Haluk Bilginer - Biyografi

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,059
Reaksiyon puanı
49,717
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tam adıyla Nihat Haluk Bilginer, 5 Haziran 1954'te İzmir'de sigortacı bir babanın ve ev hanımı bir annenin ortanca çocuğu olarak dünyaya geldi.

OYUNCULUĞA ATILIŞ

Lise son sınıftayken tiyatro koluna katıldı. Bir yerel gazetenin açtığı tiyatro yarışmasını kazanarak ilk kez dikkat çekmeyi başardı. Bu başarısının üzerine okuldaki tiyatro müdürü olan Ragıp Haykır kendisini İzmir Devlet Tiyatrosuna konuk oyuncu olarak davet etti. Burada konuk oyuncu olarak yer aldıktan sonra 1971'de Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyayto Bölümü'ne katıldı.

Ankara Devlet Konservatuvarındaki eğitimini tamamlayan Bilginer, 1977 yılında eğitimini tamamlamak üzere Londra'ya gitti.


LONDRA'DA BAŞLAYAN KARİYER


İngiltere'de dizi ve filmlerde küçük rollerde oynamaya başlayan Haluk Bilginer'i ünlü eden iş ise "EastEnders" dizisi oldu. Bilginer, 1985 yılında başlayan dizinin ilk kadrosunda yer aldı ve dizide canlandırdığı Mehmet Osman karakteriyle yaklaşık 4 yıl - 250 bölüm boyunca dizide yer almayı sürdürdü. BBC'de yayınlanan dizi günümüzde hâlâ yeni bölümleriyle ekrana gelmekte.

ai.ebayimg.com_t_Haluk_Bilginer_Mehmet_Osman_Hand_Signed_Early2e2fdc96cb2f9757d3c8f055bd8620a7.jpg


("EastEnders" dizisindeki günlerinden bir hayran için imzalanmış poster)



TÜRKİYE'YE GERİ DÖNÜŞ

Haluk Bilginer'in İngiltere'deki başarısı Türk dizi yapımcılarının da dikkatini çekti ve Türkiye'deki ilk dizi projesini 1987 yılında Tomris Giritlioğlu'nun yapımcılğında "Gecenin Öteki Yüzü" dizisiyle yaptı. Dizinin başrollerinde Haluk Bilginer ile birlikte Müşfik Kenter ve Zuhal Olcay da yer aldı. 1992 yılında evleneceği Zuhal Olcay ile bu dizinin setinde tanıştı.

1987 ile 1993 yılları arasında İstanbul ve Londra arasında sürekli gidp gelen Bilginer, iki ülkede de çeşitli dizi ve filmlerde yer almaya devam etti.

1994 yılında TRT'de "Gülşen Abi" adlı komedi dizisinde rol almaya başladı. Müziklerini Kenan Doğulu ve Ozan Doğulu'nun yaptığı dizide Nilüfer Açıkalın ile birlikte başrolü paylaştı. Dönemin en beğenilen dizilerinden olan "Gülşen Abi" 100 bölümden fazla yayınlandı.

"Gülşen Abi" dizisiyle birlikte Türkiye'de ününü iyice arttıran Haluk Bilginer, bundan sonra ağırlıklı olarak Türkiye'de çalışmaya başladı.

MUI3DBIPH1cBlslirtcDJ2LJ.jpg


("Gülşen Abi" dizisinde Haluk Bilginer)


1995 yılında o dönemin en popüler animasyonlarından biri olan "Toy Story" (Oyuncak Hikayesi) filminde Türkçe dublaj yaptı ve bundan böyle kariyerinde pek çok projede dublaj sanatçısı olarak da çalıştı.


ÖDÜLLÜ FİLMLER DÖNEMİ


1996'da Barış Pirhasan'ın yönetmenliğini yaptığı "Usta Beni Öldürsene", yine aynı yıl Tomris Giritlioğlu'nun yönetmenliğini yaptığı 80. Adım ve Mustafa Altıoklar'ın yönetmenliğini üstlendiği "İstanbul Kanatlarımın Altında" filmlerinde yer aldı. Bu bol ödüllü üç filmle birlikte sanat çevrelerinde en çok konuşulan isimlerinden biri haline geldi.

