Call of Duty: Modern Warfare 3 Multiplayer Rehberi [Multiplayer Hakkında Her Şey]

Frank Woods

Tecrübeli Üye
Konu Sahibi
Katılım
2 Nisan 2011
Mesajlar
8,075
Reaksiyon puanı
21
Puanı
259
Konum
Ankara
MW3'ün tıpkı serinin önceki oyunlarıyla aynı tabana sahip bir çoklu-oyuncu yapısı olsa da eklenen yenilikler ve oynanış mekaniklerindeki çok ufak değişiklikler, oyunda yaşayacağınız deneyimi biraz daha farklılaştırıyor. MW3'ün online ortamdaki savunma ve savaş araçları, diğer CoD oyunlarındakine ek olarak fazlalaştırılmış, seçenekler çoğaltılmış durumda. Yazıda size kendimce oyunda başarı sağlamaya olanak sunan taktikler verirken, ağırlıklı olarak MW3'ün online ortama getirdiği yeniliklerden bahsedeceğim. Öncelikle şunu söyleyeyim ki, MW3 ikinci oyunda olduğu gibi her haritada UMP-45'in üstünlük potansiyeli sunduğu bir oyun değil.

Oyuncuların en çok şikayet ettiği konular arasında, online ortamda bir kişinin tek başına bir orduya dönüşebilmesi yer alıyordu. Yapımcılar bu durumu en aza indirgeyecekleri konusunda açıklamalar yaparak bunun üzerinde çalışmışlardı. Bu çabalar silahlar konusunda sonuç vermiş olsada, pusmayı seven oyuncular için bazı haritalarda güzel mekanların yer alması, zaman zaman pusu konusunda sorun yaratabiliyor. Yine de en önemli şey oyuncunun dikkati olduğundan, tek başına ramboluk yapma yolunda ilerleyen oyuncların yoluna sert kayalar indirebiliyorsunuz.

Bunların başında oyuncunun dikkati ve hızı geldiği gibi, haritalara göre kullandığı silahlar ve perk seçimi de geliyor elbet. CoD oyunları oldu bitti çok geniş haritalara sahip bir oyun olmadı. Öyle ki takım tabanlı maçlar yapılırken takımlar sık sık iç içe girebiliyor, çatışmaların yakınlık mesafesi ortamdaki kaos'u biraz olsun dindirmeye olanak sağlamıyor. İşin özü bu durum oyuncuları multiplayer için CoD oyunlarını seçme konusunda kamçılıyor. Çünkü oyunun online ortamdaki temposu bu sayede sürekli yüksek seviyelerde duruyor ve oyuncular puan yapmak için tetiğe basmaktan çok koşu yapmak zorunda kalmıyor.

İşte Modern Warfare 3'de aynı geleneği sürdürerek en geniş ölçekli haritalarını bile kısa menzilli tutmaya özen göstermiş. Yinede bu demek değil ki oyunda sniper olmaya el verişli ortamlar yok, ya da uzun mesafe saldırı tüfeklerini kullandıracak haritalar yok. Elbette haritanın ölçeği kadar mekanların tasarımı da çok önemli. Oyunda mevcut olan toplamda 16 farklı harita var. Bu haritalarsın kimi ufak, kimi biraz daha uzun mesafeli ve geniş. Hangi haritada ne tür silahların etkili olacağından bahsetmeden önce haritaların özelliklerinden bahsedeyim.

İlk Haritamız olan SEATOWN:

Orta halli büyüklüğü olan, sokak araları ve merkezinde ufak bir pazar alanından oluşan ve bir çok girilebilir yapının bulunduğu bir harita. Bu haritanın her tip silah çeşidi için avantajları ve dezavantajları var. Örneğin bir keskin nişancı tüfeğini burada tercih edebilirsiniz, ancak genel bir başarı elde etmeniz pek mümkün olmayabilir. Haritanın gerek merkezinde gerekse köşelerine yakın yerlerde bulununan tek veya çift katlı yapılar, takım tabanlı maçlarda merkez üssüne (respawn bölgesi) yakın binalar tercih edildiğinde sniper için avantaj sağlayabilir. Ancak düşmanların ara sokakları kullanarak size görünmeyecek yerlerden gelmeleri ve binaların alternatif girişlerini kullanmaları, yakalayacağınız avantajı kısa zamanda dezavantaja çevirebilir.


Bu sebeple bu haritada genellikle ACR gibi orta mesafede etkili olabilecek silahları tercih etmeniz daha uzun vadeli üstünlük sağlayabilir. Eğer MP-7 gibi kısa mesafe için tasarlanmış hafif makinelileri tercih ederseniz, silahtan kazanacağınız hız sayesine düşmanlarınızın yakınına gittiğinizde yine üstünlüğü ele alma potansiyeline sahip olabilirsiniz. Ayrıca her harita için yakın mesafede, hafif makineli yan silahları akimbo olarak kullanmayı tercih ederseniz, en kısa mesafeli çatışmalarda büyük şansa ve hıza sahip olursunuz.

İkinci Harita DOME:

Oyunun en küçük haritasıdır. Burada en hızlı olan kazanır, dolayısıyla hız perklerini ve hafif silahları tercih etmeniz, üstünlük sağlamanıza çok güzel olanak tanır. Bu haritanın merkezinde konteynırlar ve araçlar bulunuyor, buraları siper olarak kullanabiliyorsunuz ama yinede merkez olduğu için daha kolay hedef haline geliyorsunuz. Toplamda 3 temel yapı var, biri haritanın merkez - kenarında bulunan yer altı sığınağı, diğeri haritanın köşesinde bulunan büyük ve iki giriş - çıkışı olan bir yapı, diğer ise daire biçimli küçük bir baraka.
Haritanın respawn bölgelerini ağırlıklı olarak daire biçimli baraka ve çift girişli büyük yapı oluşturuyor. Sıklıkla haritanın merkez - kenarındaki yer altı sığınağı geçit olarak kullanılıyor, dolayısıyla düşmanla burada sıkça karşılaşabiliyorsunuz. Bu yer altı sığınağı ufak stratejilere olanak sağlıyor. Mekanın darlığı ve siper almaya yatkın olması, giriş çıkışları tutmanıza olanak tanıyor. Buranın toplamda 3 giriş - çıkışı var. Bunlardan ikisi haritanın merkezine doğru çıkartıyor sizi, diğeri ise ufak barakaya doğru bakıyor. Giriş çıkışların köşelerinde uzun yeşillikler bulunduğu için saklanmaya müsait, ama aynı zamanda da açık hedef oluyorsunuz burada.

Bu haritada pusu kurmak pek fayda etmezken, uzun mesafe silahlarıda dezavantaj sağlayabiliyor. UMP-45, P-90 ve MP-7 gibi hafif makineli çeşitleri kesinlikle üstünlük açısından ön plana çıkan silahlar. Ayrıca yan silahları akimbo olarak kullanırsanız bu kısa mesafe haritasında bolca sayı yapabilirsiniz.

Üçüncü Harita: ARKADEN:

Burası bir alış veriş merkezi. Yani haritanın merkezini de bu büyük yapı oluşturmuş oluyor. Toplamda iki katı var ve bir çok giriş - çıkışı var. Mekanın orta yerindeki yürüyen merdivenler - her ne kadar yürüyemeyen merdivene dönüşmüş olsalarda - merkezî bir kapı görevi görüyor. Bu mekanın üst katı düşmanların ağırlıklı olarak geldiği yerlerden bir tanesi. Ancak alt katında da tehlikeli alanlar bulunuyor. Özellikle alt kattaki bar ve benzeri yerler pusuya müsait olunca dikkatli davranmak gerekiyor.

Alış veriş merkezine merdiven haricinde 3 giriş daha var. Bunlar mekanın iki köşesi ve ortası olarak konumlanmış. Alış veriş merkezinin haricinde haritanın köşelerinde de ufak yapılar ve odalar bulunuyor. Zaten haritanın respawn bölgelerini buralar oluşturuyor, merkezde doğmuyorsunuz. Hızlı davranarak düşmanları respawn bölgelerinde harcayabilirsiniz, ama genellikle bunun yerine ortada buluşup çarpışıyorsunuz.


