Mulholland Dr
[URL unfurl="true"]https://www.imdb.com/title/tt0166924[/URL]

Şundan eminim ki Sigmund Freud bu filmi izleseymiş ayakta alkışlarmış!
Hayatımda izlediğim en değişik filmlerin başında gelebilir. Kesinlikle en beyin yakıcı filmlerden biri. Beynim bildiğiniz kısadevre yaptı! Bu kadar gizem dolu bir filmi görebileceğimi sanmıyorum.
Bu, öyle bir filmki uğruna kitaplar da yazılabilir, tek cümle satır dahi yazılmayadabilir.
İlk 30 dakikası felaket sıkıcı ve ağır geldi. Bir ara bırakmayı bile düşündüm. Ama ondan sonra işler garip hal almaya başlayınca bir çırpıda bitti.
Adam resmen komplo teorileri havada uçuşsun diye film yapmış. Tek seferde izleyip anlamak mümkün olmadığı gibi, defalarca izlense bile ancak detaylar farkedilir. Sonuç açık kapalı bırakılmış. Bence tabi.
En ağır matematik denklemleri, fizik problemleri bile insan beynini bu film kadar zorlayamaz! Kesinlikle bu filmi izlemeden önce dinç, uykunuzu almış, tok ve tüm dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzaklaşmış olmanız lazım.
Filmin sonuyla alakalı bir teorim vardı ve film sonrası yaptığım uzun araştırmalar sonucunda benim teorimi destekleyen pek çok teori ile karşılaştım. Kubrick in 2001 ve Eyes Wide Shut filmi gibi bu film de, izledikten sonra belli bir araştırma gerektiren bir film. Ve ne kadar çok araştırma yapıp taşları yerine oturtsak da bunların kesin böyle kesin şöyle olduğunu söyleyemeyiz.
[spoiler]Filmin sonunda bir müddet düşündükten sonra, aslında her şeyin Sarışın kadının aklından geçenler olduğunu ve Esmer kadını kıskandığı için kendi bilinçaltında kendi istediği gi şekillendirdiğini düşündüm. Kısmen öyle de denilebilir ama daha derin tabii
Aslında Sarışın kadın, kıskandığı için Esmer kadını kiralık katile öldürttü. Kiralık katile ödediği para, filmin başlarında Sarışın kadının Esmer kadının çantasından bulduğu para. Elbette Esmer kadının hafızasını kaybetmesi, Sarışının ona yardımcı olması filan tümüyle rüya.
Sarışın kadın gerçek hayatta sefil, hayallerine ulaşamamış, oyuncu seçmelerinde arkadaşı Esmer kadına kaybetmiş.. Rüyasında ise doğal olarak kendi bilinçaltında istediği gibi değiştirerek, Esmer kadını kendine yardıma muhtaç olarak yansıtıyor
[/spoiler]
[spoiler]
17 Numaralı odada buldukları sarışın ceset , yoruma açık bir imge
Oradaki ceset belki de ceset değildir, sarışın kadın, Esmer kadını öldürttükten sonra evine kapanmış ve kendi ruhunu ceset gibi görmüştür. Kovboy bir sahnede "Uyanma vakti geldi" derken gerçek hayata gözleri açmanın vaktinin geldiğini belirtiyor ve aslında komşu kadının kapıyı çalması, Sarışının rüyasında "Kovboy un onu uyarması" gibi yorumlanıyor
[/spoiler]
Neyse ne kadar da yazsak az veya çok. Tek bildiğim kafamın zonkladığı. 
Bu film izleme listemde hiç yoktu ve [USER=83458]@Danger UA![/USER] nın önerisiyle izlemiştim. Bunu izleyip izlemediğini hatırlamıyorum ama eğer izlemişse , uygun bir zamanda ve dinç bir kafayla izlemesini öneririm. 
Ayrıca bu tür filmleri sevdiğini pek sanmasam da (2001 Uzay Efsanesi, Matrix tarzı filmleri sevmemesinden örneklendirdim) yine de [USER=1]@OzaN[/USER] a da öneriyorum, izlememişse tabii. 
9.6/10