eTV Fikir Cambazı - 1.Bölüm | Yeni Yarışma

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Yepyeni yarışma programı Fikir Cambazı'ndan herkese merhaba. Toplam 14 yarışmacının yarışacağı programımızda heyecan, eğlence, entrika ve fikirler güne damga vuracak.

Programımızın ilk bölüm konukları Zekkar ve Cabbar olacak. Forumun iki başarılı ismi ilk bölümümüzde 'Uygarlığın gelişmesinde bilim mi sanat mı daha önemlidir' konusunu tartışacaklar. İki değerli isim tek bir kazanan... Yarışacak olan kişilerin isimlerini oylamada kayırma olmaması adına son ana kadar saklayacağız.

Bu engin mücadelede kazananı belirleyecek olan şey ise forum üyelerinin verdiği oylar olacak. Tek yapmanız gereken şey Zekkar ya da Cabbar'dan hangisinin fikrini daha iyi savunduğu olacak ve bölüm sonunda en iyi Fikir Cambazı'nı seçmiş olacağız.

Alkışlarınızla Zekkar ve Cabbar geliyooorr..

Deniz : Hoş geldiniz gençler

Zekkar : Hoş bulduk Deniz ayy çok heyecanlıyım konuşturma beni lütfen daha fazla.

Deniz : Limonlu su getirin arkadaşa bayılıp başımıza bela olmasın. Cabbar sen de hoş geldin.

Cabbar : Hoş bulduk hadi başlayalım acelem var akşama randevum var da.

O zaman Fikir Cambazı başlasın. Yiyin birbirinizi.

Zekkar : Bana göre uygarlıkların gelişmesinde sanatın rolü daha büyüktür. Sanat evrenseldir. Uygarlık dediğimiz şey de bir ülkenin maddi- manevi- kültür- sanat vs. gibi bir çok alanda üst düzeye sahip olmasıdır. Böylece o ülke ya da toplum sanatla birlikte, evrenselliğe yani uygar, çağdaş bir toplum olmaya başlar.

Deniz : Zekkar biraz rahatla lütfen oklava yutmuş gibisin.

Zekkar : Sen biraz susar mısın bırak da rakibim olacak şahıs konuşsun tabi benimle baş edebilirse.

Cabbar : Bilim çoğu zaman sanattan önde gelir, bunun bir çok sebepleri var. Her hangi bir ülke yüzyıllarca sürmüş görkemli bir sanata sahip olabilir ama bilim olarak zayıfsa o ülke ne yazık ki gelişmemeye mahkumdur. Afrika ülkeleri buna en somut örneklerdir. Aslında en eski medeniyetler Kuzey Afrika, Yunanistan, Çin ve kısmen Batı Afrika mevcut. Ama şu anda bu ülkelerden Çin dışında hiç biri bilime fazla yönelmedikleri için yeni dünyaya ayak uyduramadılar ve fazla gelişemediler..

Deniz : Destan yazmış mübarek. Bu uzun fikirler karşısında Zekkar'ın ağzı açık kaldı hele tipe bakın.

Zekkar : Neden ben he nedennn? Kulisten beri bana sardın bu programı terk etmiyorsam eski samimiyetimize güveniyorum sadece. Özür dilerim az ara verebilir miyiz başım döndü de?

Evet kısa bir reklam arası.

Deniz : Kusura bakmayın sayın izleyenler yarışmamız tüm hızıyla devam ediyor evet söz sende Zekkar. Tekrardan kusura bakma bayılacağını bilseydim konuşmazdım.

Zekkar : Afrika görkemli bir sanata sahip mi acaba? Sanat ruha hitap eder. Tüm insanlığı kucaklar. Bilim dediğimiz şey ise akılla olur. Akıl yoluyla gerçekleşir. O akıl ya da zeka da herkeste var olan bir şey değil. :D Herkes gelişime katkıda bulunamaz ama duygusu, beğenisi olan herkes sanata katkıda bulunur. Dolayısıyla sanat bir adım daha öndedir.

