Başyapıt - 5 Full Metal Jacket (1987) - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul

Full Metal Jacket.jpg


Full Metal Jacket

Tür:
Dram, Savaş
Süre: 116 dakika

Yönetmen: Stanley Kubrick
Senaryo: Stanley Kubrick (screenplay by), Michael Herr (screenplay by), Gustav Hasford (screenplay by), Gustav Hasford (based on the novel "The Short Timers" by)

Oyuncular:
Matthew Modine
Adam Baldwin
Vincent D'Onofrio
R. Lee Ermey

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 8.3/10
Rotten Tomatoes: 91%
Metacritic: 76/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.​
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Her ne kadar ilk izlediğimdeki o tadı doğal olarak veremese de yine fazlasıyla etkileyen ve Kubrick kalitesini buram buram hissettiğim bir deneyim oldu. Bu film genel hatlarıyla 2 bölümden oluşuyor; ilk kısım olan askerlik eğitimi ve ikinci kısım olarak savaş coğrafyası. İlk kısmı muhteşem sürükleyici, bir an olsun sıkmıyor ve merak ettiriyor. İkinci kısım önemli bölümü durgun ve gelişme kısmı. Yavaş ilerliyor. Ama son çeyrek, son 20-25 dakika çok çok iyi ve tesir edici.

Bu filmin en özgün yanı, ilk 50 dakikanın başrolü olan Leonard'ın filmin geneline bir etkisinin olmaması. Aynısını 1917 filmi de kısmen yapmaya çalışmıştı. Başrol sandığımız karakterin o sinema tarihine geçmiş intiharı, seneler sonra bile unutmadığım kısımlardandı. Komutanı öldürüşüne yine de üzüldüm, çok sert ve disiplinli olsa da iyi bir adamdı...

İkinci kısmın en etkileyici ve doruk noktası da tabi ki son kısımdaki ''sniper'' sahnesiydi, o takip... Seneler sonra bile unutmadığım bir başka detay oldu.

Aynı zamanda Er Ryan gibi amerikan milliyetçisi filmlere oranla keskin bir savaş eleştirisi filmi olmasıyla da takdiri sonuna dek hak ediyor.

8.6
 

phoebebuffay

Favori Üye
Katılım
12 Şubat 2020
Mesajlar
4,861
Reaksiyon puanı
5,774
Puanı
559
Stanley Kubrick’in izlediğim 3.filmi. Açıkçası kendisinin tarzı bana pek hitap etmiyor, filmleri garip geliyor. Bu filmde türü itibariyle bana hitap etmeyen bir yapım olsa da izlediğim diğer iki filmine göre -The Shining ve Otomatik Portakal- daha çok beğendim. Film 2 kısımdan oluşuyor. İzlemeden önce ilk kısımın komik olduğu söylenen çokça yorum okumuştum ama bence başlardaki 1-2 komik diyalog haricinde komediden uzak ve gayet trajedikti. İkinci kısım ise genel olarak savaş sahnelerinden oluşuyor. Biraz daha yavaş tempolu ve bana göre gereksiz 1-2 sahne vardı bu kısımda. Ama yine de güzeldi. Genel olarak oldukça başarılı bir yapım.
8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and mesmeso

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,529
Reaksiyon puanı
9,533
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Buram buram Kubrick kokan bir film olmuş. Her filminde olduğu gibi hikaye güzel işlenmiş. Eğitim sahneleri çok iyiydi. Oyuncular o ağır şartlardaki psikolojiyi güzel yansıtmış. İkinci yarıdaki savaş sahneleri başta çok yavaş ve sıkıcı ilerledi. Sonlara doğru hem film hızlandı hem de kalite giderek yükseldi.

Filmde Amerikan milliyetçiliği övgüsünün olmaması ayrı bir hayranlık uyandırdı bende. Normalde bu tarz filmlerde karşı taraf hep haksız olur Amerikanlar haklı olurdu. Bu filmde daha çok ordunun psikolojisi anlatılmış gibiydi. Helikopter sahnesi de güzel bir örnek olabilir.

8/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Kubrick farklı türlerde eserler vermeye çalışmış bir yönetmen olsa da savaş türüne daha meraklı olduğu bir gerçek. Bu türdeki çoğu filmini de ilk dönemlerinde yaptığı için kariyerini noktalamadan daha önce yaptıklarını geride bırakacak bir iş yapmak istemiş ve bunu başarmış...

Vietnam ile ilgili çok fazla film yapıldı, hala da yapılıyor. Bu türde başyapıt kabul edilen çoğunu pek sevmesem de bu film gerçekten başarılı. Bugün belki de hala en iyi Vietnam filmi...

Vietnam kısmı bir yana filmin girişteki askeri eğitim kısmı da şahane. Bu alanda rakipsiz şekilde en iyi olduğu kabul edilebilir sanırım. Askerliğin insanlıktan ne kadar uzak bir şey olduğunu çok iyi anlatmış. Kennedy suikastının doğuşunun da böyle bir şeyden olabileceğine dikkat çekmesi de iyiydi.

Eleştirilebilecek noktası ikinci yarısının biraz fazla dağınık olması. Fakat o da harika bir sniper sekansıyla noktalanıyor. Teknik açıdan da o dönem için çok iyi.

8.5/10
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,073
Puanı
860
Konum
İstanbul
İlk yarısıyla Kubrick'in çılgınlığını tam manasıyla yansıtan ikinci yarısıyla da Kubrick'in dönemine göre çok başka bir yönetmen ve senarist olduğunu gösteren harika bir savaş filmi çıkmış ortaya. İlk kısımdaki eğitim sahneleri o kadar keyifli ve çılgındı ki 55 60 dakikanın nasıl geçtiğini bile anlayamadım. Askeri eğitime ve disipline oldukça gerçekçi bir biçimde yaklaşmış Kubrick. İnsanı ne denli zorlayan ve yıpratan ve bu zorlamanın sonuçlarının nereye varabileceğini gösteren müthiş bir resmediş. Bunda hem komutanı oynayan oyuncunun hem de Leonard'ı oynayan oyuncunun etkisi oldukça büyük. Çok başarılı iş çıkarmışlar.

Filmin ikinci yarısı ise Joker üzerinden ilerleyen ve karakterin olaylara yaklaşımıyla ve gittiği yerdeki birliğin olaylara yaklaşımıyla savaş eleştirisi yapmayı çok cesur bir biçimde başarıyor. Kubrick yine neden Kubrick olduğunu net bir biçimde belli etmiş bu kısımda. İki tarafı da acımasızca eleştirmiş ve savaşın anlamsızlığına sağlam bir eleştiri yapmış. Bunu da gerçekçi ve cesur bir karakter olan Joker üzerinden ve bazı askerler üzerinden yapmış. Böyle güzelleme yapmayan cesur filmleri seviyorum... Paths of Glory'den sonra yapılmış en iyi savaş filmleri arasına girer. Bilin bakalım o filmi kim yaptı, tabi ki Kubrick...

Teknik olarak da dönemine göre çok iyi iş çıkarılmış. Değişik değişik kamera açıları vardı. Özellikle sniper sahnesi... Adam her çektiği filmde şovunu yapmış, her filme etkisini net şekilde göstermiş. Böylesi bir dahi tarih boyunca bir daha zor gelir. Yaşadığı çağın ötesinde bir dahi...

9/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga