günün tarihi-27 mayıs

sadi koç

Yeni Üye
Konu Sahibi
Reaksiyon puanı
0
Puanı
22
Bundan tam 50 yıl önce Türk halkının ciğerine saplanan hançerin yarası halen kanamaktadır.
O zamanın " başı bozuk yeniçeri eskileri"nin kendileri dahi niye darbe yaptıklarını bilmiyorlardı.
Darbeden sonra da birbirlerini yemeye başladılar. Ancak perde gerisindeki CHP ve İnönü istedikleri sonucu yaptırdıkları anayasa ile aldılar . Bu gün dahi memleketin sorunu olan Anayasa Mahkemesi ,HSYK, gibi kurumlar vasıtasıyla siyaseti vesayet altına almış siyasetcileri her an diken üstündetutmuşlardır. Bu nedenle bu acı günü üzüntü ve nefretle anıyorum.

Demokrasi açısından kara bir gün gibi gözükse de Adnan Menderes'in yaptıkları, düşünceleri göze alındığında bir bakıma bu gün hala demokratik bir ülkede yaşamamızda önemli etkisi olan bir gündür.

Fakat; keşke sonu idamla bitmeseydi.

Adnan Menderes'in idam edilmesi için ne yaptığını sanıyorum mahkeme başkanı SALİM BAŞOL
altı kelime ile özetlemiştir. "SİZİ BURAYA SOKAN GÜÇ BÖYLE İSTİYOR."
Yaptıklarına gelince halk ile devleti bütünleştirmiş, barıştırmıştır. Tek parti idaresinin inim inim inlettiği halkın yaşam kalitesini o günün şartlarında yükseltmiş, tarımda makineleşmeye önem vermiş, sulama yol gibi altyapıya önem vermiştir. Tek hatası memleketi için çalışırken arkasından dolap çevirenlerin farkına varamaması oldu. Aday dahi olmadığı, müracaat dahi etmediği halde bizzat Atatürk'ün isteğiyle milletvekili olan bir şahıs Atatürk'çüler tarafından idam edilmiş. Bunu yapanlar kimlerdi? sebep neydi?...
Asla halk tarafından iktidar olamayacağını bilen İnönü, halktan kopuk Akademik çevre, postal yalayıcı yargı, özgürlük karşıtı baskıcılar, kandi ayakları üzerinde bir Türkiye görmek istemeyen
ABD kısaca Türk halkının %80'inden başka tüm dünya.
Bir de kısa not. O gün darbeye karışıp
vücütlarına darbe mikrobu bulaşanlar kimlerdi dersiniz. Çevik Bir'ler , Hurşit Tolon'lar, kısaca bu gün Ergenekon, Balyoz, Sarıkız, Ayışığı sanıkları hepsi o günün harbiyeli talebeleri. Ve fiili olarak istirakçiler. Lütfen cevap verirken birazcık sağdan soldan bilgi edinin. Klişe ve basmakalıp ifadelerle laf olsun diye yazmayın. Değişik kaynaklardan ve görüşten insanları dinleyin okuyun. Bir olaya değişik açılardan bakın. Sebep sonuç ilişkilerini
karşılaştırın. Bundan büyük bir kayif alacak, daha çok araştırma isteği duyacaksınız.Teşekkürler.

Tek parti idaresi keyfinden mi inim inim inletti?Bunun dışındaki konularda haksızsınız diyemem

Evet haklısın. Sebebi yeni bir halk yaratmak.
Çünkü bu halk cahil, müslüman, gerici ne olduğu belirsiz irticacı, asla kendi karar veremez. Koyun gibi güdülmeli sesi çıkan derhal asılmalı. Hatta önce idamına ifadesinin bilahare alınmasına karar verilmeli. Böyle bir halk ancak seve seve değil döve döve adam edilebilir.

Halkın bu durumu benim de hoşuma gitmiyor ama durumun o derece ileri olduğunu sanmıyorum.gerçi siz de gün görmüş tecrübe kazanmış birisiniz anladığım kadarıyla,bilemeyeceğim...

Adnan Menderes'in olumsuz yönleri saymakla bitmez. Öncelikle Atatürk karşıtıydı, Atatürk ilkelerinin birçoğuna karşıydı.

Demokratik bir insanda değildi. Kendisine oy vermeyen Kırşehir ilini ilçeye çevirdi. Seçim yasalarını kendi işine gelecek şekilde değiştirdi. İktidar karşıdı yazılar yazan yüzlerce gazeteciyi ortadan kaldırdı. CHP'yi ortadan kaldırmaya çalıştı ama başaramadı.

Halka önem verdiğini de düşünmüyorum. Bunu "Odunu aday göstersem milletvekili seçtiririm." demesinden de görebiliriz.
Cemaatlerle arası iyiydi. Dini siyasete karıştırdı. Laikliğe karşıydı.

Evet halk onu seçmişti ama o dönemki eğitimsiz, cahil halka göre cumhuriyette kurulmamalıydı, padişahlıkta devam ettirilmeliydi...