En Son Okuduğunuz Kitap? 📖

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Onur_35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
4 gün boyunca saklıyor. Acil durumlarda kurtarma amacıyla mevcut bir sistem, uzun soluklu güvenip bir şey saklamayın bence.
Forum tarihinin en uzun mesajı olacaktı. Şimdiden arşive alıp özenle muhafaza etmeniz gerekirdi. Bırakıyorum bu forumu...
 
Reactions: bazinga
Savaş ve Barış, Lev Nikolayeviç Tolstoy.

Yorumlarımı taslağa güvenip başka bir yere yazmamıştım, taslak da bir süre sonra mesajları korumayı bıraktığı için dımdızlak kaldım. Bu yüzden yorumsuz bırakıyorum bu kitabı, malesef.

8.5/10
 
Reactions: bazinga
Unutulmaz Köy Enstitüleri / Fakir Baykurt (2021 #13)

Bir önceki kitaba göre biraz uzun bir ara oldu, maalesef arada bir romana başlayıp hiç sarmadığı için yarısında terk etmek zorunda kaldım. Okuduğum roman yoğunluğunu iyice azaltacağım gibi gözüküyor...

Kitaba gelecek olursak köy enstitüleri mevzusu ilgimi çeken bir konu. Sürekli bahsi geçiyor ancak şöyle sağlam bir kaynaktan hakkında detaylı bilgi edinmek istedim. Bu yönden faydalı da oldu. Fakir Baykurt kendi de bizzat bu enstitülerden yetişmiş bir yazar. Köy enstitüleri gerçekten dönemi için çok mantıklı bir hareketmiş ve keşke çağ dışı gerekçelerle önü kesilmeseymiş. İnşallah günün birinde bu enstitüler ile amaçlanan faydacı bir eğitim sistemine sahip olabiliriz. Ülkenin ilerlemesi için en temel gereksinim bu.

Kitaba daha yüksek puan vermeme sebebim anlatım şeklinin röportajlar şeklinde olması ve ister istemez biraz kendini tekrara düşmesi. Yine de konuyla ilgili iyi bir kaynak olduğu kesin.

⭐⭐⭐
 
Satranç - Stefan Zweig (#12)

Yıllar önce okumuştum, geçen yıl da İş Bankası Yayınları'nın baskını almıştım ve sırada bekletiyordum. Bir günde tamamladım. Zweig'in uzun hikaye diyebileceğimiz, akıcı ve klasik eserlerinden biri. Zweig'in tüm eserleri de tamamlanmak üzere.


4/5
 
Bende yeni okudum, pek sarmadı, sen nasıl buldun?
 
Bende yeni okudum, pek sarmadı, sen nasıl buldun?
Aslında güzel ama çok abartılan işlerden biri olduğu için beklentiyi karşılayamıyor hissi oluşturuyor. İlk okuduğumda beni de sarmamıştı, şimdi okuduğumda akıp gitti. İlerleyen yıllarda bir daha oku bakalım.
 
Reactions: serhatt
İlk 20 Dakika / Gretchen Reynolds Reynolds (2021 #14)

Egzersizle ilgili bilimsel gerçekleri açıklayan bir kitap. Yılbaşından bu yana düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazanmayı başardım. Bu kitap da egzersizin önemini iyi anlatıp devam edip, tempoyu arttırma konusunda motivasyon kaynağı oldu.

Yer yer bazı kısımlar profesyonel sporculara hitap ediyor olsa da genel anlamda yararlı bir kitap oldu.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐
 
4) Serenad - Zülfü Livaneli

Seneler önce alınıp bir kenarda durduğunu görünce okuyayım dedim. Daha önce Son Ada ve Mutluluk'u okuduğum için Zülfü Livaneli'nin dilinin ne kadar basit ve akıcı olduğunu biliyorum zaten. Burada yer yer fazla basite kaçtığı da olmuş ama baş karakterin ağzından amacının edebiyat yapmak olmadığını söylediği için anlaşılabilir bir durum. Yine arada ufak tefek konularla ilgili vermeye çalıştığı bazı mesajlar da pek bir şey katmıyor. Yine de yakın tarihle ilgili çok ilginç bilgiler edinmek, Max ile Nadia'nın trajik hikayesine şahit olmak güzel bir deneyimdi o yüzden gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ederim.

