Digiturk'ün Lig Yayın İhalesi Planı

King08

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
31 Ağustos 2008
Mesajlar
1,605
Reaksiyon puanı
0
Puanı
157
Yaş
31
Konum
Yanıma mı gelcen ???
Bu hafta da Lig TV'yi bünyesinde barındıran Digiturk'un Genel Müdürü Ertan Özerdem köşemize konuk. İşte Özerdem ve Digiturk'un görüşleri:

■ "Abone yaygınlığı açısından Türkiye'nin açık ara en büyük kuruluşu Digiturk'tür. Digiturk'un her ay bedel ödeyen 2 milyon 300 bin abonesi var. D-Smart'ın her ay bedel ödeyen abone sayısı tahminen 100 bindir. Gerisi bir kez para ödeyip kutu satın alan D-Smart müşterisidir ki bunun futbola bir faydası yoktur. IPTV'nin ise henüz abonesi yok. Bu bağlamda Digiturk, Türk futbolunun finans garantisidir. Dolayısıyla teorik olarak ihalede en yüksek bedeli Digiturk'un vermesi beklenmelidir.
■ Yıllardır Türk futbolunun iş ortağıyız. 2005 ve 2007'de mecbur olmadığımız halde iki kez futbolun ihtiyacı olan ek
ödemeler yaptık.
HD yayın gibi yatırımlar yaptık.
■ Herkes İngiltere'yi örnek gösteriyor. İngiltere'de BSkyB, 14 yıldır yayıncı kuruluş. İngiltere'de başka TV firması mı yok? 14 yıldır aralıksız ihaleleri kazanan ve bugün yaklaşık 10 milyon
aboneye ulaşmış BSkyB, dev bir para toplama mekanizması kurmuş durumda. İngiltere futbolunun bugün geldiği marka
değerinde ana yayıncının rolü büyüktür. Türkiye'nin BSkyB'sinin Digiturk olduğunun takdir edilmesi elbette bizi daha da bonkör kılacaktır.
■ Halihazırda Digiturk'un ödediği yıllık 163 milyon dolarlık bedel, dünyada futbol yayın hakları için ödenen 6. en fazla tutar. İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Almanya'dan sonra 6. sırada Türkiye var. Bizim altımızda yer alan Hollanda'nın yıllık yayın geliri bedeli 90 milyon dolar. Rusya'nın 23 milyon dolar. Ama Hollanda da Rusya da UEFA ve FIFA başarı sıralamasında bizim üstümüzde. Bizden
fersah fersah daha ucuz yayın hakkı olan ülkelerin başarısı bizden iyi. Bu bir kriter. Milli gelir de bir başka kriter. Bizi Almanya ile kıyaslıyorlar. Almanya'nın milli geliri 44.6 bin dolar, bizim 10.4 bin dolar. Almanya, UEFA sıralamasında 4. biz 11/yiz. Eğer milli gelirleri göz önünde bulundurarak ülkeler arası yayın gelirlerini kıyaslarsak o zaman İngiltere'den sonra dünyada en pahalı yayın gelirinin Türkiye'de elde edildiği görülür.
■ Telaffuz edilen 300-400 milyon dolar bedeller her halde sürç-i lisan. Tek yayıncı da olsa parçalı da olsa ne yaparsan yap bu bedellere çıkılması mümkün değil.
Bunu da tecrübelerimizle söylüyoruz. 9 yıldır abone sayısını artırmak için denemediğimiz şey kalmadı. Ekonomimizin de yüzde 5 küçüleceği bilinirken bu beklenti nereden geliyor? Bu bedeller hayal ediliyorsa ihaleye giren olmaz havuz sistemi çöker."
Özerdem, spekülasyondan uzak ve futbolumuza yakışan bir ihale dönemi geçirmemiz için önerilerini de şöyle
sıraladı:
■ İhaleyi yapma yetkisi olan TFF'nin dışındaki kişi ve kuruluşların kendi başlarına temaslarda bulunması yadırganmalıdır, bir. Muhammen bedelin rasyonel ölçülerde tutulması gerekiyor, iki. Yayıncı adaylarının rekabeti zaten fiyatı
belli bir seviyeye çıkartır.
■ Biz her türlü esneklik içinde her türlü kişi ve kuruluşla bir araya geliriz. Futbolun değerini yükseltecek her türlü işbirliğine hazır ve açığız. Digiturk'un paylaşma konusunda hiçbir çekincesi yoktur. Ancak herkes elini taşın altına eşit derecede sokacak. Futbola her giren bir minimum taahhüt verecek, belli bir zararı göze alacak.
■ IPTV, TV sinyalinin internet ağı üzerinden televizyona ulaşması demektir. Yani yayın şimdi uydudan geliyor. Kablodan gelecek diye 500 bin kişi yeni abone mi olacak? IPTV ile ancak "Yeni bir pay (ödemeli) TV şirketi ortaya çıkacak" diyebiliriz.
■ Yeni bir pazar olarak görülecek tek yeni teknolojik gelişme, Mobil TV'dir. Çünkü yolda yürürken maç seyretme imkanı oluştu.Dolayısıyla kulüpler "Bu yeni bir gelir kapısıdır" diyebilir.
 

Neferet

Emekli
Katılım
13 Ocak 2008
Mesajlar
6,243
Reaksiyon puanı
17
Puanı
259
Konum
---
satın lan bana xD galatasaray'ın maçları dışındakileri tip tip yayınlayıp ayar etçem herkesi :cool: