FK8 Contagion / Salgın (2011) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,059
Reaksiyon puanı
49,717
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
1585993152341.png


Contagion / Salgın

Tür:
Aksiyon, Dram, Gerilim
Yönetmen: Steven Soderbergh

Oyuncular:
Matt Damon
Gwyneth Paltrow
Marion Cotillard
Kate Winslet
Jude Law
Laurence Fishburne

Filmin Özeti:
Contagion, küresel bir felaketi engellemek amacıyla zamana karşı koşan, ölümcül bir virüsün peşinde farklı ülkelerden bir grup doktorun mücadelelerini anlatıyor.

Filmin Fragmanı:

 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,059
Reaksiyon puanı
49,717
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Filmi açıkçası yaşadığımız pandemiyle birlikte ilk kez duydum ve bugüne dek duymamış olmama şaşırdım. Çünkü kadrosu inanılmazdı, bu kadar çok ünlünün olduğu filmler her zaman çıkmıyor. :)

Filme gelecek olursak bir salgın filminden beklentileri karşılayacak türden bir film. Bugün yaşadıklarımızı adamlar birebir olarak görmüşler yıllar öncesinden. Yani aslında kestirmesi, önlem alması çok güç bir senaryo değilmiş bugün yaşadıklarımız. Tabii filmdeki virüs bizimkinden de korkunçmuş, inşallah oradaki kadar kötü durumlara düşmeyiz. :(

Film, sonlara doğru biraz tempo kaybetti ama en sonunu çok beğendim. Eğer bu salgını yaşamamış olsaydık filmi "küçük bir olay tüm insanlığa nasıl etki edebiliyor" anlatısı olarak değerlendirebilirdik...

İzlemek için en doğru zamanlar. :)

7/10
 

Yiğitt

Emekli
Katılım
9 Aralık 2013
Mesajlar
79,171
Reaksiyon puanı
45,870
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Fazla beklentiyle izledim galiba, aşırı duydum ve övülünce de insan fazla beklentiye giriyor sanırım. :)

Belgesel tadında bir iş olmuş, günümüzde yaşananları yıllar önce görmüşler ciddi ciddi. 2011'de yayınlanmış, aradan 8-9 yıl sonra neredeyse birebir olayla karşılaşıyoruz. Filmdeki virüs daha tehlikeli boyutta, ilk dakikalarındaki yayılım kısımları daha fazla hoşuma gitti.

Çok beğendiğim söylenemez ama bugünlerinde izlenebilecek bir film. Temposu düşük, dediğim gibi belgesel izliyorum gibiydi.
Filmdeki virüs de Çin'den yayılmış, ek olarak yarasa ve domuzlardan insanlara geçmiş. Ciddi ciddi 2011'de yayınlanıp 2020'yi anlatan bir iş olmuş. Filmdeki virüs de daha öldürücü, milyonlarca insan ölmüş kısa sürede. Öksürük belirtisi aynı ama öldürme hızı yüksek. Annenin ardından oğlu Clark'ın ölümü saatler içerisinde gerçekleşti.

Bryan Cranston'u görmek de sevindirdi. :X

7/10
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,202
Reaksiyon puanı
107,896
Puanı
1,060
Açılışı 2 gün önce bu film ile yaptım. Günümüzdeki virüs problemine uygun ve bol yıldızlarin buluştuğu bir film ama çok sıkıldım izlerken ve sonunu getirmek işkence gibi geldi bana. Bu kadar yıldız oyuncuların bulunduğu bir filmi daha farkli beklerdim. Olaylar çok karışık anlatıldı ve bu yüzden kendimi filme odaklamada zorlandım.
Bu filmi izlerken yemek yemek yada çay keyfi yapmak doğru bir tercih değil 🙄
Çayımı yudumlarken o otopsi sahnesinde kafa derisi sahnesine denk geldim ve gözlerimi anında kapadım :A Üstelik Videonun kapaktaki fotosu da o :eek:

Gwyneth Paltrow'un daha filmin ilk başlarında ölmesine şaşırdım ama sonra yer yer onun sahnelerine yer verdiler.

