FK9 Invictus / Yenilmez (2009) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,475
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com

Invictus / Yenilmez

Tür:
Biyografi, Dram, Tarihi
Yönetmen: Clint Eastwood

Oyuncular:
Morgan Freeman
Matt Damon

IMDb

Filmin Konusu:

Dört kez Oscar® kazanan Clint Eastwood (Million Dollar Baby/Milyonluk Bebek, Unforgiven/Affedilmeyen) tarafından yönetilen Invinctus/Yenilmez, Nelson Mandella'nın (Morgan Freeman) ülkesinde birliği ve beraberliği sağlamak için Güney Afrika futbol takımı kaptanıyla (Matt Damon) yaptığı işbirliğinin ilham verici hikayesini anlatıyor.
Yeni seçilen Nelson Mandela, milletinin ırk ve ekonomik nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğradığını bilmektedir. Mandela sporun uluslararası dili sayesinde insanları birleştireceğine inandığı için, 1995 Dünya Kupası'nda inanılması güç bir çıkış yapan Güney Afrika futbol takımını destekler.

Filmin Fragmanı:

Reactions: Angelica
Listemde 2014'ten beri vardı sanırım, kayıtlara göre öyle görünüyor. Bir ara izlediğimi de hatırlıyorum, sahneler de az az aklımda, tamamı olmasa da. Sevdiğimi hatırlıyorum. Forumda da yeni izlenecek, fazla bilinmeyen filmlerden birisi olsa gerek. Keşke zamanında etkinlik filmlerinden biri olsaydı, bazen etkinlik filmlerinden birisiymiş gibi de geliyor. Tekrar izlemek istiyordum, etkinlik vesilesiyle izlerim artık. Spor temalı filmler ayrı bir ilgimi çekiyor.

Yıllardır sürekli gözüme çarpan filmlerden biriydi, nihayet izlemiş oldum.

Nelson Mandela çok sevdiğim, büyük bir lider. Bu film de onun liderlik anlayışını değişik bir pencereden ele almış, iyi de yapmış. Filmin özellikle Mandela odaklı ilk kısımlarını çok sevdim.

45 yıldır Amerikan filmi izliyorum hala beyzbol nedir, rugby nasıl oynanır, Amerikan futbolu hangisiydi vs bir türlü öğrenemedim.
İşin içine rugby girdikten sonra ve rugby'nin yoğunluğunun giderek artmasıyla birlikte filmden kopmaya başladım. Olayların gidişatı da kendini çabuk belli etti zaten.

Clint Eastwood'un yönetmenliğini ilk kısımlarda çok beğensem de sonlara doğru olan slow-motion çekimler falan hoşuma gitmedi. Morgan Freeman'ı çok seviyorum, Nelson Mandela rolü için biçilmiş kaftan zaten. Çok yakışmış, çok iyi oynamış. Matt Damon pek de ilgimi çekmedi doğrusu. Sadece Mandela'yla ilk buluştukları sahne falan güzeldi.

Güney Afrika seyirci atmosferi de çok hoştu.

Neticede çok beklentiye girmeden izlenmesi gereken ama izleyene bir şeyler katan ve izlediğinize pişman olacağınızı sanmadığım bir film.

6.5/10

Son düzenleme:
Yorum ile puan cok celiskili yalniz, izlesem mi bilemedim.

Yerdigin kisimlari sayar misin?

Reactions: kerem
İzlemeyi düşünmediğim filmleri belirttiğim mesajıma ilginç atmışsın ama bu yorum ve puan doğru karar verdiğimi gösteriyor
en azından bu film için.

İzlediğim ilk üç film içinden en çok bunu sevdim, 6.5 çok düşük bir puan değil.
Hapishane dışında diğeri hangisi 😱 umarım izlemediklerimdendir

Benim için 7 ve üstü iyidir yani izlememe vesile olabilecek bir puan.

