It's a Wonderful Life / Şahane Hayat (1946) - Film Yorumları | Fav10 Yılbaşı Filmleri Festivali

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
47,947
Puanı
1,060

It's a Wonderful Life.jpg

It's a Wonderful Life

Tür:
Dram, Aile, Fantastik
Süre: 130 dakika

Yönetmen: Frank Capra
Senaryo: Frances Goodrich (screenplay), Albert Hackett (screenplay), Frank Capra (screenplay), Jo Swerling (additional scenes), Philip Van Doren Stern (story)

Oyuncular:
James Stewart
Donna Reed
Lionel Barrymore
Thomas Mitchell

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.6/10
Rotten Tomatoes: 94%
Metacritic: 89/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.

2021'de izlediğim ilk filmi oldu. Uzun yıllar sonra ikinci kez izleyip hatırlamış oldum.

Filmin ilginç bir hikayesi var. İlk çıktığında çok ilgi görmeyip bir süre sonra unutuluyor. O kadar unutuluyor ki yapımcısı telif haklarını yenilemiyor ve film herkes tarafından ücretsiz yayınlanabilir bir hale geliyor... Böylece Amerika'daki televizyon kanalları bedava diye yılbaşı gecesi yayınlıyor ve film beğenilince bir gelenek hale geliyor. Bugün hala özellikle Amerika'da her yılbaşı popülerleşiyor ve her sene yüksek reytingler almaya devam ediyor. Yılbaşı filmlerinin de en ünlü ve en klasiği kabul ediliyor. Yüzlerce film ve dizide kendisine atıfta bulunuluyor...

Gerçekten de yeni bir yıla başlamak için çok güzel bir film, defalarca izlenmesi gereken mesajı çok güçlü bir film...

Aslında filmin ilk 1.5 saatlik kısmı o kadar da iyi sayılmaz. James Stewart'ın sevilebilirliği, Donna Reed'in güzelliği filmi sürüklemeye çalışıyor. İkisinin çok hoş romantik komedi sahneleri var. Onun dışında konunun yer yer sıkıcı olduğu kısımlar oluyor. Fakat öyle bir son yarım saati var ki inanılmaz iyi. Özellikle o dönem için çok iyi bir hayal gücü, pek çok sonrasındaki filme esin kaynağı olmuş bir konu. Hayatımızın kıymetini bilmemiz gerektiği, hayatımızın pek çok insanın hayatına da dokunduğu ve ne kadar çok insanın hayatına dokunursak o kadar mutlu ve değerli bir hayata sahip olabileceğimiz çok iyi anlatılmış. Tabii pek çok alt mesaj da çıkarılabilir ama bu kadarı yeterli. Her yıla bu düşünceyle başlamak da ayrı güzel, belki bu film her yıl bu kadar popüler olmasaydı dünya bugün olduğundan daha da az iyi bir yer olacaktı...

Son kısmına puanım 10 ama bütün olarak değerlendirince maalesef biraz puan kırmak durumundayım.

8.5/10

Filmin ilk 80 dakikasında falan çok sıkıldım. Bu etkinlik vesilesiyle izlemeseydim, muhtemelen ilk yarısında sıkıntıdan kapatırdım filmi ama iyi ki izlemeye devam etmişim. Son 40-50 dakika harikaydı. Dönemine göre çok başarılı ve orijinal bir kurgusu var filmin. Bu bakımdan sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri sayılabilir. James Stewart çok başarılı bir performans sergilemiş. Partneri Donna Reed çok güzel bir kadınmış, belirtmeden geçemicem. :X
Kesinlikle izlenmesi gereken, kült bir film ama filmin büyük bir kısmını sıkılarak izlediğim için çok yüksek puan vermek mantıklı gelmiyor.

7.5/10

Benim için izlediğim en iyi filmlerden...

Yılbaşından kısa bir süre öncesinde zaten izlemiştim filmi, bu sebeple etkinlik için tekrardan izlemediğimi en baştan belirtmek isterim.

Başından sonuna kadar hiç sıkılmadım ben açıkçası izlerken. Zaten filmin başı ve ortaları, yani ilk kısmı olmasa filmin son kısmı ve sonda vermek istediği mesaj bu kadar net ve güçlü verilemezdi. Ancak evet, son kısım gerçek anlamda inanılmaz özellikle de çekildiği yıl ve referans olduğu filmler itibariyle...

Çok büyük adamsın Clarence... Kanatlarını sonuna kadar hak ettin, güle güle kullanıyorsundur umarım...

Hemen hepimiz bazen dünyadaki varlığımızı, hayatta olmamızı gerçekten hafife alıyoruz ve önemsiz bir şeymiş gibi görüyoruz. Ancak hayatımız boyunca dokunduğumuz, hayatlarına ucundan bucağından etki ettiğimiz insan sayısını şöyle bir düşününce bunun ne kadar kıymetli bir şey olduğu ortaya çıkıyor. Film de bizleri bunu düşünmeye itiyor zaten, gerçekten ne kadar olumlu şey yapabilirsek, ne kadar çok insanın hayatına olumlu anlamda dokunabilirsek o kadar iyi. Kesinlikli her yeni yıla girişte izlenmesi gereken, ders niteliğindeki filmlerden...

James Stewart yine muhteşem oynamış. Kendisinin zaten kötü performansına pek rast gelmedim sanırım, çok büyük bir oyuncu. Burada da birçok duyguyu bir arada yaşayan karakterini çok güzel oynamış. Söylenecek çok da bir şey yok performansının üzerine, şahane... Donna Reed gerçekten çok güzel, James Stewart'a olabilecek en iyi şekilde eşlik ediyor. Zaten oyunculuklar anlamında filmin herhangi bir kusuru yok...

Frank Capra'nın net bir şekilde zirvesi... Şimdi çekilse sırıtabilecek sahneleri, filmin çekildiği dönemi de düşünürsek müthiş kotarmış. Çok büyük bir yönetmen olduğunu göstermiş, inanılmaz bir hayal gücü söz konusu zaten.