Filmin son sahnesini de beğendim; yarasa ve domuzlardan insanlara nasıl geçişini gösterdiği o sahneler iyiydi.
6/10 aslında 5 vermeyi düşünüyordum ama belko haksızlık olur diye 6'ya yükselttim😊
 

kerem

Favori Üye
Katılım
30 Ekim 2017
Mesajlar
29,676
Reaksiyon puanı
28,622
Puanı
1,060
Konum
Berlin
2011 ne güzel yıldın sen ya dedirtti adeta. :(

Filmi ikinci kez izledim, ilk izlediğimde fazla beğenmeniştim ama genel atmosferi, sahneleri ve gerçekçiliğini göz önünde bulundurursam başarılı bir filmdi. Filmde tempo birden çok hızlı yükselip aniden düşebiliyor ve bazı sahneleri sıkıcı ve gereksiz olabiliyor ama ben bu tarz karanlık filmlerin havasını şahsen çok seviyorum.

Salgından sonra zor zamanlarda insanlardaki bencilliğin hangi raddeye ulaşabileceğini de bu film yine gözler önüne sermiş. Çaresiz, hasta ve yardıma muhtaç olan yüzbinlerce kişi varken panzehiri arayan doktorun bile ilk kendi ailesi için hareket etmesi detayı her şeyi açıklıyor aslında. :X

Final sahnesini de çok beğendim.

7.5/10
 

Angelica

Favori Üye
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
80,944
Reaksiyon puanı
57,094
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
Açılışı bu filmle yaptım bende belgesel gibi olmuş ama sıkıcı değildi daha doğrusu ben sıkılmadan
ilgiyle izledim filmi oyunculuklar falan süperdi coronoya benzesede daha hızlı ölümler oluyordu
ve filmin sonunda nasıl bulaştığını görmek çok ilgi çekiciydi

Puanımsa 8/10
 
Son düzenleme:

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Ortalama bir film karşıma çıktı halbuki daha derdini anlatan bir film bekliyordum şuan ki Bulunduğumuz gündemden dolayı. Kurgudan kaynaklı olduğunu düşündüğüm eksiklik hikayeyi yavanlaştırıp, Klasik gişe filmi havasına sokmuş. Seyirci ne bekliyorsa onu yapalım geçelim olmuş kurgusu.

Oyuncularıda iyi değerlendirememiş yönetmen. Seyirciyle bağ kudurtamamış. Bu çok önemli çünkü. Seyirci, oyuncunun hissettiğini hissetmeli ama ben hissedemedim bu filmde.
Sadece şuan yaşadığımız sıkıntıdan dolayı belli başlı bağlantılar kurdum ama onun dışında bir bağlantı kuramadım. Eğer Corona olmasa bu bağlantıyı bile hissedemeyecektim.

Final sahnesi güzeldi. Birde mucize ilac buldum diye insanları kandıranları göstermeleri hoşuma gitti.

5/10
 
Son düzenleme:

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Hatırladım şimdi, teşekkür ederim. 😁

Gerilim düzeyi düşüktü bence onu yüksek tutsa bu film çok iyi olabilirdi ve daha güzel anilabilirdi şu an. Ama bilimsel anlamda salgın ve salgın sonrası yaşananları en gerçekçi şekilde betimleyebildigi için ben ortalama bir film olarak görüyorum. Virüs konulu çok vasat filmlerde izlemiştim ve bilimsellikten uzak, absürt çekilmiş olan. Bu filmi diğerlerinden ayıran bilimsel tarafı olabilir. Sosyal medyada mesela ön plana çıkması da günümüzde yaşananlarla insanların süreci benzeştirmesi...

Sonu da iyiydi evet, güzel bitmişti. :A Virüsün yine yarasa'dan bulaşması da bir diğer ortak benzerlik. Filmde virüs icin bir kavram kullanılıyor muydu corona gibi? 🤔

Yani güzel yanları vardı. Mesela yönetimin o kadar işin arasında abuk sabuk tacirlerle ugrasmalarina değinmeleri güzeldi. Ama ben oyuncularda ki o gerilim ve korkuyu dehşeti hissedemedim.:(
MTV 17 mi ne diyorlardı. Corona zaten bir virüs familyasının ismi galiba. Covid 17 diyor her yer.:D
 
  • Beğendim
Reactions: blacklion

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Öncelikli olarak filmin kadrosu çok iyi. Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Marion Cotillard, Kate Winslet ve Bryan Cranston gibi isimler var filmin kadrosunda. Filmin en iyi tarafı, oyuncu kadrosu. Tabii oyuncu kadrosuna rağmen yıllar sonra gündeme geliyor film. Günümüze en yakın şekilde virüs olayını anlattığını düşünürsek, aslında yeniden gündeme gelmesi doğal. Barış Özcan gibi, Murat Soner gibi YouTube mecrasında içerik üreten isimler de öneride bulunmuştu bu filmle ilgili.