Mandella'nın Günay Afrika'nın başkanı oluşu ile başlayan hikaye bir anda spor müsabakasına döndü. Çok iyi başlayan film berbat bir klişeye evrildi. Olacaklar o kadar belliydi ki son Virajda hiç bir seyir zevki kalmadı.

Nelson'ın birleştirici siyasi politikası bunu uygulayış şekli takdirlikti. Barışçıl, bütünleştirici politikası örnek alınacak cinsten. İnsanlara yaklaşımında ki incelik hayran bırakıyor. Bu sebeple Nelson'ın hikayesini çok beğendim.

Matt Damon'ın hikayesini sığ ve standart buldum. Morgan Freeman nasıl samimi işten oynamışsa, Matt Damon o kadar donuk oynamış. Oyunculuk olarakta beğenmedim. Saç rengi farklıydı. Bi onu sevdim

Morgan Freeman, The Shawshank Redemption'da ki karakterinin devamı gibi olmuş bu arada. TSR'de hapisten çıkıp Güney Afrika'ya başkan olmuş. O his uyandı bende izlerken.

Rugby oyunlarını izlerken benim canım yandı. Adamlar nasıl dayanıyor bu acıya. Böyle oyun mu olur

Nelson Mandella'nın sadece Siyasi sebeple Rugby istemesine inanmadım bu arada.

İlk kısım 8 hatta 9 falan son kısım 5. O yüzden ortasını 7 olduğunu düşünüyorum.

7/10

Reactions: bazinga
Tam bir Clint baba -gerçi artık Clint dede demeliyiz- filmi...

Ben filmi beğendim. Klasik bir biyografi filmi kıvamında başlayıp, olayları ele alış biçimi sebebiyle çok başka bir yöne kayıyor film. Bu durumu sevdim çünkü filmin sıradanlaşmasını engelliyor, tabii aynı zamanda bu tarz; bir sporcunun/bir takımın hikayesinin anlatıldığı filmler hoşuma gidiyor genellikle.

Nelson Mandela hayatı boyunca barışı, eşitliği ve özgürlüğü savunmuş bir lider. Film, Mandela'nın karakterini sıradan bir biyografi filmi gibi ele almak yerine; o dönem oynanmış olan bir spor müsabakası üzerinden anlatmış.

Rugby neredeyse hiç izlemediğim, kurallarına dahi aşina olmadığım bir spor organizasyonu. Ancak filmde oynanan karşılaşmaları izledikçe kavrıyorsunuz kurallarını, oynanış biçimini. Bu yüzden şahsen ben pek yabancılık çekmedim o sahnelerde, aksine o heyecanı ve duygu yoğunluğunu hissettiğimi söyleyebilirim. Sondaki slow-motion çekimler olması gerekenden biraz uzun sürüyor cidden, daha kısa tutulabilirdi o kısımlar.

Nelson Mandela'yı canlandıracak kişiyi belirlemek adına bir oylama düzenlense, bu oylamadan çıkan ilk isim açık ara Morgan Freeman olurdu herhalde. Tip olarak benzemesin yanı sıra, müthiş oyunculuğu sebebiyle ortaya kusursuz bir performans çıkarmış. Matt Damon da rolü için gayet iyi bir seçim olmuş, onun karakterinin yaşadığı değişim ve gelişim bir tık daha iyi anlatılabilirdi sadece.

Filmi izleyip geldim futboldan anlamam pekte sevmem ama bu siyah beyaz konusunu güzel anlatan bir film olduğu için bu filmde sanki o maçın içindeymişim gibi izledim heyecanlandım Morgan Freeman role
inanılmaz Mandela ya benzediği içim onu bu rolde izlemek benim çok hoşuma gitti Matt Damon yine aynı şekilde çok iyiydi Mandelayı çok sevdim siyahlarla beyazları bir maçla bir araya getirip onları birbirine bağlamasını çok sevdim filmin sonunda çok duygulandım

Reactions: bazinga