Klasik Game of Thrones - 8. Sezon Yorumları

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
96,903
Reaksiyon puanı
62,474
Puanı
1,060
Maskeli Fedaiye ne oluyor ayoll @xBUGRAx :eek: :eek: :eek:
cd243a3fdd.jpeg
Kafası kırılsın :A
 
  • Güldürdün
Reactions: Çiğdem

DarkLegenD

Favori Üye
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
24,923
Reaksiyon puanı
19,275
Puanı
1,060
Yaş
25
Konum
Afganistan
Web Sitesi
www.cizikdvdkasetleri.com
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sezon yorumu.

Ön not: kitapları, çizgi romanları, dizileri, çizgi filmleri, MÖ 3500’de yazılmış tabletleri okumadım veya izlemedim. Sadece bu diziyi izledim.

Yaklaşık 6 yıl önce “Seksten başka hiçbir şey yok.” diyerek 2. Sezonun başında bıraktığım o dizi… O diziyi sonunda bitirdim…

Enayilik yapıp bölüm bölüm ve sezon sezon kenara not alıp, o notları birleştirip bir yorum yapmadığım, buraya yapıştırmadığım için sadece hatırlayabildiğim şeylerden bahsedeceğim.


Stannis’in bu kadar erken gitmesi veya son bölümlere kadar canlı kalamaması canımı sıktı. İnanılmaz karizmatikdi. Benim gerçek kralımdı. Stannis & Jon & Daenerys & Tywin vs Night King, görmek isterdim. Bu 5’li arasında ikili birleşimler yaparak diğer istediğim vsler de ortaya çıkmış oluyor, yazmayayım şimdi.

Joffrey ve Ramsay’in ölümü keyif verdi, Hodor üzdü…

7. ve 8. sezonlardaki sıkıntılar ile başlayıp, sonra Cersei ve Yüce Rahip üzerinden din yorumu yapıp bitireyim.

1- Karakterleri düşük zekâlı gibi göstererek senaryonun çatırdaması.

Bu iki sezondaki en göze çarpan sıkıntı “Kraliçe olacağım, herkesi yöneteceğim.”, “Kraliçe’nin El’i olacak kadar zeki biriyim.” diyen kişilerin birer salak olarak gösterilmesi. Qyburn’ün silahının çok etkili olduğunu bilmelerine ve defalarca şahit olmalarına rağmen hiç önlem almamaları çok can sıkıcı. Lannister ordusu ve Dothraki ordusunun karşı karşıya geldiği bölüm ilk kez hem Daenerys hem de Tyrion o silahı görmelerine rağmen ona önlem almak hiç akıllarına gelmedi. Bu silahın varlığı Varys’in kulağına mutlaka gitti ama o da bir şey demedi. Daha da ileri gittiğimiz zaman bu silahtan Bran’in de haberi vardı ama o da bir şey demedi. Niye? Bran söylese, Varys, Tyrion ve Daenerys üçlüsü net bir şekilde salak durumuna düşecekler. Bran söylemeyince ve ejderhalar defalarca bu silah yüzünden zarar görünce ve hatta ölünce salak olmamış mı oldular? Ezgi’nin Kanalı’nda Bran’in aslında kötü bir karakter olduğu ve Kral olmak için bazı şeylere ses çıkarmadığı yönünde bir hipotez vardı. Öyle mi yoksa?.. Şimdi boş verelim Bran’i ve bunu.

2- Can sıkıcı olan ama gerekli olan senaryo ilerleyişi.

Jon, Edd, Gendry, Clegane ve diğerlerinin bir tane ak gezen yakalamak için gidip tuzağa düştükleri sahnede Daenerys ejderhalarıyla birlikte onları kurtarmaya geliyor, Jon kahramanlık yapacağım diye gereksiz yere ak gezenlerle dövüşmeye çalışıyor. Night King ejderhanın birini alnının çatından vurup öldürüyor. Bu aslında can sıkıcısı olmasına rağmen bir sıkıntı yok. Senaryonun ilerlemesi, Ak Gezen ordusunun, insanlar için bir tehdit oluşturması için ya ejderhalar komple patates olmalıydı ya da üç tanesinden en az birinin gözleri maviye dönüşmeliydi. 1. seçenek muhtemelen işe yaramaz çünkü Duvar’ın aşılması lazımdı. Dolayısıyla bu sahnede yaşananlar kabul edilebilir ve mantıklı.

