eTV Fikir Cambazı | FİNAL - S.G.A.T. vs Tolstoyevski

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
f%C4%B0k%C4%B0r-cambazi-png.57057


Fikir Cambazı'nın Final bölümüyle herkese merhaba. Programımızın sonuna geldiğimiz şu günlerde rakiplerini yenerek finale adını yazdıran isimler ise @Tolstoyevski ve @S.G.A.T. oldu. Öncelikle kendilerini tebrik ediyoruz. Yarışma formatımız gereği iki ismimizin de ismini elbette değişerek sunacağız son kez. :A

O zaman alkışlarınızla Yecüc ve Mecüc'ü stüdyoya davet ediyoruz zira kozlarını çok fena paylaşacakları aşikar.

Final turumuzda yarışacağız son konu 'Toplumun gelişmesinde sinema mı tiyatro mu daha etkilidir' konusu olacak. Sevgili Yecüc Tiyatroyu savunurken Mecüc ise Sinemayı savunacak.

YECÜC :
Bazı şeyler insanlık var olduğundan beri mevcuttur. Bazıları daha da önceden. Bunların başında da sanat gelir. Sanatın en eski emektarları resim çizimler ve tiyatrodur. Tiyatro sanatın her dalını içinde barındıran ve hepsinin zevkle yapılmasını sağlayan bir sanat dalıdır. İnsanların her anını en ince detaylarına kadar simgeleyebilen, gösteren ve onları kendileriyle yüzleşmesini isteyen ve bunu sağlayan başka bir şey bulmak ne tarihte, ne de günümüzde çok zordur. Tabi ki şimdiki zamanlarda tiyatronun geçen yüzyılda olduğu gibi talep görmediği aşikar. İlerleyen teknoloji ve gün geçtikçe gelişen harika efektleriyle sinema bunda büyük etkenler. Özellikle sinemanın sevilmesinin genel sebepleri yetenekli oyuncular, yönetmen, senaristlerle büyüleyici filmlerin ortaya çıkması. Bazen normalde yapılması mümkün olmayan görsel efektler, mükemmele yakın çıkması için yüzlerce kez tekrar çekilen sahneler filmlerinin kalitesini arttırıyor. Ama aynı zamanda yapay bir iş haline getiriyor.

Tiyatronun en büyük üstünlüğü yaşattığı farklı bir his. Tiyatroda izlediğiniz önünüzde kanlı canlı duran oyuncuların performanslarıyla bir ekrandan baktığınız aktörlerin oyunculukları mükayese etmek kanımca pek doğru değil . Karşınızda duran yetenekli bir sanatçıdan aldığınız duyguyu hiç bir zaman internetten veya sinemada izlediğiniz filmin bir sahnesinden alamazsınız. Burada “Ne alakası var, benim izleyip günlerce etkisinden çıkamadığım filmler oldu” diyenler olabilir. Onlara sadece hayatlarında kaç kere bir tiyatro oyununu sonuna kadar pür dikkat izlediğini sorun. Muhtemelen fazla değildir belki de 0’dır. Tiyatronun verdiği duygu başkadır, arada ekran olmadan direkt insanın kendisiyle iletişimde olduğunuz bir şeyin yerini film tutamaz . Bunların yanında tiyatro aynı zamanda insanı daha gerçek anlatan bir ortamdır. En üst düzey sanatçıların olduğu oyunlarda bile hatalar olabilir. Hatalardan daha önemlisi hiç bir tiyatrocu her oyunu aynı performansı sergileyemez oluşu. Bu da normal, hata yapabilen insanların yaptığı işleri takip etme şansını size verir.


DENİZ : Şuan resmen şoklardayım kısa konuşun dedikçe uzattığınızdaki halim temsili :A Bakalım Mecüc Bey ne kadar uzatacak. :(


MECÜC :

Öncelikle, vakit buldukça gerek devlet gerek şehir tiyatrolarına gitmeye çalıştığımı ve tiyatrodan da en az sinema kadar keyif aldığımı dile getirerek başlıyorum, yani her iki kıyası da görerek eşit biçimde yapacağım zira tiyatro da sinema da anam babam değil, birinin ötekine üstünlüğünü ilan etmesi beni etkilemez. Ama söz konusu konu "Tiyatro mu sinema mı toplumun gelişmesinde daha etkendir" olunca mecburen gerçekçi olmak zorunda olacağız.

Tiyatro çok eski bir sanat olabilir, ancak nasıl ki eski Tıp yöntemleri yerini modern Tıpa bıraktı, aynı şekilde eski olan her şeyin illa yenisinden daha iyi olmak zorunda olmadığı aşikar. Yani konunun, tiyatronun eskiliğiyle pek bir önemi yok en azından bu devirde pek bir avantaj getirmiyor. Ancak eskidiğinden söz açmışsak, bin yıl önce sinemanın icat edilmediğini ve tiyatronun metin olarak tek rakibinin sözlü destanlar olduğunu söyleyebiliriz. Yani dünya sinemaya hazır değildi, tiyatro ile sinemaya hazırlandı. Eğer sinema devri o dönemlerde olsaydı, o dönemlerde dahi tiyatrodan çok daha tercih edilir olurdu.

Tercih edilir oluşu, toplumu etkilemede ve geliştirmede kesinlikle en önemi etken. Zira azınlık tarafından izlenmesi ile kitleler tarafından izlenmesinde büyük etki farkları söz konusu ister istemez. Ve bahsettiğiniz "Tiyatro, sanatın tüm dallarını içinde barındıran sanattır, insanların her anını ince detaylarına kadar sergileyen, onları kendileriyle yüzleştiren başka bir sanat dalı yoktur ne günümüzde ne geçmişte"

DENİZ : Sen belli ki susmayacaksın azıcık bekle konuklarımızı alalım sanki hayatlarında sohbet etmemişler hiç .ss Ve uğur koltuğumuzun bu haftaki konukları yılın çifti olmaya aday olan Hazal Kaya ve Burak Deniz oluyor. (Bizim Hikaye bu akşam 20:00'da) Evet konuklarımızı yerlerine aldık Mecüc Bey devam edebilirsin uzatmaya seyircimiz dilerim korkmaz. :A


MECÜC :
Düşüncesi kesinlikle ve açık şekilde hatalıdır. Hayır başka ve çok daha etkili bir sanat dalı yüz yıldan fazla süredir var, ona Sinema deniyor. Ve kesinlikle insanların duygularını, ince ayrıntılarını, kendileriyle yüzleşmelerini tiyatrodan çok daha etkili bir şekilde yapıyorlar ellerindeki teknik olanak sayesinde. Sinema tiyatroyu da içine alır, bütün sanat dallarını kapsayabilen ve hatta bilimden, tarihten, gelecekten dahi yararlanabilen tek sanat dalıdır belki de. Kişiye uzayın derinliklerinden ortaçağ dünyasına, geçmişten geleceğe, bugüne, düne dair her türlü olası ve düşünülesi insan senaryolarını sunar. Nice filmlerde insanlar karakterle ödeşir, filmin içine girer hatta. Babam ve Oğlum ile o duyguyu iliklerine kadar yaşar, peki Babam ve Oğlum yapmacık gelir mi kimseye? Ya da Eşkıya? Ya da Hababam Sınıfı? Demek ki sinemanın kesinlikle yapmacık ve az samimi yargısı yanlıştır. Ayrıca sinemanın tiyatroya göre topluma ulaşması çok çok çok daha mümkündür. Dünyanın öteki ucundaki 3 İdiost filmini izleyen toplum o filmin genel ana fikrini iyi kötü tartışabilir ve eğitim sorunu hakkında beyin fırtınası yapabilir, daha önce görmedikleri açıdan bakmaya başlayabilirler artık filmi izledikten sonra. Üstelik farklı coğrafyaları, farklı kültürleri, farklı aileleri en net ve "kamera" edasıyla olduğu gibi görebilir ve bu durumlar da ister istemez toplumsal bir etkiye, kişilerin dünya ufkunun genişlemesine olanak sağlar. Halbuki Hindistan'da yayınlanan ve aynı konuları işleyen bir tiyatro oyununun Türkiye'de bilinmesi imkansız olduğu gibi, Türkiye'de oynansa dahi asla Hindistan'da yayınlanan 3 Idiots filmi kadar toplumu nicelik ve nitelik olarak etkilemeyeceği kuşkusuzdur. Hakeza tiyatronun geniş coğrafyaları, kültürleri, ülkeleri böyle ayrıntılı bir açıdan yansıtamayacağı doğal olarak da sinema kadar kişilerin dünya ufkunu genişletemeyeceği ortadadır. Özetle, 3 İdiost Hindistan'da oynanan sadece tiyatro oyunu olmuş olsaydı dünyanın geri kalanı bilmez ve etkilenmezdi; sinema filmi oldu ve tüm dünyada büyük ilgi gördü. Toplumu etkilemek ve geliştirmek istiyorsan yeraltından çıkıp halkın arasına karışmak, halka yayılmak zorundasındır. Tiyatro sanatsal olarak sinemadan üstün olmadığı gibi, üstün olduğunu kabul etseydik bile "toplumu geliştirme" söz konusu olduğunda geniş kitlelere hitap eden sinemanın mecburen gölgesinde kalacağını söyleyebiliriz.

