Erken Seçim Özel 2018 / Analiz: 4. Bölüm (Cumhur İttifakı vs. Millet İttifakı)

Araf

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
1033681887.png


Bir tarafta "Cumhur İttifakı" adıyla Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli; bir tarafta da "Millet İttifakı" adıyla Kemâl Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener. Cumhurbaşkanlığı adaylığı olarak da, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce ve Meral Akşener.

Erken seçime gidildi. Kemâl Kılıçdaroğlu, CHP'den cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce'yi gösterdi ve iddialo konuma geldi. Meral Akşener ise, çok zorlu şartlar altında yeni bir parti kurup, kısa zaman içerisinde kitlesini oluşturmayı başardı. Muharrem İnce'den ya da Meral Akşener'den herhangi birinin ikinci tura kalması halinde Recep Tayyip Erdoğan karşısında birbirlerine destek vermeleri muhtemel.

İttifak cephelerinde kimler kimi neden destekliyor?

Cumhur İttifakı

Devlet Bahçeli'nin destek vermesiyle birlikte referanduma gidildi, referandumdan "Evet" çıktı. Erken seçime gidildi. Sonuç olarak "Cumhur İttifakı" erken seçime hazır. Belli bir kitleye sahip olan Cumhur İttifakı'nı özellikle yaşı ilerlemiş insanlar tercih ediyor. Tercih etmelerindeki sebep ise, zamanında yaşadıkları zorluklar.

Neden "Cumhur İttifakı" deniyor, neden "Erdoğan" diyor, seçmenin düşüncesine göre şöyle sıralayabiliriz;
  1. Zamanında zorluklar vadı. Örneğin; zamanında hastane konusunda sıkıntılar yaşanırdı. İlaçlar pahalıydı, ilgi azdı. Hastane azdı.
  2. Eskiden eğitim öğretimde satılan kitaplar paralıydı.
  3. Üniversitelerin bu kadar çok arttırılması da etkenlerden.
  4. Projeler ile ülkenin gelişimi arttı. Marmaray olsun, yapılan köprüler olsun.
  5. Fethullah Gülen operasyonları kapsamında kırılmayan bacağı kıran da Erdoğan'dı.
  6. Terör örgütlerine yapılan, Suriye'ye girilmedik yerler bırakılmadığı için. Afrin operasyonları da son derece önemliydi.
  7. Geçmişte yaşanılan olaylar akıllara geldiği için. Başörtülü kurumlarda yer alınamadığı ve artık bu özgürlüğün oluştuğu için.
Peki neden "Milli İttifak"a oy vermezler, bunu da şöyle sıralayabiliriz;
  1. HDP'nin de yakınlık olacağı düşüncesi. Özellikle de Milli İttifak cephesinin Demirtaş'ın dışarı çıkması yönünden sözler söylemiş olduklarını düşündükleri için.
  2. Yeni yapılan şeyleri yıkıp, eskiye geri dönüş yapmaya çalıştıklarını düşündükleri için. Geçmişte olan darbeler, çıkan olaylar vs. bunda etkiliydi. Geçmişe dönülmesinin istenmediğ için.
  3. Bu ülkeyi Erdoğan'dan başka yönetebilecek birisinin olmadığı düşüncesi. Özellikle de "sol" denilen zihniyetin hiç yönetemeyeceğini düşünmeleri.
Millet İttifakı

Bir diğer cepheye geçelim, "Millet İttifakı" cephesine. Bu ittifaka özellikle gençlerin yoğun bir şekilde destek verdiğini görüyoruz. Değişimin olması gerektiğine inanan kesim.

Neden "Millet İttifakı" deniyor, neden "Muharrem İnce" ya da "Meral Akşener" deniyor, seçmenin düşüncesine göre şöyle sıralayabiliriz;
  1. Değişime inandıkları için. İktidar döneminde yaşanan olayların, artık değişimi çağırdığını düşündükleri için.
  2. Hukuksuzluğun, adaletin ve huzurun artık olmadığını düşündükleri için.
  3. Üniversitelerin bu kadar artması, üniversitelerin bölünmesi ve üniversite mezunlarının işsiz kalması. Öğretmen atamalarında büyük sorun olduğu için.
  4. İşsizlik sorununun arttığı, işsizlik sorunun arttığı gibi, fiyatların da arttığı için ve bu da geçim zorluklarına yol açtığı için.
  5. Suriye meselesinin çok olduğu ve bu Suriye meselesinin, Türkiye'deki insanlara olan yansıdığını düşündükleri için. (Suriyeli öğrenci bursu vs. Türk öğrenci bursu)
  6. Şehit sayısının artması ve buna çözüm bulunulamaması.
  7. Atatürk'ün savunduğu "yurtta barış, dünyada barış" ilkesinin yürürlükte olmaması.
Neden seçmen "Cumhur İttifakı"na oy vermez, bunu da şöyle sıralayabiliriz;
  1. Artık değişimin olması gerektiğine ve bunun iktidarın değişmesiyle birlikte gerçekleşeceğine inandıkları için.
  2. İktidarın, iktidar dönemi içerisinde ülkeyi kaosa sürüklediklerini düşündükleri için.
  3. Atatürk'ün düşüncelerine sadık kalınmadığını düşündükleri için.
 

Araf

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
  • Beğendim
Reactions: Gerekli24