3- Olağanüstü güzel hikaye, bu hikayenin üzerine gidilmemesi, bitiş şeklinin tatmin etmemesi ve asıl hikaye bu olmalı mıydı sorunsalı.

3.1

Night King’in tek derdinin Bran’i öldürmek olması inanılmaz güzel ve büyük bir hikaye. Geçmişi, şimdiyi ve kısmen de olsa geleceği görmesine, bunların bilgisine sahip olmasına karşın Night King bunları tamamen yok etmek istiyor. En az 10-20 bölüm daha çıkar sırf bu mücadeleden.

3.2

Maalesef bu hikayenin üzerine hiç gidilmedi. Savaş taktiği konuşulurken Bran araya girip “Benim peşimde, beni öldürüp her şeyi bitirmek istiyor.”dan ve Night King’in Bran ile bakışmasından ileriye gitmedi. Böylesine uç, kesin ve arzu ile dolu amaçlar beni fena etkiliyor. Thanos’da da aynı durum oldu. Sonrasındaki hiçbir film beni tatmin etmemişti. O yüzden ben, Bran araya girip NK’nin nihai amacı söylediğinde kıpır kıpır olmuştum. İş feci şekilde ciddiye binmişti. Bu tarz durumlar insanı beklentiye sokuyor ister istemez. Beklentiyi karşılayamayan veya yanına yaklaşamayan senaryolar diziye olan bakış açısını değiştirebiliyor insanın ama bende böyle bir şey olmaz, tek bir hata ile tüm diziyi silip atmam. Fakat bu hep içimde bir eksiklik olarak kalacak.

3.3

Bran vs Night King’in veya The Long Night’da karşı karşıya gelen tarafların hikayesinin bitişi tatmin etmedi. Daenerys vs King veya Jon vs King beklerken Arya’nın çıkagelmesi gerçekten insana yeterli gelmiyor. Buna ve Arya’ya 4’te değineceğim.

3.4

Bu duruma Infinity War ve Endgame’i temel alarak Spider-Man NWH’de değinmiştim. Thanos, her filmde vites yükseltmiş, hikâyeyi doruk noktasına getirmişti. SM’de ise hikâyeye doğal olarak düşüşe geçmiş ve ortalama üstü bir film ortaya çıkmıştı. Hangi filmi en sona koyarsınız? Endgame’i mi yoksa NWH’yi mi? Burada da aynı durum mevcut. Bir tarafta demir bir tahta kim oturacak kavgası, diğer tarafta İnsan. Tabii ki de Demir Taht’ı küçümsemiyorum ama İnsan’ın yanında bir hayli önemsiz bir detay. Nasıl yapılırdı bilmiyorum.

4- Arya’nın gelişiminin gösterilmemesi ve ona yeterince yer ayrılmaması, gelişimini göstermeden ve seyirciyi ikna etmeden NK’nin işini bitirmesi

4.1

Gözlerinin görmediği zamanlardaki dövüşme becerisini kendisine katması iyi fakat Brienne ile kapışırken ki beceriş seviyesiyle o zamanki aynı mıydı? Aynı değilse bunun ilerleyişin, görmeliydik. Bundan ayrı olarak, onu Winterfell’e gelmeden önce listedeki isimlerden birini daha öldürürken de görmeliydik. Winterfell’e geldiğinde tam anlamıyla No One olduğunu öğrendik, dövüşürken gördük, genel duruşunun değiştiğini fark ettik ama beni yine ikna edemedi. 1 sezon daha erken olarak Bravos’a gitse veya dizi 1 sezon daha uzun olsa ve Arya’yı Bravos’ta daha uzun zaman geçirirken görsek çok iyi olurdu. Karakter gelişimini tamamlamadan Winterfell’e gelip ana konuya dahil olduğunu düşünüyorum. Payne’in peşine düşüp onu öldürmek için çabalayıp planlar yaparken görsek tadından yenmezdi.