Cabbar : Dünyadaki en eski sanat dallarının bir kısmı Afrika'da gelişti. Tabi ki herkeste zeka ayni seviyede değil. Zaten bu yüzden bilimin ilerlemesi için insanların birlik olması gerekiyor. Bilimin temelinde çalışmak var. Bilim insanları birleştirir, ellerine bir fırsat verir. Buna en uygun örnek de tabi ki Japonya'dır. Bilinçli bir halk çok şey yapabilir. Güzel sanatları olan bir halk her şey iddia edebilir, ama yapamaz. Mısır ve kısmen Yunan halkı yıllardır tarihleriyle övünmeyi hep sevmişlerdir. Hala da öyleler sadece konuşuyorlar. Bilim hala medeniyetleri seviyesinde değil hiç bir zaman da olamaz. Türkiye'ye de ait edilebilir bu durum.

Zekkar : Bilimin gelişime-yeniliğe ihtiyacı vardır. 100 yıl önceki teknikleri bugün uygulayamayız. Ama sanat öyle mi? Tiyatro mesela, 100 yıl önce de evrenseldi, insanı, dünyayı kucaklıyordu. Şimdi de öyle. Bugün hala Neşet Ertaş'tan bahsediliyorsa bu onun sanatının ne kadar değerli olduğunun kanıtıdır.

Cabbar : Tarihiyle övünmek güzel bir şey, ama geçmişle yaşamak egoist bir davranıştır. Her şey gibi sanat da gelişiyor. Neşet Ertaş'ı örnek vererek değindiğin konu sadece bilim değil hayattaki her şey için geçerli. Açıklamak gerekirse İsaac Newton, Albert Einstein de hala kullanılan bir çok fizik kuralını bulan isimler. Neşet Ertaş'ın, Freddy Mercury'nin ve ya Be Geesin yaptığı müziğin şu andaki müziğe etkisi olmadığını söyleyebilirmisin? Bu sanata ihanet olurdu herhalde. Einstien'ın bulduğu kurallar eskimedi, eskimeyecek de sadece gelişiyor her şey gibi.

Zekkar : Ben de bunu diyorum bilim gelişiyor ve bir süre sonra unutulacak belki de Einstein ancak sanat öyle değil? Shakespeare mesela 100 yıllar geçmesine rağmen hala çok önemli.

Cabbar : Hayır olur mu hiç. Bilim profösörlerinin unutulması mümkün değil, insanlar hep kitaplar okuyacak. Hep bir şeyler öğrenecek. Bu sadece çok bilinen isimler için de geçerli değil. Bizim bilmediğimiz bir çok tıbbi, felsefi ve ya başka dallarda dahiler de var. Onlar da kendi dallarında hep heatırlanacak. İnsanlar bunlara mecbur. Einstein kurallarını bilmeyen bir mühendis hiç bir zaman var olamaz. Bu adamların unutulması için mühendislerin yaptığı arabaların, mimarların yaptığı evlerin, en başta hastalıkların yok olması gerekir. Yani kısaca onların unutulması için insanlığın unutulması gerekiyor.

Deniz : Gençler bu alevli ateş almış buram buram terleten vücudunuzun en tahrik olan bölgelerinizi şahlandıran organınız yani beyniniz yanacak azıcık sakin olun. :A

Cabbar : Sevgili Zekkar biraz yaz zamanın ve fikrin varsa hacimde çok fark oldu. Karşımda böyle ezik bir rakip görmek istemiyorum. Harcarlar seni.

Zekkar : Haddini bil tam cevabımı suratına yapıştırıyordum ki gevşek gevşek hareketlere girdin. Dinle şimdi cevabımı da edebini bil. İnsanlığın unutulması bilimin unutulmasına denk değildir. Çok eskilere gidelim o zaman. İnsanlık dediğimiz şey sanatla başlıyor. Eskiden insanlar mağaralara resimler motifler yapardı. İnsanlık sanatla başladı.

CABBAR'dan şok sözler. AZ SONRA.

Cabbar : Sabahtan beri bekliyorum. Ne zaman 'sanat mağaralarda yazı yazarken başladı' geyiğine gireceğini. Ben daha da ileriye taşıyayım. Şimşek çakarken yaranan o şekli sanat sayanlar da var. Bilimin de o dönemden var olduğunu açıklayan bir çok unsur var aslında, ama ben inanmıyorum, zaten önemli olan bu değil ki. İlk olması benim için bir anlam ifade etmiyor. Ama kabul ediyorum bunu. Benden yaşça büyük olman seni daha zeki ve ya daha önemli yapmaz. Sanat için de geçerli bu.

Deniz : Ben de sanat sanat içindir esprisini bekliyorum ama hala yapan çıkmadı.

Zekkar : Ben de en başta yazacaktım ama konuyu insanlıktan açınca insanlık sanatla başladı demek istedim. Bir toplumun, bir uygarlığın gelişmesinde sanatın önemini şöyle de açıklayabiliriz. Sanat hayal gücünü tetikler, olmayanı ve eksik olanı vurgular ve bunu yapmalıdır. Yapmalıdır ki bilim ile uğraşan kimseler o yönlere yönelim gösterebilsin. Sanat en güzel eleştiridir. Bazen bir romanda, bir şarkıda, bir tiyatro oyununda, bir resimde her şeyi anlatabilirsiniz. O dönemin, o toplumun ya da dünyanın düzenini, sistemini eleştirebilir, eksik yönleri anlatabiliriz. Ama bilimle bunu yapmak mümkün müdür? Boşuna sanat evrenseldir demiyoruz. Bazen tek bir resimle her şeyi anlayabiliyoruz. Bu yüzden sanat çok kıymetlidir. Her ne kadar ülkemizde kıymeti bilinmese de sanat kıymetlidir. Zaten ülkemizde sanata daha çok önem verilse bence her şey çok daha güzel olacak ve gelişecektir.

Cabbar : Baktı baş edemiyor uzun cümleler kurmaya başladı unutma Zekkar taklitler asıllarını yaşatır.

Zekkar : Sen ne diyorsun ya seni neden taklit edeyim ben hayır hiçbir iyi yanın yok nerden tutsan dökülüyorsun.

Cabbar : Bak getirme beni oraya sen kimsin lan .......

CANLI YAYINDA OLAAAYY - KISA REKLAM

REKLAM DÖNÜŞÜ
Kaldığımız yerden devam ediyoruz biraz olaylı bir ilk bölüm yaşıyoruz ama ben inanıyorum ki eski samimiyetinizi forum içerisinde tekrardan yakalayacaksınız. Bir yarışma için değmez tartışmaya lütfen. Evet Cabbar söz sende göster bakalım cambazlığını.

Cabbar : Aslında kısa bir cümleyle cevap verecektim ama sinirimi bozdu biraz ben şunu söyleyeceğim kendisine 'Senin o dünyanın sistemini eleştirmen için bilim olması gerekir. Bilim olmasa, bir şeyler yapamasan sanatla neyi eleştireceksin?

Zekkar : Sence sanat bilim sayesinde mi eleştiriyor? Bir şeyleri yapmak için bilime gerek yok ki. Ağzından çıkan tek bir söz bile sanatı harekete geçirir.

Cabbar : Sanatı mağaralardan sahnelere çıkaran bilimdir. Konuşmayan birini nasıl eleştirirsin peki sanat için?

Zekkar : Konuşmayan birini değil de, konuşmamasına sebep olan şeyleri, düzeni, sistemi, yaradılışı hatta ve hatta bilimi bile eleştirirsin.

Deniz : Evet gençler biliyorum kanınız kaynıyor birbirinize diş geçirmek için kuduruyorsunuz ama artık bu egonuza bir son verme vakti yavaştan toparlayın kendinizi.

Cabbar : Hayattan küsen biri demedim ki. Dilsiz-sağır biri. Neyse. Demek istediğim sanat özeldir, birilerine bir şeyler anlatmak mükemmel bir duygu. Ama bilimin etkileri bütün insanlara verdiği şeyler daha fazla. Bir Bethooven değilseniz inan bana teknoloji-bilim hayatınıza daha fazla etki ediyordur. Son olarak da dediğim gibi sanatı mağaralardan sahnelere çıkaran bilimdir. Bu duygusal gelmeyebilir, ama gerçektir.

Zekkar : Bence sanatı bugünlere getiren sanatçılardır. Bilimin olmadığı zamanlarda bile sanat ve sanatçılar ön plandaydı. Hatta bence, keşke eskisi gibi sadece sanat ön planda olsaydı ve daha çok önem verilseydi. İnsanlar sorunlarını bilimle çözemez ama sanatla çözer. Buna yürekten inanıyorum. Son olarak Atatürk'ün sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir" sözü her şeyi niteliyor zaten.

Deniz : Her ikinize de çok teşekkür ediyoruz bizi kırmadığınız ve yarışmamızın ilk bölümüne konuk olduğunuz için. Umarım bizden memnun kalmışsınızdır siz ve sayın izleyenlerimiz. Sürç-i lisan ettiysek affola, hoşça kalın.

(ALKIŞLAR)

fikiragaci.jpg
 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
@Çiğdem- @Aserat @S.G.A.T. @vadikızı @Dosi @ozgur2113 @Doğu @xemrexxx @Billy Kane @Tolstoyevski @mesmeso61 @Ahmed @Harunnn60 @mrt-06 @XanTier @FaJi @MEnes @batuhankaralar @sokak sanati @Yiğitt @xBUGRAx @MayısKralı @dizi kolik @turkuazz @BuraK @yatutarsa @Yakamoz-Asi @Polat Şaşmaz @takas @berkann @Jonsnow @Forumdash @YıldırıM @MasacRE- @OzaN @Sherlock @eskici ve diğer herkes.

@Ahmed @xemrexxx @Billy Kane @Tolstoyevski @yatutarsa bakıp çıkmayın lütfen emeğe saygı göstermenizi umuyorum yapacağınız tek şey okuyup kimin kazanmasının daha uygun olduğunu yazmak. Fikirlere göre fikir cambazını seçmenizi istiyorum.
 
Son düzenleme:

xemrexxx

Favori Üye
Katılım
18 Mart 2012
Mesajlar
181,545
Reaksiyon puanı
132,480
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
ay bu çok uzun olmuş gece yatmadan okurum şimdi uykum gelmesin:A sen gece 2 gibi hatırlat :F
 

Billy Kane

Emekli
Katılım
16 Ekim 2011
Mesajlar
35,622
Reaksiyon puanı
17,835
Puanı
1,061

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Cabbar her kimse göz kanatıcı yazım hataları yapmış. Ancak Zekkar özellikle "Bir süre sonra unutulacak belki Einstein" dediği kısımda fena bocalamış.
Fikren sanatın bilimden daha önemli olduğunu düşünsem de bu tartışmada bilimi savunan kişi savunma açısından daha başarılı olmuş o yüzden Cabbar diyorum.
 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
ay bu çok uzun olmuş gece yatmadan okurum şimdi uykum gelmesin:A sen gece 2 gibi hatırlat :F
İlk bölüm olduğu için biraz hareretli savaştı ikisi de :D ama 2.bölüm kısaltabilirim azıcık :D

Okucam gece sakin. :A
Oku muhakkak senin yorumların önemli :A

Bölümü birazdan okuyacağım ama biraz smiley eklesen fena olmaz. Bir de anketi unutmuşsun sanırım. :A
Smiley ekleyip programın ciddiyetini yok etmek istemedim aslında ama 2.bölüm biraz daha dikkat ederim eğer bu durumdan rahatsız olan çok olursa :D hayır anket bilerek eklemedim ki yorumlarla fikirlerini belirtsinler öteki türlü hemen işaretleyip kaçarlar :A

Cabbar her kimse göz kanatıcı yazım hataları yapmış. Ancak Zekkar özellikle "Bir süre sonra unutulacak belki Einstein" dediği kısımda fena bocalamış.
Fikren sanatın bilimden daha önemli olduğunu düşünsem de bu tartışmada bilimi savunan kişi dilsel açıdan daha başarılı olmuş o yüzden Cabbar diyorum.
Teşekkür ediyoruz verdiğin oyu. Fikrini belirterek açıklamalı şekilde oyladığın için de ayrıca teşekkürler :D
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,589
Reaksiyon puanı
62,905
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
İlk bölüm olduğu için biraz hareretli savaştı ikisi de :D ama 2.bölüm kısaltabilirim azıcık :D


Oku muhakkak senin yorumların önemli :A


Smiley ekleyip programın ciddiyetini yok etmek istemedim aslında ama 2.bölüm biraz daha dikkat ederim eğer bu durumdan rahatsız olan çok olursa :D hayır anket bilerek eklemedim ki yorumlarla fikirlerini belirtsinler öteki türlü hemen işaretleyip kaçarlar :A
Gerçekten kavga ettiler mi yoksa Dünya Güzellerim gibi bazı kısımlar kurgu mu? :A
 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Çok uzun olmuş, gece okuyacağım. Hayırlı olsun. :X
Seni de yarışmaya alabilirim istersen vadikızına ulaşılamıyor bu ara onun yerine sen gelmek istersen seve seve :D

Ben de gece okuyacağım merak ettim açıkçası içeriği. :A
Oku oku güzel oldu :A

Gerçekten kavga ettiler mi yoksa Dünya Güzellerim gibi bazı kısımlar kurgu mu? :A
Ettiler tabiki kafamdan mı uyduracam :A
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,589
Reaksiyon puanı
62,905
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Seni de yarışmaya alabilirim istersen vadikızına ulaşılamıyor bu ara onun yerine sen gelmek istersen seve seve :D


Oku oku güzel oldu :A


Ettiler tabiki kafamdan mı uyduracam :A
Konukları bildiğim için kanlı bıçaklı hale gelmeleri şaşırttı. Bu arada alakasız kaçacak ama gelecek bölümde reklamlar azalsın biraz. :A

Üyelerden bağımsız olarak Cabbar bir tık daha ikna etti. Yani ufak şeyden bile bir sanat yaratabilirsin ama icat edilen teknolojik bir aletin ülke ve dünya ekonomisine daha çok katkı sağlayacağı ortada. Ama Zekkar da gerçekten iyi savunmuş tezini. :D
 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Konukları bildiğim için kanlı bıçaklı hale gelmeleri şaşırttı. Bu arada alakasız kaçacak ama gelecek bölümde reklamlar azalsın biraz. :A

Üyelerden bağımsız olarak Cabbar bir tık daha ikna etti. Yani ufak şeyden bile bir sanat yaratabilirsin ama icat edilen teknolojik bir aletin ülke ve dünya ekonomisine daha çok katkı sağlayacağı ortada. Ama Zekkar da gerçekten iyi savunmuş tezini. :D
Yani Cabbar mı diyorsun :D

Okuyum da söylerim, isimler harika zaten. :A Ben de diyorum bunlar kim. :F
Böyle bir yol seçtim ki kişilere oy vermenin önüne geçilsin :A

@denizz19 ilk bakışda Cabbar ve Zekkar gözüme takıldı gülme tuttu beni :A
Bu formülle seyirciyi memnun etmeyi umuyordum zaten :A
 

denizz19

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Evet Cabbar. Yine de anket konusunda ısrarcıyım. :A

Bu arada yeni bölümü okuyup iade-i ziyaret yapsan bir zahmet. :A
Üff kes bi be okuyacağım dediysem okur yorumumu da yaparım :D şu programı biraz şahlandırmam lazım çünkü yarın yokum ben yokken sende :A

okumaya üşeniyorum :A ama okuyacağım birazdan :)
Evet uzun olduğunun farkındayım biraz ama araya biraz entrikalı tartışmalarda girince işin seyri eğlenceli hale büründü :A