Her ne kadar yine hızlı olan kazansa da bu haritada da hem hafif hemde saldırı tüfekleri tercih edilebilir. Harita keskin nişancı olmaya pek el verişli değil, sonuçta giriş çıkışlar haricinde net görüş açısı sağlayabileceğiniz yerler yok. Harita orta halli büyüklüğe sahip olmasına rağmen çift katlı yapı, ölçeği biraz daha büyük olarak düşünmenizi gerektiriyor. Burada yine MP-7 gibi hafif makineli tüfekler tercih edilebilirken, ACR ve M4A1 gibi saldırı tüfekleride kullanılabilir durumda.

Dördüncü Harita: BAKAARA:

Oyunun büyük haritalarından biri. Harita harabe sokaklardan ve alçak binalardan oluşuyor. Merkezinde bir helikopter enkâzı var ve içerisinde bir tane Vulcan Minigun var. Bunu kullanmak tamamen açık hedef olmanıza sebep oluyor. Hatta kullanmaya kalmadan ölmekte mümkün. Haritanın merkezine ve uç kısımlarına doğru bakan binalar var. Merkeze bakan, yani helikopter enkâzının bulunduğu yerin iki yanında bulunan binalarda güzel nişancılık yapılabilir. Claymore gibi yer mayınları ile girişlere tuzak kurabilirsiniz.

Sadece merkeze değil, haritanın en uç kısımlarında da tetikçilik için güzel pozisyonlar var. Binaların çok fazla alternatif girişi yok, hemen hemen hepsinin çift girişi var. Savunması daha kolay, dürbünlü silahlara el verişli bir harita. Ancak düşmanların bulunduğunuz bölgeleri basması da özellikle takım tabanlı oyunlarda uzun sürmüyor.

Harita da uzun mesafeye göre kendinizi ayarlamanız gerekiyor. Bu haritada tercihen ağır makineli tüfeklerde kullanılabilir. Ancak daha hızlı olmak için saldırı tüfeklerine yakınlaştırıcı özelliği olan dürbünler takarak çok daha rahat ve hızlı olabilirsiniz. Ancak sniper tüfeklerinde yetenekli iseniz bu harita yeteneklerinizi sergilemeniz için size gerekli ortamı sunuyor.

Beşinci Harita: RESISTANCE:

Paris sokaklarında, ortadan biraz daha geniş bir haritadayız. Harita'nın merkezinde çift katlı bir ev bulunuyor. Bu evin iki girişi var ve ikiside respawn bölgelerine bakıyor. Oyuncular bu evin içerisinde bazı köşelere pusabiliyor, dolayısıyla buraya girerken Akimbo kullanmak faydalı olabilir. Ama genel anlamda pusu kurmaya el verişli değil, daha çok insanı saldırıya teşvik eden bir harita.

Bu haritanın bir köşesinde küçük bir dükkan var, onun tam karşısında, yani haritanın bir diğer köşesinde ise bir kafe balkonu var. Bu iki taraf arasında keskin nişancılık yapılabilir. Ancak G36C gibi saldırı silahlarının teknik özelliklerine yakın silahlar burada daha fazla yarar sağlayabilir. Bu harita da düşman bölgesine ulaşmaya çalışırsanız merkezdeki evi geçit olarak kullanmak yerine, haritanın harita kenar sınırlarında kalan caddeleri kullanmak daha faydalı olabilir.

Bunu yaparken arabaları siper olarak kullanabilirsiniz, ancak unutmamak gerek ki düşmanlar da sizin gideceğiniz yolları çoğu zaman tutuyor olacaktır. Belli başlı yerlerde, köşeleri dönerken ya da merdiven başlarında taktikal bombalarla önünüzü yoklamak faydalı olacaktır.

Altıncı Harita: DOWNTURN

Burası da oyunun en büyük haritalarından biri. Yine harabe sokaklardan oluşuyor, haritanın ortasında büyük bir göçük var, yani yer altına hem buradan iniş - çıkış, hemde haritanın 4 köşesinde bulunan metro merdivenlerinden iniş - çıkışlar var. Buralar yol olarak kullanılabilir, yer üstünde ise haritanın her iki sınır kenarında uzunlamasına ofisler, iş merkezleri var. Bunlardan biri iki katlı, diğeri ise tek bir zemin kattan oluşuyor.

Çift katlı olan iş yer biraz daha kaos'a müsait, etrafı iyi gözetlemek, haritayı iyi okumak gerekiyor. Bu tip yerlerde siperlerğin sıklığı, sizi zaman zaman yakın mesafeye gitmeye zorlayabiliyor, bu sebeple hafif makineli tüfekler seçilebilir. Ancak harita boyu büyük olduğundan saldırı tüfekleri genel olarak daha etkili olacaktır.

Haritanın büyük olması keskin nişancılık yapmaya el verişli olduğunu düşündürebilir. Ama bu haritada sokaklar öylesine dağılmış ki karşı tarafı net olarak göremiyorsunuz. Keskin nişancı olsanız bile dürbünü açtığınızda hangi kayanın, hangi aracın arasından bakacağınızı şaşırabiliyorsunuz. Dolayısıyla daha hızlı olup saldırı tüfekleriyle hareket etmek üstünlük sağlayabilir.

Yedinci Harita: BOOTLEG:

Orta büyüklükteki haritalardan biri. Yine sokak ve marketlerin bulunduğu bir harita. Harabe yerler yok, fazla karmaşık değil ve merkezini çift katlı ufak bir alan oluşturuyor. Üst katı bir depoya çıkıyor ve haritanın en arka - uç kısmına bakıyor. Alt katı ise haritanın merkezine bakıyor. Bu merkeze 4 farklı yerden giriş var, dolayısıyla etrafı genellikle sarılmış oluyor. Bu mekana direk dalmak çoğu zaman ölümle sonuçlanan bir hamle oluyor.

Üst kattaki depo tek girişli olduğu için merkeze doğru giden güzel bir alternatif. Haritanın iki köşesi arasında bir cadde var. Bu iki köşe, her iki takımın respawn bölgesine yakın yerler, hatta bazen direk respawn bölgesi oluyorlar. Orta mesafe olduğu için saldırı tüfeklerine takılacak yakınlaştırıcı dürbünler iyi iş görüyor. Konteynırlar, büyük ahşap koliler ve araçlar gibi siper alınabilecek yerler var.
468px-Mw3_bootleg.png

Keskin nişancı olmaya da yarı oranda el verişli bir harita, ancak burada tempolu oynamak daha faydalı. Benim seçimim bu tip bir haritada genellikle saldırı tüfeği üzerine oluyor. Örneğin ACR, AK-47 ya da G36C güzel bir seçim. Hafif makinelirlerden ise aşırı tepme olmadığı için MP-7 tercih edilebilir.

Sekizinci Harita: CARBON:

Yine orta ölçekli bir harita. Haritanın respawn bölgeleri, merkeze bakan baraka, depo gibi yapılara çok yakın. Yani her iki zıt tarafta da merkezde duran boş alana bakan yapılar var. Böylece merkez için hangi tarafta olursanız olun güzel bir görüş açısı sağlayabiliyorsunuz. Ancak oyuncular genellikle kenarlardan ilerlemeyi tercih ediyor burada.
Haritanın uç - kenar kısımlarında ara yollar var. Bunun bir tarafında konteynırlar var. Konteynırların bulunduğu taraf, merkeze doğru açılan bir görüş açısı sağlıyor, dolayısıyla pusmaya müsait bir yer. Diğer kenar uç ise, yine kenardan devam eden bir depoya çıkıyor. Bu depo haritanın merkezini kenar bazında boydan boya alıyor ve takımların respawn bölgelerine doğru çıkıyor.

Burası yokuşlu bir harita, bir taraf en aşağıda kalırken, bir tarafı tepede kalıyor. Merkezdeki boş alanın tam ortasında büyük su deposu benzeri demir bir yapı var. Buraya çıkan bir tane demir merdiven bulunuyor, yani merkezde ister aşağıda olursunuz ister yukarıda. Ancak üst taraf açık hedef olmaya daha müsait. Burada P-90 türü hafif makineliler tercih edilebilir. Ama saldırı tüfekleride kötü bir seçim olmaz. Yapıların büyüklüğü dolayısıyla kesnin nişancı olmaya pek el verişli bir harita değil.

Dokuzuncu Harita: HARDHAT:
Küçük ölçelki haritalardan biridir. Genellikle kısa mesafeli çatışmalara girersiniz. Bu haritanın merkezinde, ana merkeze doğru çıkan boş bir tünel var. Bu harita aslında bir inşaat alanı, o yüzden yüzden pencereleri olan evler ya da binalar yok. Bu harita da tempolu olmak gerekiyor, merkezdeki alt tünel, her iki tarafın da respawn bölgesinin ortasında kalıyor. Yani bir çeşit buluşma yeri.

Bu yere 3 geniş açıdan bağlantı var. Akimbo silahlarla oynamaya müsait olmasıyla beraber hafif makineli tüfekler skorları yüksek tutmanıza yardımcı olabilir. Keskin nişancılık için uygun bir harita değil, yinede uzun namlulu saldırı tüfekleri de fena bir alternatif olmaz.

Onuncu Harita: LOCKDOWN:

Harabeye dönmüş bir şehir. Biraz büyük bir harita, binalardan oluşuyor ve binaların stratejik önemi var. Burada sniper olunabilir, ama fazlasıyla dikkatli olmak gerekiyor. Binaların pencereleri merkeze doğru bakıyor, ancak haritayı orta yerinden bölen bir bina olduğu için geniş bir merkez yok.

Respawn bölgelerine yakın binaları, düşmanların geleceği yeri gözetlemek için kullanabiliyorsunuz. Eğer haritayı iyi okuyabilirseniz üstünlük sağlayabilirsiniz burada. Hafif makineli tüfekler yerine ağırlıklı olarak saldırı tüfekleri daha fazla avantaj sağlayacaktır. Onun dışında tercihen keskin nişancıda olunabilir ancak dikkatli davranmak gerekir.

Lockdown'da sokaklarda gezmek, binaların pencereleri açısından açık hedef olmanıza olanak tanıyan bir harita. Bu sebeple uç kısımlardaki sokaklar daha iyi bir seçim ama özellikle takım tabanlı oyunlarda bütün sokaklarlar bir ya da daha fazla kişi tarafından, yapıların ardına gizlenmiş şekilde tutuluyor. Bu yüzden dışarıya az çıkıp, respawn bölgenize yakın duran binaların içini kullanmakta fayda var.

Onbirinci Harita: VILLAGE:

Oyunun en geniş haritalarından biri. Burası Afrika'da bir köy, ufak tepeciklerin, geniş mağaraların ve toprak yolların bulunduğu bir harita. Bu haritada hiç bina yok, respawn bölgelerinin birinde büyük bir mağara, diğerinde ise ufak bir baraka ve pazar alanına benzer dar bir sokak var.

Bu haritada güzel keskin nişancı olunur, haritanın merkezini küçük bir köprü oluşturuyor, bu köprünün bir ucu, takımların respawn olduğu büyük mağaraya doğru çıkıyor, diğer ucu ise bahsettiğim pazar alanına benzer tarafa doğru açılıyor. Ayrıca köprünün alt kısmıda var, gözlemlediğim kadarıyla buradan geçmeyi pek tercih etmiyorlar.

Haritanın çatışmalarının geçtiği yer genel olarak büyük mağaranın olduğu taraf. O mağaranın dış tarafında bulunan ufak bir tepe var, düşmanların gelebileceği iki ana yeri buradan gözetebiliyorsunuz. Genellikle bu bölgeye doğru geliyorlar. Keskin nişancı tüfeklerinin yanı sıra, saldırı tüfekleride yakınlaştırıcı dürbün takılarak etkili bir şekilde kullanılabilir.

Onikinci Harita: FALLEN:

Yine geniş haritalardan biri ve yine keskin nişancı olmaya el verişli. Bu haritanın uç - kenar kısmında büyük bir bina bulunuyor. O binanın yan tarafında da tek pencereli ve çift girişli bir bina daha bulunuyor. Buralar keskin nişancılık için güzel bölgeler. Ayrıca respawn olunan tarafa çok yakın.
280px-Fallen_top_down_map.png

Bu diğer takımın respawn bölgesinde ise bir adet, çift katlı uzunlamasına bir bina var. Buranında 2-3 penceresi ve üst katına iki ana giriş bulunuyor. Burada da keskin nişancı olunabilir. Harıta merkezi ufak park alanına benzer küçük bir yoldan oluşuyor, araçlar ve parçalanmış engin duvarlarda var. Burası genellikle keskin nişancılar açık hedef olunan bir yer. Çünkü her iki büyük binanında pencereleri buraya bakıyor.

Eğer yerinizde durup sabırlı oynamayı tercih ederseniz sniper olmak gayet zevkli ve avantajlı olabilir. Eğer tempolu oynayacaksanız saldırı tüfekleriyle haritanın kenar kısımlarından ilerleyerek düşmanların bölgesine geçmeye çalışabilirsiniz.

Onüçüncü Harita: OUTPOST:

Yine büyük bir harita, Sibirya'da bir hava üssündesiniz. Konteynırlar, hangarlar ve gözlem kulesinden oluşan bir harita. Haritanın ortasında kapalı bir hangar var, bu hangarın yan tarafında, yani haritanın uç kenarında kalan bir açık hangar daha var. Bu hangarın büyük kapısı bir tarafın respawn bölgesine çıkıyor. Burada ayrıca bir gözlem kulesi bulunuyor, ama bu kulenin üst kısmında saklanacak yer olmadığı için genellikle tercih edilmiyor.

Haritanın tam karşı karşıya duran iki sığınağında tam keskin nişancı olmaya müsait pozisyonlar bulunuyor. Bu yapılar iki tarafında respawn bölgesine yakın, eğer keskin nişancı olacaksınız kesinlikle buraları tercih etmelisiniz. Geniş hangarların içerisinde de sık sık düşmanla karşılaşabiliyorsunuz.

Zaten keskin nişancıyken haritada gezmek hata olur, eğer saltırı tüfekleri kullanıyosanız uç kısımdaki büyük kapılı hangarı bir geçiş olarak kullanabilirsiniz. Bu haritada hafif makineli tüfekler pek avantaj sağlamayabilir, ama SCAR ve türevi saldırı tüfekleri, tempolu bir oynanış için daha büyük bir avantaj sağlamakta.

Ondördüncü Harita: INTERCHANGE:

Büyük bir harita, tamamen harabeye dönmüş bir kara yolu labirentinden oluşuyor. Büyük karayolu köprüleri yıkılmış, etrafta kamyon ve araba enkâzları bulunuyor. Burasıda keskin nişancı olmaya müsait bir bölüm ama net görüş sağlamak açısından biraz sıkıntılı oluyor. Tamamen darma duman olmuş bir kara yolu olduğu için enkazlar engebeli bir zemin yaratıyor.

Keskin nişancıyken her yerde güzel görüş açısı sağlayamıyorsunuz, bana kalırsa saldırı tüfekleri daha etkili bir seçim burada. Haritanın merkezinde yine kamyon enkazı ve yıkılmış yollar var. Merkez bir dört yol ağzı, dolayısıyla diğer taraflara göre daha tehlikeli. Respawn bölgeleri karşılıklı duruyor, kenar kısımlar ilerlemek için adha iyi bir seçim oluşturuyor.
Haritanın her adımında siper alabileceğiniz yerler var, köprü kolonları, araba enkazları ya da yerle bir olmuş yollar siper almak için müsait. Çok acele etmeden, haritayı iyi okuyarak etrafınıza iyi bakarak ilerleminizi gerektiren bir yapıya sahip. Hafif makineliler, saldırı tüfeklerine oranla daha etkisiz kalacaktır bu haritada.

