Futbu Büyük Değişim İçin Görüşlerinizi Bekliyor...

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,492
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
Merhaba arkadaşlar,

Futbu'nun geliştirilmesine uzun bir aranın ardından yeniden başladığımı geçtiğimiz günlerde duyurmuştum. Geliştirmeye tasarımda köklü bir yenilenmeye giderek başladım ve birkaç yeni özellik ekleyerek yayınlamayı planlıyordum ama sanırım planlarımızda değişiklik olacak.

Açıkçası oyun küçük bir kitleye hitap ettiğinden pek yasal koşulları falan araştırmamıştım. Şimdi yavaş yavaş büyümeye çalıştığımızdan ileriye yönelik tedbirleri de almam gerekiyor.

Biliyorsunuz oyunda futbolcu resimlerini, takım logolarını falan kullanmıyorduk yasal olmadığı için ama benim bilmediğim nokta futbolcu ve takım isimlerini kullanmak da yasal değilmiş ve bu durumun ileride sorun doğurmaması için bundan sonraki liglerde gerçek kişi ve takımlar kullanılmayacak.

Bu tabii ki oyunda çok ciddi bir yenilenme demek. Açıkçası nasıl bir yol izleyeceğimi kararlaştırmış değilim. Piyasadaki lisansı olmayan benzer oyunlar ya çakma isimlerle gerçeğe uygun formatta ligler yapıyorlar (PES'teki İngiltere ligi takımları gibi) ya da tamamen gerçekten bağımsız kişinin kendi kulübü oluşturacağı fantastik ligler yapıyorlar.

İlkini seçersek çok fazla değişiklik olmaz oyun formatında. Sadece takım ve kulüp isimleri değişir.

Eğer ikincisini yaparsak avantajları da dezavantajları da olabilir. Avantajı kişi kendi kulübünü, logosunu vs yapabilir. Takımlar eşit olur sezon başında. Örneğin şu an bazı kişiler atıyorum Bayern - Dortmund - Schalke gibi güçlü takımları alamazsa güçsüz takımlarla oynamak istemiyor bu durum ortadan kalkar. Ayrıca belki tek sezonda biten değil de daha uzun süreli devam eden ligler yapılabilir. Belki de atıyorum sadece tek bir Türkiye Ligi'nin olduğu ve ligden yükselme, ligden düşmenin vs olduğu fantastik bir evren oluşturulabilir. Fakat bunun dezavantajı ise hem çok büyük değişiklikler olacağı için beni çok uğraştırması olur, hem de bazı kişiler gerçekle bağlantı kuramadığı için oyundan zevk alamayabilir.

Görüşlerinizi bekliyorum, benim için gerçekten önemli...

2. seçenekte bahsettiğin özellikler goalunited'a çok benziyor. Zamanında çokça oynadığım bir oyundu ve bence orijinal kadro, takım vb. türü menajerlikten çok daha iyiydi. Kendi kulübünü logonu falan yapabiliyorsun. Oyuncular eşit güçte başlıyor. Ayrıca liglerde süreklilik var ve bu bence çok güzel bir şey. Ama bu durumdan sıkılanlar da olabilir.
Ben uğraştıracak da olsa 2. seçeneği daha çok sevdim.

PES veya benzeri bir futbol oyunu oynamadigim icin pek iyi bir görüse sahip degilim.

Anlamadigim bir nokta var o da oyun nasil isleyecek? Yani "Ispanya Ligi" altinda takimlarin ismi farkli olmakla birlikte yine ayni oyuncular yer alacak mi mesela?

Mesela Real Madrid'in adı Madrid United olur. Oyunculardan Cristiano Ronaldo'nun özelliklerinde bir oyuncu olur ama adı James Ronaldo olur gibi.

Mesela Real Madrid'in adı Madrid United olur. Oyunculardan Cristiano Ronaldo'nun özelliklerinde bir oyuncu olur ama adı James Ronaldo olur gibi.
Böyle iyiymis. Birinci secenek daha uygun geldi bana. Simdiye kadar alistigimiz Futbu'ya yakin ama gercek hayattaki takim ve oyuncular ile direk olarak baglanti kurulmayacak bir sekilde.

Goal United oynamış biri olarak bende 2. özelliği ben de ona benzettim ama devamlılıkda sıkabilir bence insanları.Şuan ara vermemiz çok iyi oldu mesela ben istediğim zaman Futbu'dan devam edebileceğim ama devamlılık olduğunda al başına bela.

Hem kısa olduğunda sonuç daha erken olacak genç neslin oynayacağı bir oyunda pek sabır olmaz tabi lig falan atlayacaksın ama ben sıkılmıştım yine de bilemiyorum.Yani kupa almak var 1 ayda bir de lig atlayıp daha üstleri hedeflemek var.

Şuanki formatı geliştirmen bence yeterli.

2.özellik Goalunited'a çok benziyor. Ah be anılarımı depreştirdin, 2007'de açmıştım ilk takımımı uzun süre sonra bir de baktım ki Classic oyunu kapanıyor

Bence takım isimleri çok hissettirilmeyecek şekilde geliştirilebilir. Mesela Fenerbahçe olmaz da Ayvalıbahçe olur Galatasaray olmaz da Fatihsaray olur
Oyuncuların ayarlanması sıkıntılı olabilir, bunun yerine 2.şekildeki gibi oyunun yapay zekasının geliştireceği oyuncular olabilir. Aynı şekilde sponsorlar için de uygulanabilir.

Maç motoru da Goalunited gibi bir yapıya kavuşturulursa oyun çok iyi bir seviyeye gelecektir.

Admin baskalarinin oynamasini bosver biz kendi aramizda yaoalim yeter. Oyunda simleri falan degisirsin ozelden bize kim olduklarini yazarsin olay bu kadar basit

Anlaşılan takım ve oyuncu isimlerini değiştirip yapacağız, şimdi mesele bunu nasıl yapacağımda.

İkinci seçenek konusunda haklısınız devam sorunu olması iyi değil. Bir kere sıkılan kolayca bırakabilir oyunu. İlk seçenek üzerinde iyileştirmeler yaparak devam etmek en doğrusu olacak gibi.

Konuyu okumadan aklıma gelen şey, 2. seçeceğe benziyor sanki tam okumadım henüz.

Neredeyse eşit şartlarda başlatıp, bazı şeylerle antreman gibi ayrıntıları çoğaltık oyuncuların bu şekilde üstünlük kurmasını sağlamak daha iyi gibi.

Oyuncuların ismi sabit olur, havuzdan alırsın rastgele kime düşerse, herkes eşit başlarsa sıkıntı olur. Bazı takımların bazı oyuncuların bazı durumlarını daha güçlü yapıp, yaşlarıda birşekilde düzenleyip, savunma-orta saha-forvet her takıma rastgele ve eşit dağıtma ile olabilir. Rekabeti arttırır.

Herkese oyun başı, takım logosu yapma şansı tanırsın. Ayrıntılarını düşünmek lazım aklıma bu geldi açıkcası. Rekabet önemli, ligin en kötü takımını alıp bir ay zorlayan kişi sayısı yoka yakındır.

Görüşlerini bildirenlere teşekkürler. Uzun vade için henüz karar vermiş değilim ama kısa vadede 1. seçenekle devam edeceğiz çünkü ikincisi için efor sarfetmem mümkün gözükmüyor şu sıralar.

Birincisinin nasıl olacağını da tam olarak bilmiyorum, biraz diğer menajerlik oyunlarını inceleyip ona göre karar vereceğim.