Burcu Biricik: "Fatma Bugüne Kadar Oynadığım En Zor Karakter!"

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,509
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
netflix-fatma-konusu-ve-oyuncular%C4%B1.jpg


Netflix'in merakla beklenen yeni dizisi Fatma için geri sayım devam ediyor.

Diziye adını veren karakteri canlandıran başarılı oyuncu Burcu Biricik, bugün ilk fragmanı yayınlanan yapımın detaylarını dünyaca ünlü medya sitesi Variety'den Nick Vivarelli'ye anlattı. "Fatma bugüne kadar oynadığım en zor karakterdi" diyen Biricik, projenin hazırlık sürecinden de bahsetti. İşte o röpörtaj:

Çeviri: Aserat

Yakın zamanda yaptığımız röpörtajda, Pelin Diştaş Yaşaroğlu bize Fatma karakterinin Türkiye’de kadın olmanın zorluklarıyla ilgili bir alegori niteliği taşıdığından bahsetmişti. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Tamamen katılıyorum. Hele ki diziyi izledikten sonra katılmamak hiç mümkün değil zaten. Ama Fatma’nın değil dünyadaki başka bir kadının hikayesi de olabilirdi bu. Erkeklerin hegemonyası altında yaşadığımız için pek çok kadının Fatma’nın serüveninde kendinden bir şeyler bulacağını düşünüyorum. Bence erkeklerin domine ettiği bir dünyada hayatta kalmaya çalışan ve varlığı için mücadele eden bir kadının hikayesi bu. Ayrıca kadınlar olarak kendi içimizde verdiğimiz savaşa dair metaforik bir niteliği de var bana kalırsa.

Yani bir kadının güçlenme hikayesini izleyeceğiz ama yenilikçi bir yönü de var?
Ben bu dizinin sadece böyle görülüp tek bir yönden bakılmasını istemiyorum açıkçası. Bence bu hikayenin daha büyük bir amacı ve mahiyeti var. Daha önce erkeklerin ön planda olduğu için çok fazla iş izledik. Bu hikayelerdeki tüm görünmez kadınlar gibi Fatma da kendi görünmezliğini keşfedip kendine yeni bir kimlik yaratıyor. Üstelik hayatta kalmak için hiçbir erkeğe de ihtiyaç duymuyor. Aslında görünmez olmaya zorlanan bir kadın o, konuşmasına bile izin verilmiyor. Bir yandan mevcut düzene karşı savaşırken diğer yandan da otizm spektrumlu oğluyla birlikte kendi varlığı için mücadele ediyor ve kayıp kocasını bulmaya çalışıyor. Bence diziye “güçlü kadın” temasını veren taraf da bu.

Özgür (Önürme) size Fatma’yla ilgili neler anlattı? Onun gibi bir yazar ve yönetmenle çalışmak nasıldı?
Senaryoyu okuduğumda şunu fark ettim; Özgür öyle güçlü bir hikaye kurmuş, öyle karakterler oluşturmuş ve o karakterlere öyle diyaloglar yazmış ki izleyiciyi en başından avcunun içine alabiliyor. Oldukça çetrefilli bir senaryoydu ve Fatma’yla ilgili öğrenebileceğim çok fazla detay vardı. Kendisi dizinin senaristi olmasının yanı sıra üç bölümü de yönetti ve senaryoyu yazarken kafasında Fatma’yı sayısız kez çektiği o kadar belliydi ki... Özgür ve diğer yönetmenimiz Özer Feyzioğlu’yla birlikte hikayeyi adım adım geliştirdik, ikisi de bana Fatma’yı istediğim gibi oynayabilme özgürlüğü verdi.
Yapımcımız Başak Abacıgil Sözeri de bu yaratım süreci boyunca hep yanımızdaydı ve senaryoya öyle özel dokunuşlarda bulundu ki ortaya çıkan sonuçta payı büyük. Fatma çok kısa ve yoğun bir hikaye, Türkiye’de görmeye alıştığımız uzun süreli dizilerden farklı. O yüzden tüm tepkilerim üzerinde dikkatle çalışıp bunları iyi analiz ettim ve kameraya doğru yansısın diye çok uğraştım. Benim için mesleki olarak çok zorlayıcı ama ayrıca çok da faydalı bir projeydi. Özgür ve Özer de bana bu süreçte çok yardımcı oldu.

Role nasıl hazırlandınız?
Beni bu projeyle ilgili en çok mutlu eden ve şanslı hissettiren şey, çekimler başlamadan önce Fatma karakteri üzerinde yaklaşık iki ay boyunca çalışabilmiş olmaktı. Fatma’nın psikolojini derinlemesine inceleme, deneme-yanılma yöntemiyle uzun uzadıya kafa patlatma şansı bulduğum için gerçekten mutluyum. Set öncesi çalışmalar sayesinde, yaklaşık dört ay süren çekim sürecimiz boyunca bile Fatma’nın dehlizlerinde dolaşıp yeni keşifler yapmaya devam ettim. Bu konuda uzman bir psikologla çalıştık. Fatma’nın çocukluğunda yaşadığı travmaların şimdiki hayatını nasıl etkileyebileceği hakkında konuştuk ve bu sayede çok fazla ilerleme kat ettik. Konuştukça yavaş yavaş Fatma’nın temelinde yatanları da bulmaya başladık. Benim için çok özel bir çalışma yöntemi ve süreci oldu kısacası.

