Gazali

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Reaksiyon puanı
39,953
Puanı
1,061
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
İslâm tarihine çok büyük zararları dokunmuş İslam alimi. Onun sayesinde yükselen ve dünyaya hükmeden İslam ilmi, bilimi, felsefesi çökmüş ve karanlığa gömülmüştür. Bugün İslam ülkeleri böyle geri kalmışsa en büyük sebeplerinden biri Gazali hazretleridir!

Tarih bilimi açısından öyle, nedir ne değildir en iyi Allah bilir elbet. Ama İslam'da bilimi, felsefeyi yasaklayarak İslam ülkelerinin ve Müslümanların gelişememesine, gerilemesini ve karanlığa gömülmesine sahiden sebep olmuşsa , en ufak hakkımız varsa haram olsun.

İslam dünyasının şuanki halinin belki de en büyük müsebbibi. O zamana kadar -tıpkı Allah'ın emrettiği gibi- düşünen, sorgulayan müslümanlar bu akımla birlikte bilimden uzaklaşmaya başlamıştır. Sonuçlarını bugün görebiliriz. Matematik, geometri ve astronomiyle fazla ilgilenenleri dinen tehlikeli(?) kabul etmiştir. Kendisinin "Hüccetü'l-İslam/İslam'ın Kanıtı" olması da ayrı bir ironidir :)

Yukarıdaki yazıları yazan arkadaşlar ezbere konusuyor . sanmıyorum gazalinin kitabinin yanından geçtiklerini. Yada ne dediği ile ilgili bir şey okuduklarini .. Gazalinin ıslama getirdiği kazanımlarla osmanlının yolu açıldı.

Hasan sabah ıslama ait olmayan mısırdaki felsefe okullarının getirdiği ekolün temsilcisidir. hasan sabahlarının ıslama verdiği zararlara bakarak felsefi akımların nasıl ıslama zarar verdiği görülür. İşte gazali hasan sabbain bu felsefi akımına anadolu da dur diyen onlara reddiye (eleştiri) yapan anadolu insanın hasan sabaha katılmasını engelleyen kididir. eğer hasan sabah ıslama hakim olsaydı ne osmanlı ne de Türkiye var olabilirdi.

Böyle yüce gönüllü birini bilmeden kotulumek büyük hadsizlik. Önce adam ne yapmış ne yazmış okuyun ondan sonra yorum yazin.

Babamın en sevdiği İslam alimidir. Bu yüzden Komusmuzun oğluna gazali ismini vermiştir.

Çok güzel bir sözü vardır; " Cahillerle Tartışmayın Çünkü Ben Hiç Yenemedim" diye 😉

Ben çok bilmiyorum ama biraz araştırdığımda Mutezileye karşı çıktığını görmem bile bu konuyu açanların haksız olduğunu düşündürmeye yetti.

İslâm tarihinde Gazali gibi gerici ve düşünsel etkinliğe kapalı insanlar yerine, Farabi gibi ilim adamları hakim olsaydı emin ol şuan İslam bütün dünya tarafından kabul görmüş evrensel bir din olurdu. Zaten elbet evrensel ama yayıldığı bölgeler kendi çıktığı bölge ve çevresi. İslam'ın ortaçağ yaşamasının en büyük sebebi Gazali dir. Adam bilimi, felsefeyi yasaklamış ; Farabi'in onca uğraşı boşuna mıydı? Kaldı ki onca İslam tarihçisi de Gazali yi eleştiriyor ve İslam egemenliğinin dönüm noktasının Gazali olduğunu belirtiyorlar, neye bu inkar? @beyazsoy

