FOX - TV8 Format Kavgasında Kim Haklı?

Kim Haklı?


  • Kullanılan toplam oy
    24

mrt-06

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
91,530
Reaksiyon puanı
59,811
Puanı
1,061
Konum
Ankara
1576093949531.png

Yemekteyiz ile Zuhal Topal'la Sofrada programlarının benzerlikleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Acun Ilıcalı, çıkan bilirkişi raporuna göre TV8'in haklı olduğunu söylemiş ve FOX'u hırsızlıkla suçlamıştı. Bunların üzerine FOX TV'den resmi açıklama geldi ve ertesi günü kanalın ana haberinde videolu şekilde savunma yapıldı.

FOX HABER'DEN İDDİALARA AÇIKLAMA

FOX TV RESMİ AÇIKLAMA METNİ
“Zuhal Topal’la Sofrada” programı hakkında son günlerde basında ve sosyal medyada FOX’a yöneltilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Süreç hakkında kamuoyuna yanlış bilgi verildiği ve bu durumun da yanıltıcı sonuçlara neden olacağı görülmüş olup, söz konusu haberle ilgili olarak kamuoyunu doğru şekilde aydınlatmak amacıyla şirketimiz adına bir açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.

FOX’ta yayınlanan “Zuhal Topal’la Sofrada” program formatının TV8’de yayınlanan “Yemekteyiz” programından çalınmış olması iddiaları doğru değildir. “Zuhal Topal’la Sofrada” programı, Global Telif Hakları Yapımcılık Tic. A.Ş.’ye ait, yurt dışında da yayınlanan “Momsters” formatının bir uyarlamasıdır. Tüm format lisanslama işlemleri, programın yapımcısı Dual Film Yapım ve Turizm Sanayi Tic. Ltd. Şti. tarafından yürütülmüş ve programın kanalımızda yayınlanması amacıyla gerekli tüm ödemeler yapılarak, hak devirleri sağlanmıştır. “Yemekteyiz” programı ise ITV Global Entertainment Limited (“ITV”) isimli şirkete ait olan orijinal adı “Come Dine With Me” olan formatın bir uyarlamasıdır ve bu format ile ilgili hak sahibi ITV’dir. Yazılı medyada formatın orijinal fikrinin iddiacı tarafa ait olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır ki bu doğru değildir.

Bahsi geçen iki program arasındaki benzerliğe dair sonuçlanmış herhangi bir dava ve “Zuhal Topal’la Sofrada” programı aleyhine verilmiş bir karar bulunmamaktadır.
İki format arasındaki ayniyet iddiasının ana dayanağı taraf beyanı olmaktan öteye gidemeyen şahsi bir değerlendirmedir. Kamuoyuyla bilirkişi raporu olarak paylaşılan ve Işık Üniversitesi’nin hazırladığı iddia edilen bu rapor, mahkemece atanmış bir bilirkişi tarafından hazırlanmış bir rapor değildir. Hatta Işık Üniversitesi de sağduyulu davranarak haberlere konu olan raporu hazırlayan kişinin kendi kurumları ile hiçbir bağlantısı bulunmadığını, altı ay önce bu kişinin iş akdinin sonlandırıldığını, raporun Işık Üniversitesi tarafından hazırlanmadığını ve “bu raporun ilgili kişinin şahsi görüşleri olduğu ve Işık Üniversitesi yönünden hiçbir bağlayıcılığı olmadığını” 05.12.2019 tarihinde yaptığı kamuoyu duyurusunda açıkça ifade etmiştir.

Kamuoyunun bilmesi gereken bir diğer önemli konu ise, ne FOX ne de vekillerinin karşı tarafa para teklif ettiği iddiası hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Yaşanan bu süreçte tarafımızca karşı tarafa hiçbir zaman bir ödeme teklifinde (veya karşı teklifte) kesinlikle bulunulmamıştır. Kamuoyunu yanıltıcı, haksız ve belirli unsurları nedeniyle suç niteliği taşıyabilecek bu iddialarla ilgili beyan ve delillerimizi mahkemeye sunmuş bulunuyoruz.

Uluslararası bir medya şirketi olarak, tüm içerik satın alma kararlarımızı fikri mülkiyet haklarını hassasiyetle gözeterek ve format lisanslama kurallarına uygun olarak verdiğimizi ve her zaman gerekli hukuki süreçlere uygun hareket ettiğimizi belirtiriz.

