Dede Paradoksu

S.G.A.T.

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
9,161
Puanı
1,061
Hayatı sorgulatan paradokstur. Kısaca hiç bir zaman zaman makinesinin icat olunmayacağının isbatı olarak görülür. Bunun yanında bu teoriye karşı paralel evren teorileri de mecvuttur. Sinemaya en iyi uyarlamaları kuşkusuz 'Back to the Future' ve 'Predestination'dır.

İlginç bir paradokstur. Zamanında biraz kafa yormuştum.

Fiziksel olarak zamanda geri gitmek mümkün değil zaten, sadece geçmişi görebilmek mümkün. O yüzden aslında çok da gerekli bir paradoks değil.

İlginç bir paradokstur. Zamanında biraz kafa yormuştum.

Fiziksel olarak zamanda geri gitmek mümkün değil zaten, sadece geçmişi görebilmek mümkün. O yüzden aslında çok da gerekli bir paradoks değil.
paralel evren anlayışı devreye girince o dediğin kurallar hiçe sayılmış oluyor, fizikçiler çıldırıyor.
Bu arada senin bakış açınla da bütün paradokslara gereksiz demek mümkün.

Paralel evrenler bence de bu paradoksu çözmüyor, ben A evrenindeyken niye B evrenin geçmişine gideyim ki? Asıl istediğim A evrenindeyken A evrenin geçmişine gitmek. Eğer ben rahmetli dedemi çocukluğunda öldürürsem ne olacak? Onu kim öldürmüş olacak, çocuk olduğuna göre daha çocuk sahibi olmamışken nasıl olacak o iş de çocuğunun çocuğu onu öldürecek? Öte yandan ben kimin nesi olacağım vb. vb.. Bu konuda izlediğim en iyi film Predesnation'undur, keşke ismi de adam akıllı olsaydı daha çok bilinirdi.

Bence zamanda geçmişe fiziksel olarak gitmek bu yüzden mümkün değil. Ama fiziksel olmadan gitmek mümkün olabilir. Yani sanal gerçekliğin içine girip onların zamanında hayalet gibi dolaşmak ve televizyon izleyicisi gibi olaylara müdahale edememek, yere düşen kağıdı bile kaldıramamak.

paralel evren anlayışı devreye girince o dediğin kurallar hiçe sayılmış oluyor, fizikçiler çıldırıyor.
Bu arada senin bakış açınla da bütün paradokslara gereksiz demek mümkün.
Paralel evren ile zamanda geri gitmenin bağlantısı ne peki? İkisi farklı şeyler. Bu evrende de zamanda geri gitmek mümkün değil, hiçbir evrende mümkün değil. Sadece geçmişi görmek mmkün teorik olarak. (Dünyadan çıkan ışıklar -yani görüntü, görüntülerimiz- uzaya doğru harekete geçiyor her an için. Eğer uzay-zamanı bükerek, wormhole denen teorik "kısayolu" kullanarak yani bizden çıkan ışığın daha ulaşamadığı yere gidip dünyadan gelen ışınları gözlemlersek eğer geçmişi görüntüleyebiliriz. Bu geçmişe gitmek demek olmuyor, ama geçmişi izleyebiliriz. Tabii hepsi teorik.

Paralel evrenler var mı yok mu hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Bazı paradokslar illa ki bazı şeyleri açıklamak için gereklidir, ama bu gereksiz

şimdi bu 2 cümleden hangisi doğru?
Kafam almıyor da olabilir.
Paralel evrenlere geçiş yapmak için kara delikten geçmek gerekiyor Ki bu tamamen varsayım. Karadelikten girip beyaz delikten çıkmak ve başka bir evrene geçmek deniyor..
Karadeliğin, yerçekiminin yanında çocuk oyuncağı kalcağı büyük çekimi karşısında hiçbir canlı hayatta kalamaz, hiçbir cihaz tek parça halinde kalamaz. O yüzden bunu görebilmemiz imkansız.
Paralel evrenlerde farklı fizik kuralları olma ihtimali de yok, o yüzden burada mümkün olmayan orada da değildir.

Konuya senin kadar hakim olmadığım aşikar
o yüzden kısaca farklı fizik kuralları ihtimalinin olmaması ve zaman kavramının başka evrenlerde geriye gitmek için mutlaka gerek duyulması düşüncesi sence de fazla karamsar değil mi?
Belki de aynı anda bütün zamanların yaşandığı bir evren de var ve ya farklı bir yöne giden. Bu kadar karamsar olacak bir bilgiye sahip teknolijimizin olduğunu düşünmüyorum.

Biz 4 boyutlu bir evrende yaşıyoruz. 3 uzay (x-y-z), bir de zaman. Senin dediğin evren 3 boyutlu, sadece uzay var. O da teknik olarak hayalimize sığması mümkün bir şey değil.
Eğer böyle evrenler varsa, farklı fizik kuralları da olabilir belki. Işığın buradaki hızla değil de 1km/s hızla gittiği bir evren falan

Biz 4 boyutlu bir evrende yaşıyoruz. 3 uzay (x-y-z), bir de zaman. Senin dediğin evren 3 boyutlu, sadece uzay var. O da teknik olarak hayalimize sığması mümkün bir şey değil.
Eğer böyle evrenler varsa, farklı fizik kuralları da olabilir belki. Işığın buradaki hızla değil de 1km/s hızla gittiği bir evren falan

İzlemediysen bu filmi izle zaman bulunca. Kurgu, senaryo çok iyi değil ama düşünceler çok farklı