Onbeşinci Harita: UNDERGROUND:

Orta büyüklükte bir metro burası. Merkezinde metro trenlerinin olduğu bir alan var. Ve burayı dört bir yandan gözetleyebileceğiniz yapılar var. Zaten genellikle burada düşman göremezsiniz, kenar kısımlardaki binalar daha çok tercih ediliyor. Yine merkezde bulunan büyük bir bekleme istasyonu var, burada da sık sık düşmanla karşılaşabiliyorsunuz.Harita metrodan oluştuğu için alt geçitlerde var. Zaten 1 tane alt geçit var uzunlamasına, o da haritanın merkezinin kenar kısmına kadar geliyor ve dışarı çıkıyorsunuz. Veya kenar kısımdaki binanın içerisinden geçebiliyorsunuz. Burada hafif makineli tüfekler ve saldırı tüfekleri daha etkili bir seçim oluyor.

Haritanın genellikle kısa mesafe çatışmalara olanak tanıması keskin nişancı olmak için el verişsiz. Bana göre en iyi seçim saldırı tüfekleri burada. İster kızıl nokta görüşü, ister yakınlaştırıcı dürbünle üstünlük sağlamanız mümkün.

Onaltıncı Harita: MISSION:

Afrika'nın ufak bir kasabası diyelim. Büyük haritalardan biri, ancak şehirleşilmiş bir alan değil. Daha çok köy gibi, yeşilliklerin bulunduğu ve haritanın enine göre ikiye ayrılmış bir harita. Bu taraflardan biri, alt yoldan oluşuyor. Diğer yarıya göre dar bir yol, bu yolun sonu iki takımında respawn olduğu bölgelere çıkıyor. Ancak yolun her iki tarafında da keskin nişancı olmaya müsait yerler var.Diğer yarısı ise daha geniş, üst bir yoldan oluşuyor. burada duvarları çökmüş kare biçimli yapılar var. İçine giremiyorsunuz, buradaki yapıların dizilimi, 4-5 tane birbirine bağlanan dar geçitleri oluşturuyor. Bu dar alana girdiğinizde düşmanın nereden gelebileceğini kestirmeniz gerekiyor. Genellikle burası haritanın merkezini oluşturuyor aslında.

Bu haritada ister keskin nişancı olur, ister saldırı tüfeği kullanırsınız. Ancak seçime göre hareket etmeniz fayda sağlar. Keskin nişancı olursanız, aşağı tarafta kalan yolun iki ucundaki yapılara mevzilenmek daha faydalı olur. Eğer saldırı tüfeği tercih ederseniz üst kısımda kalan, dar alanlarla birbirine bağlanan yolları seçmek daha fazla skor yapmanıza olanak tanır. Bu haritanın köşe kısımları dediğim gibi keskin nişancı olmaya el verişliyken, orta kısımlarda gezinmek saldırı yapmaya daha el verişli, stratejinizi buna göre belirmekte fayda var.
 
SİLAHLAR, EKİPMANLAR VE BOMBA ÇEŞİTLERİ

Oyunun silah yelpazesini, yine hikaye modunda kullandığınız silahlar oluşturuyor. Hatta fazlası bile olabilir. Önceki CoD oyunlarında olduğu gibi, MW3'ün multiplayer arayüzü ve silah seçim ekranıda birbirine benzer. Silahları online ortamda upgrade edebiliyorsunuz, basit bir upgrade sistemi ile kendinize özel sınıflar yaratabiliyorsunuz. Prestij modundan önce standart olarak 5 farklı sınıf seçebiliyorsunuz. Ancak sınıfları silahlarla doldurmak için rütbe atlamanız gerekiyor.

Her bir kategori içerisinde bir çok silah var. En geniş yelpazeyi ise saldırı tüfekleri oluşturuyor. Tüm silahların aktif olması için son rütbeye yaklaşmanız gerekiyor. Normalde toplam 80 level var, 80'e yakınken her silahı açıyorsunuz ama tecrübelerini yükseltmek için bundan fazlası gerekiyor. Diğer CoD oyunlarında olduğu gibi, silahlar için yapılabilecek çeşitli eylemler ve bu eylemlerin karşılığında kazandığınız tecrübe puanları var. Bu puanların size erken rütbe yükseltmek dışında pek bir etkisi yok. Birde yeni amblermler açmış oluyorsunuz.

Bahsettiğim tecrübe puanlarını örneklendirmek gerekirse, mesela bir silahla 50 tane headshot yapınca bir tecrübe kategorisini tamamlamış oluyorsunuz. Ben bunu tecrübe puanları olarak adlandırsamda, bu tip özelliklere Challenge adı veriliyor. Oyunun menü arayüzündeki Berracks seçeneğinden Challenge'a girerek silahların tecrübe puanlarını tamamlamak için neler yapabileceğiniz gösteren tabloya ulaşabilirsiniz.

Burada sadece silahlar için değil, daha bir çok şey için tamamlayabileceğiniz Challenge'lar var. Mesela perkleri kullanarak şu kadar adam öldürme, şu kadar mesafeyi koşarak gitme gibi çeşit çeşit şey bulabilirsiniz. Bunları tamamlamak size puan oladak dönyür, bunu haricinde "herşeyi tamamladım işte ulen" diye havanız olur o kadar. Şimdi gelelim malzemelerin kullanımına. İlk olarak saldırı tüfeklerinden ve açılabilir ekipmanlarından başlayacağım.

SALDIRI TÜFEKLERİ (ASSAULT RIFLES)
Saldırı tüfekleri bütün haritalarda kullanılabilir, genellikle orta mesafe olmak üzere, kısa ve uzun mesafede de oynayışınıza göre tercih edebileceğiniz türlerdir. Genellikle en etkili silah tiplerini barındırıyor, çünkü ne çok ağırlar, ne de fazla mesafe kısıtlamaları var. Saldırı Tüfeklerinde şu silahlar bulunuyor:

M4A1 (Tam otomatik)
Weapon_m4_short_large.png


M16A4 (Yarı otomatik - 3 atış)
Weapon_m16a4_large.png


SCAR-L (Tam otomatik)
Weapon_scar_large.png


CM901 (Tam otomatik)
CM901_MW3_CAC.png


TYPE 95 (Yarı otomatik - 3 atış)
Weapon_type95_large.png


G36C (Tam otomatik)
Weapon_g36_large.png


ACR (Tam otomatik)
Weapon_iw5_acr_large.png


MK-14 (Yarı otomatik - tek atış)
Weapon_mk14_large.png


AK-47 (Tam otomatik)
Weapon_ak47_large.png


FAD (Tam otomatik)
modern-warfare-3-fad.jpg


SALDIRI TÜFEKLERİNE TAKILABİLİR EKİPMANLAR
Red Dot Side: Kızıl nokta görüşü olarak çevirebileceğimiz bu ekipman, silahın kendi dahili arpacık'ına nazaran daha net hedef almanızı sağlar. Ancak zoom yapmaz.


Silencer: Silahlara takabileceğiniz susturucu ekipmanı. Bunun tek getirisi ateş ettiğiniz zaman düşman radarında yerinizin belli olmamasıdır.
MW_Attachment_Suppressor.png


Grenade Luncher: Bomba atar, silahların altına taktığınız az cephaneli ekipmanınız. Silahınızdan iki adet bomba fırlatabilirsiniz.
MW_Attachment_M203.png


Acog Scope: Zoom yapmanıza yaryan orta mesafe dürbünüdür.
ACOG_MW2_CAC.png


Heartbeat Sensor: Bir çeşit ısı algılayıcı radardır. Yakın ve kısmen orta mesafedeki düşmanların yerini bununla saptayabilirsiniz. UAV gibi de düşünebilirsiniz.
weapon_attachment_heartbeat.png


Holographic Sight: Tıpkı Red Dot Side gibi bir ekipmandır, sadece içerisindeki nişangahın şeklini kendiniz seçebiliyorsunuz. Ayrıca Red Dot Side'a göre çok az farkla yakın görüş almanızı sağlar.
Holographic_Sight.png


Shotgun: Standart, kurmalı pompalı tüfektir. Normal bolt-action tüfeklere göre biraz daha kısa mesafeli ve ufaktır. Silahların altına takılabilecek boyuttadır.
attachment-shotgun-attachement.jpg


Hybrid Sight: Çift görüş ekipmanıdır. Özünde bir tane Holographic Sight'dan oluşuyor. Birde ekstradan Holo'yu yakınlaştırmaya yarayan mercek bulunuyor. Bu mercekle orta mesafeye kadar net görüş olanağınız oluyor. Yakın mesafede çatışmaya giriyorsanız merceği indiriyorsunuz ve sadece Holographic ile kullanmaya devam ediyorsunuz.
modern-warfare-3-hybrid-sight-attachment.gif


Extended Mags: Genişletilmiş şarjördür. Standart tüfek şarjörüne göre daha fazla kurşun taşıyor.
Menu_mp_weapons_attach_exte.png


Thermal: Termal görüştür, düşmanları ısı algılayıcı mercek ile gördüğü için daha rahat seçmenizi sağlıyor.
MW_Attachment_ACOG.png


HAFİF MAKİNELİ TÜFEKLER (SUBMACHİNE GUN)
MP-5


UMP-45
468px-Ump45.png


PP90M1
468px-Pp90m1.png


P-90
468px-P90.png


PM-9
468px-Pm-9.png


MP-7
468px-Mp7.png


HAFİF MAKİNELİLERE TAKILABİLİR EKİPMANLAR
Temelde hepsi saldırı tüfeklerininkiyle aynıdır. Yani yine Red Dot Side, Silencer, Acog Scope, Holographic Sight, Hamr Scope (Saldırı tüfekleri için olan Hybrid Sight ile aynı) Extended Mags ve Thermal scope var. Gördüğünüz gibi saldırı tüfeklerindeki ekipmanların aynısı. Sadece ufak pompalı tüfek ve bomba atar takamıyorsunuz bu silahlara. Ancak hafif makinelilerin farkı, saldırı tüfeklerinde olmayan Rapid Fire isimli bir ekipman daha takabiliyor olmanız.

Rapid Fire: Çoklu ateş diye çevirebiliriz, yani silahın normal atış hızını iki katına çıkarıyor. Örneğin UMP-45'in dakikada 600 - 650 civarı kurşun atabilme hızı vardır. Siz rapid fire ile bunu dakikada 1200 kurşuna çıkarabiliyormuş gibi düşünün.
Rapid_Fire_MW3.png


AĞIR MAKİNELİ TÜFEKLER (LIGHT MACHINE GUNS)

L86 LSW
468px-L86lsw.png


MG36
468px-Mg36.png


PKP PECHENEG
468px-Pkp_pecheneg.png


MK46
Weapon_mk46_large.png


M60E4
468px-M60e4.png



AĞIR MAKİNELİLERE TAKILABİLİR EKİPMANLAR
Yine saldırı tüfekleri ve hafif makineli tüfeklerde olduğu gibi, 1-2 farklı ekipman değişikliğinden başka birşey yok. Ağır makinelilerede, Red Dot Side, Silencer, Acog Scope, Rapid Fire, Heartbeat Sensor, Holographic Sight, Extended Mags ve Thermal takabiliyorsunuz. Farklı olarak ise:

Grip; İsimli ekipman bulunuyor ağır makinelilerde. Bu ekipman silahın altına takılan ve silahı tutmayı kolaylaştıran bir ek parça. Bunun sayesine silahın isabetlilik oranı %20 civarlarında artıyor.
Menu_mp_weapons_attach_grip.png


KESKİN NİŞANCI TÜFEKLERİ (SNIPER RIFLES)

BARRETT M82
468px-Barrett.png


L118A
Weapon_l96a1_large.png


DRAGUNOV
468px-Dragunov.png


AS50
468px-As50.png


RSASS
468px-Rsass.png


MSR
468px-Msr.png


KESKİN NİSANCI TÜFEKLERİNE TAKILABİLİR EKİPMANLAR

Acog Scope, Silencer, Heartbeat Sensor, Extended Mags ve Thermal'in yanı sıra diğer silahlarınkinden farklı olarak:

Variable Zoom Scope; İsimli dürbünü takabiliyorsunuz. Bu dürbün, sniper'ların kendi standart dürbünlerinden farklı olarak yakınlık mesafesini biraz daha azaltıyor. Azaltmasının sebebi, eğer orta büyüklükteki haritalarda keskin nişancı silahları tercih ederseniz, görüş alanınızın mesafe yakınlığı dolayısıyla biraz daha fazla olmasını sağlamak.
MW3_Variable_Zoom.png


POMPALI TÜFEKLER (SHOTGUNS)

USAS 12
468px-Usas_12.png


KSG 12
468px-Ksg_12.png


SPAS 12
Weapon_spas12_large.png


AA 12
468px-Aa12.png


STRIKER
468px-Striker.png


MODEL 1887
modern_warfare_3_model_1887_shotgun-tfb.jpg


POMPALILARA TAKILABİLİR EKİPMANLAR

Yalnızca Model 1887'ye bir ekipman takamıyorsunuz. Diğer pompalılara ise, diğer sınıflardaki silahlardan farksız olan birşey takmıyorsunuz. Yine Grip, Slincer, Red Dot Side, Holographic Sight ve Extended Mags kullanabiliyorsunuz.

SON OLARAK RIOT SHIELD (KURŞUN GEÇİRMEZ KALKAN)

Bunuda ana silahınız olarak kullanabiliyorsunuz, pek tercih edilmiyor. Sizi kurşunlardan koruyor ve yan silahınızı yine ufak silah türevlerinden biri olarak seçebiliyorsunuz. İstisnaî bir durum olarak, PERK'lerden çift ana silah taşımayı seçtiyseniz eğer, kalkanın haricinde ufak yan silahlardna taşımak yerine, ana silah çeşitlerinden herhangi birini taşıyabiliyorsunuz.

riot-shield.jpg
modern-warfare2-screens3-431.jpg
 
İKİNCİL SİLAHLAR - YAN SİLAH ÇEŞİTLERİ

Ana silahlardan bahsettim, onların yanı sıra bir adette yan silah taşıyabiliyorsunuz. Bunlar ana silahalr gibi bol çeşitten oluşmuyorlar. Ama kullanımı güzel silahlar mevcut.

İLK KATEGORİ - MAKİNELİ UFAK SİLAHLAR (MACHİNE PISTOLS)
FMG9
Weapon_fmg9_large.png


MP9
468px-Mp9.png


SKORPION
Weapon_skorpion_large.png


G18
468px-G18.png


UFAK MAKİNELİLERE TAKILABİLİR EKİPMANLAR

Tıpkı ana silahlarda olduğu gibi ufak makinelilere de ekipman takabiliyorsunuz. Ana silahlardan daha farklı ekipmanlar takamıyorsunuz, yine Red Dot Side, Susturucu, Holographic Sight, Extendad Mags gibi ekipmanlar mevcut. Bunlar haricinde fazladan Akimbo yapabiliyorsunuz.

Akimbo: Silahınızı ikilemeye yarıyor. Zoom yapamadığınız için hedef almanız mümkün olmuyor, pompalı tüfeklerdeki gibi çok yakın mesafede kullandığınız zaman üstün bir avantaj sağlıyor.
weapon_attachment_akimbo.png


İKİNCİ KATEGORİ - TABANCALAR (HAND GUNS)

USP .45


P99
468px-P99.png


MP412
medium__mp412_pistol.jpg


.44 MAGNUM
468px-44_magnum.png


FIVE SEVEN
468px-Five_seven_alt.png


DESERT EAGLE
Weapon_desert_eagle_large.png


TABANCALARA TAKILABİLİR EKİPMANLAR

Susturucu, Akimbo ve Extended Mags haricinde birde Tactical Knife alabiliyorsunuz.

Tactical Knife: Sağ elde tabanca, sol elde kullanmaya hazır bıçaktan oluşuyor. Bu özellik sayesine çok daha seri bıçak kullanabiliyorsunuz.