DENİZ : Demek ki reklam arası vermesek zavallı seyircilerimiz sıkıntıdan patlayacaktı ki bir de özetle yazmış madem özetle diyeceksin niye o kadar konuştun artık sanırım bitmiştir zira seyircilerimizden biri kalp krizi geçiriyor. :A Evet Yecüc Bey sizinleyiz.



YECÜC :

En başta “Tıp yöntemleri yerini modem Tıpa bıraktı” kıyaslaması doğru bir kıyaslama değil. Tıp ilerleyip, modernleşip yine tıp olarak kaldı, başka bir dala fizyolijye veya biyolijiye evrilmedi. Tiyatro ve sinema olayı tamamen farklı bir durum. Tiyatro varken sinema yaratıldı ve şu anda her ikisi mevcut. Sinema kesinlikle tiyatronun modern hali değil. Ve günümüzde birbirlerine rakipler. “dünya sinemaya hazır değildi, tiyatro ile sinemaya hazırlandı” demek tiyatro dünyasına büyük bir hakaret olur. Tiyatro hiçbir zaman insanları film izlemeye hazırlamadı. Tiyatronun böyle bir görevi veya isteği hiçbir zaman olmadı. Tiyatro vardı, sinema geldi. Zaten her gün flm izleyenlerin büyük kısmı da hayatları boyunca bir kere bile tiyatro oyunu izlememiştir. Özellikle belirtmeliyim ki tiyatronun sinemaya nazaran daha az izlenmesinin sebebi zaten daha eski olması değil, film 2-3 saatlik bir çekimin aylarca büyük bir zahmetle çekilmesiyle ortaya çıkıyor ve insanları pek yormadan sadece izleyerek çoğu zaman filmin yarısından fazlasını düşünmeyerek yapımın izlenmesini sağlıyor. Çok iyi hazırlanmış bir tiyatro oyununu izlerken bütün beyninizi oraya verip konuya tamamen odaklanmanız gerekir zira burada izlediğiniz bir hikayeyi anlamak için size yardım edecek hiç bir görsel efektler yoktur. Ayrıca havadan, yerden onlarca farklı açıdan denenip çekilip ve usta bir yönetmen tarafından filmi izleyecek olanlar için seçilmiş en iyi açılardan hikayeyi izleme şansınız da yok. Kaliteli tiyatro izlemek için beyninizi tamamen kullanmanız gerekir ve oyunun sonunda beyninizi fazlasıyla yorduğunuz için, beyin yorulur, boşalır ve hikaye bittiğinde o zevk duygusunu çok daha farklı ve fazla şekilde hissedersiniz. Tıpkı bütün gün çalışıp yorgun bir şekilde eve gelip yediğiniz leziz bir yemek yemek gibi veya susuzluktan ölürken içtiğiniz ilk bir bardak su gibi, Gerçekten böyle oluyor.

Dünyaca ünlü filmlerin tüm dünyada izlenerek verilen mesajların her yerde yankı uyandırması durumu tiyatro oyunları için de geçerli zaten. Misal olarak Shakespeare’in oyunları tüm dünyada farklı milletlerden, ırklardan oyuncular tarafından oynanıyor. Yani o dediğin "Tiyatro toplumu geliştirme söz konusu olduğunda geniş kitlelere hitap eden sinemanın mecburen gölgesinde kalıyor” düşüncesi kabul edilir bir fikir değil. Üstüne bas basa örnek olarak gösterdiğin ‘3 Idiots’ filmi benim severek izlemiş olduğum bir film ama tabi ki Hamlet, Macbeth, Othello gibi Shakespeare eserlerinin yanında hem değer olarak, hem de topluma katkısı açısından kıyaslanmayacak kadar altta.



