Dedemin İnsanları (2011) Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,078
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
2150209.jpg


Dedemin İnsanları (2011)

Türü: Komedi, Dram, Aile
Yönetmen: Çağan Irmak


Oyuncular:
Çetin Tekindor
Yiğit Özşener
Gökçe Bahadır
Sacide Tasaner
Hümeyra

IMDb Sayfası



Filmin Özeti
Ozan, Ege'de küçük bir sahil kasabasında yaşayan 10 yaşında bir çocuktur. Girit göçmeni dedesi Mehmet Bey nedeniyle arkadaşları onunla "gavur" diye alay etmektedir. Yalnız kalmaktan korkan Ozan'ı başta dedesi olmak üzere ailesine kızar. "Biz Türk'üz" diyerek onlara kafa tutar. Ozan'ın dedesi Mehmet Bey, kasaba eşrafından saygın bir adamdır. Kasaba halkına kol kanat gerer, sorunlarıyla ilgilenip onlara yardım eder. Hoşgörüsüyle bilinen Mehmet Bey, torununun bu durumundan dolayı üzülmekte ve endişe duymaktadır. Mehmet Bey daha yedi yaşındayken, ailesi zorla topraklarından kopartılmış, mübadeleyle Girit'ten göçmüşlerdir. Mehmet Bey'in eri büyük arzusu, ölmeden evvel doğduğu toprakları görebilmektir. Bu özlemle sık sık içinde mektuplar olan şişeleri Ege'nin mavi sularına bırakmaktadır.

"Dedemin İnsanları", küçük bir kasabada yaşayan on yaşında bir çocuk ve dedesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor. Kalabalık ve sıcak Ege insanlarının hikâyesini izlerken, mübadeleye, öteki olmaya, nereye gidersen git bir yere ait olamamaya, iki yakaya, çok sayıdaki azınlığa, ihtilallere bir defa daha, ama bu kez farklı bir yerden bakmayı ve düşünmeyi sağlıyor.

Aria'nın bestelediği, Filmharmonic istanbul Senfoni Orkestrası tarafından Hakan Şensoy şefliğinde icra edilen film müziklerinin kaydı, Maslak TİM Stüdyoları'nda gerçekleştirildi. Filmin çekimleri Girit, Gökçeada, Milas, Bodrum ve Söke'de gerçekleştirildi.


 

Yiğitt

Emekli
Katılım
9 Aralık 2013
Mesajlar
79,171
Reaksiyon puanı
45,870
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Daha önce de birkaç kez izlemiştim. Etkinlikle birlikte yeniden izlemek istedim. Türk sinemasının izlenmesi gereken filmlerinden.

Film Ege'de geçiyor. Bu filmi ilk izlediğimde Yüksel Aksu filmleri aklıma geldi, çekim yerleri falan o havayı verdi bana. Köy yerleri, o zamanların güzellikleri zaten benim için +1 kısımlar. Yüksel Aksu filmlerinde de aynı şekildir.

Kadro muhteşem öncelikle. Çetin Tekindor, Gökçe Bahadır, Yiğit Özşener, Sacide Tasaner, Hümeyra gibi başarılı isimleri almışlar kadroya. Oyunculuklar süper zaten, müzikleri güzel, senaryo da güzel olunca böyle güzel bir iş ortaya çıkıyor.

Mübadele yıllarında Ezgi Mola ve Mert Fırat'ı görmek güzeldi. :)

Ozan ve Tahsin'in kapışmaları güzeldi, Tahsin mazlumun teki. Ozan kıskançlıktan garibime laf söyleyip, onu test ediyordu. Tahsin'in konuşması da çok hoşuma gitti. :D

Mehmet Bey'in ve ailesinin mübadele yıllarını göstermesi filme ayrı renk kattı. Annesinin çocuğunu kaybettiği ve denize bırakmak zorunda olduğu sahne de güzeldi.

Filmde Zafer Algöz'ü görmek de güzeldi, belediye başkanı olarak karşımıza çıktı.Kötü rollere çok iyi oturuyor kendisi. :D

Çağan Irmak'ın en iyi filmlerindendir, izlemenizi tavsiye ederim. :)

9/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Harika bir filmdi, izlerken içim bir garip oldu. Babam ve Oğlum etkisi vardı bunda da. Sıcacık bir yakın tarih filmi. Defalarca izlemeye değer. Oyunculukları zaten konuşmaya gerek yok, her biri usta. Senaryosu öyküsü on numara, yönetmenliği desen aynı şekilde. Müzikleri bile bir başka..


