Konuya cevap cer

Dogville

[URL unfurl="true"]https://www.imdb.com/title/tt0276919[/URL]

Dogville

Kahrolsun insanlık kahrolsun toplum kahrolsun merhamet!  

Sinirleri alt üst eden bir yapıt!

Film boyunca  sinirden duvarlara yumruk  attım, elbet acıtmayacak bir biçimde. :D

Böylesine anormal bir film haliyle böylesine anormal tepkiler verdirtiyor.

Filmin tekniği zaten apayrı bir dünya.

Daha önce "hayatımda izlediğim en farklı " diyebileceğim birkaç film izlemiştim,  işte bu film o listenin direkt başına geçti!  Bundan da daha farklı, daha manyak bir film var mıdır acaba dünyada?

Filmin tekniğini kırk yıl düşünsem bulamazdım,  o nasıl işleniş nasıl mekan öyle?  Bildiğiniz tiyatro sahnesinde ama apayrı bir kafayla bütün film ve mekan?

Filmin  tekniği dışında,  eğer insanoğlundan nefret etmek istiyorsanız bu filmi izleyin!  Sinirlerimi böyle altüst eden bir yapıta pek ender rastlanır. Kahrolsun  hümanizm!         

Not: spoiler; şiddet,  nefret ve kin dolu sözler içermektedir.

-[spoiler]

-Spoiler --

Filmin son dakikasına kadar resmen sinir küpü olmuştum . Hele  Grace in hâlâ merhamet  göstermesi yüzünden kafayı yiyordum az kalsın. Neyseki Babasının tavsiyesi üzerine çıktığı yürüyüşte çok doğru kararlar verdi. Bütün  kasabanın gebermesi beni o kadar rahatlattı ki! Gebermesi diyorum Çünkü bu uygunsuz kelimeden daha uygununu haketmiyorlar

Hele çocukları tek tek geberirken  ağlayan gözlüklü şerefsiz kadın! İçimin yağları eridi eridi göl oldu!   Bibloları kıran ellerin kırılsın!

Ne iğrenç insanlardı yahu öyle?  Var. Böyle insanlar dünyada yığınla var. Ve bunları öldürmek en adil şey. Virüsü temizlemezsen zarar verir dünyaya!

İntikam güçtür!

Ama keşke daha farklı bir intikam olsaydı. Ne bileyim daha da acı çekselerdi! Diri diri yakılsalardı! Hepsi mübah bunlara.  Önce erkeklerin organı kesilse ve ağızlarına  zorla itiştirip bir güzel dayaktan sonra  derileri yüzülseydi!  Kadınların hepsine türlü işkenceler yapılsaydı!  Çocukların bile ölmesine sevindim?  Bu öyle bir film işte. O veledi ölünceye kadar dövselerdi bir güzel. Ne bileyim,  alayının karınları deşirseydi ama hemen ölmeselerdi!

Köpek zincirlerine takılıp arabaya bağlansalar ve öyle sürüklenselerdi!  En sonda da olabilecek en acı verici yöntem ile defolsalardı bu dünyadan!

Spoiler

[/spoiler]

Halbuki filmin başında gayet   sakindim ve bu kin ve nefret dolu yazıları yazacağım hiç aklıma gelmezdi. Ki eskiden de böyle bir üslup ve düşünce tarzını yakıştırmazdım kendime, ama bu filmi izledikten sonra tüm dengem bozuldu.  Anti-Hümanizmin ne kadar gerekli bir şey olduğunu yeniden anladım.  Elbette bu nefret dolu yorumum bile filmin yapılma amacı aslında, böyle kin kusmamak elde değil.

Yönetmen, adam tam bir manyak.  Yine yapmış yapacağını. Yine apaykırı bir iş.  Yine  Nitszche felsefesi buram buram.

--

Merhameti gördüğün yerde öldüreceksin!

Merhamet, en büyük kibirdir

--

Böyle giderse favori yönetmenlerim listesinde Kubrick ten sonraki isim olması hiç sürpriz olmaz

Bu adamın nedense her filminde kadın ön planda.  Ve sürekli "kadın ve toplum " kavramı Niçesel açıdan ele alıyor. İnsanın sinirleriyle oynamakta üstüne yok.

Sinema okullarında ders olarak okutulan filmlerden biri. Mekan kavramı olmaksızın bir film nasıl başyapıt olarak çekilirmiş, soyut mekan nasıl kullanılırmış, onu eğitiyorlar.

Bence sinema ile iyi kötü ilgilenen herkesin muhakkak ama muhakkak izlemesi gerekir, bu kadar farklı bir yapımı izlememek büyük kayıp olur. Süresi uzun olsa da hiç sıkıcı değil, ben tek partta bitirdim ama iki partta da pekala izlenebilir iki günde. İmdb puanı zaten ortada,  Top 100 düzeyinde bir film. Yakında listeye girer büyük ihtimalle. Nefretle öneriyorum. :D     [USER=83011]@cevaa[/USER] [USER=1]@OzaN[/USER] [USER=83458]@Danger UA![/USER]  [USER=87592]@sokak sanati[/USER]  [USER=86792]@Maskeli Fedai[/USER]

9.5/10