SON DAKİKALAR...

MECÜC :

Öncelikle konuyla alakasız ve hatalı yerlere değindiğini düşünüyorum. Birincisi, günümüz dünyasında sinemayla tiyatronun bir rekabet içerisinde olmadığı, ortada rekabet ortamı olmadığı ve tiyatronun kendine has sanatsal liginde takıldığı birçoğunun malumudur. İkincisi, "her gün film izleyenlerin büyük kısmı da hayatları boyunca bir kere tiyatro izlememiştir" cümleden kastını tam anlayamadım, bunun ne gibi kesinliği ve ne gibi konuyla alakası var, yani hangisinin toplumu daha geliştirdiği ile alakalı? Üçüncüsü, bahsettiğiniz "tiyatroyu izlerken beyin pür dikkat odaklanır, halbuki sinemada böyle bir şey yoktur" yargısı kesinlikle ve bariz bir şekilde yanlış. Film var, film var. Baştan sona pür dikkat odaklanmayı gerektiren ve bittiğinde de bahsettiğiniz gibi beyni yoran ve keyif veren onlarca yüzlerce film söz konusu? Ayrıca tiyatroyu izlerken bahsettiğiniz onca doğaüstü şeylerin pek de görülmediğini düşünüyorum. Son 2 ayda 6-7 tiyatro oyununa gitme fırsatım oldu, hiçbirinde bunlara rastlayamadım. Tiyatro kendi başına oldukça keyifli ve güzel bir sanat, ama söz konusu rakip sinema olunca defalarca dediğim gibi, gerçekçi olmak zorundayız. Tiyatro yaşama tutulmuş bir aynaysa, sinema yaşama, topluma ve dünyaya tutulmuş bir kameradır. Tiyatroda her şey sinemada çok daha fazlasıyla anlatılabilir. Bana bir tane Shakespeare oyunu söyleyin ki sinemaya aktarılması mümkün olmasın, öyle bir şey yoktur. Güzel filmler vardır, güzel yönetmenler vardır, güzel oyunculuklar vardır, güzel senaryolar vardır, güzel müzikler vardır, güzel mekanlar vardır ve güzel başyapıtlar vardır. Sinema birçok güzel şeyin birleşiminden meydana gelir ve bu güzel birleşimler kişiyi, kişileri, grupları, kalabalıkları, toplumu ve dünyayı pekala etkileyebilir.

Sinema, tiyatro da dahil bütün sanatları içine alabilen tek sanattır. Bir film içerisinde film dahi çekilebilir, tiyatro oynanabilir, müzik opera sahnesi gösterilebilir, resim sanatı buram buram tüm filme yayılabilir, heykeller ve daha niceleri filmi süsleyebilir. İşte sinemanın bu potansiyel sanatsal gücü eğer güçlü bir yönetmene ve senaryoya ve oyunculuklara teslim edilirse, ister istemez izleyenleri etkileyen ve dolaylı olarak toplumun gelişiminde az ya da çok etki sağlayan bir kıvılcıma neden olur. Eğer topluma verilmek istenen mesaj varsa da, bunu en iyi sinemayla aktarabilirsiniz tiyatroyla değil. Tiyatro kesinlikle saygıyı hak eden, canlı izleme olanağı bakımından daha zorlu bir performansa sahip kadim bir sanat. Ama tekrar tekrar söylemek zorundayım ki, söz konusu toplumu etkilemek olunca niteliği, niceliği ve ulaştığı kitlelerin sayısı bakımından sinema sanatının çok daha gerisinde kalıyor.