ÜÇÜNCÜ KATEGORİ - FIRLATICILAR (LAUNCHERS)

SMAW
468px-Smaw.png


JAVELIN
468px-Javelin.png


STINGER
Weapon_stinger_large.png


XM25
Weapon_xm25_large.png


M320 GLM
468px-M320_glm.png


RPG-7
RPG7.png


Bu kategori roket atar ve hedefe kilitlenen hava aracı imha türlerinden oluşuyor. Bunlara ekipman takamıyorsunuz.

BOMBA ÇEŞİTLERİ - LETHAL BOMBALAR

Frag (El bombası)
Frag_II.png


Semtex (Yapışkan bomba)
Semtex_II.png


Throwing Knife (Bıçak fırlatma)
ThrowingKnife.png


Bouncing Betty (Toprak üstü mayın)
Weapon_bouncingbetty_large.png


Claymore (Toprak üstü saplanabilen patlayıcı)
Claymore.png


C4 (Kumandalı patlayıcı)
C4iwi.png


TAKTİKAL BOMBA ÇEŞİTLERİ

Flashbang (Geçici körlük)
Hud_us_flashgrenade.png


Concussion Grenade (Sersemletici bomba)
[simage]Concussion Grenade[/simage]

Scrapmbler (Bırakıldığı alanda düşman radarını bozar, bir çeşit döşenebilir jammer)
228px-Scrambler.png


EMP (Düşmanların elektronik ekimanlarını bozar)
228px-Emp_grenade.png


Smoke Grenade (Sis boması)
Smoke_Grenade_Lv1_II.png


Trophy System (Kurulduğu alanda düşmanların fırlattığı patlayıcıları güvenli mesafede imha eder, size ulaşmadan patlatır)
228px-Trophy_system.png


Tactical Insertion (Bu fişek'i nereye yakıp koyarsanız, öldükten sonra orada yeniden doğarsınız)
Tactical_insertion.png


Portable Radar (Bu radarı döşediğiniz bölgeden düşman geçerse onu radar'dan görebilirsiniz)
modern-warfare-3-portable-radar.png
 
1- Saldırı Tüfekleri İçin Özelleştirmeler

Kick: Silahtaki tepme oranını azaltır, çok fark yaratmaz ama az farklada olsa hedeften sapmayı engeller.
Kick.png


Impect: Kurşunları güçlendirir ancak düşman üzerinde yarattığı etkiyi değiştirmez. Duvarları delebilmek için, duvar arkasında saptadığınız bir düşman varsa onu vurabilmek için kullanılır.
Specialty_bulletpenetration_small.png


Two Attachment: Silahlara takılabilir özelliklerde bahsettiğim ekipmanlardan iki tanesini aynı anda silahınıza takabilme olanağı sunar.
attachments-weapon-proficiency-1.jpg


Focus: Kurşun yediğiniz zaman hedefin daha az sapmasını sağlar.
focusweaponproficiency1.jpg


Breath: Özellikle keskin nişancı silahları için işlevseldir. Uzun süreli nefes tutmaya yarar.
Specialty_holdbreathwhileads_small.png


Stability: Uzun mesafede kurşunların fazla dağılmasını engeller.
stabilityweaponproficie.jpg


2- Hafif Makineliler İçin Özelleştirmeler

Yukarıda bahsetmiş olduğum Kick, Two Attachment, Focus ve Stability hafif makineliler içinde var. Bunların haricinde şu özelleştirmeleri seçebiliyorsunuz:

Range: Silahın atış menzili etkisini yükseltmeye yarıyor.
rangeweaponproficiency1.jpg


Melee: Daha hızlı bıçak sallamaya yarıyor.
meleeweaponproficiency1.jpg


3- Ağır Makineliler ve Keskin Nİşancı Tüfekler İçin Özelleştirmeler:

Tek bir değişiklik haricinde saldırı tüfeklerindeki özelleştirmelerin aynını kullanıyor. Kick, Impect, Two Attachment, Focus ve Stability var ve fazladan:

Speed: Daha hızlı koşmanızı sağlıyor. Ağır makineli tüfekler çok yavaş hareket etmenizi sağladığı için hızınızı arttırmak amacıyla bu özelleştirmeyi seçebiliyorsunuz.
speedweaponproficiency1.jpg


4- Pompalı Tüfekler İçin Özelleştirmeler:

Yine diğer silahlarda kullanılan Kick, Focus, Two Attachment, Melee ve Range pompalı tüfekler içinde mevcut. Fazladan:
Damage: Kurşunların gücünü yükseltmeye yarıyor.
damageweaponproficiency.jpg


5- Riot Shield İçin Özelleştirmeler:

Riot için sadece Melee ve Speed özelleştirmesi bulunuyor. Yukarda diğer silahlar için bahsetmiş olduğum gibi, melee hızı bıçak sallamaya yararken, speed daha hızlı koşmaya yarıyor. Silahlar için seçilebilir ekipmanlar ve özelleştirmeler, üst satırlarda detaylıca bahsettiğim gibi. Şimdi gelelim Perk'lere.
 
PERKLER VE ÖZELLİKLERİ

Perkler hakkında ilk söyleyeceğim şey, seçtiğiniz Perk'i bir süre kullandıktan sonra o perk'in pro özelliğinin açılıyor olması. Yani örneğin "bilmemne perk'i" ile "bilmem kaç adam öldürürsen prosu açılır" şeklinde kullanmanız gerekiyor. Perk'ler, karekterinizi kendi oynayış şeklinize göre özelleştirmenize yarayan, çeşitli teknik özelliklerinizi diğerlerinden üstün tutan özelleştirmelerdir. Perk'ler yine önceki CoD oyunlarında olduğu gibi 3 farklı sınıfa ayrılıyor ve her sınıftan bir adet perk seçebiliyorsunuz. Şimdi MW3'ün Perk'lerini tanıyalım.

PERK 1 - İLK SINIF

modern_warfare_3_perks_screenshots1.jpg


Recon + Pro: Recon perk'i bir patlayıcı çeşidi kullandığınızda (örneğin flash bombası), bu patlayıcı eğer düşmanı etkilerse, etkilendiği süre boyunca radar'da görmenizi sağlıyor. Recon Pro ise, düşmanı kurşunla yaralarsanız radar üzerinde görünmesini sağlıyorsunuz.
Recon.png
Recon_Pro.png


Sleight of Hands + Pro: Çok hızlı şarjör değiştirmenizi sağlar. Pro ise hızlı silah değiştirmenizi sağlar.
Sleight_of_Hand.png
Sleight_of_hand_pro.png


Blind Eye + Pro: Düşman hava saldırı araçları ve Sentrie gun (Kurulu otomatik minigun) tarafından görünmemenizi sağlar. Pro ise Sentrie'lere ve hava saldırı araçlarına ekstra kurşun hasarı verebilmenizi sağlar. Ayrıca hedefe kilitlenen hava aracı imha roketlerinin kilitlenme süresini kısaltır.
Blind_Eye.png
Blind_Eye_pro.png


Extreme Condition + Pro: Daha uzun süre yorulmadan koşmanızı sağlar. Pro olarak yükseltilere tırmanmayı hızlandırır.
Extreme_Conditioning.png
Extreme_Conditioning_Pro.png


Scavenger + Pro: Düşmanların üzerinden her türlü silah için cephane ve bomba toplar. Pro ise fazladan şarjör verir.
ScavengerMW3.png
Scavenger_Pro.png


PERK 2 - İKİNCİ SINIF

modern_warfare_3_perks_screenshots_11.jpg


Quickdraw + Pro: Hızlı hedef almanızı sağlar. Pro olduğunda ekipman ve bomba kullanımını hızlandırır.
Quickdraw.png
Quickdraw-pro.png


Blast Shield + Pro: Bombalara karşı direnç sağlar. Pro ise flash ve stun bombalarına karşı direnç sağlar.
Blast_Shield.png
Blast_Shield_Pro.png