İslâm tarihinde Gazali gibi gerici ve düşünsel etkinliğe kapalı insanlar yerine, Farabi gibi ilim adamları hakim olsaydı emin ol şuan İslam bütün dünya tarafından kabul görmüş evrensel bir din olurdu. Zaten elbet evrensel ama yayıldığı bölgeler kendi çıktığı bölge ve çevresi. İslam'ın ortaçağ yaşamasının en büyük sebebi Gazali dir. Adam bilimi, felsefeyi yasaklamış ; Farabi'in onca uğraşı boşuna mıydı? Kaldı ki onca İslam tarihçisi de Gazali yi eleştiriyor ve İslam egemenliğinin dönüm noktasının Gazali olduğunu belirtiyorlar, neye bu inkar? @beyazsoy
farabi nasıl bir islam anlayışı koymuş biliyormusun yahuu ))) gazaliyi ne kadar tanıyorsun. okudugu iki solcu yazarın gariplikleriyle yorum yapıyorsun yahuu dediğini tarih yalanlıyor. gazali sonrsı osmanlı çıkmış 6 yuzyıl dünyay hükmetmiş isilam. demekki gazalinin açtığı dönemi için yeterli olmuş. ondan sonra neler oldu buna bakmak lazım. ezbere konuşmamak lazım . benim kaanatim islami bozan bu filozoflardır. islamda nerde saçma fikir varsa filozofların zekice fikirlerin islama sokulmasıyla olmuş. mesela kader anlayışı. bunların en önemlisidir. o kadar felsefik olarak islama kader anlayışı sokulmuş ki islam ondan sonra gerilemeye girmiştir

@beyazsoy Osmanlı tamam 600 yıl hükmetmiş de ilim bilim açısından ne vermiş? Kaldı ki Osmanlı nın hükümdarlığı Sokollu Mehmet Paşa ölene kadardı, ondan sonra sürekli Avrupa'nın gerisinde kaldığımızı en iyi sen biliyorsundur. İşte Gazali ve onun gibiler bunun nedenini sorgulamanıza müsade etmez, "Her şey Allah'tandır" der ve kapatır konuyu. Osmanlı nın geriye düşmesinin en büyük sebebi ulemanın bozulması değil miydi? Eğitim kültür bozuldu, ardından doğal olarak rüşvet ve adam kayırmacılık yaygınlaştı (aynı günümüz Türkiye si gibi tabi) ondan sonrası malum.

Osmanlı 600 yıl ayakta kaldı da, niye daha fazla kalamadı onu sormak gerek? Ve diyorum ki ilme burun kıvırıp sadece dine yönelen ulema sınıfı bu yıkılışın temelini oluşturuyor. Bu ulema da Gazali gibi adamlardan etkilendi elbet.

Hiçbir zaman da kesin konuşmuyorum, Gazali nin haklı olduğu şey varsa o da bilgiye şüphe ederek yaklaşmasıdır. Gazali İslam dinine büyük hizmet etmiş olabilir ama tarihsel açıdan etkileri ortada

Farabi, İslamı akıl ve mantık yoluyla felsefeyle uzlaştırmak istemiş büyük bir alimdir. Özellikle Aristo felsefesi üzerinde durmuştur. Aristo felsefesi ki, onun sayesinde asırlarca Araplar bilim açısından dünyanın öncüsü olmuştur.

Din ile bilimi, felsefeyi uzlaştırırsan tüm dünyaya doğal olarak hükmedersin, yok sadece dine yönelirsen günümüz Arap Devletleri gibi, IŞİD gibi olursun. Gerçi ümmetçiler günümüz Arap devletlerini pek bir sever, biz ne desek boş. Ancak Hz Muhammed zamanında ilimle dine aynı derece önem verildiğini hatırlatmak isterim.

@beyazsoy Osmanlı tamam 600 yıl hükmetmiş de ilim bilim açısından ne vermiş? Kaldı ki Osmanlı nın hükümdarlığı Sokollu Mehmet Paşa ölene kadardı, ondan sonra sürekli Avrupa'nın gerisinde kaldığımızı en iyi sen biliyorsundur. İşte Gazali ve onun gibiler bunun nedenini sorgulamanıza müsade etmez, "Her şey Allah'tandır" der ve kapatır konuyu. Osmanlı nın geriye düşmesinin en büyük sebebi ulemanın bozulması değil miydi? Eğitim kültür bozuldu, ardından doğal olarak rüşvet ve adam kayırmacılık yaygınlaştı (aynı günümüz Türkiye si gibi tabi) ondan sonrası malum.

