2019 Ford v Ferrari / Asfaltın Kralları - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
5029277.jpg-c_215_290_x-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg


Ford v Ferrari

Tür:
Biyografik, Dram
Yönetmen: James Mangold

Oyuncular:
Matt Damon
Christian Bale
Caitriona Balfe

Filmin Özeti:
Asfaltın Kralları, 1966 yılında düzenlenen Le Mans 24 Saat Yarışı’nın gerçek hikayesini konu alıyor. Henry Ford II ve Lee Iacocca ikilisi, tuhaf ancak kararlı bir grup Amerikalı mühendis ve tasarımcıdan sıfırdan bir otomobil yapmalarını ister. Otomotiv vizyoneri Carroll Shelby (Matt Damon) ve İngiliz şoförü Ken Miles’ın (Christian Bale) başını çektiği ekip, uzun yıllardır pistlere egemen olan Ferrari’yi Fransa’da düzenlenen 1966 Le Mans Dünya Şampiyonası’nda alt etmek için işe koyulur.

Filmin Fragmanı:
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Bugüne dek yapılmış en iyi araba yarışı filmlerinden biri olmuş. Rush ile rahat yarışır ve geçebilir de. Hikaye çok güzel ama senaryosuyla, kurgusuyla sürükleyici ve seyir zevki gerçekten yüksek bir iş konmuş ortaya. Matt Damon ve Christian Bale de çok iyi seçimler olmuşlar başroller için. Yılın izleyiciyi memnun etme ihtimali en yüksek olan filmlerden.

Tam yorum: Ford v Ferrari

8.5/10
 

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Filmi sinemada izlemiştim ancak yorumunu yapmaya bir türlü fırsat bulamamıştım. Artık hatırladığım kadarıyla yazacağım bir şeyler...

Filmin oldukça etkileyici bir yarış filmi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu türün (araba yarışı filmleri) kesinlikle en iyilerinden.

Hikayenin işlenişi oldukça başarılı. Karakter gelişimlerini çok güzel veriyor film. Özellikle Christian Bale'ın canlandırdığı, filminde temelinde bulunan Ken Miles karakteri beyaz perdeye çok güzel aktarılmış.

Tabii filmin en büyük artısı yönetmenliği. Araba yarışı filmlerinin bence olmazsa olmazı başarılı bir yönetmenlik ve kurgu. Film, bu iki şeyi gerçekten çok başarılı bir şekilde yapıyor. Yönetmen James Mangold oldukça başarılı bir iş çıkarmış. Bazı çekim açıları, yarış sahneleri, antrenman sahneleri... hepsi gayet güzeldi. Yönetmenin bir önceki filmi olan Logan'ı da çok beğenmiştim. İleride kendisini çok iyi hatırlayacağız gibi duruyor.

Oyunculuklar beklenildiği gibi çok başarılıydı, başta Christian Bale olmak üzere Matt Damon ve diğer oyuncuların hepsi harika bir iş çıkarmışlar. Bu iki oyuncu dışında Tracy Letts'in performansı bence muhteşemdi, her sahnesi ilgi çekici ve çok başarılıydı.

Bu arada filmdeki ses kullanımı çok başarılıydı, "En İyi Ses Miksajı" ve "En İyi Ses Kurgusu" dallarında ödüle de aday oldu zaten. Bu adaylıkları da sonuna kadar hak ettiğini söyleyebiliriz.

Puan: 8/10
 

Forumdash

Favori Üye
Katılım
21 Temmuz 2012
Mesajlar
66,140
Reaksiyon puanı
38,907
Puanı
1,060
Filme kısa bi yorum yapıp çıkıcam hatta yorumumu @bazinga dan alıntıyla bile yapsam kafi yani
Filmi izlemeden önce ismine aldanarak Matt Damon ve Christian Bale’den biri bir şirketi, diğeri ise ötekinin yarışçısı olacak, film boyunca ikisinin rekabetini izleyeceğiz diye tahminde bulunmuştum.

Sonuçta biyografi işi yapılıyor burada ok, tmm, eyw ama arkadaşim senaryoyu bi esnet, genişletiyorsan heycan kat. Sıfır katıksız heycansız 110 dakika filan geçiriyorsunuz. Ancak son 30 dakkası filan sizi tempoya sokuyr.

Oyunculuklara diyecek bişey yok. İki isimde işinin erbabıdır tabi ama Caitriona Balfe yine harikaydı yaa:bhr: Bu kadına evli roller çok yakışıyor.

Herneyse Rush kadar sarmadı beni Christian Bale için de abartmaya gerek yok:T: 6.5/10 (bucuklu vermemek için ugraşiyorum ama yok olduramıyorum)
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,610
Reaksiyon puanı
62,935
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
İyi bir film ama benzerlerinden farklı kılan bir tarafı olduğunu söyleyemeyeceğim. Her sene bu tarz bir biyografi filmi çıkıyor ve sonra da çıkmaya devam edecek bu yüzden biraz yeni şeyler bekliyordum sanırım. Üst yorumda denildiği gibi filmin büyük kısmı temposu düşük (sıkmıyor ama önemli bir olay olduğu da söylenemez) geçerken son 45-50 dakikadaki yarış sahneleriyle heyecanı ayaklandırıyor ama o da koca filme ne kadar yetiyor tartışılır.

