Kanalların Bu Sezon Yaptığı Başlıca Hatalar

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
85,421
Reaksiyon puanı
64,104
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
thumbnail_1438550566.jpg

2014-2015 sezonunu geçtiğimiz aylarda geride bırakırken 6 majör kanalın (Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, FOX ve TRT 1) bu sezon yaptığı başlıca hataları değerlendirmek istedim.

Kanal-D.jpg
  • Benim Adım Gültepe, Urfalıyam Ezelden ve Bana Artık Hicran De'yi harcaması. Kanal, her hafta 4 küsür reyting almalarına rağmen (her ne kadar BAHD bu iki dizinin gerisinde kalsa da) apar topar yayından kaldırılan dizilerin boşluğunu tam anlamıyla dolduramadı ve söz yerindeyse adeta yapımlara muhtaç kaldı. Oysa birkaç hafta daha beklenseydi diziler daha da iyi sonuçlar alabilirdi.
  • Yalan Dünya ve Hayat Yolunda ile ilgili yaptığı strateji hatası. 22.15'te yükselişe geçen Hayat Yolunda'nın tekrar 20.00'ye alınması yavaş yavaş dizinin sonunu getirdi. Bunun yanı sıra 3 sezon boyunca AB kuşağında kanalını sırtlayan ve pt-1 kuşağında iyi sonuçlar alma potansiyeli barındıran Yalan Dünya'nın 23.00 gibi bir saate atılması ve sezonun ilk bölümünde AB'de 3. olmasına rağmen Total'de 31. sırada yer alması nedeniyle final dahi yapılmadan yayından kaldırılması.
  • Çok dizi yapması. Kanal sezona eski/yeni fark etmeden tam 15 diziyle başladı (Kara Kutu ve Beş Kardeş hariç), bu da çoğu dizinin yayın tarihinin ertelenmesine neden oldu. Hatta bu dizilerden biri (Ankara'nın Dikmen'i) sezona başka bir kanalda başladı. Tüm bunlara rağmen sadece 4 yapım (Kurtlar Vadisi Pusu, Poyraz Karayel, Güllerin Savaşı, Alın Yazım) sezon sonunu görebildi.
  • Potansiyeli olan yapımların sonunun getirilmesi. Örneğin geçtiğimiz sezon Perşembe 22.30'da yayınlanan ve 7-8 alabilen Arkadaşım Hoşgeldin, 23.15 gibi bir saate konularak adeta harcandı. Oysa programın prime-time kuşağında bile 3-4 reyting alabilme potansiyeli vardı. Aynı şekilde Galip Derviş'in başka bir günde daha iyi gidebilme ihtimali vardı, ancak ikinci bir şans verilmeden bitirildi.
  • Dizi tanıtımlarını çok abartması. Kanal, özellikle Benim Adım Gültepe, Bana Artık Hicran De ve Şeref Meselesi için çok fazla tanıtım yaptı. Bu da doğal olarak bazı izleyicilerin yapımlardan uzaklaşmasına yol açtı. "Yılın dizisi" olarak tanıtılmaları da beklentileri iyice arttırdı, ancak beklediğini bulamayan izleyiciler dizilere beklenen ilgiyi gösteremedi.
  • İlk internet dizisi girişiminin hüsran ile sonuçlanması. 33 bölüm boyunca ekrana gelen Ulan İstanbul, daha önce denenmemiş bir şeyi gerçekleştirerek internet yayınına geçti. Kısa süresi ve özgür içeriğiyle dikkat çeken dizinin ilk iki bölümü bedava olması nedeniyle fazlasıyla ilgi gördü, ancak işin içine para girmesiyle adeta hüsran yaşandı. Kanal bölümleri (her bölüme başka bir sponsor bularak) bedava yayınlayabilirdi, ama erkenden pes etti ve bu da ilk internet dizisi girişiminin hayal kırıklığı ile sonuçlanmasına neden oldu.
star.png
  • Aramızda Kalsın ve Urfalıyam Ezelden'i bitirmesi. AB'de 6 reyting alabilen Aramızda Kalsın'ın (her ne kadar planlandığı söylense de) boşluğu tam anlamıyla doldurulamadı. Bunun yanı sıra Kanal D'den transfer edilen Urfalıyam Ezelden'in tekrarlarının pek yayınlanmaması ve adeta boşlanması da hatalı bir karar oldu. Zorlu bir akşamda yayınlanmasına rağmen 4'ü geçen dizi, en azından birkaç ay daha Cumartesi akşamlarını idare edebilirdi.​
  • Kardeş Payı'nın gün ve saat değiştirmesi. Her ne kadar 2. sezonu ilki kadar beğenilmese de Kardeş Payı, sezonu çok yüksek rakamlarla açmayı başardı. AB'de 6,5 almasına rağmen Serçe Sarayı için Cumartesi'ye alınan dizi, reytinglerde büyük bir düşüş yaşadı. Birkaç hafta sonra eski gününe geri dönmesiyle yavaş yavaş toparlanmasına rağmen hemen bitirildi. Sonuç olarak KP adeta harcanırken Serçe Sarayı ise sezonun en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu.​
  • Yarışmalar ile ilgili yapılan stratejik hatalar. Yaz aylarında başlamaları durumunda reyting listesinde üst sıralarda yer alabilecek olan 'Benzemez Kimse Sana' ve 'Ve Kazanan' gibi yarışmaların sırf günü doldurmak amacıyla sezon ortasında başlaması ve birkaç bölüm sonra bitirilmesi.​
indir (3).jpg
  • Yeni dizilerini sürekli ertelemesi. Yeni sezon için hazırlanan Beyaz Karanfil ve Üç Arkadaş dizilerinin gereksiz yere ertelenmesi ve rakiplerin izleyici kitleleri oturduktan sonra başlaması. Başka şartlarda tutma ihtimali olan yapımların küçük hatalar yapılarak nasıl harcanabileceği konusunda dikkat çekici bir örnek.
  • Maçlar nedeniyle dizilerin zarar görmesi. Sezon boyunca Salı, Çarşamba ve Perşembe akşamları ekrana gelen Ziraat Kupası maçları nedeniyle ikide bir saat değiştiren veya yayınlanmayan Kaçak, Kara Para Aşk ve Bedel gibi diziler zarar gördü. Kanalın bunu göz önüne alarak birtakım yaptırımlar yapması lazımdı.
  • Sevilen dizilerini finalsiz bitirmesi. İlk sezonuyla iyi sonuçlar alarak kanalını kurtaran Bugünün Saraylısı ve sosyal medyada çok sevilen Mutlu Ol Yeter gibi dizilere bir final bölümünü bile layık görmeyen ATV bu nedenle bolca eleştiri topladı.
show-tv-uc-boyutlu-logosu.jpeg
  • Marka değerine yakışmayan diziler yapması. Ezra ve Roman Havası, sezonun en kötü yapımları arasında yer alıyordu. Hiçbir kanalın yanaşmayacağı dizileri sırf maliyeti düşük diye alan Show TV, tahmin edildiği gibi beklediğini alamadı.
  • Ezra'yı iki bölümde yayından kaldırılması. Dediğim gibi Ezra sezonun en kötü dizilerinden biriydi, ancak hiçbir dizi gibi o da 2 bölümde yayından kaldırılmayı hak etmiyordu. Birkaç hafta daha beklenilse kendini devam ettirebilecek sonuçlar alabilirdi, ancak kanal süre dahi vermedi.