Filmin girişi biraz zayıf gibi geldi diye düşünürken, sonda o zayıf giriş tamamlandı. Bilerek zayıf bırakmışlar girişi, sonda bağlayabilmek için. Gerçi yine çok kuvvetli bir giriş olmadı filmin girişi her ne kadar sonda bağlantı kurulsa da. Sahneler arası geçiş biraz boşluklu gitti. Olaylar arasında bağlantıyı kurmak zor oluyor boşluklu olunca. Filmin en iyi yanı, günümüze yakın gitmesi. Oyuncuları düşündüğümüzde genel olarak üst düzey oyunculuğun olmadığını görüyoruz. Yönetmen herhangi bir duygusallığa da yer vermemiş olayın özünde durmak için. Matt Damon çok sırıtıyor filmde nedense, işte o da onun sahnelerinde duygusallığın yoğun olması gerekirken yoğun olmamasından kaynaklanıyor.

Matt Damon'ın canlandırdığı Mitch karakteri olmasa da olurdu aslında. Karakterin eşi ile üvey çocuğu ölüyor, herhangi bir duygusallığa girmiyor. Baş karakter gibi duruyor ama değil. Sanki öylesine bir karakter gibi durdu. Alan karakterinin ortaya çıkıp karıştırdığı sahneler iyiydi örneğin, böyle tipler çok olur bu zamanlarda ve amaçları cebe para doldurmak olur. Aynı zamanda 1918'deki İspanyol gribinden ve 1976'da ortaya çıkan ilk domuz gribi vakasının ortaya çıkışının anlatılması iyiydi Alan'ın cümleleriyle. İngiliz aksanıyla da renk kattı Jude Law. Virüs olayı ile yaşananların günümüzde benzerlik gösterildiği sıra sahneleri olsun, verilen tepkiler olsun iyiydi. Sanki şu anda bu zamanda olan durum anlatılıyor gibiydi. Ayrıca bir de yarasa meselesi var ki içinde geçen, aynı günümüz gibiydi. "Şunu yapmayın, bunu yapmayın", karantina modu, aşı bulma çabası gibi şeyler de vardı, o da aynı günümüz. Çin ile yayılmaya başlaması da var, o da aynı.

Hani bazı filmler vardır zamanında izlenmesi gerekir; işte bu film, öyle bir film. Şu anda izliyoruz, çok anlamlı geliyor film. Diğer türlü muhtemelen sıradan bir filmmiş gibi gelirdi. Baktığımızda filmin 2020'de patlıyor oluşu da, sıradan bir filmden, şu anı anlatan bir filme dönüşmesi yüzünden. Karakter odaklı bir film olsaydı eğer, çok daha iyi olurdu. Birden fazla karakter odak noktasında olunca, kopukluk oluşuyor. Bryan Cranston'un girdiği yerlerde karizmatik ses tonuyla filme farklı bir hava kattığını da belirteyim.

Gerek oyuncu kadrosunun çok iyi olması, gerekse de çok iyi olmasa da şu anı anlatıyor oluşuyla anlamlı olmasıyla:
7/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Günümüz dönemine benzer hava taşıdığı için ekstra puanları hak eden, ancak muhteşem sıkıcılıkta ve kopuklukta olduğu için de düşük puanları hak eden ortalama bir film. Sars-Mers döneminin etkisiyle yapılmış, ki günümüzdeki de zaten Sars 2 gibi bir şey o yüzden benzerliklere şaşırmamak gerek. Ama günümüzdeki gibi pandemi belki İspanyol gribinden beri olmadığı için tabi ki izlerken 9 sene önce çekilmiş olmasına hayret ediyor insan. Buna rağmen filmdekiler iyimser bir senaryo, günümüzdeki virüsün öldürme oranı %3-4 ve dünyanın hali malum. Filmdekinde ise %20’nin çok üstünde ve çok hızlı yayılıyor. Eğer filmdeki gibi bir salgın gerçekten olursa filmde yaşananlar toz pembe olur, yani resmen korku senaryosunun içinde yaşıyoruz aslında.

Filmin yönetmenliğini de işlenişini de hiç beğenmedim. Sonlara doğru “bitir hoca bitiiir” moduna sokuyor insanı. İyi potansiyel ama kötü bir yönetim. Belki seneler sonra buna benzer ama çok daha eli yüzü düzgün bir film çıkacak CoronaVirus’ün etkisiyle, bilinmez. Yine de yarasa detayı olsun, sosyal mesafe olsun, virüsün etkileri olsun izlerken gerçekten de vay be dedirten sahneler vardı günümüz etkisiyle. Eğer günümüzde izlememiş olsaydım 1 puan daha düşük verirdim.