Osmanlı 600 yıl ayakta kaldı da, niye daha fazla kalamadı onu sormak gerek? Ve diyorum ki ilme burun kıvırıp sadece dine yönelen ulema sınıfı bu yıkılışın temelini oluşturuyor. Bu ulema da Gazali gibi adamlardan etkilendi elbet.

Hiçbir zaman da kesin konuşmuyorum, Gazali nin haklı olduğu şey varsa o da bilgiye şüphe ederek yaklaşmasıdır. Gazali İslam dinine büyük hizmet etmiş olabilir ama tarihsel açıdan etkileri ortada

Farabi, İslamı akıl ve mantık yoluyla felsefeyle uzlaştırmak istemiş büyük bir alimdir. Özellikle Aristo felsefesi üzerinde durmuştur. Aristo felsefesi ki, onun sayesinde asırlarca Araplar bilim açısından dünyanın öncüsü olmuştur.

Din ile bilimi, felsefeyi uzlaştırırsan tüm dünyaya doğal olarak hükmedersin, yok sadece dine yönelirsen günümüz Arap Devletleri gibi, IŞİD gibi olursun. Gerçi ümmetçiler günümüz Arap devletlerini pek bir sever, biz ne desek boş. Ancak Hz Muhammed zamanında ilimle dine aynı derece önem verildiğini hatırlatmak isterim.

İslamin bozulmadığı her dönemde istinasiz müslümanlar dünyaya hakim olmuş. Gazalinin açtığı yoldan giden osmanlı çok sayıda savaş aleti icad etti. fatih sultan mehmetin çağ açıp çağ kapadığı ilkokulda öğretiliyor sen osmanlı ne bulmuş diyorsun yahuu)))
Gazaliden sonra bozulan içine bin tane hurafe sokulan İslami düzeltecek alimler çıkmadı(gazali gelecekte çıkan hurafeleri görüp düzeltmesini beklemek akil dışı olur) ve İslam dünyası ve osmanlı çöktü. İslam içine sokulan hurafelerin büyük kaynağı felsefe yolllu olmuştur. Felsefe yollu olduğu için bunları çıkarmak çok ama çok zor oluyor . anlattım yukarda kader anlayışı şuan tamamen felsefe kökenli islamda boyle kader anlayışı yok. Herşey allahtan kaderimizde var demek islamda yok ama bunu felsefes ıslama sokmus ve bu girdaptan çıkamıyor.

İsidin altına bakarsan ciddi selefilik vahabilk felsefe akımı var.

14 dakikalık bir video :) islam hiçbir zaman bilimin gerisinde kalmamıştır aksine ınsanları desteklemiştir.

Bu video şuan kullandığımız ve farkında olmadığımız çoğu şeyin cevabı tarzında liste tarzında uzatilabiliriz ama bu kadarı kafi olmalı. Ayrıca İslamın tam uygulandığı bir ülke şuan olmadığı için bizde bazı şeyleri emeviler, işid gibi devlet ve örgütlere bakarak yargılıyoruz :( ayrıca İmam Gazali sadece din tarzında bir yaşamdan hareket etmiyor felsefe dahil dört tane alan üzerinde insanların araştırmasını ve sorgulaması gerektiğini belirtten bir şahıs ve kendinden sonra gelen çoğu devlet yöneticisi ve alimi etkilemiştir.