4.2

4.1’den hareketle, doğal olarak, Arya genel görünüşü ve yeni karakteriyle küçük bir çocuk olduğu günleri bize unuttursa da çok büyük iki hikâyeden birini sonlandırmak için hâlâ yeterli seviyede değil. Jon ve Daenerys gibi isimlerin var olduğu bir yerde Night King’i öldürmesi, öldürüş şeklinden bağımsız olarak, can sıkıcı görünüyor.

5- Ak Gezenler’in hikâyesinin kısır kalması

Ak Gezenler neden konuşmuyorlar veya konuşamıyorlar, konuşuyorlarsa bize neden gösterilmiyor? Night King’in arkasında bekleyen atlılar kimler? Rütbeleri neler ve neden rütbeliler? Ak Gezenler topluluğunun oluşumu, gelişimi ve eğer varsa değişimi nasıl oldu? Bunları hiç görmedik, hiç bilmiyoruz. Sadece Ağaç İnsanlar’ın Ak Gezenler’i yarattığını biliyoruz. Demir Taht ile ilgili sahnelerin gösterilmediği Wall sahnelerinde AG’ye de zaman ayırılmalıydı ve onları görmeliydik. Neden hiç kadın yok mesela? Night King’in bakışlarından Bran’i veya Three Eyes Raven’ı öldürmek istediğini, bundan zevk alacağını biliyorsun ama bu motivasyonu kazanırken ki süreci, hedefe ilerlerken geçtiği yolları ve gösterdiği çabayı izleyebilmeliydik.

6- Daenerys Targaryen’in dönüşümünün bir anda gerçekleşmesi

Sekizinci sezonun sonlarını kötü hâle getiren, bölümlerin 4-5 puan almasını sağlayan sıkıntılı olaylardan bir diğeri. Zalimler hariç diğer insanlara merhametli olan, onlara iyilikler yapan, onları koruyan bir liderin koskoca şehri dümdüz ettiğini, insanları yaktığını gördük. Daenerys’in bu canavarca davranışı sergilerken uzun bir yoldan geçmedi. Sör Jorah, Daenerys’i sürekli dizginleyen “Sen iyi birisin, iyi bir kalbin var.” diyerek yolundan çeviren, kararını değiştirmeye sevk eden bir kişiydi. O ölünce rüzgar bir anda 180 derece tersine mi döndü? Tarly ailesinin iki üyesini öldürmesi evet, bir kötü tarafa gidiş olarak örnek gösterilebilir fakat bir tarafta diz çökmeyen ve savaşan insanlar var, diğer tarafta masum insanlar, halk var. Daenerys ikisinin farklı durumlar ve insanlar olduğunun farkında değil mi? Birinin gelip “Yapma bunu, bu yanlış. Ayrıca sen böyle biri değilsin.” mi demesi gerekiyor? Daenerys ya ayrıt edemiyor, ya kötüleşme süreci bize gösterilmedi, ya da ilahi bir el ona dokundu ve bir anda kötü tarafa geçti.

7- Cersei’nin Yüce Rahip’e ve onun arkasından yürüyenlere güç vermesi ve bu gücün somutlaşması, bu duruma paralel olarak din yorumu