6.3/10
 

Forumdash

Favori Üye
Katılım
21 Temmuz 2012
Mesajlar
66,140
Reaksiyon puanı
38,907
Puanı
1,060
İlk duydugum andan itibaren izlemek istemiştim ama bi türlü izlemeye elim gitmiyordu. Şimdi anladım neden elimin gitmediğini. Aşiri sıkıcıydı oyunculuklar.

Filmde hoşuma giden tek şey muhteşem bir danişman ekibinin olması.

Virüsün nasıl geliştiği, nasıl bulaştiği harika anlatilmiş. Ama oyunculuklar aşiri vasat vasat vasat!!!

6/10
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
İlk duydugum andan itibaren izlemek istemiştim ama bi türlü izlemeye elim gitmiyordu. Şimdi anladım neden elimin gitmediğini. Aşiri sıkıcıydı oyunculuklar.

Filmde hoşuma giden tek şey muhteşem bir danişman ekibinin olması.

Virüsün nasıl geliştiği, nasıl bulaştiği harika anlatilmiş. Ama oyunculuklar aşiri vasat vasat vasat!!!

6/10

Matt Damon hayranı biriyim ve bu filmde onu bile beğenmedim. Gerçekten yönetmen berbat etmiş kadroyu.:(
 
  • Beğendim
Reactions: Forumdash

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Müthiş bir kadro, gerçekçi bir konu ama maalesef ikisi de yeterli derecede değerlendirilememiş.

Filmin en büyük sıkıntısı karakterler çok çok yüzeysel anlatılıyor, hiçbir karakter tam anlamıyla derinlemesine anlatılmamış. Birçok şey anlatmaya çalışırken hiçbir şeyi doğru düzgün anlatamayan bir film çıkmış ortaya sonuç olarak. Böyle olunca da film etkileyici yönünü büyük oranda kaybediyor. Böyle bir oyuncu kadrosu ve konu olarak böyle bir potansiyel çok daha iyi değerlendirilebilirdi.

En çok yer verilen kısım Matt Damon'ın karakteri ve ailesiydi denilebilir. Tamam karısı bu virüsün çıkış noktası olabilir, kadın ve çocuk öldükten sonra hala o ailenin anlatılmaya devam edilmesi filme ilgi çekiciliğini kaybettiriyor.

Örneğin Marion Cotillard'ın karakterini görüyoruz, sonra bir daha neredeyse filmin sonuna kadar hiç görmüyoruz. Düzgün bir şekilde tanıtılmıyor karakter, anlatılmıyor.

Başrol diyebileceğimiz diğer tüm karakterler için geçerli bu durum.

Filmden ziyade belgesel kıvamında bir iş olmuş denilebilir özetle. Hem yönetmenliği, hem de senaryoyu yetersiz ve başarısız buldum. Bugün yaşananlara tanıklık etmeden önce izlemiş olsam puanım çok daha düşük olurdu muhtemelen.

Puan: 6/10
 

Forumdash

Favori Üye
Katılım
21 Temmuz 2012
Mesajlar
66,140
Reaksiyon puanı
38,907
Puanı
1,060
Müthiş bir kadro, gerçekçi bir konu ama maalesef ikisi de yeterli derecede değerlendirilememiş.

Filmin en büyük sıkıntısı karakterler çok çok yüzeysel anlatılıyor, hiçbir karakter tam anlamıyla derinlemesine anlatılmamış. Birçok şey anlatmaya çalışırken hiçbir şeyi doğru düzgün anlatamayan bir film çıkmış ortaya sonuç olarak. Böyle olunca da film etkileyici yönünü büyük oranda kaybediyor. Böyle bir oyuncu kadrosu ve konu olarak böyle bir potansiyel çok daha iyi değerlendirilebilirdi.

En çok yer verilen kısım Matt Damon'ın karakteri ve ailesiydi denilebilir. Tamam karısı bu virüsün çıkış noktası olabilir, kadın ve çocuk öldükten sonra hala o ailenin anlatılmaya devam edilmesi filme ilgi çekiciliğini kaybettiriyor.

Örneğin Marion Cotillard'ın karakterini görüyoruz, sonra bir daha neredeyse filmin sonuna kadar hiç görmüyoruz. Düzgün bir şekilde tanıtılmıyor karakter, anlatılmıyor.

Başrol diyebileceğimiz diğer tüm karakterler için geçerli bu durum.

Filmden ziyade belgesel kıvamında bir iş olmuş denilebilir özetle. Hem yönetmenliği, hem de senaryoyu yetersiz ve başarısız buldum. Bugün yaşananlara tanıklık etmeden önce izlemiş olsam puanım çok daha düşük olurdu muhtemelen.