Arkadaşlar bu konuyu daha derinlemesine araştırdım ve sadece benim Gazali'ye karşı çıkmamış olduğumu farkettim. Birçok insan da benim görüşümde, araştırmacılar, tarihçiler, bilim adamları birçokları bu konuda hemfikir; Gazali ile birlikte İslamın altın çağı kapanmıştır. Gazali'den önce İslam kültürü dünyaya hükmediyordu, birçok önemli buluşlar yapılıyordu. İlim merkezi idi. Ne var ki Gazali gibi adamlar Matematiği şeytan işi olarak fetva verince şimdiki Işid in temelleri oluşmaya başladı. :)

Matematiğin şeytan işi olduğunu, aklın önemli olmayıp sadece kalp gözünün önemli olduğunu savunan birinden ne bekliyorsunuz ki? Felsefeyi felsefe ile kötülemiş ve bifiil hakaret etmiş, üstünü kapatmış biri. Doğa ilimlerine sırtını dönmüş, bunun hakikatı giden yolda bir engel olduğunu savunmuş biri. Matematiğin şeytan işi olması nedir yahu? Tamam bu adamın dini yönüne hiçbir kimse bir şey diyemez, ama bu adamın İslam uygarlığı adına bir dönüm noktası olduğunu, bu adamla birlikte çöküşün başladığını da hiçbir akıl ve mantık inkar edemez. Elbette akıl ve mantığı da Gazali gibi şeytan işi bulmuyorsanız tabi. :D

Bazı acı gerçekler vardır, inandığımız değerlere ters düşer ve onu reddederiz. Zannederiz ki sadece biz doğrucuyuz. Hemen "cahillere konuşmayın vb. vb" gibi beylik özlü sözlerle cevap verip konuyu kapatırız. Çünkü üstüne düştüğümüz, araştırdığımız, okuduğumuz vakitte o acı gerçeği inkar edemeyecek duruma gelebiliriz. İşte Gazali örneği de böyle. Üzgünüm ama bence bu kadar emin olmayın? Hiçbir bilgi yoktur ki yanlışlanamasın. Benimki bile. Buyrun istediğiniz kadar araştırıp soruşturabilirsiniz. Ama tarafsız kaynaklara dikkat ederek tabi. :)

En basitinden şu kısa videoyu izleyerek araştırmaya başlayabilirsiniz mesela. @papuleoo @sokak sanati @beyazsoy @Harunnn60 @MelankoliK @Polat Şaşmaz

Arkadaşlar bu konuyu daha derinlemesine araştırdım ve sadece benim Gazali'ye karşı çıkmamış olduğumu farkettim. Birçok insan da benim görüşümde, araştırmacılar, tarihçiler, bilim adamları birçokları bu konuda hemfikir; Gazali ile birlikte İslamın altın çağı kapanmıştır. Gazali'den önce İslam kültürü dünyaya hükmediyordu, birçok önemli buluşlar yapılıyordu. İlim merkezi idi. Ne var ki Gazali gibi adamlar Matematiği şeytan işi olarak fetva verince şimdiki Işid in temelleri oluşmaya başladı. :)

Matematiğin şeytan işi olduğunu, aklın önemli olmayıp sadece kalp gözünün önemli olduğunu savunan birinden ne bekliyorsunuz ki? Felsefeyi felsefe ile kötülemiş ve bifiil hakaret etmiş, üstünü kapatmış biri. Doğa ilimlerine sırtını dönmüş, bunun hakikatı giden yolda bir engel olduğunu savunmuş biri. Matematiğin şeytan işi olması nedir yahu? Tamam bu adamın dini yönüne hiçbir kimse bir şey diyemez, ama bu adamın İslam uygarlığı adına bir dönüm noktası olduğunu, bu adamla birlikte çöküşün başladığını da hiçbir akıl ve mantık inkar edemez. Elbette akıl ve mantığı da Gazali gibi şeytan işi bulmuyorsanız tabi. :D

Bazı acı gerçekler vardır, inandığımız değerlere ters düşer ve onu reddederiz. Zannederiz ki sadece biz doğrucuyuz. Hemen "cahillere konuşmayın vb. vb" gibi beylik özlü sözlerle cevap verip konuyu kapatırız. Çünkü üstüne düştüğümüz, araştırdığımız, okuduğumuz vakitte o acı gerçeği inkar edemeyecek duruma gelebiliriz. İşte Gazali örneği de böyle. Üzgünüm ama bence bu kadar emin olmayın? Hiçbir bilgi yoktur ki yanlışlanamasın. Benimki bile. Buyrun istediğiniz kadar araştırıp soruşturabilirsiniz. Ama tarafsız kaynaklara dikkat ederek tabi. :)

