Gazali

Yukarıda da dediğim gibi Gazali nin kişisel ilmine laf söylemek haddime değil. Ancak öyle ya da böyle Gazali den sonra Gazali nin etkisiyle bu medeniyet çökmüş. Sen ona Gazali'yi yanlış anlamışlar dersin öteki başka bir şey der, gidilen yollar farklı olsa da sonuç aynı yola çıkacaktır. Ki bunu sadece Gazali nin yazılarını okuyarak oldu bittiye mi getirmek gerekir? Gazali kendince haklı olabilir ama olayı tarihsel olarak neden sonuçlarına göre incelemek gerekir. Bunların etkisi nedir diye? İslam medeniyetini Gazali kurtardı, o gelmeden önce bitikti demek, Farabi gibi İbn Rüşd gibi nice alimleri hor görmek demektir. Tarihsel olarak romantik olarak değil de nesnel olarak incelediğimizde kuşkusuz ki Gazali'den sonra ilim ve düşünceye eskisi gibi önem verilmez olduğunu görüyoruz. Gazali o kapıyı kapatmıştır. Bunu yaparken de felsefeyi felsefe ile bitirmek amacına girmiş yani onların metodunu kullanmıştır. Gerçekten büyük bir zeka olduğu ortada. Ama onun etkilerinin dolaylı ya da dolaysız olarak İslam Medeniyetine zararı dokunduğunu gelin inkar etmeyelim en azından.

Hâlâ Osmanlı'yı örnek göstererek Gazali yi savunmaya çalışmak gibi romantik bir tutum sergiliyorsunuz. Bunu yukarıda da belirtmiştim, siz Osmanlı'yı bilimin felsefenin merkeziydi mi sanıyorsunuz? Fatih ve Kanuni dönemindeki önemli bilim gelişmeleri haricinde geri kalan asırlarda Osmanlı ne yapmıştır? Medreselerde dini öğretileri ilmi öğretilerin üstüne çıkartmış, ilmi öğretileri önem vermemeye başlamışlardır. Bunu ben değil istediğin Osmanlı Tarihçisine sor aynı cevabı verecek.

Osmanlının bu 16.yy ın sonları ile 17.yy dan itibaren ilme sırt dönüşünde acaba Gazali'nin etkisi veya sizin deyiminizle yanlış anlamış olma ihtimalleri var mıdır? Hâk bilir.

Başlı başına Neil Tyson'ın konferansı bile bir delil değil midir? O adamların laf olsun diye mi o bilgiyi verdiğini sanıyorsunuz?

Ama yok o yetmez diyorsanız ,
https://www.facebook.com/video.php?v=267406023415229http://www.mevzuvatan.com/makale/imam-gazali-bir-hadis-uydurukcusu_m114.html

http://www.hanifdostlar.net/forum_posts.asp?TID=777

Son düzenleme:
Bu dediklerini kaynak olarak kabul edecek hiç kimse yoktur. Zaten kaynak olarak verdiklerinde kaynak değil sıradan siteler... Bunlara çok aldanmamak lazım.

Onun için diyordum Gazali ile ilgili senin bahsettigin cinsten hiçbir olumsuz kaynak yoktur. Neyseki yanılmamışım...

