Kadri Şençalar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan aDNaN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aDNaN

Konu Sahibi
Emekli
Reaksiyon puanı
1
Puanı
160
Ünlü bestekar ve udi . İstanbul doğumludur ancak 1.dünya savaşı nedeniyle ailecek Bursa ya göçmüşler daha sonra tekrar İstanbul a dönmüşlerdir. 3 kardeştirler .Ortanca kardeşi Zeki bey keman , küçük kardeşi Kanun çalmaktadırlar.Şençalar kardeşler Bursada ünlü olmuşlar. Soyadı kanununu çıkınca dinliyecileri tarafından kendilerine Şençalar soyadı verilmiştir. Ortanca kardeşi rahmetli olunca ailesini alarak İstanbul a dönmüştür. Tepebaşı gazinosunda Safiye Aylayla çalışmış Atatürk e çalmış daha sonra Ümmü Gülsümle çalışmıştır.
Tanınmış pek çok ses ve saz sanatçısı yetiştirmiş. Ülkemizde ilk defa Türk musikisi dergisi çıkarmış. Ülkemizde ilk defa Türk Musikis Mensupları Sendikasını kurmuş.Darül acize de müzik hocalığı yapmış.Son olarak İstanbul belediyesi Konservatuarına ud hocası olarak atanmış.Ülkemizde ilk ud öğrenme metodu kitabını yayınlamış.Güzide sanatçılarımızdan biridir.3 kız 1 erkek olmak üzere 4 çocuk babasıdır. 9 torunu vardır.1912 yılında doğmuş 1989 yılında vefat etmiştir.
Eserlerinden bazıları : Gezdiğim dikenli aşk yollarında , görmedim ömrümün asude geçen bir gününü, susun garip kuşlar ötmeyin , neyleyim köşkü neyleyim sarayı ( son ikisi en çok sevdiklerimdendir )

Susun garip kuşlar

Yine o menekşe gözler aralı
Oya kirpiklerde yaşlar sıralı
Uyu ey gönlümün nazlı meralı

Susun garip kuşlar ötmeyin susun
Yetimler güzeli yavrum uyusun

Uyu yavrum ninni diyeyim sana
Şu mahzun gönlümü salma hicrana
Sen kaldın gidenden hatıra bana

Susun garip kuşlar ötmeyin susun
Yetimler güzeli yavrum uyusun

(Kadri Şençalar)