Puan: 6/10
Spoiler içindeki karakter resmen
Stockholm sendromu oldu çıktı :F:F
 
  • Güldürdün
Reactions: Sherlock

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,585
Reaksiyon puanı
62,903
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Birkaç sene önce izlemiştim hazır yeri gelmişken hatırladığım kadarıyla yorumu da yapayım çünkü bu günlerde tekrar izleyecek yürek yok bende. :A

Bu tarz filmlerde genellikle dünyayı kurtarmaya çalışan bir başrol karakter olur ve film boyunca onun maceralarını izleriz. Aslında burada da Matt Damon'ın karakteri o işlevi taşıyor ama öyle bir kahramanlık çabası içinde olmaması senaryonun ayağının yere sağlam basmasına neden oluyor. Çok muhteşem bir senaryosu olduğunu iddia etmek güç ama şu an yaşadığımız şeylerle (kendi canını bile ortaya koyan idealist doktorlar, dünyayı kurtarmaya çalışırken bir yandan da kendi yakınlarını kurtarmaya çalışanlar, ortalığı galeyana getirenler vs.) o kadar benzer şeyler var ki asıl gücünü bu gerçekçiliğinden alıyor. Hiçbir karakteri merkezine koymadan genel bir salgın panaroması ortaya koymaya çalışıyor ve bunda da gayet başarılı.

Kadro adeta yıldızlar geçidi ve bazı isimleri (Gwyneth Paltrow'un ilk dakikalardan ölmesi, Kate Winslet'ın ilk yarıdan sonra ceset torbasıyla uğurlanması vs.) çekinmeden harcayabilmesi de takdiri hak ediyor. Kesin bir başrol olmadığı için herkesin üzerine eşit iş düşüyor ve oyunculuk açısından da pişman etmiyor diyebilirim.

Sonuç olarak herkese hele ki bu zamanda tavsiye edebileceğim bir film değil çünkü filmdeki virüs koronadan bile beterdi diye hatırlıyorum ve hassas bünyelere ters etki edebilir. Ama eli yüzü düzgün, yüksek bütçeli bir belgesel olarak en azından bu dönem bittikten sonra izlenebilir.

7.5/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,618
Reaksiyon puanı
9,599
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Hacı filmde oynayanların hepsi çok sevdiğim isimler olmasına rağmen ben bu filmi nasıl izlememişim ya? :D

Filmi belki o zaman izleseydim fazla etkilenmezdim ancak şu durumda izleyince insanın içine daha çok siniyor. Neredeyse filmdeki olayların aynısını yaşıyoruz ama orada durum biraz daha sert gidiyor.

Jude Law'ın oynadığı karakter beni aşırı sinir etti ya. Gerçek hayatta da böyle insanların olmasına da katlanamıyorum. Matt Damon filmde neden var onu hiç anlamadım. Filme dair tek katkısı virüse bağışıklığı olduğuydu onun haricinde hikayeye gram bir şey katmadı.

Filmi genel olarak başarılı buldum. Tek sıkıntısı başta gittiği temponun son anlarında kaybolması ve yavaş yavaş sıkmaya başlaması oldu. Genel hatlarıyla beğendiğim bir film oldu.

8/10
 

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Bu salgın döneminde adını sıkça duyduğum ve izlemeyi düşündüğüm filmi bu etkinlik vasıtasıyla seyretmiş oldum. Fakat şu anda dünyada yaşanan şeylere benzer hatta daha da ağır bir salgın draması seyretmek dışında kayda değer bir şey bulamadım filmde.

Bir kere bu kadar yıldız ismi bir araya toplayıp onlardan hiç faydalanamamayı nasıl başarabilmiş yönetmen hayret edici. Film çok dağınık ilerliyor, kurgusu çok kötü. Adeta bir salgın durumunda yaşananlar ne olur diye düşünülerek rastgele bir şeyler kayda alınmış gibi. Parça parça bir şeyler var ama bunların bir araya getirilmesinde sıkıntılar mevcut ve bunun sonucunda sanki film değil de bir belgesel izlemişiz gibi bir sonuç çıkmış ortaya.

Filmin sonunda salgının nasıl başladığını gösterdiği kısım çok çarpıcıydı yalnız. Nasıl ufacık bir şeyden bütün dünyanın ne hale geldiğini gördük. Şu anda bizim yaşadığımız durumun başlangıç noktası da buna benzer bir şey işte sonuçta...

5.5/10