Fatma’nın katil olması sizin için ahlaki bir ikilem yarattı mı?
Elbette! Diziyi izleyenler belki de hemen şöyle düşünebilir: “O zaman aynı durumda olan her kadın çıkıp tak tak adam öldürsün”. Ama hikayeyi kesinlikle bu açıdan ele almadık biz. Az önce de söylediğim gibi buna bir metafor olarak yaklaşmaya çalıştık. Senaryoyu ilk okuduğumda bu ikilem çok hoşuma gitti ama senaryoyu okumaya devam ettikçe, Fatma hakkında daha çok bilgi kazanıp o oldukça, bu metaforu daha iyi anladım. Aslında öldürdüğü her bir insan, içine zorla çekildiği durumlardan kaçışını temsil ediyor. Yaşadığı adaletsizlik, görünmez oluşu, sürekli göz ardı edilmesi derken tüm bu mücadeleler içindeki kıvılcımı ortaya çıkıyor.

Bu karakteri canlandırmanın en zor tarafı neydi?
“Fatma” duygusal olarak çok ağır bir projeydi, kendimi ortaya koymam gereken pek çok taraf vardı. Çaresizliğini içselleştiriyor oluşu, kendini nasıl görünmez kılabildiği, otizmli çocuğuyla arasında kurduğu bağ gibi. Yani psikolojik olarak, Fatma bugüne kadar oynadığım en zor karakterdi.

Pandemi sürecinde çekim yapmak nasıldı?
Tuhaftı açıkçası. Bir oyuncu olarak, bir yandan hemen sete çıkıp Fatma’yı canlandırmaya başlamak isterken diğer yandan da sete çıktığımız ilk günden beri “pandemi varken bu işi nasıl hallederiz” diye kara kara düşünüyordum. Neyse ki hem Netflix, hem de yapımcımız Başak bizim için çok güvenli bir set ortamı oluşturdu, sağlığımız ve güvenliğimiz için tüm önlemler eksiksiz şekilde uygulandı.

190 ülkede aynı anda yayına girecek bir dizide ilk kez rol alıyorsun. Nasıl bir duygu?
Şöyle söyleyeyim, “Fatma” hem çok yerel hem de çok global bir hikaye; dünyanın neresinde olursa olsun tüm izleyicilerin kolaylıkla bağ kurabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden dünyadan nasıl tepkiler alacağını görmek için sabırsızlanıyorum.

Fatma, tüm bölümleriyle 27 Nisan Salı günü Netflix'te!
 

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,509
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
O kadar vakit ayırıp çevirdik insan bir okuyup yorum atar. :A

Özellikle hazırlık süreciyle ilgili o kadar detaylı şeyler söylenmiş ki meraklanmamak elde değil. Bu kadar uğraşa değen bomba gibi bir iş gelsin hadi inş. :Z
 
  • Güldürdün
Reactions: Dosi

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
O kadar vakit ayırıp çevirdik insan bir okuyup yorum atar. :A

Özellikle hazırlık süreciyle ilgili o kadar detaylı şeyler söylenmiş ki meraklanmamak elde değil. Bu kadar uğraşa değen bomba gibi bir iş gelsin hadi inş. :Z
Ozaman gelsin yorum :A
Ama Camdaki Kız ile çok abarttığın için yazan olmamıştır :A

Fatma'yı bekliyoruz bakalım. Farklı bir rol olacak.
 
  • Güldürdün
Reactions: Aserat

-potterhead-

Favori Üye
Katılım
31 Mart 2014
Mesajlar
4,168
Reaksiyon puanı
3,768
Puanı
460
Konum
Ankara
Burcu Biricik'in kariyerinin top noktasındayız galiba şu an, her yerde görüyoruz. Pek de şikayetçi değilim güzel bir iş çıkar umarım.
 
  • Beğendim
Reactions: Aserat

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,509
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Ambargonun kalkmasıyla yorumlar düşmeye başlamış ve iki Youtube kanalının spoilersız incelemesini izledim. İlkinde yorumlayan kişi bayağı beğendiğini, hatta Bir Başkadır sonrası en çok beğendiği yerli dijital projelerden biri olduğunu söyledi. Format olarak (sık sık geçmişe dönülmesi ve seri katil konusu bakımından) Şahsiyet'e benziyormuş. Dizinin negatif yönleri arasında ise bazı olayların çok fazla tesadüfe dayandığını ve ters köşeler güzel olsa da genellikle aynı tarz twistlerin yapılmasının etkiyi zayıflattığını belirtti. Bu arada dizide sürpriz bir isim de konukmuş ve "kendi alanında başarılı olsa da pek oyunculuk yapamamış" dedi kim olduğunu aşırı merak ettim. :A

Diğer kanal da geçmişle günümüz arasında iyi bağ kurulduğunu, psikolojik altyapının iyi kurulduğunu, bazı kısımlarda akıcılığını kaybetse de sıkmadan izlettirdiğini ama yine bazı mantık hatalarının olduğunu söyledi ama o da genel olarak beğenmiş. Beklendiği gibi ikisi de Burcu'nun performansına övgüler yağdırdı ve çok beğendiklerini söyledi. Anlaşılan Beren Saat'in Atiye'deki rezaletinin ardından Netflix dizisinde gerçekten döktüren bir kadın oyuncu göreceğiz. :Z

Bu arada diğer Netflix dizilerinin aksine 8 bölüm değil 6 bölüm sürüyormuş aşırı yıkıldım. :( Bir de sonu 2. sezona yol yaparak bitiyormuş.
 

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
96,970
Reaksiyon puanı
62,570
Puanı
1,060
Bu kadının Atiye'deki rezalet performansından bin kat iyisini yaptığı kesin. :A Herkes Burcu'nun performansını övüyor. :Z
Beren yalnızca Atiye'de rezalet performans sergiledi belki ( o da sana göre yalnızca) Burcu her projesinde fiyaskolar çıkarıyor. :A