YECÜC :
“Her gün film izleyenlerin büyük kısmı da hayatları boyunca bir kere tiyatro izlememiştir" tespitim doğru bence konuyla ilgisi de film izleyenlerin büyük bir kısmının tiyatroya hiç şans vermeden, hiç gitmeden sinemayı tiyatrodan üstün görmesi. “Baştan sona pür dikkat odaklanmayı gerektiren ve bittiğinde de bahsettiğiniz gibi beyni yoran ve keyif veren onlarca yüzlerce film söz konusu?” bunu zaten en başta kendim yazdım. Tekraren söylüyorum benim orada anlatmak istediğim şey çok net: Çok kaliteli bir film beynini fazlasıyla yorabilir ama her zaman yanında sahne efektleri, yönetmenin farklı açılarla bırakacağı ipuçları yardım edecektir. Tiyatroda sadece beynin, gözlerin ve karşındaki manzaralar var. Otomatik hiçbir şey yok her şey senin yani insanların elinde. Bu da tiyatronu değerli kılan başlıca unsurlardan biridir. “Bana bir tane Shakespeare oyunu söyleyin ki sinemaya aktarılması mümkün olmasın.” Bunu da sen yazmadın mı? “Toplumu etkilemek ve geliştirmek istiyorsan yeraltından çıkıp halkın arasına karışmak, halka yayılmak zorundasındır. Tiyatro sanatsal olarak sinemadan üstün olmadığı gibi, üstün olduğunu kabul etseydik bile toplumu geliştirme söz konusu olduğunda geniş kitlelere hitap eden sinemanın mecburen gölgesinde kalacağını söyleyebiliriz.” Demek ki neymiş Tiyatro da geniş kitlelere hitap edip toplumun gelişmesini aynı şekilde sağlayabilir. En sonda senin de tekrar tekrar belirttiğin gibi toplumu etkilemek için sinemaya muhtaç değiliz. Ayrıca bir filmde tiyatro sahnesinin olabilmesi sinemanın tiyatrodan daha büyük olduğu anlamına gelmez. Filmde tiyatrodan yardım alındığını gösterir. Çünkü o sahnede gösterilecek olan bir tiyatro oyunundan kesittir. Bu mantıkla hayatımızdaki görünen her şeyi sırf kameraya çekebiliyoruz diye filme ait edilmeli? Ve bütün sanat dalları filmde gösterilebiliyor diye sadece kameraya çekilip sinemada yayınlanmalı. Ne gerek var di mi ressamın bir sergi açıp milletin zamanını almasına film yap izlesin herkes. :D Tiyatro kelimenin tam anlamıyla derin bir sanat dalı. Dışarıda toplumun doğru dürüst birbirleriyle konuşmayı bile beceremediği şu zamanlarda insanların direkt birbirleriyle bağlantı kurabileceği nadir yerlerden biri. Bu değerleri kaybetmemek lazım.

SON SÖZLER MECÜC'ÜN ARTIK YETER..

MECÜC :

Kapanış için neden "bir toplumun gelişmesinde sinema, tiyatrodan daha etkilidir" düşüncesini savunduğumu özetlemem gerekirse: 1) Sinema nicelik olarak tiyatrodan daha avantajlıdır, toplumu ve geniş kitleleri çok daha rahat bir şekilde etkileyebilir 2) Tiyatroda genel olarak bir durum, bir olay anlatılırken sinemada birçok olay birbirine düğüm şeklinde bağlanabilir, sinema sayesinde toplumlar başka toplumların başka coğrafyaların başka dinlerin yaşamlarını daha net daha belirgin şekilde görebilir ve empati duymalarına neden olabilir, ki bu da toplumun gelişmesinde önemli bir etkendir. 3) Sinema bahsettiğim üzere birçok sanat dalını aynı anda kullanabildiği için ve sanat denilen şey de insana manevi bir katkı sağladığı için, güzel müzikli güzel kurgulu güzel repliklerle dolu güzel yönetmeliğe ve oyunculuğa sahip ve güzel bir mesajı olan "güzel" bir sinema filmi bireylerin ve toplumun ruhuna hitap eder, sanatsal ve düşüncesel gelişimine katkı sağlar, bu da toplumun gelişimine dolaylı olsa dahi katkı sağlar. 4) Tiyatro mu sinema mı toplumun gelişimine daha katkı sağlar sorusunda, mecburen "topluma hangisinin daha çok indiği, daha çok hitap ettiği" belirlenmek zorundadır. Sinemanın icadından beri sinema çok çok daha fazla kitlelere ulaştığı için, sinemanın bu mevzu bahis ettiğimiz konuda tiyatroya kat kat üstünlüğü ortadadır. Teknik olarak sinema tiyatrodan yine üstün olsa bile, bu konuda teknik ayrıntıları bir kenara bırakıp kişilerde, toplumlarda ve coğrafyalarda hangisinin izleyenler üzerinde daha etkili olduğunu tüm samimiyetle sormak gerekir. Neden bu konuda sinemanın tiyatrodan daha üstün olduğunu belli başlı düşüncelerimle savunmaya çalıştım, atladığım veya çok uzayıp sıkmaması için yer veremediğim birçok ayrıntı daha söz konusudur. Velhasıl kelam sinema, tiyatrodan yukarıda bahsettiğim gerekçelerden ötürü "topluma katkı sağlamakta" daha üstündür.