En basitinden şu kısa videoyu izleyerek araştırmaya başlayabilirsiniz mesela. @papuleoo @sokak sanati @beyazsoy @Harunnn60 @MelankoliK @Polat Şaşmaz

Ben üniversite yıllarımda birçok tez tarzında makale yazdım. Taradığım kaynaklardan hiçbiri Gazali ile ilgili senin dediğin geçmiyordu :) en iyisi zaman kaybı olmasın sen direkt bana okuduğun kaynakları öner bende faydalanayım.

Göndermenide kaptım haberin ola :)

Son düzenleme:

Kusura bakma ama dediklerini kendin çürütüyorsun

Gazalinin yaşadığı dönem islamin en dibe battığı dönemdir ve onu kurtaran gazalidir. Gazali batinilik yanı haşhaşliler karşı mücadele etmiş ( günümüzün haşhaşileri de kısmı batıni ,ezoterik inanışlara sahip mesela rüyasında gülen peygaberimizle gorustugunu iddia eder. falan filan)

Gazali sadece haşhaşilere verdiği mücadele bile ona büyük saygı gosterilmesini sağlar. Zaten haşhaşileri İslami felsefe ile yogurmya çalisan filozofların bir alt koludur. Hashasilik Mısırdaki felsefe okularindaki filozofların kendilerini İslam içinde gizlemesi sonucu oluşmuştur. Mısır felsefe okulları da eski yunandan yol almıştır. Devlet olarak fatimiligi kuran bu felsefecilerin yanında yetişen Hasan Sabbah malumdur ki selçuklunun en bilge adamı nizamulmulku yanı günümüze kadar uzanan medreseleri kuran (bilim ve din öğretilen üniversiteler) kişiyi öldürmustur. Bu bile gazalinin ne kadar önemli bir kişi olduğunu ispatlar

Zaten buna bile gerek yok. Gazalinin ve İbni arabinin etkisiyle kurulan osmanlı imparatorluğu İslam dünyasının en büyük neferi olmuştur. Bu bile tüm tezlerini curutur (malumunuz fatih sultan mehmet topun bulmasını sağlayarak bizansi yıkıp yeni bir çağ başlatmıştır osmanlınin gazali etkisinin olduğu dönemde bilime önemini ortaya koyar)

Şuan İslam dünyası bu durumdaysa maalesef gazali sonrası İslam içine sokulan felsefi düşünceler etkisi yüzündedir. İslam içindeki bu çok zekice felsefî buğdayları temizlenmeden İslam dünyası ayağa kalkmaz yeni gazalilere ihtiyacımız var. Ama günümüz haşhaşilere reddiye yapacak eleştirecek bir ilahiyatci bile yetiştirmeye cumhuriyet bunu başaramayacağı açık.

Ha gazali bu İslam içine sokulan felsefeyi nasıl temizledi kendinden dinleyelimdinleyelim