Medya grubumuza yöneltilen, gerçeklerle örtüşmeyen bu haksız ve asılsız iddiaların konuyla ilgili hukuki süreçleri etkilemek, kamuoyunda medya grubumuza karşı negatif algı yaratma ve itibarsızlaştırma niyetiyle yapıldığını beyan ederiz. FOX Networks Group Türkiye olarak konunun çözümlenmesi ile ilgili mahkemelerimize ve yargı sistemimize güvendiğimizi belirtir, hakkımızı yasal yollarla aramak konusundaki kararlılığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla,
FOX Networks Group Türkiye


"MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR"
Acun'un FOX TV'yi ve Zuhal Topal'ı hırsızlıkla suçlaması üzerine hem sunucu Zuhal Topal'dan hem de kanaldan açıklama gelmişti, dün ise bir açıklama ve savunma da Fatih Portakal ile FOX Ana Haber'de yayınlandı. Bunun üzerine Acun jet hızıyla iddiaların ana habere konu olması üzerine bir açıklama daha yaptı, bu sefer ki açıklaması deyim yerindeyse 'zehir zemberek' oldu! Açıklamada, FOX Ana Haber’deki savunma için “Bu yayın minareyi çalan kılıfını hazırlar misali, yapılan format hırsızlığını meşrulaştırma çabasıdır” ifadeleri kullanıldı.

İşe o açıklamanın tamamı:
Fox TV’nin önceki günkü ana haber yayınında “Yemekteyiz” formatının çalınmasıyla ilgili kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir açıklamaya yer verilmiştir. Bu yayın minareyi çalan kılıfını hazırlar misali, yapılan format hırsızlığını meşrulaştırma çabasıdır. Bu nedenle kamuoyunu söz konusu meseleyle ilgili yeniden bilgilendirme gereği doğmuştur.
1- TV8’de yayınlanmakta olan “Yemekteyiz” formatı, Fox TV tarafından tamamen çalınarak “Zuhal Topal’la Sofrada” adıyla kopyalanmıştır.
2- Söz konusu kanal , tüm dünyada 40 farklı ülkede, Türkiye’de ise 10 yıldır yayınlanmakta olan “Yemekteyiz” formatının kopyasına “Momsters” (Zuhal Topal’la Sofrada) adını vererek özgün bir program havası yaratmak istemektedir. Bu alenen fikir hırsızlığıdır.
3- Fox TV, söz konusu açıklamasında “Momsters” ( Zuhal Topal’la Sofrada) programının format sahibini Global Telif Hakları Yapımcılık Tic. A.Ş. olarak göstererek doğru olmayan bir beyanda bulunmaktadır. Bahsi geçen firmanın yetkilileri ise format sahibinin kendileri olmadığını sadece dağıtıcısı olduklarını açıklamışlardır.
4- Yine Fox TV yayınında, format hırsızlığını ortaya koyan raporu hazırlayan Emrah Dönmez’in Işık Üniversitesinde görev yapmadığı iddia edilmiştir. Bu iddia da kesinlikle gerçek dışıdır. Çünkü Emrah Dönmez, raporu hazırladığı tarihte Işık Üniversitesinde görev yapmaktaydı.
5- Fox TV’nin ilgisiz detayları ön plana çıkararak kamuoyunu gerçeklerden uzaklaştırma çabalarını kınıyoruz. Takdiri siz seyircilerimize bırakıyoruz. “Zuhal Topal’la Sofrada” programı “Yemekteyiz” programına taklit denecek kadar benziyor mu? Benzemiyor mu?

1576094018399.png
1576094039428.png
1576094049751.png1576094024062.png
 

Harunnn60

Emekli
Katılım
15 Eylül 2013
Mesajlar
49,573
Reaksiyon puanı
44,755
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Şu bir gerçek ki 2 programda birbirine
çok benziyor. Zuhalin programında anneler var diyerek işin içinden sıyrılamaz. Dış ses olsun, sunucu olsun her şey aynı. Birde Yemekteyiz daha düşük gidiyor diye Acun bunları söylüyor diyenler var evet bu da bir sebep ama istese başka bir program koyar Acun çok zor değil. Masterchef mesela çok başarılı gidiyor.

Fox ve Zuhalin de göz göre göre böyle bir şey yapacağını düşünmek istemiyorum. En iyisi iki program da incelensin.
 