4/5
 
Konstantiniyye Oteli / Zülfü Livaneli (2021 #15)

Her gün istikrarlı şekilde kitap okumaya devam etsem de bu ara hızım biraz düştü. Uzun kitaba da denk gelince epey uzun sürede bitirmiş oldum...

Beklentimin altında kalan bir kitap oldu. Zülfü Livaneli'nin bugüne dek okuduğum kitaplarından en az sevdiğim oldu. Roman ve köşe yazısı derlemesi karışımı gibi bir şey olmuş. Olay örgüsünün hiçbir ilgi çekici yanı yok. Fakat ilgi çekici küçük yan hikayeler var. Zülfü Livaneli sanki bütün bilgi birikimini dökmek istemiş ve ortaya rastgele bilgiler serpiştirmiş gibi. İçlerinde yararlı olanlar da var ama herkesin bileceği çok basit bilgiler de var...

⭐⭐⭐
 
Biraz yoğun olduğum için kitap okumaya biraz az zaman ayırsam da devam ediyorum tabi ki. Buraya yazmamışım ne zamandır, toplu ekleyeyim.


Altıncı Koğuş - Anton Çehov (#13)

Biraz ağır bir havası olan, psikolojik diyebileceğimiz bir eser. Bir çırpıda okunup bitebilir. Bir hastanenin baş hekimi olan Andrey ile psikolojik sorunları olan insanların kaldığı altıncı koğuştaki Ivan karakterinin konuşmaları üzerine kurulu. Kitaptan çıkarılacak çok güzel mesajlar var, Çehov az sayfada birçok şeyi sığdırmış diyebilirim.

4/5

Sineklerin Tanrısı - William Golding (#14)


Bu kitaba birkaç yıl önce başlamış, 15-20 sayfa okuyup bırakmak durumunda kalmıştım. Yıllardır nedense rafımda duruyor, artık başlayıp bitirmek istedim. Filmini izlemiştim, o nedenle yaşananlar gözümde canlanarak okudum. Tabi kitap çok daha ayrıntılıydı ama filmle eş değer gibiydi yanlış hatırlamıyorsam. Çocuk kitabı düşüncesine kesinlikle katılmıyorum, her yetişkinin okuyup çok büyük anlamlar çıkarabileceği yapıtlardan biri.

4.5/5

Değirmen - Sabahatin Ali (#15)


Sabahattin Ali'nin romanlarını daha çok beğeniyorum. Sabahattin Ali hikayeci olarak bilinir, hikayeleri daha fazla bir yandan da. Ama nedense hikayelerini öyle çok da sevemiyorum. O dönemi yansıttığından, daha çok o dönem anlam bulduğu için bu zamanlar okunduğunda pek de etkileyemiyor beni. Kitaptaki 'Değirmen' hikayesi çok güzeldi, etkilendim. 'Viyolonsel' hikayesi de iyi diyebilirim.

4/5
 
Kırlangıç Çığlığı | Ahmet Ümit | 2021 #19

Çok sürükleyici bir kitaptı. Tek olumsuz yönü fazla uzun oluşuydu. Olaylar çok uzatılmış, bir sürü karakter olması biraz kafa karıştırdı ama karakterlerin birbirleriyle olan bağlantıları güzel yazılmış.

Olayların sonuca bağlama kısmı kitabın uzunluğunun aksine çok kısaydı, her şey bir çırpıda oldu bitti, hikaye yarım kaldı hissi uyandırdı. Kitabın bütünü beni ne kadar tatmin ettiyse sonu da bir o kadar etmedi.
 
Kısa İtalya Tarihi / Jeremy Black (2021 #16)

Almanya versiyonu kadar olmasa da bu da başarılıydı. Roma döneminde fazla takılı kalmamasına sevindim çünkü o dönemle ilgili yeterince şey okumuştum. Ondan sonrasında da İtalyan tarihi büyük ölçüde küçük şehir devletleri şeklinde olduğu için konu dağınık ve çok da ilgi çekici değildi. Mussolini ve sonrasındaki dönem daha çok ilgimi çekti. Güncel politikalarına dair daha fazla şey içermesini isterdim sanırım. Yine de İtalyan tarihine genel bir bakış için yararlı bir kitap tabii ki.