EVET FİNAL PROGRAMIMIZ İLE KARŞINIZA GELDİK. ASLINDA GÖNÜL İSTERDİ Kİ İKİSİ DE KISA YAZSIN VE DAHA EĞLENCELİ BİR PROGRAM OLSUN AMA SPOİLER KUTUCUKLARINDA BULDUM ÇAREYİ ÜZGÜNÜM. İKİ YARIŞMACIMIZA DA TEŞEKKÜRLER. FİNAL BİRAZ GEÇ KALDI FARKINDAYIM AMA ŞARTLAR BÖYLE GEREKTİRDİ. OYLARINIZ SON KEZ BEKLENİYOR. :D

 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Ay bu ne 1 haftaya anca okunur :F
Spoiler yapmasam daha çok korkardınız inanın bana :D

öncelikle emeğine sağlık @denizz19 :bhr: ve @S.G.A.T. @Tolstoyevski başarılar :Z

Yecüc diyorum ve yecücün @Tolstoyevski olduğunu düşünüyorum açıklandığında bakarım :A :A :A
Teşekkürler beğenmene sevindim keşke azıcık kısa yazsaydılar ama sen ne çabuk okudun ya da okudun mu meçhul :A

Dediğimi yaptım bakışı ama yine Harika atmışsın :A

Emeğine sağlık @denizz19 :D

@Tolstoyevski kendini nasıl belli etmiş. :F
Teşekkürler :A Okuduktan sonra Yecüc mü Mecüc mü kazanmalı seç :A

@ömer karataş Yecüc mü kazanmalı Mecüc mü okuyup fikrini en güzel savunan kişiyi açıklarsan sevinirim :D
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Şimdilik harika attım biraz sonra okuyacağım. Uzunluğu görünce ben de kalp krizi geçirecektim. Şimdiden emeğine sağlık. :A @denizz19
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Spoiler yapmasam daha çok korkardınız inanın bana :D


Teşekkürler beğenmene sevindim keşke azıcık kısa yazsaydılar ama sen ne çabuk okudun ya da okudun mu meçhul :A


Dediğimi yaptım bakışı ama yine Harika atmışsın :A


Teşekkürler :A Okuduktan sonra Yecüc mü Mecüc mü kazanmalı seç :A

@ömer karataş Yecüc mü kazanmalı Mecüc mü okuyup fikrini en güzel savunan kişiyi açıklarsan sevinirim :D
Evet, bir gün bekletecektim ama senin asık suratı bugün hiç çekemem :ppp:
Bu arada yazılara bakmadım sadece soru ne diye baktım.
Bence @Tolstoyevski tiyatroyu savunacam demiştir, öyle hissettim direk. Bakalım yanılacakmıyım,
tabi sonra okurken iyi savunma yapana oy vereceğim.
Eğer ikisini isimleriyle paylaşsaydın oylama yapmazdım :D
 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Evet, bir gün bekletecektim ama senin asık suratı bugün hiç çekemem :ppp:
Bu arada yazılara bakmadım sadece soru ne diye baktım.
Bence @Tolstoyevski tiyatroyu savunacam demiştir, öyle hissettim direk. Bakalım yanılacakmıyım,
tabi sonra okurken iyi savunma yapana oy vereceğim.
Eğer ikisini isimleriyle paylaşsaydın oylama yapmazdım :D
Yarışmamızın formatı bu elbette isim paylaşmayacağım :A
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Yarışmamızın formatı bu elbette isim paylaşmayacağım :A
Uzun zamandır paylaşmıyorsunya paslanıp unutursun sandım :A
Bugün okumaya vaktim olurmu bilmiyorum. Daha günler çok en geç cumartesi ikindi vaktine kadar okurum inşallah :A
 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Uzun zamandır paylaşmıyorsunya paslanıp unutursun sandım :A
Bugün okumaya vaktim olurmu bilmiyorum. Daha günler çok en geç cumartesi ikindi vaktine kadar okurum inşallah :A
Bu yazıları adama sokana kadar neler çektim ama sonra o uzunluğu yok etmek adına spoiler içine aldım iyi etmişim dimi :A