FOX_logosu.png
  • Pek iddialı bir dizi yapamaması. Sezonu en az hatayla geçiren ve bunun karşılığını da reytinglerde bolca alan FOX, yine de Aşk Yeniden haricinde aşırı iddialı bir dizi yapamadı ve yazdan kalanlarla (Kiraz Mevsimi, Kocamın Ailesi) yetinmek durumunda kaldı.
  • 1 Erkek 1 Kadın 2 Çocuk'a zorla final yaptırılması. 2. kez ekranlara dönen başarılı dizi, sezona çok iyi oranlarla başlamasına rağmen ikide bir gün ve saati değiştirildi. Bununla birlikte reytingler düştü ve dizi zorunlu final yaptı. (Final bölümü ise 01.00 gibi uyduruk bir saatte yayınlandı)
trt-1-canlı-izle.png
  • Yıllanmış dizilerinin günlerini değiştirmesi. TRT 1'in en büyük hatası eski dizilerinin günlerini değiştirmesi oldu. Seksenler'i Perşembe'ye, Zengin Kız Fakir Oğlan'ı Çarşamba ve ardından Pazar'a, Beni Böyle Sev'i ise Cumartesi ve ardından da Cuma 23.00'e alınan kanal, dizileri zorla düşürdü. Bu üçlüden yeni sezon onayı alabilen tek dizi ise Seksenler oldu. (ZKFO kanal değiştirdi, BBS ise geçtiğimiz aylarda ekran macerasına son verdi.)
 
Son düzenleme:
Fox'un başarısını tebrik ederim.:Z Kanal D'ye Giydirmişsinde Giydirmişsin yani.:F
 
Fox'un başarısını tebrik ederim.:Z Kanal D'ye Giydirmişsinde Giydirmişsin yani.:F
Bu yazıda kesinlikle FOX'u övmedim, ama az hata yaptığı da doğru bir şey. Yiğidi öldür, hakkını yeme. :A

Kanal D'ye giydirmeyeyim de kime giydireyim? Sezon boyunca sinir etti beni o lanet kanal parçası. 😡

Sana zahmet olurdu gerçi, ama en azından bir "eline sağlık" deseydin. :A
 
Star'ın Kardeş Payı konusunda yaptığı gerçekten ahmaklıktı, perşembe günü 20.30'da 6 reyting alan diziyi bir halta benzemeyen dizi için harcadılar resmen..