Cannes'da Altın Palmiye Nuri Bilge Ceylan'ın!

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
51,382
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com

Dünya sinemasının en önemli film festivali olarak gösterilen Cannes Film Festivalinde bu yılın ödülleri sahiplerini buldu.

Festivalin en önemli ödülü olan Altın Palmiye'yi (Palme d'Or) Türk sinemasının son yıllarda yetiştirdiği en önemli yönetmen olarak gösterilen Nuri Bilge Ceylan, yönetmenliğini yaptığı son filmi "Kış Uykusu" ile kazandı.

Başrollerini Haluk Bilginer, Melisa Sözen ve Demet Akbağ'ın paylaştığı Kış Uykusu, gösterime girdiği ilk andan itibaren son derece olumlu yorumlar almış ve etkinliğin favorisi olarak gösterilmişti. Dün de eleştirmenlerden FIPRESCI Ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan bugün de yıllardır peşinde koştuğu Altın Palmiye'yi kazanmayı başardı.

Daha önce aynı başarıyı gösteren tek Türk 1982'de "Yol" filmiyle Yılmaz Güney olmuştu.

Diğer ödüllerden en iyi yönetmen ödülünü "Foxcatcher" filmiyle Bennett Miller, en iyi erkek oyuncu ödülünü "Mr. Turner" filmiyle Timothy Spall, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise "Maps to the Stars" filmiyle Julianne Moore kazandı.

Jüri büyük ödülünü "The Wonders" ile Alice Rohrwacher kazanırken, jüri ödüllerini "Mommy" ile Xavier Dolan ve "Goodbye to Language" ile Jean-Luc Godard kazandı.

Son düzenleme:
Helal olsun. Önemli bir başarı, tebrikler.

@OzaN Cannes'daki bu başarı Oscar için bir şeyler ifade eder mi? Böyle bir istatistik var mı?

Dünyanın en önemli film festivallerinden biri olan birbirinden önemli pek çok filmin ilk kez gösterildiği Cannes Film Festivali'nde, 'Kış Uykusu' filmi Altın Palmiye'yi kazandı.

Başrollerini Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melissa Sözen ve Nejat İşler gibi oyuncuların başrolünü paylaştığı filmin ödülünü Nuri Bilge Ceylan Quantin Tarantino ve Uma Thurman'ın elinden aldı.

"ÖDÜLÜ TÜRKİYE'DE HAYATINI KAYBEDEN GENÇLERE ADIYORUM"

Bu ödülün kendisi için müthiş bir sürpriz olduğunu söyleyen Ceylan, "Ödülümü son bir yılda hayatını kaybeden Türk gençlerine ve Soma'da hayatını kaybeden madencilere adıyorum." dedi.

filmi izleyen varmı ?

bizim ödül alan yerli filmleri mutlaka izlememiz lazımda daha izleyemedim

bu konudan ,iki tane var ?

Türk sineması adında çok büyük bir başarı. Büyük tebrikler

Alkışlıyoruz Nuri Bilge Ceylan'ı ve tabi oyuncuları da özellikle Demet'i

Konuları birleştirdim. Böyle tarihi bir konuyu kaçıramazdım, o yüzden epey acele ettim.

Helal olsun. Önemli bir başarı, tebrikler.

@OzaN Cannes'daki bu başarı Oscar için bir şeyler ifade eder mi? Böyle bir istatistik var mı?
Valla öncelikle bu başarının tadını çıkarmamız lazım. Oscar adaylığından bile daha büyük başarı pek çok kişiye göre. Birazdan istatistik araştırması da yaparım Oscar için.

Tebrikler Nuri Bilge Ceylan ve Kış Uykusu ekibi..Filmlerinin güzelliği tartışılır, ödül sonrası açıklamalarının güzelliği tartışılmaz!

bu adamın sadece ismini duydum dizi yönetmenliği yapmıyor galiba filmleri de çok sıkıcı ve yavaş oluyormuş okuduğum yorumlara göre
tebrikler pek anlamam yabancıların törenlerinden ama önemli bir iş başardığı belli

Sonunda olmuş.Tebrikler Nuri bilge Ceylan ve Kuş Uygusu.

Filmin haberini ilk aldığımdan beri büyük merakla bekliyordum. Özellikle bu başarının Haluk Bilginer'in de olduğu bir filmle gelmesi daha da mutlu etti beni. Haluk Bilginer de en iyi erkek oyuncu kategorisinde ikinci favori olarak gösteriliyordu fakat her filme bir ödül verildiğinden en büyüğü bize verdiler.

@berkann şimdi biraz geçmişe yönelik araştırma yaptım.

Son yıllarda kazananlar ve Oscar - Altın Küre durumları.

2013: Blue Is the Warmest Color (Altın Küre adayı oldu, Oscar'a Fransa aday göstermedi)
2012: Amour (Altın Küre ve Oscar'da en iyi yabancı film ödülünü kazandı. Oscar'da en iyi filme de aday oldu.)
2011: The Tree of Life (En iyi film dahil üç dalda Oscar adayı oldu. Yabancı film değildi)
2010: Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Altın Küre ve Oscar'da sıfır çekmiş. Oscar'a ülkesi aday gösterdi mi bilmiyorum)
2009: The White Ribbon (İki dalda Oscar adayı, Altın Küre'de en iyi yabancı film ödülünü kazandı.)
2008: The Class (Oscar'da yabancı dil adayı, Altın Küre'de yok)
2007: 4 Months, 3 Weeks & 2 Days (Altın küre adayı)
2006: The Wind That Shakes the Barley (Altın Küre ve Oscar'da sıfır çekmiş)
2005: L'enfant (Altın Küre ve Oscar'da sıfır çekmiş)
2004: Fahrenheit 9/11 (Altın Küre ve Oscar'da sıfır çekmiş)
2003: Elephant (Altın Küre ve Oscar'da sıfır çekmiş)
2002: The Pianist (3 dalda Oscar ödülü ve çok daha fazlası)

Yani 2003-2006 dönemini hariç tutacak olursak çoğu zaman kesişmiş ödüller. Son yıllarda ise 2010 dışında hepsi Oscar'a damga vurmuş filmler. Son yıllarda Cannes jürisinin Hollywood'a yakın isimlerden oluşması bunda temel etken herhalde. Bu yıl da öyle bir yıldı hatta o nedenle Nuri Bilge Ceylan'ın şansının düşeceğini savunanlar vardı.

Bence Altın Küre veya Oscar'dan en azından birinden adaylık koparma şansımız var ama diğer adaylara da bağlı. Bu yıl güçlü yabancı filmler var mı hiç bilmiyorum. Bu arada Nuri Bilge'ye kadar Cannes kazanan tek filmimiz olan "Yol" aynı zamanda Altın Küre'ye aday olabilen tek yapımımız.
İnşallah Kış Uykusu'nun da yolu oralara düşer.