benim yüzümden' dediğin sen misin ?
- İşte bu kaçak göçeklik seni yoruyor mu ?
'Erkeklerin korkulu rüyasıyım'
- Herkes büyük ihtimalle yaptığın bütün röportajlarda, çıktığın bütün programlarda bunu soracak. Ben âdeti başlatayım. Albümün adı neden 'Vaveyla'?
- Vaveyla 'çığlık' demek.
- Hakikaten albümdeki şarkılar birer acı çığlık.
- Doğru koymuşsun ama bir kere telaffuzunda zorlanıyoruz.
- Amma sıkıcısın yahu.
- Çoook. (Gülüyoruz) E tabii yaş kemale erdikçe... Evinde gördüğüm kadarıyla edebiyatı çok seviyorsun.
- Yerli kimleri okuyorsun?
- Film? En son ne seyrettin?
- Tam senin karanlık yanına göre yazılmış gibi...
'Bir Teselli Ver'i çok kötü söyledim'
- Artık repertuvar şarkıcıları, yerlerini müziğini kendisi yapabilen insanlara bırakıyor. Sayıları çok da değil. Sektörün gelişimini yaratıcılık olarak sekteye uğratıyor mu bu durum?
- Aslında bu lafın 70'lerden bu yana gelen büyük pop şarkıcılarına değiyor bir yerde. Ajda Pekkan olsun...
- Tabii şimdi büyükler geliyor insanın aklına, 'Büyükler' demişken Orhan Gencebay albümünde niye yoktun?
- Orhan Gencebay gibi kendi müziğini yapan efsane bir adamın albümünde ben senii duymak isterdim.
- Aaa, ne zaman?
- Teklif gelmedi mi ?
'Akustik peşindeyim'
- Sen albüm yaptıktan sonra istem dışı da olsa bir sonraki albüme başlıyorsun.
- Şimdi büyük ihtimalle biz konuşurken bile kafanda bir-iki şarkın hazır olabilir.
- Nereye gidecek bundan sonra müziğin? Kafanda ki o müzikal yolculukta nereye gidiyorsun? Nirvana neresi?
- Evet.
- O bir parça daha arabesk vurguları olan, bir parça daha Türkçe kullanan ve ilk dinlediğinde kulağının satın aldığı şarkılardan daha sade bir yere doğru mu gidiyorsun?