gazali ile ilgili söylediklerinden sadece felsefeye karşı çıkmış olduğu doğru gerisi hiç duymadığım iddialar. felsefeye karşı çıkmasıda çok doğru. tabi önce felsefeyi tanımlamak ve gazalinin karşı çıkıtığı felsefe tanımı nedir ona bakmak lazım. felsefe düşünmektir,sorgulamaktır vs klişesini geçiyorum. gazali felsefeye karşı çıkarken şuna karşı çıkmıştır. felsefeciler dediğimiz güruh kahir ekseriyeti ben herşeyi kendi aklımla bulurum peygamber,kitap vs gibi şeylere ihtiyacım yok deyip vahyi bir kenara atıp karanlıkta yol almaya çalışan ateş böceği gibi o küçük zekalarıyla yol almaya çalışmışlar ve pek çoğuda pusulasız akıllarının karanlığında boğulmuşlardır. pek çok filozof akıl karmaşası içinde sadece sorular sorup ama o soruları cevaplayamadan ölmüşlerdir. pek çoğunun fikirlerini 5 para kıymetli bulmuyorum.ve fikirleriyle ulaştıkları bir doğruda yok zaten.soruları var cevapları yok.cevap diye sundukları şey ise gülünçlükler abidesi(nadiren doğru kanılara ulaşmışlar).bizde bu insanları insanlığın dehaları diye okuyoruz.onları üstün kabul edip fikirlerine değer veriyoruz.felsefenin kendisi kadar dogma bir şey var mı?bu insanların bulduğu cevaplar tatmin edicimi,cevap bulmuşlarmıki deha kabul edip kendimizden üstün sayıp birde kitaplarımızda şaşaayla bahsedip filozoflara karşı çıkanıda akıldan uzaklaşmış olarak lanse ediyoruz. insanın aklı çok büyük bir güç ve nimettir ama kapasitesi sınırlıdır.üstelik akla bir pusula gerekirki doğru yöne gitsin yoksa herkesde akıl var ama herkes farklı fikirlere ulaşıyor.akıl bu kadar mutlak ve kesin doğruya götürücü bir güçse niye farklı fikirler çıkıyor.herkesin aynı fikre ulaşması gerekmez mi? velhasıl gazali vahyi önemsiz görüp kendi aklını daha üstün gören bu aciz felsefeye karşı çıkmış, döneminde yunan eserlerinin tercümelerinden dolayı islama giren batıl fikirleri temzilemeye çalışan deha bir alimdir. ve sözde akılcı felsefeyi ispat ve akıl merceğinde çürütmüştür. yani kitapları kalp merkezli değil akıl merkezlidirki felsefe derslerinde en çok konu edilen islam alimlerinden biridir. islam alimlerinin bir kısmı akılla bir kısmı kalple bir kısmı ikisiylede ilim yolculuğuna çıkmıştr gazali akılla çıkanlardandır. hani tek kalbi esas tutnlardan biri bile değilken bu tartışmaya dahil edilmesi çok yanlış. yaşar nuri,abdulaziz bayındır vs ilahiyatçı geçinen dangalaklar ise islamın en küçük meselesinde bile kaynağım ve kılavuzum olamaz.seninde olmasın.türkiyede yetişmiş çok büyük ilahiyatçı ve alimler var. lütfen bu nedüğü belirsizlere tenezzül etme.

Gazali olmasaydı hashasilik tum anadoluya yayilacakti. Onun disinda hashasilere eleetiri yapan alim far mi farabi ibni rust aristoyu taklitten oteye gidemisler. Gazali felsefeye katkısı da büyük mesela

Fransız düşünürü Descartes'e "Sebep ile sonuç arasında zorunlu bir bağlılık yoktur" düsturu ile David Hume'a ve "Aklın bütün meseleleri kavrayamadığını" ileri süren ilkesiyle de Alman düşünür Kant'a öncülük ettiği söylenir (cavid Sunar, İslâm Felsefesi Dersleri, Ankara,1967, s. 115).

Gazali görüldüğü üzere bilime katkısı olan biri . bilim önünde matematik önünde hiç bir engel olmamış aksine önüne açmış kitapları ortada. Bu adam nasıl İslami geriletmis olabilir asıl akıl dişilik bu.ondan sonra osmanlı 500yil dünyanın süper gücü oldu İslam medeniyetini geriletmedigi de ortada.

Bak ben sana kanıt sunuyorum sen ise yaşar nuri gibi tutarsız birinin konuşmalarını öne suruyorsun. Gazalinin bir kitabını bile gormediğini açık( ilk tartışmada da dedim babam gazali hayranıydı kitabı evde vardı çocukken karistirmisligim var)

Bu tartışma ile bir kaç eserine denk geldim. Bu zamanda bile çoğu kişinin felsefeye yapamacagi eleştirileri zamaninda yapmış büyük zekaya sahip .

Ama sen illa Uğur mumcuyu rahmet okutup bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorsun

Gazaliyi bırak bence İbni teymiye diye anadolu da yetişmiş bir adam var. İşid'in vahabiligin kurucusu sayılır bence ona şar düşmanlığını ona akit

Bennce senin yaptığın Uğur mumcuyu