Hardline + Pro: Killstrike kullanımı için 1 adam az vurmanız yeterli olur. Yani diyelim ki 3 adam vurduğunuzda açılan UAV Recon killstrike'i için, 2 adam vurmak yeterli hale gelir. Pro olduğunda ise Deathstrike'ler için 1 adam eksik vurmanız yeterli olur. Ayrıca her iki Assist Kill (öldürülen birini sizinde vurmuş olmanız) durumunda yine 1 adam öldürmüş sayılırsınız ve killstrike hakkına yaklaşırsınız. Killstrike ve Deathstrike'leride Perk'leri anlattıktan sonra anlatacağım.
HardlineMW3.png
Hardline_Pro.png


Assassin + Pro: UAV, taşınabilir radar, termal görüş ve heartbeat sensörlerinde görünmemenizi sağlar. Pro olduğunda Counter-UAV'den ve EMP bombalarından etkilenmezsiniz. Ayrıca düşman size hedef aldığında isminiz yazmaz ve düşmanın nişangahı kırmızıya dönmez, dolayısıyla çimlerin içi gibi yerlere saklanıyorsanız eğer bu yolla fark edilmemiş olursunuz.
Assassin.png
Assassin_Pro.png


Overkill + Pro: İki tane ana silah taşımanızı sağlar. Pro sayesine ikinci ana silahınıza da ekipman takabilirsiniz.
Overkill.png
Overkill_Pro.png


PERK 3 - ÜÇÜNCÜ SINIF

modern_warfare_3_perks_screenshots_21.jpg


Marksman + Pro: Uzun mesafede düşmanı tespit etmenizi kolaylaştırır. Prosu ile uzun mesafe silahlarında daha uzun süreli nefes tutmanızı sağlar.
Marksman.png
Marksman_Pro.png


Stalker + Pro: Hedef alırken hızlı yürüyebilmenizi sağlar. Pro açıldığında düşman mayını çeşitlerinden kaçmak için vakit kazanırsınız. Yani bir mayına normalde basar basmaz patlıyorsa, siz bu perk sayesine mayına bastıktan yaklaşık 5 saniye sonra patlar. Bu da sizin fark etmediğiniz bir mayına basıp yaralanmadan geçmeniz için yeterli bir süre.
Stalker.png
Stalker_Pro.png


Sitrep + Pro: Düşman taktikal ekipmanlarını ve kurulu patlayıcılarının yerini görmenizi sağlar. Pro ile düşmanların ayak seslerini daha yüksek derecede duymanızı sağlar.
SitRep.png
Sitrep_Pro.png


Steady Aim + Pro: Hedef almadan ateş ediyorsanız, kurşunların daha isabetli gitmesini sağlar. Pro sayesine koştuktan sonra silah daha hızlı şekilde ateş etmeye hazır hale gelir. Yani karakterin koşu sonrası namlu doğrultmada el çabukluğu artar.
Steady_Aim.png
Steady_Aim_Pro.png


Dead Silence + Pro: Ayak sesi çıkarmadan ilerlemenizi sağlar. Pro ile ölmeyeceğiniz seviyedeki yüksek yerlerden düştüğünüzde yaralanmazsınız. Evet perk'ler bu şekilde, bu perk'leri hem kendi oynayış tarzınıza göre, hem oynadığınız oyun tipine göre, hemde harita durumuna göre belirleyebilirsiniz. Kullandığınız silah çeşitlerine göre de perk seçmenizde fayda var.
Dead_Silence.png
Dead_Silence_Pro.png


Şimdi gelelim Killstrike ve Deathstreak'lere.
 
KILLSTRIKES


Killstrike demek, oyunda ölmeden öldürdüğünüz adam sayısı karşılığında size bir saldırı aracı vermesi demek. MW3 için önceki oyunlarda bulunmayan bir Killstrike yelpazesi var. Bu defa 3 ana sınıfa ayrılan Killstrike'lerden 1 sınıf seçip, o sınıf içerisinden toplam 3 farklı killstrike'i seçiyorsunuz. Killstrikeleri seçim ekranına, sınıf yaratmaya (Create a Class) girdikten sonra Strike Packages seçeneğinden ulaşıyorsunuz. Şimdi bunları inceleyelim.

BİRİNCİ SINIF - ASSAULT

3348804512_201192191447319_300.jpg


Assault sınıfı saldırı killstrike'lerinden oluşuyor. Bunlar sadece size sayı yaptırır, takımınıza bir faydası olmaz. Burada toplamda 15 farklı killstrike bulunuyor, bunlar:

UAV: Ölmeden 3 adam vurduktan sonra açılır. Radarda düşmanların yerini kırıl noktayla gösterir.

Care Package: 4 adam vurduktan sonra açılır, helikopterden belirleyeceğiniz yere bir mühimmat paketi atılır. İçerisinden herhangi birşey çıkabilir. (Mermi, helikopter, uav ya da herhangi birşey)

I.M.S.: 5 adam vurduktan sonra açılır. Bunu dev bir mayın olarak düşünebilirsiniz. Ancak bir defaya mahsus patlamaz, İçerisinde bir çok patlayıcı var, döşediğiniz yerden adam geçerse eğer yukarı doğru bir patlayıcı fırlatır ve düşmanı öldürür.

Predator Missile: 5 adam vurduktan sonra açılır. Havadaki insansız hava aracından fırlatılabilir kontrollü bir füzedir.

Sentry Gun: 5 adam vurduktan sonra açılır. Herhangi bir yere döşersiniz, otomatik olarak düşmanı gördüğünde ateş açar.

Precision Airstrike: 6 adam vurduktan sonra açılır. Belirleyeceğiniz bir bölge havadan jetlerle bombalanır.

Attack Helicopter: 7 adam vurduktan sonra açılır. Çağıracağınız bir saldırı helikopteri harita üzerinde dolaşarak düşmanları vurur.

Strafe Run: 9 adam vurduktan sonra açılır. Bir kaç tane saldırı helikopteri haritanın üzerinden 1 kereliğine geçip gider. Sayıları fazla olduğundan geçiş sırasında düşman öldürürler.

OH-6 Overwatch: 9 adam vurduktan sonra açılır. Yine bir saldırı helikopteri çağırırsınız ancak bu sizi koruma göreviyle gelir. Nereye giderseniz üzerinizden sizi takip eder, yakın mesafede koruma yapar.

Reaper: 9 adam vurduktan sonra açılır. Yine predatör füzesi kullanırsınız ama 1 defaya mahsus olmaz. Havadaki insansız uçaktan yaklaşık 1 dakika boyunca aşağıyı bombalarsınız. Füze kontrolü lazerle belirlenir.

Assault Drone: 10 adam vurduktan sonra açılır. Bu bir uzaktan kumandalı UGV'dir. Ufak, zırhlı bir tank, siz bir noktada saklanıp bu aracı kontrol edersiniz ve düşmanlarınızı vurmak için sürersiniz.

AC-130: 12 adam vurduktan sonra açılır. Ağır donanıma sahip bir bombalama uçağıdır. 105 - 40 ve 25 mm'lik toplarla haritayı kontrollü olarak bombalarsınız.

Pave Low: 12 adam vurudktan sonra açılır. Ağır donanımlı bir saldırı helikopteridir. Diğer helikopterlerden daha fazla adam tespit eder ve daha fazla kill yapar.

Juggernaut: 15 adam vurduktan sonra açılır. Belirleyeceğiniz bir yere helikopterden juggernaut donanımı atılır. Bomba durdurmak için giyilen ağır koruyuculu kıyafettir. Kolay kolay öldürülemezsiniz bu sayede bir çok düşmanı vurma olanağınız olur. Ancak çok yavaş hareket eder.

Osprey Gunner: 15 adam vurduktan sonra açılan donanımlı bir taşıma helikopteridir. Silah kontrolü sizdedir.