Yarış sahneleri muhteşem çekilmiş. Zaten filme negatif tepki vermememin nedeni de bu. Ama yine bu da her spor filminin gerekliliği olduğu için bununla övüp gerisini boşvermek biraz haksızlık olur. Christian Bale'in karakteri daha renkli ve ilgi çekici olduğu için, senaryonun da bariz şekilde ona biraz daha fazla alan ayırmasının etkisiyle filmin asıl yıldızı olmuş. Yer yer komik tepkileriyle filmin tekdüzeliğine hareket katıyor. Matt Damon da (özellikle son sahnede) gayet iyi ama o da senaryonun el verdiği kadarıyla kendini gösterebilmiş. Belki Shellby'nin hikayesine biraz daha ağırlık verilebilirdi.

Gerçek hikaye konusunda bir bilgim olmadığı için Miles'ın şirketin imajı iyi görünür diye yavaşlamaya zorlanması, beraberlik sanarken kaybetmiş olması ve aynı sene içinde üç yarışı kazanacakken bu fırsatın göz göre göre tepilmesi üzücü ve sinir bozucuydu. Daha da kötüsü seneye kazanırız dedikten sonra arabayı denerken vefat etmesiydi. Ağırlık yarış üzerine olsa da şirketlerin hırs ve çıkarlarına da hakkıyla değinmiş olması takdir edilesi.

Sonuç olarak dışı çok iyi, içi de eli yüzü düzgün ama izlendikten bir süre sonra unutulacak bir film olmuş. Belki Parasite, Jojo Rabbit, Marriage Story gibi filmlerin olduğu bir yılda değil de geçen sene falan olsaydı biraz daha olumlu bir tepki verebilirdim. Yine de tüm bunlara rağmen izlenmeyi hak eden bir yapım.

7/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,626
Reaksiyon puanı
9,607
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Araba yarışları oldum olası benim ilgi alanımdır. Onunla ilgili bir film görünce ilgim daha da artıyor. Üstelik bu filmde Damon, Bale ve Bernthal gibi sevdiğim aktörler olunca daha da ilgili oluyorum. Biyografi filmi olunca da biran önce izlemek istedim.

Film bana "Rush" kadar tat verdi. Kullanılan arabalar, fon müzikleri, çekim açıları ve oyunculuklar çok güzeldi. Matt Damon veya Christian Bale'in bireysel adaylık alamaması saçmalık bence.

Sonuç olarak gayet kaliteli bir biyografi filmi olmuş. İnsanın canı sıkılmadan heyecanlı bir şekilde izleyebileceğim bir film olmuş.

8/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Süresi gereğinden fazla uzun olmasına rağmen oyuncu kadrosu ve teknik kalitesi sayesinde keyifle izlenen bir film olmuş. Arabalara ve yarışlara gram ilgi ve alakam olmamasına rağmen beni dahi içine çekebilmişse filmin hakkını vermek lazım.

Yönetmenliğin ve o yarış sahnelerindeki kalitenin yanı sıra, Christian Bale’in harika oyunculuğu da filmin kendini hissetirebilmesine büyük katkı sağladığı aşikar. Böyle bir performansın da aday gösterilmemesi ilginç doğrusu.

Klasik bir Amerikan filmi sonu beklerken beklenenin aksine filmin nispeten kötü sonla bitmesine şaşırdım ve içim burkuldu, özellikle Miles’in hakkının yenmiş olmasına ve o trajik ölümüne.. Ancak en sinirimi bozam şey o CEO olacak Rus tipli herifin yaptıklarının yanına kâr kalmış olması.


7.2/10
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,219
Reaksiyon puanı
107,926
Puanı
1,060
Film çok başarılı, oyunculukardan tut, senaryo ve sahne kalitesini beğendim.
Damon ve Bale'nin biri Ford biri ise Ferrai için yarışan pilotlar olacağını sandım ama tam tersi iki güzel dostluğu izledik filmde. Filmdeki eleştireceğim tek nokta süresi,
bana biraz uzun geldi. Film oldukça keyifliydi ve özellikle Damon ve Bale'nin bir sahnesinde dikkatimi şu detay çekti:
ikilinin sokak ortasındaki kavgaları komikti. Shellby, Ken'in kafasına birşey fırlatmak için elini attığında kola tenekesini alınca onu bırakıp daha hafif birşey alması aslında arkadaşına kıyamadığını gösterdi :A Gülümsetti o sahne.

Yarışmanın sonunda ise Ken'in diğerleri yüzünden pisi pisine kaybetmesi ve sonrasında yaşadığı son üzücüydü.

puanım 8.5/10
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Teknik olarak müthiş bir film. Gerçekten yarış atmosferini yansıtmada daha iyisini görmedim. Ses ödüllerinde tüm ödülleri almasını bekliyorum ve istiyorum. Çünkü çok çok başarılı. Senaryo da bir biyografi olduğu için sınırlı bir senaryo. Ama yine de bu senaryodan oldukça keyifli ve uzun süresine rağmen sıkmayan bir film yapılmış.

Bunda tabi Christan Bale ve Matt Damon'un oyunculuklarındaki etki çok büyük. Özellikle Bale müthiş oynamış baştan sona. Karakteri biraz deli bir karakter ve bunu da ondan iyi yansıtacak birini bulamazdık zaten. İkili filmi bir noktadan sonra sırtlıyor ve ardımıza bakmıyoruz izlerken.

Rush'ı da izlemiş beğenmiş biri olarak bu filmi daha başarılı buldum. Hem teknik olarak hem de anlattığı hikaye ve bunu işleyiş biçimi olarak bi tık daha hoşuma gitti. Kaliteli, keyifli ve çok iyi oyunculukların bulunduğu en iyi yarış filmine sahip olmuş bulunmaktayız. Daha iyisi gelene kadar Ford v Ferrari zirvede yerini koruyacaktır.

8.5/10
 

Özgür

Süper Mod.
Katılım
28 Aralık 2011
Mesajlar
30,913
Reaksiyon puanı
28,119
Puanı
1,059
Biyografi filmlerini çok severim. Son zamanlarda sayısı da oldukça arttı. Bu filmi de merak etmiştim. Gayet akıcı (uzun süresine rağmen yer yer sarksa da) ve tempolu bir film olmuş. Yarış sahneleri çok güzel çekilmiş. İzlerken o kadar keyif aldım ki. Filmi en güzel kılan da zaten bu yarış sahnelerinin iyi çekilmesi olmuş. Filmin adından dolayı bu iki markanın rekabetini izleyeceğimi düşünürken aslında Ford’un daha çok satmak isteğini görüyoruz.

Oyunculuklara gelecek olursam Christian Bale’in oyunculuğunu çok beğendim. Filmi çok güzel sırtlamış. Matt Damon da sevdiğim bir isim ama karakterinin hikayesine keşke daha fazla yer verilseydi diyorum.
Sonu maalesef canımı sıktı. Gerçek hikaye olduğu için de elden bir şey gelmiyor.

Üstteki mesajlarda bahsedilen Rush filmini izlemedim ama merak ettim o filmi de.

7.5/10
 

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Teknik olarak çok başarılı bir filmdi. Yarış sahnelerinden büyük keyif aldım. Filmi de sinemada izlemiştim. Oranın ses sistemiyle çok daha net olarak anlaşılıyor zaten bu konuda ne kadar iyi bir iş başardıkları. Oscar'da da hem kurguda hem ses kurgusunda ödülünü de aldı.

Film senaryo olarak ise ortalama düzeydeydi. Biyografik bir yarış filmi olduğundan ellerindeki malzeme de sınırlı tabi. Süresi de uzun olduğundan bazı kısımlar fazla uzatılmış ve sonuçta işin nereye gittiği belli. Yapabilecekleri çok fazla bir şey yok. O da filmin temposunu düşürüyor ister istemez. İkinci yarısına geldiğimizde beklenen sahneler gelince toparlanıyor durum.

Bir de şimdi karakterin ismini hatırlamıyorum ama filmin kötü karakteri, şu ana kadar gördüğüm en zayıf kötüler arasına girdi. Adamın motivasyonu çok yetersiz maalesef, o yüzden bir noktadan sonra aşırı zorlama geldi bana o sahneler.

7.5/10
 

Maskeli Fedai

Favori Üye
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
36,407
Reaksiyon puanı
37,566
Puanı
1,059
Konum
Troller Kasabası
Senaryo olarak kusurları olsa da teknik açıdan mükemmel bir film olmuş. Sinemada izlediğimden midir nedir motor sesleri arasında kaybolmuştum. Genellikle araba yarışı konusunun geçtiği filmleri severim. Nitekim araba yarışı sahnelerinde ayrı bir keyif aldım.

Christian Bale ve Matt Damon harika bir ikili olmuş. Özellikle Bale son yıllarda çok saçma filmlerde rol alıyordu. Nihayet kendi kalitesine yakışan bir filmle sahalara geri döndü. Diğerleri akılda kalıcı bir performans sergilememiş.

Film boyunca Ford- Ferrari rekabetine değinilmiş ancak keşke olayları Ferrari tarafının gözünden de izleyebilseydik. Filmin en büyük eksikliği maalesef.. Finali da şaşırttı beni Bale'nin ölmesini beklemiyordum

8/10