Konuya cevap cer

Yedinci Mühür 

[URL unfurl="true"]https://www.imdb.com/title/tt0050976[/URL]

Persona kadar olmasa da yine de beyin donduran bir yapımdı. Yine izlerken inanılmaz yoruldum.  Ama Persona ya oranla daha basit ve hareketliydi.

Ölüm ile satranç oynamak!  Film derin bir melankoli felsefesi içeriyor,  alegorik bir anlatım hakim. Tanrı var mı yok mu?  Yoksa bizim amacımız ve yaşamamız niye? Öldükten sonra ne olacağız? Günahlarımızı çekeceğimiz cehennem mi daha korkunç yoksa hiçliğin hakim olduğu yokoluş mu?

Bu tür açık uçlu soruları derinlemesine irdelemişler.  En göze çarpan da,  insanın  ölüm karşısında çaresizliği ve öleceğini bile bile o yaşama içgüdüsü.   Ölüm hakkında böyle derin yapıtlara az rastlanır,  ama bu filmden bile daha çaresizliğin anlatıldığı modern 7.Mühür ise kesinlikle Melancholia filmi.

Ortaçağ'da vebanın her yeri kırıp geçirdiği dönemde geçiyor olaylar. Ancak film kesinlikle tarihi bir film değil,  Ortaçağ'da ve Veba'nın olduğu yıllarda geçmesi filmin ana konusundan ziyade,  yardımcı konusu?  Eğer yukarıda sayılan sorunları incelemeseydi böyle bir tarihte böyle bir hastalığı konu almazdı bence.

Filmin yönetmenliğini, oyuncularını, müziklerini vs klişe detaylara yorum yapmayacağım. Daha Bergman ın hepi topu izlediğim ikinci filmi.  İki filmle yönetmen ve tekniği hakkında ne diyebilirim ki?  Sıradan yönetmen olsa neyse ama bu ve bunun gibi yönetmenler için uzun yıllar araştırmak ve kafa patlatmak gerek.

Açıkçası filmlerine tek izleyişte hakim olmanın imkansıza yakın olmasıyla birlikte, belki de filmlerini bilhassa bilerek anlaşılmaz,  mantık dışı yapıyordur. Henüz bu filmlere iyi ya da kötü diyecek durumda değilim. Filmi beğenip beğenmediğimi, güzel bulup bulmadığımı da net olarak bilmiyorum. Çok karanlık bir filmdi. İçim karardı bunu biliyorum ama. 

Puan olayı pek sağlıklı olmayacak olsa da formalite icabı ekliyorum,  ilerleyen zamanlarda  bu yönetmen hakkında daha fazla bilgi toplarsam filmleriyle filan,  belki daha yükselir ya da çok daha düşer bilinmez.  (Bergman ın da çok umrundaydı, mezarında yatıp kalkıp benim kaç puan vereceğimi düşünüyordu zaten, dert ettiğim şeye bak  :D)

8.0/10