2020 Extraction - Film Yorumları

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
EXTRACTION

69D1DD79-CD20-4EBE-8716-FCC11B05F731.jpeg


Tür: Aksiyon-Macera
Senaryo: Joe Russo
Yönetmen: Sam Hargrave

Oyuncular:
Christ Hemsworth
Gülşifte Farehani

Filmin Konusu ve Fragmanı:
Bir uyuşturucu baronunun kaçırılan oğlunu kurtarmak için Bangladeş'e gönderilen sert paralı asker, kendisini iç hesaplaşmalarla dolu bir yaşam mücadelesinin içinde bulur.


Yayınlandığı Platform: Netflix

 
  • Harika
  • Beğendim
Reactions: Dosi and Angelica

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Şu anda çok fazla konuşulan bir film, tabii eleştiriler de ardı ardına geliyor. İzlemeyi düşünüyorum. Christ Hemsworth gibi başrol var, zaten onun adı bile yeter filmde. :)
 
  • Beğendim
Reactions: Tolstoyevski

The_Erinch

Favori Üye
Katılım
24 Kasım 2019
Mesajlar
21,217
Reaksiyon puanı
31,087
Puanı
1,060
Konum
Manisa
Filmi çıktığı gün izledim;
Aksiyon seviyorsanız izlemenizi tavsiye ederim;
Hindistanın aslında bilinmeyen yüzü hakkında da ufak bilgiler sahibi olabilirsiniz;dünyanın en yüksek nufuslu merkezi ve arka yüzü...
Film başlayışından;bitişine kadar hareket halinde;
Sonunda hayalkırıklığı ve ah keşke olmasaydı dediğinizin aslında olmadığını yakalarsanız filmi mutluda bitirebilirsiniz

10 üzerinden 8.2 verdim gitti :bhr:
 
  • Beğendim
Reactions: Tolstoyevski

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Fazlasıyla üst düzey yönetmenlik emeği olan kaliteli bir aksiyon filmiydi. Aksiyon filmlerini, özellikle Hollywood vurdulu kırdılı filmleri pek sevmem çünkü klişeden geçilmez ve yapaylıktan geçilmezler. Ancak bu film kesinlikle onlardan biri değil. Tabi ki bu tür filmlerde ele kağıt kalem alıp mantık doğrultusunda izlemek gereksiz ve yanlış olur, yani baştan sonra mantıksız değil tabi ki ama bir NBC filmi gerçekçiliğinde de elbette değil. Dahası illa bir mesaj verme ya da derinlikli bir anlam kazandırma derdi de yok izleyene, zira hayatın kendisi de öyledir ne de olsa. Filmi izlerken Bangladeş’te bir lağım çukurunda saklanmak zorunda olmamaya şükrediyor insan. Tabi filmde gösterilen Bangladeş korkunç bir yer, doğal olarak o yörenin insanlarının filme tepki göstermesi çok doğal. Ama bir nebze gerçeklik unsuru taşıyorsa o bile çok korkunç...

Filmde en çok hoşuma giden şey, geçtiğimiz dönem Oscar’da hakkı yenen 1917’in bırakmış olduğu o keyifli tadı bir nebzecik de olsa vermiş olması. Özellikle malum bir sahne var ki 12 dakika kesintisiz kamera aksiyon tekniği. Sırf o sahne bile filmin teknik kalitesini sıradan aksiyon filmlerinin çok üstüne çıkarıyor. Yer yer John Wick ve 1917 karışımı tadında demek daha doğr. Böyle PC oyunu tarzında olan filmleri çok seviyorum nedense, izleyene fazlasıyla görsel keyif yaşatıyor.

Chris’in oyunculuğu da iyiydi ama ben en çok kadın oyuncuya yani Gülşifte Farahani’ye ve bilhassa da o güzel gözlerine hayran kaldım. Nazar değmesin, o gözler nasıl bir şey öyle. Kolay kolay insanların gözlerine vb hayran kalmam ama bu kadının gözleri resmen filmin bile önüne geçti benim için. O gözlerle aşık edemeyeceği insan pek yok, kendi hemcinslerinden bile... (büyüleyici gözlerin etkisiyle biraz büyülenmiş olabilirim abartı kaçmışsa)
images

Filme dönecek olursak;

Belki derin mesajları olan bir film değildi ama bir aksiyon filmi olarak kendi türünün sınırlarını zorlayan bir filmdi. Yer yer duygusal yaklaşımı bir aksiyon filmi için fazlasıyla başarılı kaçtı, özellikle esas görevin soluna çıkıp çocukla duygusal bağ kurarak onu kollaması ve aralarında bağ oluşması hoş bir detaydı ya da Last of Us’tan sonra böyle şeyler hoşuma gider oldu.

Filmin en iyi sahnelerinden biri apartman arasındaki çatışmadna başlayıp uzun saçlı adama kamyonla çarptığı sahneye kadar ilerleyen o 12 dakikalık nefes kesici sahneydi. Gülşifte’nin çakma Escobar’ı öldürerek intikam aldığı sahne de çok hoştu.

Gelelim tartışmaların esas noktası olan son sahneye. Chris son kez vurulduktan sonra nehre kendini bıraktığında üzülmekle beraber, helal olsun dedim ilk defa bir aksiyon filminde kahramanın öldüğünü gördük. Sırf bu bile özgünlük puanına artı yazar. Tam film saygımı tamamen kazancakken son sahnede maalesef klişe bombasına maruz kaldık... Eğer o sahne olmasaydı filme puanım 8.5+ olurdu.

O sahneyi tartışmaya bile gerek yok. Bütün amaç para. “Eğer film fazla izlenir ve iyi para getirirse, nasılsa aksiyon filmidir diyerek 2.filmi çekeriz” kafasıyla açık kapı bırakılmış. Çekilmezse de soran oldu mu öldü dersin, kim bilecek?

Yönetmenin kendisi de açıklamış zaten. “Çoğu izleyici esas kahramanın hayatta kalmasını istemiştir ama bir kısmı da ölmesini. Bu yüzden filmin sonunda açık kapı bırakmak istedim; isteyen öldüğünü ve çocuğun sadece hayal gördüğünü düşünerek tatmin olacakken isteyense aslında ölmediğini, gerçekten de kurtulduğunu düşünerek tatmin olacak” anlamında bir şey demiş. Yani ister çocuk hayal gördü diyebilirmişiz, isterse de ölmediğini düşünebilirmişiz... Bak sen, ne düşünceli adam ama! Hikaye tabi ki, tek düşündüğü şey para olmamış olsa böyle edebiyatlara girmezdi. Tabi, parayı düşündüm de diyemeyeceğine göre iyi hikaye uydurmuş. Ama tuzağına düşüp de öldü mü kaldı mi diye hiç kafa yormaya gerek yok, çünkü bunu belirlemek imkansız şu durumda.

Keşke o havuz sahnesi olmasaydı, ne güzel çocuğun yatakta söylediği o özlü söze uygun vurucu bir son olmuş olurdu... Yine de filmdeki aksiyon kalitesi ve Gülşifte’nin gözleri sayesinde filmden pozitif bir etki aldım, yönetmene de o kadar kızamıyorum ne de olsa kendince haklı.

Son senelere göre: 8.0
Genel: 7.2
Ortalama: 7.6
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi and The_Erinch

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,529
Reaksiyon puanı
9,535
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Çok güzel bir aksiyon filmi olmuş. Yönetmen zaten aksiyonu bol olan filmlerin aksiyon sahnelerinden sorumlu olan bir insan. Kariyerinin ilk uzun metraj filminde de aksiyonun gözüne gözüne vurmuş. Öyle de bir şansı var ki Russo kardeşler filminin senaryosunu yazmış Chris Hemsworth'de baş rol oynuyor. Herkese kader böyle güzel gülmez. Allah'tan bu şansı iyi kullanmışta güzel bir aksiyon filmi izledik.

Filmin benim için en güzel yanı gereksiz aşk yok abi. Filmde romantizm sıfır paso aksiyon. Filmde altyapıda güzel kurulmuş. Aksiyon seviyesi yavaş yavaş yükseliyor. Öyle bir anda patlayıp sönmemesi çok güzel. Umarım ikinci filmde de bu tadı alırız.

9/10
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Temposu oldukça yüksek bir filmdi. Bu tarz bol aksiyonlu film izlemeyeli baya olmuştu. Bunun dozu biraz fazla geldi ama keyifliydi:A


Filmde en ilgi çeken detay, çocuğun suya atlama ve suda boğulma ile alakalı söylediği söz ve başroldeki adamın ölecekken suya düşmesi oldu. Son sahnede çocuk havuza atlayınca bir kişi göründü. Orda galiba açık kapı bıraktılar.

Puanım: 8.8/10
 
  • Beğendim
Reactions: Tolstoyevski

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
96,969
Reaksiyon puanı
62,570
Puanı
1,060
İliklerime kadar aksiyonunu hissettiğim, muazzam bir film olmuş. Kurgusuyla, senaryosuyla, yönetmenliğiyle çok dolu bir filmdi. Bütün aksiyon sahnelerini hayranlıkla izledim hiç bir boş sahnesi yoktu.

Hindistan'ın görünmeyen arka yüzü beni korkuttu, sanırım filmde bu abartılı bir şekilde gözler önüne serilmiş. Bunun dışında her şey dört dörtlüktü.


Basit bir senaryo, harika bir kurgu ile nasıl bir efsaneye dönüşür ders niteliğinde olmuş. Tyler'ın ne olursa olsun çocuğu bırakmaması alkışlanacak bir hareketti. Sanırım kendi çocuğunu kaybettiği için onun da biraz etkisi vardı. Filmin sonunda vurularak nehre düşmesi çocuğun: "Nehre düşersen ölmezsin, pes edersen ölürsün." sözlerine karşılık pek bir manidar oldu. Adamlar resmen tüm devleti satın almış, albay bile elin mafya bozuntusu ile iş birliği içindeydi. Tüm bu karşı güce rağmen Tyler bir an bile pes etmedi ve çocuğun hayatını kurtarmak pahasına kendi hayatından oldu. Son sahnede çocuk havuzdan çıktığında arkada biri belirdi sanrım Tyler'dı ölmedi mi acaba diye düşünmedim değil ama ölmemesi de saçma olurdu.

9/10