Arabistanlı Lawrence
[URL unfurl="true"]https://www.imdb.com/title/tt0056172[/URL]
İki hafta gibi bir zaman diliminde, tam 5 bölümlük 40-45 er dakikalık mini dizi şeklinde izlemeyi başardım. Süresi uzun diye izlemeyenler varsa, benim gibi mini dizi şeklinde bitirebilir işi. 
Hayatımda izlediğim en uzun süreli filmdi. Yani hiçbir filmi 2 haftaya tam 5 bölüm şeklinde yaymamıştım, Bir Zamanlar Amerika, Ben Hur, Titanik gibi uzun filmleri bile tek partta bitirmiştim.
Zamanına göre oldukça ileri bir emek harcanmış epik bir film. Elbette bir Ben Hur değil.
Öncelikle, bir İngiliz olsam ve Araplarla Türkleri nasıl birbirine düşürebilirsin deseler, bu filmi çekerdim.
Bu filmi izledikten sonra bir Türk olarak Araplardan nefret etmemek, iğrenmemek elde değil. Ancak tarihi yalan yanlışlarla çarpıtmış bir filmi izleyip hemen gaza gelmemek gerek.
Tam bir klasik propaganda! Türkleri her ne kadar kötü gösterseler de, Arapları da pek iyi göstermiyorlar. Pis, paragöz, Barbar iğrenç bir kavim olarak gösteriyorlar. Elbette doğruluk payı vardır tabi.
Lawrence gibi büyük Türk düşmanı adi herifi bile tümüyle kahraman olarak göstermemişler. Filmde bu tarihi kişiliği fazlasıyla abartmışlar ve gerçekte olmayan özellikler eklemişler. Elbet bir propaganda filminden söz ediyoruz.
[spoiler]Türkleri "oğlancı" olarak göstermeleri, savaştan kaçan olarak göstermeleri gibi ırkçılık kokan detaylar bol.
Arapların da dinden çok kavimlerine önem gösteren bir Barbar ırk olarak göstermişler. Gerçi onların dini para olmuş!
Lawrence ise zamanla psikopat bir katile dönüşen biri olarak göstermişler. Özellikle Arapların bile artık dur demesine ragmen Türkleri katlettiği sahne. ..
[/spoiler]
Oyunculuk, müzik, çöl ortamı filan iyiydi de, ahlaki açıdan sınıfta kalan bir film. Hiç güzel bir detay bırakmıyor izleyen de. Belki bunda Türk olmamın da etkisi var ama ister istemez kaçamazsın bu etkiden. Irkçı, faşişt bir propaganda ürünü.
5.0/10