Denize yürüyerek intihar ettiği sahnede içim burkuldu, böyle bir adamı kaybetmek...
Tam öldüğü günün ertesinde şişenin eve ulaşması ise ayrı üzücü bir olay, keşke 2 gün önce gelseydi, belki hayata bağlanırdı tekrardan..

8.8/10
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,607
Reaksiyon puanı
62,926
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Zamanında izlemiştim ama hatırlayamadığım kısımlar için yakın zamanda tekrar bakacağım. Ama kesinlikle çok sağlam bir film. :)
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,078
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Çağan Irmak'ın başarılı yapımlarından biri. İlk izlediğimde çok beğenmiştim ama 1-2 ay önceki ikinci izleyişimdi bendeki değeri biraz düştü. Bir Babam ve Oğlum değil belki ama yine toplumu derinden etkileyen bir yakın tarih olayının bir aile üzerine etkisini başarıyla anlatıyor.

Ozan aşırı sinir bozucu bir çocuktu. Kötülüğünün nereden geldiğinin aydınlatılmaya çalışılması güzeldi ama beni yine de çok tatmin etmedi.

Çetin Tekindor yeri dolmayacak büyük bir adam gerçekten. :)

7.5/10
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,607
Reaksiyon puanı
62,926
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Festival için tekrar izledim neyse ki hatıralarımda güzel yaşlanmış. Çağan Irmak'ın Babam ve Oğlum'dan sonraki en iyi filmi kuşkusuz.

Yakın tarihte yaşananları duygu sömürüsüne kaçmadan olduğu gibi anlatmış. Diyaloglardan aile ortamına kadar son derece doğal ve samimi bir yapımdı. Başka bir yönetmen başında olsa ne yapardı bilemiyorum ama Çağan Irmak etkisini çoğu sahnede hissettirmiş. Zaten son sahnesi hariç gerçek hayat hikayesini taşımış şahsi bir film olduğu belli.

Kadroda zayıf olan tek bir oyuncu dahi yok. Çetin Tekindor başta olmak üzere Hümeyra, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Sacide Taşaner, Mert Fırat, Ezgi Mola, Zafer Algöz ve daha nicesi çok çok iyi performanslar çıkarmış emeklerine sağlık.

Ozan gerçekten evlat olsa sevilmeyecek bir çocuk her şeyiyle çok itici. Durukan Çelikkaya iyi oynamış ama hakkını verelim. Neyse ki ikinci yarıdan sonra olumlu yönde değişiyor.

Mehmet'in denize yürüyerek intihar etmesi ve kardeşinin cesedinin denize atılma anı ilk seferde de çok etkilemişti şimdi de.
Sonuç olarak son dönemin en incelikli yapımlarından biri. Hala izlemeyen varsa çok şey kaçırıyor. :)

8.5/10
 

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Güzel filmdi ama aynı yönetmenin Babam ve Oğlum filmini düşününce bu ona göre baya zayıf kalıyor bana göre. Birden çok konuya değineyim derken konu biraz dağılmış. En etkileyici sahne, yani
Dedenin intihar ettiği sahneye giden yol daha iyi anlatılabilirdi diye düşünüyorum. Üstü açık kalmış bu şekilde.

Oyunculuklar başarılıydı başta Çetin Tekindor olmak üzere Gökçe Bahadır, çocuk falan gayet iyiydi. Özellikle Ozan'In o sinir bozucu çocukluğunu çok iyi canlandırmış Durukan Çelikkaya. Sanırım herkesi tiksindirmiştir böyle çocuk olmaz olsun diye :D

7/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,622
Reaksiyon puanı
9,605
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Bu film nasıl olurda büyük etki yaratmaz ya. Film izlenmesi gereken yapımlardan bir tanesi.

Oyuncu kadrosu muazzam. Çok kaliteli isimler bir araya gelmiş. Hepsi çok doğal ve çok iyi oynamışlar.

Konuşmalar aşırı hoşuma gitti. Sanki kendi dilleriymiş gibi yansıttı oyuncular.

Filmde Ozan'a çok sinir oldum. Öyle bir toruna böyle bir dede çok fazla olmuş.

Filmde alttan alttan iyi mesajlar verilmiş.

9/10