1997 yılında ise kariyerinin belki de en önemli projesinde yer alan Haluk Bilginer, Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı "Masumiyet" filminde Bekir karakterini canlandırdı. Başrollerini Güven Kıraç ve Derya Alabora'nın paylaştığı bu filmle birlikte yardımcı erkek oyuncu dalında Altın Portakal kazanan Bilginer, bu ödülün yanında yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli ödüller kazandı.



F2f5KBPslUBKfoY09GtRTfPn.jpg


("Masumiyet" filminde Haluk Bilginer)


DİZİ VE FİLMLERLE İLERLEYİŞ

Televizyonda çeşitli projelerde yer almaya devam eden Bilginer'in televizyonda hafızalara kazınan bir diğer işi "Eyvah Babam" oldu. Bu dizide Yıldız Asyalı ile başrolü paylaşan Haluk Bilginer, Sedat karakteriyle ününe ün katmıştır. Dizi 2000 yılında "Eyvah Kızım Büyüdü" adlı farklı bir versiyonuyla da devam etmiştir.


TH0fVibI6znBABNCgNmuIYLH.jpg


("Eyvah Babam" dizisinde Haluk Bilginer ve Yıldız Asyalı)


Yurtdışındaki çalışmalarına da devam eden başarılı aktör, 2001 yılında Joaquin Phoenix, Ed Harris gibi ünlü oyuncuların başrollerde yer aldığı "Buffalo Soldiers" filminde rol aldı.

Yine aynı yıl Türkiye'de "The Jeffersons" dizisinden uyarlanan "Tatlı Hayat" dizisinde Türkan Şoray ile birlikte başrolde yer aldı. Bu dizide canlandıdığı dizi İhsan Yıldırım karakteri sanatçının Türkiye'deki popüleritesini en üst noktaya taşıdı. Show TV'de yayınlanan dizi 106 bölüm sürdü ve Türk dizi tarihinin unutulmazları arasına girdi.

N8BnMo8sFBz193YMJcmBlJBP.jpg


("Tatlı Hayat" dizisinde Haluk Bilginer)


Tatlı Hayat devam ettiği süre içerisinde sinema çalışmalarını da aksatmadı. 2002'de belgesel türündeki "Hititler" filminde yer aldı, 2003'te Ezel Akay'ın yönettiği "Neredesin Firuze" filminde Özcan Deniz ve Demet Akbağ ile birlikte başrolde yer aldı. Bu filmle Sadri Alışık Ödüllerinde en iyi erkek oyuncu seçildi. 2004'te ise "Hırsız Var" adlı komedi filminde rol aldı. Bu film her ne kadar sinema çevrelerinde beğenilmese de Bilginer'in gişedeki en başarılı işlerinden biri oldu ve 1 milyon barajına yaklaştı.



(Haluk Bilginer "Neredesin Firuze" filminde Özcan Deniz ile birlikte "Ya Evde Yoksan" şarkısını seslendiriyor.)


2004'te ATV'de yayınlanan "Sayın Bakanım" dizisinde Kenan Işık ve Haldun Dormen ile birlikte başrolde yer aldı. Dizi beğeni toplasa da reyting kurbanı olarak kısa soluklu bir dizi olarak kaldı.

2005'te Beyazıt Öztürk ile birlikte "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?" filminde başrolü paylaştı. Bu bol ödüllü filmde Karagöz'ü canlandıran Bilginer, Ankara Film Festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.


2006 yılında "Kısık Ateşte 15 Dakika" filminde Metin Akpınar ve Ata Demirer ile başrolü paylaştı, yine aynı yıl Onur Ünlü'nün yönettiği "Polis" filmiyle bir kez daha Ankara Film Festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.


TlGKoniHV33Tp36a9pr60CYn.jpg


("Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü" filminde Haluk Bilginer)



2007 yılında Star'da yayınlanan "Sevgili Dünürüm" dizisine başlayıp bu dizide Ahmet Muhtar karakterini canlandırdı. Dizi, beğeni toplayıp reytinglerde de oldukça iyi başlamasına karşın bu başarısını uzun süre sürdürememiş ve 2008 yılında ani bir şekilde yayından kaldırılmıştır.

2008'de Onur Ünlü'nün yönettiği "Güneşin Oğlu" ve Tolga Örnek'in yönettiği "Devrim Arabaları" filmlerinde, 2009'da ise Ezel Akay'ın yönettiği "7 Kocalı Hürmüz" filminde rol aldı.

Holywood macerasına da devam eden Haluk Bilginer, 2009'da ünlü yönetmen Tom Tykwer'in "The International" adlı filminde Clive Owen, Naomi Watts gibi dünyaca ünlü isimlerle çalışmıştır.

s17t6aimzvcmZ6cp06kaR3jo.jpg


(Haluk Bilginer "The International" filminde)


2010'da Mahsun Kırmızıgül'ün çok konuşulan "New York'ta Beş Minare" filminde başrol oyuncularından biri olarak yer almıştır. Yine aynı yıl dönemin en popüler dizilerinin başında gelen Ezel'in ikinci sezonuna Kenan Birkan karakterini canlandımak üzere katılmış ve bu roldeki performansıyla da beğeni kazanmıştır.


a3OnDJHltRkf20Gh394suhUg.jpg


("Ezel" dizisinde Haluk Bilginer ve Tuncel Kurtiz)



2011 yılında Madonna'nın yönettiği W.E. filminde rol almıştır. Bu film, otoriteler tarafından beğenilmese de kostüm dalında oscar adaylığı kazanmıştır.

2012'de ünlü oyuncu Kate Hudson'un da yer aldığı "The Reluctant Fundamentalist" filminde rol almıştır. Aynı yıl Star TV'de Hayatımın Rolü dizisinde yer almış ve bu dizide bir kadın dadıyı canlandırarak kariyerindeki dikkat çekici rollerden birine imza atmıştır. Dizi ilk etapta başarılı olsa da uzun soluklu olamamıştır.


Lt24OnheRRPR1vKi1ZABZ61b.jpg


("Hayatımın Rolü" dizisinde Haluk Bilginer)



Son olarak "Çanakkale Çocukları" filminde rol aldı Sinan Çetin'in yönettiği bu film oldukça kötü eleştiriler aldı ve gişede de umduğunu bulamadı.


GELECEK PROJELER


Haluk Bilginer şu günlerde 2014 yılında vizyona girecek Nuri Bilge Ceylan'ın yöneteceği "Kış Uykusu" filmi ve yine aynı yıl vizyona girmesi planlanan Jon Stewart'ın yöneteceği "Rosewater" filmi için hazırlıklarını sürdürmektedir.


HALUK BİLGİNER VE TİYATRO

Tiyatro, Haluk Bilginer'in hayatında hep vazgeçilmez unsurlardan biri olarak yer aldı. 1990'da Tiyatro Stüdyosu'nun kurucularından biri oldu, 1999'da o dönemki eşi Zuhal Olcay ile birlikte hala aktif olarak devam eden Oyun Atölyesini kurdu. Gerek İngiltere'de, gerek Türkiye'de pek çok ünlü oyun ve müzikalde yer aldı. Bir röportajında televizyon dizilerinde yer almasının sebebini tiyatro oynayabilmek için para kazanmak olduğunu açıkladı.


Lapc4KSaNeT1jg6dolSVNnEc.jpg


(Haluk Bilginer bir tiyatro oyununda Zerrin Tekindor ile)



HALUK BİLGİNER VE SESİ

Haluk Bilginer, kariyeri boyunca sesiyle de büyük beğeni toplamıştır. Öyle ki pek çok önemli filmin Türkçe dublajının hazırlanmasında görev almış, onlarca reklamı seslendirmiştir. Reklamlarda sesinin yanı sıra zaman zaman kendisi de yer almıştır. Bunlardan en çok konuşulanı ise şüphesiz 2007 yılında yer aldığı Türkiye İş Bankası reklamları olmuştur. Bu reklamlarda Atatürk'ü canlandıran Haluk Bilginer büyük beğeni toplamıştır.


