Dil Ve Anlatım Bilgisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Felon
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Felon

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
3,298
Puanı
560
Merhaba arkadaşlar öncelikle herkesin tekrardan mübarek kurban bayramını en içten dileklerimle kutlarım
konumuza gelecek olursak kuzenimin alttan dersi var sizde ricam şu soruları çözmenizdir benim kafa basmadı açıkcası matematik de iyiyim türkçe zayıf bende yardımcı olursanız sevinirim..

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerde hangi ses olayları vardır? (ünlü uyumlarına bakılmayacak)

Arkadaşça bir sözdü bu Seni Çok iyi anlıyorum
Evde kahvaltı yapıyorum Sonra Kuş, yavaşça yükseldi
Senin Geldiğini görmedim

''Dün akşam,arkadaşımın yalnızlığını unutturacak serin balkonlu evinde,ikimizin ortak arkadaşları akşam yemeği yediler''
''Samet,arabanın arka camından bize baktı'' Cümlenin öğelerini bulunuz.

''Herkese güzel bakılır buralarda'' ''Öğretmeninin gözünün içine bakarak dinliyordu'' Cümlenin yapısını bakımından inceleyiniz nedenleriyle açıklayınız

''Söylediklerinden hiçbir şey anlamadım'' ''Hangi evde oturuyorsun''Cümlelerini yüklemin türüne,anlamına ve öğelerin dizilişine(yükleminin yerine) göre inceleyiniz

Aşağıdaki cümlelerde geçen anlatım bozukluklarını bulunuz.Sebeplerini nedenleriyle açıklayınız

Dünyaya yoksul geldim,yoksul gideceğim
Yıllar sonra doğduğu kasabaya gitmeyi hiçbir zaman istemedi.

''Tavan arasında küçük bir kuş buldum.'' Cümlesinde geçen isim tamlamasını bularak tamlamanın çeşidini yazınız.

@xemrexxx @sokak sanati @Yiğitt @Çiğdem- @denizz19 @sürgünüm @Aserat @Harunnn60 @Bully @EFE UYSAL @mrt-06 @cookies @Polat Şaşmaz @GunesinOglu @beyazsoy @-KADİR- @takas @vadikızı @Yakamoz-Asi @papuleoo @Maskeli Fedai @destere @yatutarsa @gözlemci @ABAY_06 @china_shangai @pompy @Billy Kane @ozgur2113 @Forumdash @Ahmad @*YıldırıM* @batuhankaralar @RevaN @HachiKo @Titanium @kvp-medya @MelankoliK @hayret bi şey @Nisa @gizem ak @eskici @yigit_00 @eros @xdragxx @-potterhead- @dizimedya @Arslan Bey @Tolstoyevski @adımutlulukk @BesaleT @34rcp44 @Ice_Cool_23 @Tzira @berkann @cevaa @EnveR @*Dream* @olizvel @yakup09 @Danger UA! @KayıpSehir @S.G.A.T. @Master.1000 @dizi kolik @legolas9900 @DarkLeqenD @HarzeM @Mr.At @RüzgarGülü @Samanyolu24 @darksaal @semre @Amoureux @Reytinger @halukerogluFOX @gundix123 @GreatOttoman @Yasin93 @crazymurat31 @AlemTo @WesTxCoasT @Lordly @SelinÇ @ahmetbayramm @Fks14 @SERHAT3456 @Felon @ehsan7000 @38AhmetKK @Castei @ihearyourvoice @BuraK @tolgab @baranelif @soo @Prncss.. @kerim yavuz @Canol @MeteAli @HeisenBerg @nberkayozer @hızlı gonzales @Μαнoni @Jonsnow @orxan954 @PİKAÇU @monsion15 @etem @guvenmurathayranı @gizmo @primavera @utawleee @Cenation @serhatt @Mehmet_Cvkn @muffin @Mecnun C. @Mustafa K @123mn @OzaN

Sınavı yarın sabah 10'da 10 a kadar umarım çözersiniz teşekkürler şimdiden arkadaşlar sizleri seviyorum
(herkesi etiketlediğim için kusura bakmayın

Son düzenleme:
Arkadaşça bir sözdü bu
ünsüz sertleşmesi

Seni Çok iyi anlıyorum
ünlü daralması

Evde kahvaltı yapıyorum
ünlü düşmesi

Sonra Kuş, yavaşça yükseldi
ünsüz düşmesi

Senin Geldiğini görmedim
ünsüz yumuşaması

Herkes bir soruyu halletse olur herhalde.