7.1

Dizide 5. sezona kadar savaş, siyaset gibi konular işlenmişti. Melisandra'lı bölümler hariç din hep arka planda kalıyordu. 5. sezonda Yüce Rahip ve arkasından yürüyenler olaya dahil oldu ve dizideki konu çeşitliliği sağlandı. Duruşma sahneleri, minik vaaz sahneleri çok özel ve güzel. Cersei'ye teşekkürler, sırf Loras ile evlenmemek ve Margaery yetki vermemek için dincilere el uzattı, onların önünü açtı ve bize güzel bölümler izletti... Her iki ismi de rahatlıkla farklı yollarla ortadan kaldırabilecekken Rahip'e gidip işi dine bıraktı. Muhtemelen bunun sebebi eline kan bulaştırmamak ve "Bakın ahlaksızlıklarından dolayı hapse atıldılar ve bu hâle geldiler." demek için. İşin ucu kendisine dokunmayacak zannetti ve ciddi ciddi gidip Yüce Rahip'e uygun ortamı hazırladı. Duruşmalarda çok keyifliydi ama okların kendisine de yöneleceğinin hiç farkında değildi. Rahip sazı eline alınca Kral'ın annesini de sorguya çekti ve suçlu olduğuna karar verdi.

7.2

Genel bir din yorumu yapacaktım ama vazgeçtim. Sıkıntı çıkmasın.

10 üzerinden 9 puan.
 
  • Beğendim
  • Harika
Reactions: MEnes and Sherlock

Polat Şaşmaz

Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
61,271
Reaksiyon puanı
33,495
Puanı
1,061
Konum
Türkiye Yüzyılı
8x3

Bölümü izlerken kendimi sinemada gibi hissettim malum 0 ışıkla film izliyoruz bu bölümü de 0 ışıkla izledik

Onca senaryo da çöpe atıldı yazık. Ccc Arya Reyiz Ccc demeden spoiler kutusunu kapatmayalım
 
  • Beğendim
Reactions: baron

Polat Şaşmaz

Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
61,271
Reaksiyon puanı
33,495
Puanı
1,061
Konum
Türkiye Yüzyılı
10 seneyi aşkındır kış gelecek dediniz 10 sene içinde bu Night King'e hiç mi amaç, motivasyon hazırlamadınız. Night King'e dair 1 tane diyalog göremedik ya tamamen hayal kırıklığı. Birçok senaryo havada kaldı. Marvel 10 senede Thanos gibi bir karaktere mükemmel bir amaç ve motivasyon verdi. Sizde yapabilirdiniz. Bu senaryo Game Of Thrones gibi bir kaliteye yakışmadı.

Ayrıca Jon ve Dany çoktan tahtı alıp savaşı kazanmış olsa ve bu savaş da final bölümü olsa dizi acısından çok daha iyi olurmuş. 7.sezon finalinin de büyük payı var bunda duvarı çabuk yıktılar.
 
  • Beğendim
Reactions: baron

Polat Şaşmaz

Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
61,271
Reaksiyon puanı
33,495
Puanı
1,061
Konum
Türkiye Yüzyılı
8.sezon o kadar baştan aşağı baştan savma yazılmış ki çok üzüldüm bu kadar müthiş bir potansiyel 2 saçma senaristin elinde yok olmuş gitmiş. Final bölümünden sonra diziye baştan başlayacaktım saçma senaryonuz size kalsın almayayım.

Dizide spoilerını yediğimi sandığım ancak aslında hiç yazılmayan 1 sahne vardı gözyaşlarımı hep hazır tuttum ama olmadı



Dizinin başından beri Sansa veya Arya'nın ikisinden birinin diğerini öldüreceği spoilerını yediğimi sanmıştım Starkların Sonu diye de bi bölüm var orda olur diyordum olmadı.

Night King'in öldüğü sahnede de Arya gitti dedim olmadı.

Ve en acısı......... Bran Stark, kral olacak Aegon Targaryen Kuzey'e gittiğini okumuştum finalden önce bir Targaryen, Winterfell'i nasıl yönetir abi yapmayın saçmalamayın derken Allah'ın belası senarist bozuntuları daha kötüsünü yapıp duvara göndermiş...



Kurtlar Vadisi'ni nasıl 195ten sonrasını yok sayıyorsak bu diziyi de 6.sezondan sonrasını yok sayacağız artık ve son 2 sezonu kitaplardan okuyacağız.. İki muhteşem potansiyel 2 aynı kader (senarist sıkıntıları).. Hiç değilse Game Of Thrones'un bir son kitabı ve alternatif bir finali var.. Teselli.
 
Son düzenleme:
  • Beğendim
Reactions: baron