⭐⭐⭐
 
Tahıl Beyin Yaşam Planı / Dr. David Perlmutter (2021 #17)

Tahıl Beyin'e güzel bir tamamlayıcıydı. Okuması kolay, herkese hitap edecek ve önemli sağlıklı yaşam önerileri sunan bir kitap. Beyin ve Bağırsak'ı da okumak istiyorum, muhtemelen bir süre sonra onu da okurum.

İlk kitabı okuduğumdan bu yana karbonhidratı ve özellikle de şekeri büyük ölçüde azalttım. Elbette her şeyine birebir uymak mümkün değil ancak ne kadar iyileştirsek kardır.


⭐ ⭐ ⭐ ⭐
 
İyi Hissetmek | David Burns | 2021 #20

Okuduğum en eğitici, öğretici ve iyileştirici kitaplardandı, fakat aşırı uzun olduğu için yormadı değil. Yine de severek okudum.

Kendi adıma iyi şeyler öğrendim, normal hayatımda uygulayacağım pratik şeyler. Örnekler, diyaloglar, tablolu anlatımlar... çok emek verilmiş özel bir kitap.
 
Mutlu Olma Sanatı / Arthur Schopenhauer (2021 #18)

Ben daha çok pratiğe dönük bir kitap sanıyordum ve modumun düşük olduğu bir dönemde okuyayım dedim. Meğer daha çok felsefik mutluluk tanımlamaları yapan bir kitapmış.
İçerisinden alınıp instagram fenomeni olmaya çalışanlara malzeme çıkarabilecek çok karizmatik sözler var.
İşin doğrusu gerçekten mutlulukla ilgili iyi ve doğru tespitleri olan bir kitap. Zaten kısacık bir şey alıp bir çırpıda okumak isteyebilirsiniz. Yalnız özdeyişleri hep orijinal dilinde yazıp alta çeviri notu olarak Türkçesinin çevrilmesini çok saçma buldum.

⭐ ⭐ ⭐
 
Altıncı Koğuş | Anton Çehov | 2021 #21

Yer yer sıkılsam da beğendiğim bir kitap oldu.

Kitap iki karaktere yoğunlaşmasına rağmen iyi ve sade bir anlatım ile sürükleyiciliği canlı tutmuş.



Martı | Anton Çehov | 2021 #22

Şu kitaba aktarılan oyunları okurken en sevmediğim şey Rus isimlerinin uzun ve karışık oluşu. İsimleri tam idrak edemeden kitap bitiyor.

En az isimler kadar kafa yoran bir hikayeydi. Herkesin birbiriyle bir gönül bağı vardı neredeyse, bu da kafa karışıklığına yol açtığı için kitaptan alınacak hazzı düşürmüş.
 
Vişne Bahçesi | Anton Çehov | 2021 #23

Yine bir oyun ile karşı karşıyaydım. Martı'ya göre daha iyi bir kitaptı. Bir devamlılık söz konusuydu her ne kadar ilişkiler fazlasıyla karmaşık olsa da.

Bir de bu yazarın klasiklerindeki depresif hava ve diyaloglar zaten depresif olan duygularımı iyice çürütüyor.
 
Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihi / İsmail Cem (2021 #19)

Bir Başkadır'da Bige Önal'ın karakterinin okuduğunu görünce dikkatimi çekmişti, o şekilde listeme girdi.


Eski tarihli ve biraz fazla akademik, fazla uzun bir kitaptı. Osmanlı'nın neden iyi olduğundan başlayıp Osmanlı'nın gerileme devrinden 70'lere kadar olan süreçteki problemlere değinilmiş. Problemin çok yüksek oranda ekonomik dayanaklarından bahsedilmiş. Geri kalmamızda her zaman dışa bağımlı bir ülke olmamızın etkisi çok büyük tabii. Fakat bence eğitimsizliğin de etkisi çok yüksek. Dinin bilim-sanata göre çok üstün tutulmasının payı çok yüksek. Bunları aşabildikten sonra illa kendi ayaklarının üzerinde durulan bir ekonomi inşa edilebilir...

⭐ ⭐ ⭐
 
Reactions: 12.Adam
Üç Kız Kardeş | Anton Çehov | 2021 #24

Kitabın adından da anlaşıldığı üzere üç kız kardeşin başından geçen olayları görüyoruz. Diğer kitaplarda olduğu gibi bunda da karmaşık ilişkiler örgüsüne şahit oluyoruz, üzerine fazlasıyla depresiflik de eklenince çekilmez bir hal alıyor.