(Haluk Bilginer, Türkiye İş Bankası reklamlarında)


ÖZEL HAYATI

Özel yaşamında 1992-2004 yılları arasında Zuhal Olcay ile evli kalan Bilginer, 2006-2012 yılları arasında ise Aşkın Nur Yengi ile evli kaldı. Aşkın Nur Yengi ile olan evliliğinden Nazlı adında bir de kızı bulunmaktadır.


YZeB6ap96HLu5cl9uThyMfPM.jpg


(Haluk Bilginer, eski eşi Aşkın Nur Yengi ve kızı Nazlı ile birlikte)



Oynadığı onlarca film, oyun ve diziyle Haluk Bilginer günümüz Türkiye'sinin en önemli oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.



HALUK BİLGİNER DİZİLERİ

Hayatımın RolüMüşfik / Dadı Yaşar2012Star
Acayip HikayelerSinan (Bölüm Oyuncusu)2012Star
İstanbul'un AltınlarıReşat Altın2011ATV
EzelKenan Birkan2010ATV
Cuma'ya KalsaCuma2010Kanal D
Sıkı DostlarHikmet2009Türkmax
Nerede KalmıştıkAteş2008Türkmax
Sevgili DünürümAhmet Muhtar2007Star
Yine de AşığımAli2005ATV
Sayın BakanımMüsteşar Samim Bayraktar2004ATV
SpooksEmre Çelenk (Konuk Oyuncu)2004BBC
Tatlı Hayatİhsan Yıldırım2001Show
Karanlıkta KoşanlarAli2001TRT
Cesur KuşkuCesur2001TRT
Eyvah Kızım BüyüdüSedat2000Kanal D
The BillOlly (Konuk Oyuncu)1999
Eyvah BabamSedat1998Kanal D
Medeni HallerHaydar1997Kanal 6
Gülşen AbiAbidin Özbidin / Gülşen Abla1994TRT
Son Söz SevgininTahsin1993ATV
Borsa1993Show
The Young Indiana Jones ChroniclesAlbay İsmet Bey1993
Safiyedir Kızın Adı1991TRT
Ateşten Günler1987TRT
Gecenin Öteki Yüzü1987TRT
BergeracAhmed (Konuk Oyuncu)1985BBC
Murder of a Moderate Man(Konuk Oyuncu)1985
EastEndersMehmet Osman1985BBC


HALUK BİLGİNER FİLMLERİ

Çanakkale ÇocuklarıKasım2012
The Reluctant FundamentalistNazmi Kemal2012
W.E.Mohamed Al-Fayed2011
New York'ta Beş MinareHacı2010
Yedi Kocalı HürmüzKuşçu Cebrail2009
The Watercolor2009
The InternationalAhmet Sunay2009
Güneşin OğluAlper Canan2008
Devrim ArabalarıNecip2008
PolisMusa Rami2007
Kısık Ateşte 15 DakikaMuhtar2006
Hacivat Karagöz Neden ÖldürüldüKaragöz2005
Hırsız VarSeçkin Doruk2004
Neredesin FiruzeHayri Kalıpçı2003
HititlerIII. Hattuşili2003
Buffalo SoldiersTürk2001
Filler ve ÇimenSabit Üzücü2000
FasulyeBilge Dede1999
Güle GüleKasap1999
Harem SuareAbdülhamit1999
Sawdust TalesAaron1997
MasumiyetBekir1997
Nihavend MucizeErol1997
İstanbul Kanatlarımın AltındaEvliya Çelebi1996
80. AdımSavcı1996
İki KadınMetin1992
Ölür AyakÖmer1991
Memories of MidnightDino Mattusi1991
Kara Sevdalı BulutAtila1991
IshtarGerilla Lideri1987
LionheartMerchant1987
Half Moon Streetİlk Arap1986