Gizmen

Favori Üye
Katılım
12 Nisan 2018
Mesajlar
6,925
Reaksiyon puanı
2,884
Puanı
360
Yaş
24
Sonuna kadar fox haklı ve iki formatta sofra konsepti dışında hiç birbirine benzemiyor. Puan stratejisi farklı gelen yarışmacılar farklı filan filan. Acun eğer gerçekten samimiyet duygusu ile bu işe girseydi ilk baştan fox bu formatı duyurduğunda davayı açardı. Ne oldu ki yemekteyiz battı sofrada arttı o zaman kendine yediremeyip bu dava işine girişti. Ki şayet fox davayı kaybedip programı kaldırtmak zorunda olsa bile seyirci tercihini yaptı. Zuhal Topal'a bir format sundurur yine o programı geçer. Nasıl ki yemekteyiz ab de 5 lerde iken bu program kendine güvenip 60 lardan 10. Sıraya kadar yükseldiyse acun da biraz medya patronuyum diye gerineceğine formatı adam edip geçmeye çalışsın "momsters" formatını.
 
Son düzenleme:

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun
Yalnız resimler çok komik olmuş, kapalı kadınları koyup, nasıl durdukları bile aynı bakın türbanlı bacılarımızı da çaldılar der gibi jsjjsjs @mrt-06 @Çiğdem @Forumdash
Acun varsa karşısısında yer alırım :A :A :A @MasacRE @Yiğitt @Aserat @xBUGRAx @serhatt @xemrexxx

Çaldıklarıyla 15 yıldır ülkenin üstüne incir ağacı dikti utanmadan konusuyor :A :A :A
 

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun
Onları parayla almış ablacım. :A
Parası beni satın alamaz ben yasadıkça oklavamla savas vermeye devam :A :A :A @Harunnn60

Orjinal 1 tane formatı yok çalıp çalıp getiriyor ayrıca ülkede sözlerinin doğru olmadığı belkide tek adamdır , şeytan bile daha dürüst çıkabilir bu heriften :A :A :A
 

mrt-06

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
91,530
Reaksiyon puanı
59,811
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Parası beni satın alamaz ben yasadıkça oklavamla savas vermeye devam :A :A :A @Harunnn60

Orjinal 1 tane formatı yok çalıp çalıp getiriyor ayrıca ülkede sözlerinin doğru olmadığı belkide tek adamdır , şeytan bile daha dürüst çıkabilir bu heriften :A :A :A
Haklısın valla ne diyim. :A
 
  • Harika
Reactions: Çiğdem

Ahmed

Emekli
Katılım
12 Eylül 2013
Mesajlar
25,151
Reaksiyon puanı
16,026
Puanı
1,060
Çok uzun açıklama yapamıycam. Amma bana göre Acun bu konuda haklı.
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,587
Reaksiyon puanı
62,904
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Tabii ki TV8. Acun'u sevmem ama Yemekteyiz ilk sezonda ortalığı kasıp kavurdu diye şark kurnazlığı yapıldığı kabak gibi ortada. Yoksa Zuhal'e başka format bal gibi yapılırdı. Bir tek gelin-kaynana var diye tüm benzerlikleri göz ardı edip bu emek hırsızlığına alkış tutmak hoş değil. Aynısını FOX değil başka kanal yapsa topa tutulurdu.

Bir de yarışmanın sunucusu ve yapımcısı savunur tamam da Fatih Portakal'a ne oluyorsa. Siyaset bitti bunlara mı karışmaya başlamış şimdi de.
 

Ahmed

Emekli
Katılım
12 Eylül 2013
Mesajlar
25,151
Reaksiyon puanı
16,026
Puanı
1,060
Tabii ki TV8. Acun'u sevmem ama Yemekteyiz ilk sezonda ortalığı kasıp kavurdu diye şark kurnazlığı yapıldığı kabak gibi ortada. Yoksa Zuhal'e başka format bal gibi yapılırdı. Bir tek gelin-kaynana var diye tüm benzerlikleri göz ardı edip bu emek hırsızlığına alkış tutmak hoş değil. Aynısını FOX değil başka kanal yapsa topa tutulurdu.

Bir de yarışmanın sunucusu ve yapımcısı savunur tamam da Fatih Portakal'a ne oluyorsa. Siyaset bitti bunlara mı karışmaya başlamış şimdi de.
Konuş ablam konuş. Bu sezon MD dışında kardeşiz seninle. :bhr:
 
  • Harika
Reactions: Aserat