Kuzenin ne okuyor?
arkadaşça(ünsüz sertleşmesi)
anlıyorum( ünlü daralması)
kahvaltı(ünlü düşmesi)
yükseldi(ünsüz yumuşaması)
geldiğini(ünsüz yumuşaması)

'Dün akşam,arkadaşımın yalnızlığını unutturacak serin balkonlu evinde,ikimizin ortak arkadaşları akşam yemeği yediler''
Yüklem: yediler
Ne zaman yediler? dün akşam(zarf tümleci)
nerede yediler) arkadaşımın yalnızlığını unutturacak serin balkonlu evinde(dolaylı tümleç)
kimler yediler? ikimizin ortak arkadaşları(özne)

''Samet,arabanın arka camından bize baktı''
baktı: yüklem
kim baktı?: Samet(özne)
nereden baktı? arabanın arka camından(dolaylı tümleç)
kime baktı?: bize(dolaylı tümleç)

Dünyaya yoksul geldim,yoksul gideceğim. doğrusu Dünyaya yoksul geldim, dünya'dan yoksul gideceğim olacak dolaylı tümleç eksikliği var.

Yıllar sonra doğduğu kasabaya gitmeyi hiçbir zaman istemedi. doğrusu Yıllar sonra doğduğu kasabaya gelmeyi hiçbir zaman istemedi olacak. Anlatım bozukluğunun türünü çıkaramadım çıkaran olursa yazsın.

'Tavan arasında küçük bir kuş buldum.''

küçük bir kuş(takısız isim tamlaması)

2 soru dışında yaptım.
Yaptıklarıma eminim ama yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin.

Başlıkta "V" küçük "v" olmalı. Bu dediğimi sakın art niyetli olarak algılama konu Dil ve Anlatım ile ilgili olduğu için söylüyorum. Hatta yazdığım şu mesajda bende hata yapıyor olabilirim bilmiyorum.
Sorular hakkında yardımcı olabilecek kadar müsait değilim bu arada maalesef.

bende değil ben de olacak.

Yükseldi'de ünsüz düşmesi nerde var @OzaN?

Yükseldi ünsüz yumuşaması olmayacak.

Yükseldi ----> Ünsüz Değişimi

k >>>>> l

teşekkürler keşke 1 soru çözebilseydiniz neyse sağlık olsun
başlığa gelecek olursam dil ve anlatımım benimde zayıf

Sorular 9.Sınıf Dil ve Anlatım için geçerlidir ona göre cevaplayın arkadaşlar detaya girmeye gerek yok merak edenler için sorumluluk sınavı veremezse sınıfı geçemez bizim kuzen

Yükseldi'ye ünsüz yumuşaması demişsin ya.Ünsüz değişimi olacak

Yüksek>>>>>>Yüksel-
k l'ye dönüşmüş
Uff ben yüK burdaki k'ye odaklanmışım.
Doğru @Felon Ozanla ikimiz yanıldık GünesinOglu'nun dediği doğru.

Sorular 9.Sınıf Dil ve Anlatım için geçerlidir ona göre cevaplayın arkadaşlar detaya girmeye gerek yok merak edenler için sorumluluk sınavı veremezse sınıfı geçemez bizim kuzen
Dil ve Anlatım'ı 1 mi geldi? Bir de bunların çıkacağını nerden biliyorsunuz? Bunlar çıkacaksa benim yazdıklarımla bile geçer sınıfı ben 2 soru cevaplamadım sadece.

Ben daha geçen sene 9'dum da cümlenin ögeleri filan işlemedik herhalde

saol aykutum kuzen sana minnettar olacaktır

Bazı okullar fazladan puan vererek geçiriyor ya.

Cidden Dil Anlatım baraj dersi olduğu için çok dikkatli olmak lazım.

Son 1 soru daha

''Yaşlı adam,Sokağın başında duran küçük kıza sordu: ''Ne satıyorsun böyle?''
Küçük kız : ''- Yara bantlarım var.''
Yaşlı adam : ''- Yaraları şimdiden düşünme küçük kız,bence elmalı şeker satmalısın.''

Metninde iletişim öğelerini yazınız

@OzaN @xdragxx @GunesinOglu

Ben daha geçen sene 9'dum da cümlenin ögeleri filan işlemedik herhalde

sen 10.sınıf mısın?

Gönderici : Yaşlı Adam
Alıcı : Küçük kız
Dönüt : Yara bantlarım var.
Kanal : Sözlü
Bağlam : Sokağın başı

herkese teşekkürler umarım geçer kuzenim

Çok emin değilim ama ne satıyorsun böyle- gönderici(kaynak)
yara bantlarım var-ileti(mesaj)
Yaraları şimdiden düşünme küçük kız,bence elmalı şeker satmalısın.''(alıcıyı harekete geçirme)

Güneşinoğlu daha iyi cevaplamış onlarınki daha mantıklı bu soruda.
Geçer ya zaten geçme notu düşüktür.