KAZANDIĞI ÖNEMLİ ÖDÜLLER

Altın KelebekEn İyi Erkek Oyuncu (Komedi)Cuma'ya Kalsa2010
Ankara Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuPolis2007
Ankara Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuHacivat Karagöz Neden Öldürüldü2006
Sadri Alışık ÖdülleriEn İyi Erkek OyuncuNeredesin Firuze2004
Ankara Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuMasumiyet1998
Siyad Türk Sineması ÖdülleriEn İyi Erkek OyuncuMasumiyet1998
Angers FestivaliJean Carment ÖdülüMasumiyet1998
Altın KozaEn İyi Erkek OyuncuMasumiyet1997
Altın PortakalEn İyi Yardımcı Erkek OyuncuMasumiyet1997

 

Ekli dosyalar

  • ai.ebayimg.com_t_Haluk_Bilginer_Mehmet_Osman_Hand_Signed_Early2e2fdc96cb2f9757d3c8f055bd8620a7.jpg
    ai.ebayimg.com_t_Haluk_Bilginer_Mehmet_Osman_Hand_Signed_Early2e2fdc96cb2f9757d3c8f055bd8620a7.jpg
    1.3 KB · Hit: 622
Son düzenleme:

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Çok başarılı bir biyografi olmuş, ellerine sağlık. :)

Haluk Bilginer oyunculuğu ile örnek bir isimdir. Seslendirmeleriyle dahi ortalıklarda gözüken biri. Haluk Bilginer'i Haluk Bilginer yapan 'Tatlı Hayat' dizisidir. :)
 

S.G.A.T.

Favori Üye
Katılım
12 Şubat 2012
Mesajlar
22,972
Reaksiyon puanı
8,352
Puanı
1,061
of ne kadar uğraşmışsın ama:D.elerine sağlık
hiç bir kaprisi olmayan bir oyuncu
 

ABAY_06

Favori Üye
Katılım
3 Eylül 2012
Mesajlar
23,491
Reaksiyon puanı
18,146
Puanı
1,060
Eline sağlık güzel ve uzun bi çalışma olmuş. Usta bi oyuncumuz Dizi ve Filmleriyle örnek bi insan.
 

Fks14

Emekli
Katılım
15 Şubat 2011
Mesajlar
55,493
Reaksiyon puanı
2,346
Puanı
809
Özelikle "Hayatımın Rolü" dizisinde çok başarılıydı bence keşke dizi bitmeseydi..
 

Reytinger

Favori Üye
Katılım
1 Ağustos 2012
Mesajlar
8,367
Reaksiyon puanı
3,255
Puanı
460
Konum
Osmaniye
Kendisi gerçekten çok başarılı bir oyuncu.Çok güzel yazmışsın adminim.
Eline sağlık.:D
 

DR

Favori Üye
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
30,468
Reaksiyon puanı
10,016
Puanı
1,061
Konum
Türkiye
Eline sağlık @OzaN çok güzel olmuş.

Haluk Bilginer Türkiye`nin en iyi oyuncularından birisi. Eyvah Babam Tatlı Hayat ve Hayatımın Rolü dizilerini izlemiştim. :)
 

denizz19

Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Ellerine sağlık Ozan iyi bir çalışma olmuş. Tatlı Hayat ve Hayatımın Rolü çok iyiydi. :)
 

Yakamoz-Asi

Emekli
Katılım
8 Ocak 2013
Mesajlar
49,218
Reaksiyon puanı
29,167
Puanı
1,061
Konuya girerken icimden gecti. OzaN biyografi dersi verir diye.
Yazinin agirlikli oldugu bir biyografi olmus. Ellerine saglik :)

Haluk Bilginer bende özellikle Ezel dizisindeki 'Kenan Birkan' karakteri ile ayri bir yerdedir. Sesi karizma bence.