Nürmberg Duruşması
[URL unfurl="true"]https://www.imdb.com/title/tt0055031[/URL]
Böyle kaliteli mükemmel bir yapım beklemiyordum, her şeyiyle olağanüstüydü. Replikler, oyunculuk, eleştiri..
Politik bir mahkeme filmi. Esas olarak Almanlar yargılanıyor, savaşı kazananlar (ABD) yargılıyor. Ancak olay öyle bir hâl alıyor ki kim haklı kim haksız durum çok karışıyor.
Filmin %50 si mahkeme duruşmasında geçiyor, öteki %50 si duruşma aralarında yaşananları anlatıyor.
Tam anlamıyla belgesel kalitesinde bir yapım. Kurgu özelliği pek yok, daha çok işin eleştiri amacındalar.
Hukuk adına çok önemli bir film olduğu yadsınamaz, belki de gelmiş geçmiş en iyi hukuk filmidir.
İlk başlarda propaganda filmi mi diye düşündüm. Hani niye ABD nin Japonya katliamlarına sesleri çıkmıyor da ABD gelip Almanları yargılıyor? Ancak filmde buna da gönderme yaptıkları için bu konuda diyecek pek bir şey yok. Her iki tarafı da olabildiğince objektif bir şekilde sorgulamışlar, inanın bu filmin objektifliğini birçok 2.Dünya Savaşı konulu belgesel bile yapamaz.
Hitler dönemi Almanya Hukukunu ve hukuk sisteminin yavaştan yavaşa nasıl değiştirildiği, bunun sonucunda ülkenin ve dolayısıyla dünyanın nasıl felakete uğradığını ders verir şekilde çok iyi anlattılar.
Bu aynı zamanda evrensel bir yapıt, günümüz Türkiye'si için de çok rahat konuşabiliriz bu filmde anlatılanları..
Filmin ders verici niteliği dışında ayrı bir parantez açılması gereken nokta da oyunculuk. Özellikle ve özellikle Avukat Hans Rolf (Maximilliem Schill) neydi öyle? Ben böyle bir oyunculuk görmedim! Resmen o avukatlığı ve savını yaşamış! Bu oyunculuğa tüm övgü dolu sözler az kalır. Zaten Oscarı da almış kaçınılmaz olarak.
Mahkeme sahnelerine gelirsek, 12 Angry Men gibi bir suç kurgusu üzerine olmadığı, politik ve gerçek hayattan alındığı için biraz ağır gelebilir. Bence akıp gitti ama film izlerken nitelikten ziyade sürekli bir hareket, oluş, ünlü oyuncular ve yönetmen arayanlar için pekâlâ sıkıcı gelecektir, ancak bu doğru değildir tıpkı Yedi Samuray'ın, Citizen Kane'in, The Godfather 'ın da olmadığı gibi.
Mahkeme sahnelerinde, akıl yürütme ve fikir çürütme teknikleri de çok başarı şekilde işlenmiş. Bir mahkeme ve özellikle siyasi bir mahkemeyi en ince detaylarına kadar anlatmışlar.
Replikleri de bir başka güzeldi. 
"Mantıklı olmak haklı olmak değildir"
[spoiler]Duruşmada gösterilen filmdeki görüntüler...[/spoiler]
10/10