Gizli Killstrike M.O.A.B.: Oyunda killstrike'lerin arasında bir seçenek olarak bulunmayan MOAB isimli bir gizli killstrike var. Modern Warfare 2'de 25 adam öldürürsenüz, eğer seçiliyse nükleer bomba atabiliyordunuz. Bunu da onun gibi yapmışlar, ancak bu gizli olduğu için seçmeniz gerekimyor, 25 adam vurabilirseniz eğer, Assault sınıfının bir strike'i olarak MOAB bombası atıyorsunuz. Ancak bu nükleer bombadaki gibi tüm haritayı silip süpürüp eli bitirmiyor. Haritadaki herkes 1 defaya mahsus ölüyor, ancak oyun devam ediyor. Şimdi gelelim ikinci sınıfın Killstrike'lerine.
11-16-2011_20.jpg


İKİNCİ SINIF - SUPPORT

Call-of-Duty-Modern-Warfare-3-full-loadout-2.jpg


Bu sınıfı destek strike'leri oluşturuyor. Takım oyunları için tasarlanmış daha çok. Burada kazanacağınız killstrike'ler ile hem kendinize, hemde takımınıza yardımınız dokunur. Burada toplam 12 farklı killstrike var, bunları inceleyelim:

UAV: Yine Assault (saldırı) killstrike'lerinde bulunan UAV burada da mevcut. Bu defa 4 adam vurursanız kazanıyorsunuz.

Counter-UAV: 5 adam vurduktan sonra kazanırsınız. Düşmanların radarını bozar.

Ballistic Vest: 5 adam vurduktan sonra açılır. Kurşun geçirmez yelektir, tüm takım arkadaşlarınız bundan faydalanabilir.

Airdrop Trap: 5 adam vurduktan sonra açılır. Care package'in tuzak versiyonudur. Siz belirlediğiniz bir yere bunu düşürürsünüz. Düşmanlarınız bunu mühimmat paketi sanarak çalmaya kalkarsa ellerinde patlar.

Sam Turret: 8 adam vurduktan sonra açılır. Bir yere yerleştirirsiniz ve tüm hava araçlarını füzeler.

Recon Drone: 10 adam vurduktan sonra açılan küçük, uzaktan kumandalı bir istihbarat helikopteridir. Düşmanların yerini gösterir, gidip düşmanları hedefe kilitleyerek takım arkadaşlarınıza onların yerini göstermiş olursunuz.

Advance UAV: 12 adam vurduktan sonra açılır. UAV'nin gelişmiş versiyonudur, radar üzerinde düşmanlarınızın yerini ve nereye doğru baktığını kesintisiz olarak görürsünüz.

Remote Sentry: 12 adam vurduktan sonra açılır. Uzaktan kumandalı bir ağır makineli tüfek tipidir. Termal görüşü vardır ve düşmanların yerini işaretleyerek gösterir. Siz bir köşeye pusup uzaktan kumandasıyla bunu durduğu yerden kullanırsınız. Respawn bölgenize koyarak hem kendinizi hemde takım arkadaşlarınızı kısmen korumuş olursunuz.

Stealth Bomber: 14 adam vurduktan sonra açılır. Büyük bir bombardıman uçağı gelir, haritayı boydan boya bombalar ve gider.

EMP: 18 adam vurduktan sonra açılır. EMP bombası patlatarak düşmanların bütün elektronik aletlerini bozarsınız. Bu sayede düşman helikopterleri, mayınları, elektronik silah ekipmanları ve radarları gibi sistemleri tamamen kısa devre yapar.

Juggernaut Recone: 18 adamdan sonra açılır ve belirleyeceğiniz bir yere mühimmat paketi atılır. İçerisinde Assault (saldırı) strike'lerindeki Juggernaut zırhlı kıyafeti çıkar. Ancak bu defa ağır makineli tüfek yerine kurşun geçirmez kalkan gelir ana silah olarak. Takımın arkadaşlarınızın önünde giderek koruma sağlamış olursunuz.


Escort Airdrop: 18 adam vurduktan sonra açılır. Belirleyeceğiniz bir bölgeye taşıma helikopterinden bir kaç tane care package atılır. İçerisinden çıkacak mühimmatlardan sizle beraber izin verirseniz takım arkadaşlarınız yararlanır. İkinci sınıf olan Support (destek) killstrike'leride bu şekilde. Şimdi son sınıf olan Specialist (özelleştirme) strike'lerine gelelim.


CharCustom3.jpg


ÜÇÜNCÜ SINIF - SPECIALIST (ÖZELLEŞTİRME)

Call-of-Duty-Modern-Warfare-3-full-loadout-4.jpg


Bu sınıf adından da anlaşıldığı gibi, kill yapmaya yönelik değil, karakterinizi özelleştirmeye yönelik bir sınıf. Üstelik size çok tanıdık gelecek olan bir sınıf. Çünkü buradaki tüm seçenekler yazının PERK'ler kısmında bahsetmiş olduğum PERK seçeneklerinden oluşuyor. İster Perk 1, ister Perk 2, isterse Perk 3 sınıfındaki perkleri burada killstrike olarak seçiyorsunuz.

Sabit olarak 2, 4 ve 6 adam vurduğunuzda açılıyor bu perk bazlı killstrike'ler. Örnek vereyim, diyelim ki Sleight of Hands, Quickdraw ve Marksman strike'lerini seçtiniz. Seçim sıranıza göre iki adam vurduğunuzda Sleight of Hands, 4 adam vurduğunuzda Quickdraw ve 6 adam vurduğunuzda Marksman perk'ine killstrike olarak sahip oluyorsunuz. Ayrıca daha önceden Perk olarak seçmiş olduğunuz seçenekler yine karakterinizde sabit olarak duruyor. Zaten bu perk bazlı killstrike'lerde, önceden seçmiş olduğunuz; seçili duran perk'leri seçemiyorsunuz.

Bu perk bazlı killstrike'ler, ölene kadar sizin üzerinizde duruyor. Öldükten sonra gidiyorlar, yeniden sahip olmak için tekrar 2, 4 ve 6 adam vurmanız gerekiyor. Bu sayede karakterinizi özelleştirmiş oluyorsunuz, hem seçili olan ana perk'ler, hemde killstrike ile gelen perk'ler birleşince çok daha yüksek kondüsyonlu bir oynanış kazanmış oluyorsunuz. Bu perk'lerin ne olduğunu ve neye yaradıklarını hatırlamak için, üst paragraflardaki PERKLER VE ÖZELLİKLERİ isimli başlığa yeniden bakın.
kbui4p.png
 
DEATHSTREAKS

Deathstreak'ler ise Killstrike'lerin tam tersi oluyor. Yani Killstrike yapmak için ölmeden belli bir sayıdaki adamı öldürmeniz gerekiyorsa, Deathstreak için ise belli bir sayıda üst üste ölmeniz gerekiyor. Yani eğer bir deathstreak sahibi olduysanız durumunuz kötüye gidiyor demektir. Deathstreak'in amacıda zaten durumu kötüye gitmeye başlayan oyuncuyu, yeniden sahalara öndürmek için yardımcı olmak. Deathstreak'lerden yalnızca birini seçebilirsiniz, bunlar:
Jucied: 4 kez üst üste vurulursanız açılır, 10 saniyeliğine iki katı hızlı koşmanızı sağlar.
Death_streak_juiced.png

Revenge: 5 kez vurularsanız açılır. Sizi son vuran düşmanın yerini gösterir.
Death_streak_revenge.png

Final Stand: 4 kez vurulunca açılır. Son direniş hamlesidir, ölmeden önce yere düşerek düşmanı vurmak için son bir şansınız olur.
33-finalstand.jpg

Martydrom: 4 kez vurulunca açılır. Ölürken üzerinizden pimi çekilmiş el bombası düşer.
Death_streak_martyrdom.png

Dead Man's Hand: 6 kez vurulunca açılır. Yine bir son direniş hamlesidir, bu kez ölmecen önce C4 patlatırsınız, kendinizle beraber yakınınzdaki düşmanda gider.
Death_streak_dead_mans_hand.png

Hollow Points: 5 kez vurulursanız açılır. Yeniden vurulana dek normalinden daha güçlü kurşunlar atarsınız.
Death_streak_hollow_points.png



NOT: ALINTIDIR. iDNZCLK adlı arkadaşa teşekkürler.