"Gençliğimden itibaren 50 yaşımı aştığım bu ana gelinceye kadar, bu engin denizlerin derinliklerine dalmaktan hiç geri durmadım. Coşkulu denizlere çekingen korkaklar gibi değil, cesur kimselerin dalışı gibi daldım, gördüğüm her meselenin üzerine atladım. Her zorluğun içine apansız girdim. Her fırkanın inanış ve fikirlerini inceliyor, her grubun tuttuğu yolun inceliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyordum. Araştırdığım fırkaların hak veya batıl, sünnete uygun veya bidat sahibi olmaları konusunda ayrım yapmıyordum. Bâtınîlik yolunu tutmuş her fırkanın, bu düşünceyle ne hedeflediklerini öğrenmeye çalıştım. Zâhirîlik yolunu tutmuş olanların, bununla neler elde ettiklerini ortaya çıkarmaya gayret ettim. Felsefe yolunu tutmuş olanların, sahip oldukları felsefeyi bütün esaslarıyla öğrenmeye özen gösterdim. Hiçbir kelâm âlimini dışarıda bırakmadan kelamdaki yöntemini ve mücadelesini öğrenmeye çaba gösterdim. Bütün gücümle ne kadar sufi var ise onun sufiliğindeki sırları öğrenmeye, ne kadar abid var ise bu ibadetleriyle neler kazandığını araştırmaya çalıştım. Bütün zındıkların, Allah’ın varlığını ve sıfatlarını kabul etmeyenlerin, bu inanış veya inkarlarının arkasında yatan sebepleri titizlikle araştırdım. Her şeyin hakikatini öğrenmeye karşı duyduğum susamışlık; baştan ve gençliğimden beri tuttuğum yol ve benim bir hasletim olmuştur. Bu hasletler, Allah tarafından benim yaratılışıma ve hamuruma katılmış özelliklerdir; benim seçimim ve tercihim değildir. Bunun sonucunda çocukluğumun coşkulu çağlarından itibaren taklit bağlarından sıyrıldım ve büyüklerimizden miras kalan sırf taklide dayalı inanç esaslarından koptum. Çünkü Hristiyan çocuklarının hepsi bu din üzere yetiştiklerini, Yahudi çocuklarının sürekli bu dinin esaslarına göre büyüdüklerini, Müslüman çocuklarında istisnasız İslam dini üzere yetişmekte olduklarını görmekteydim. Yaratılıştan gelen asli hakikati ve ana baba ile hocalar aracılığıyla kazanılan sonraki inanç esasları ve taklit unsurlarının hakikatini öğrenme konusunda içimde büyük bir istek oluştu. Taklit, başlangıçta birtakım telkinlere dayanmaktaydı. Bunların da hangilerinin hak ve batıl olduğu konusunda görüş ayrılıkları bulunmaktaydı. Kendime şöyle dedim: Benim istediğim, her şeyin gerçek yüzünü öğrenmektir. Öyleyse önce bilginin gerçek yüzünün ne olduğunu öğrenmekle işe başlamam gerekir"

Böyle büyük bir alime bu kadar saldırılması aslında ne kadar büyük olduğunun kanıtı . malum hala ikinci Abdülhamite de saldıran var ama osmanlı en son batıya direnmesi yapan kişi olduğu tahta kaldığı sureden ortada. Batının klasik oyunudur başta başarılı kim varsa onu yok etmeye çalışır. Günümüzden ornek vermeye gerek yok)))

Son düzenleme:

Tahmin ettiğim gibi yukarda da yazdigim okudugun eserler tamamen İslamda yükselen kişileri aşağıya cekmek için uğraşanların işi . bak gazaliye nasıl iftira atmışlar ve seni bu emellerine alet etmişler. Gazalinin bilimle ilgili fikirleri kitaplarından alıntı.:

, matematik, Geometri ve Astronomi gibi ilimlerin olumlu veya olumsuz denebilecek şekilde din ile ilgili bir yönü bulunmamaktadır. Bu ilimlerin meseleleri, aklî delillerle ispat edilen konular olup, öğrenildikten sonra inkâra mahal bulunmayan hususlardır. Din adına bu gibi ilimlere karşı çıkmak, dine zarar verir. (Gazzalî, el-Munkız'u-mine'd-Dalâl, çev. Hilmi Güngör, İstanbul 1948 s. 18).

Mantık ilmi de dinin esaslarıyla ilgili bulanmadığından, onun reddedilmesi doğru değildir. Şayet, yukardaki bu söz konusu ilimler din adına reddedilecek olursa, reddedenin aklında hatta dininde bir kusur olduğu şüphesi uyanabilir (Gazzâlî, a.g.e., s. 20-21).